DZIADEK MACIEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 12 Września 2012 TeBe - kilka mam Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 12 Września 2012 TeBe - kilka mam Zostaw mi 2 szt. Odbiorę na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 12 Września 2012 TeBe - kilka mam Zostaw mi 2 szt. Odbiorę na dniach. OK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 12 Września 2012 Wezmę jeszcze ze 20 litrów olchy borniakowej, jeśli masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 12 Września 2012 Wezmę jeszcze ze 20 litrów olchy borniakowej, jeśli masz. Mam Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 12 Września 2012 Pilosa u mnie nie mogę dopaść :-)Tomku, Pilosa w Lidlu dostaniesz. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 12 Września 2012 Dziękuję wszystkim za porady. Debiut mi wyszedł. Bedę nadal produkował i zeznawał :-) http://farm9.staticflickr.com/8306/7980845074_3b25b8e1df_c.jpg DSCN4618 by TeBeWAW, on Flickr http://farm9.staticflickr.com/8171/7980848979_4100b10346_c.jpg DSCN4623 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 12 Września 2012 Dziękuję wszystkim za poradyU la la !!! A jak w smaku ??? Prawie jak oscypek pewnikiem, łobuzie ja teraz spać nie będę mógł !!! Ale jak z "konsystencją" ? Po przekroju chyba widać ze suchy nie wyszedł... Teraz to już z górki Polecam z przyprawami się pobawić w przyszłosci :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 12 Września 2012 http://www.niam.pl/pl/ots..._typu_wloskiego http://osm-sierpc.maxtrad...wloskiego).html _________________Na podstawie info z załączonych linków można stwierdzić, że capri to czysta ricotta, natomiast pilos to ricotta typu rzymskiego, czyli z dodatkiem kazeiny, Oba można zrobić z serwatki, lub serwatki i mleka. Kiedyś je wędziłąm z dobrym skutkiem. Jednak w/w sery nie należą do twarogów, tylko serów zwarowych :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 12 Września 2012 Nie jest suchy, jest wsamraz. Teraz już wiem ile wędzić, bedę eksperymentował z przyprawami.EAnno, jak go zwał, tak go zwał... wyszedł smaczny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 25 Września 2012 Mój debiut z wędzeniem sera twarogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 25 Września 2012 moze mi ktos pusci przepis? Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 25 Września 2012 przeczytaj ten temat od początku Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 25 Września 2012 Mój debiut z wędzeniem sera twarogowego Bardzo ładny serek.. :clap: :clap: Jakiej wędzarki używasz.. ? pozdawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 25 Września 2012 jestem ciekaw czy koryński tez mozna zrobic Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 25 Września 2012 może mi ktos pusci przepis? w największym skrócie: 1.kupujesz serek w Lidlu, albo biały twarogowy tłusty, albo "typu włoskiego" 2.wrzucasz do solanki o stężeniu 8% na 10-12 godzin (max 10% jak lubisz bardziej słone) SOLANKA nie ma nic wspólnego z PEKLOSOLĄ (do zrobienia solanki używasz zwykłą sól) 3. wyciągasz z solanki i do odcieknięcia, na jakiejś kratce czy coś-na kilka godzin (ja obsuszam całą noc) 4. wrzucasz do wędzarni, na jakiejś kratce, czy w siatce-jak już lubisz. Wędzisz ile Ci się podoba (powiedzmy 3 godzinki będzie ok) to są moje wnioski z tematu, i tak ja działam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 25 Września 2012 Gregtom Ja używam wędzarni z beczki a serek wędziłem w 40* przez niecałe 3h bo zaczęło dość mocno padać i musiałem zakończyć zadymianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sameiksy Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 4 Listopada 2012 Naczytałem się o robieniu serków i wczoraj uwędziłem. Powiem tak , smak mega dobry. Żona od rana je wyjada więc pewnie nie będzie im dane dojrzeć w lodówce Oby tylko szyneczka zdążyła wysuszyć się :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ostatnio zakupiłem takie serki Capriolla i Capriccia: http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img802/9926/20121213111143.jpg Czy te serki są aż tak słone jak serki Capresi typu włoskiego, czy bardziej podobne w słoności do serków Pilosów lub Capri?Nie wiem do jakiej solanki je dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 12 Czerwca 2013 może mi ktos pusci przepis? w największym skrócie: 1.kupujesz serek w Lidlu, albo biały twarogowy tłusty, albo "typu włoskiego" 2.wrzucasz do solanki o stężeniu 8% na 10-12 godzin (max 10% jak lubisz bardziej słone) SOLANKA nie ma nic wspólnego z PEKLOSOLĄ (do zrobienia solanki używasz zwykłą sól) 3. wyciągasz z solanki i do odcieknięcia, na jakiejś kratce czy coś-na kilka godzin (ja obsuszam całą noc) 4. wrzucasz do wędzarni, na jakiejś kratce, czy w siatce-jak już lubisz. Wędzisz ile Ci się podoba (powiedzmy 3 godzinki będzie ok) to są moje wnioski z tematu, i tak ja działam Ostatnio zrobiłem 3 serki typu włoskiego z Lidla z obsypką z pieprzu kolorowego. Były tak smaczne, że dzisiaj kupiłem 16szt. włoskich i 4 tłuste (Pilosa). Solanka 10% z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałki, dobrze wystudzone i do lodówki. Rano do odciekania, potem obsypka i po południu do wędzarni razem z piersiami z indyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Kupuję i oczywiście wędzę jeszcze serek bałkański i taki z napisami "niby grecki". Tych serków do solanki nie wkładam, są słone, tylko suszę.Czasami fetę też trochę podwędzam. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Solanka 10%Napisz bracie jak długo trzymałeś w solance o takim stężeniu z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałkiProponuję, po wyjęciu z solanki, ale solanka bez dodatku przypraw, wyłożyć serki na jakąś kratkę czy inny durszlak i niech tak sobie ociekają godzinkę może dwie, następnie posyp przyprawami jakie masz dostępne u siebie w kuchni, zapakuj do siatki i niech siatka jeszcze z nich solanki trochę "wydusi" tak kilka godzin i do wędzarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Solanka 10%Napisz bracie jak długo trzymałeś w solance o takim stężeniu z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałkiProponuję, po wyjęciu z solanki, ale solanka bez dodatku przypraw, wyłożyć serki na jakąś kratkę czy inny durszlak i niech tak sobie ociekają godzinkę może dwie, następnie posyp przyprawami jakie masz dostępne u siebie w kuchni, zapakuj do siatki i niech siatka jeszcze z nich solanki trochę "wydusi" tak kilka godzin i do wędzarni W solance 10% dokładnie trzymałem 18 godzin, razem z opisanymi przyprawami. Słoność jest w sam raz (czterech degustatorów o różnych preferencjach) na kanapce z razowym chlebem i świeżym masłem. Przyprawy jedynie lekko są wyczuwalne, raczej wzmocniły końcowy smak wędzonego sera. Ociekanie po wyjęciu z solanki ok.3 godzin, później zapakowane do siatek (część obtoczona przyprawami) i ociekanie oraz suszenie w wędzarni z włączonym wentylatorem 2 godziny. Patent na pakowanie do siatek: obcięta butelka PET. Sucha siatka wskazuje moment odpowiedniego wysuszenia. Wędzenie w temperaturze 45-50st.C przez 4 godziny. Powolne studzenie (ok.1h) w temperaturze ok.18st.C (późny wieczór, na dworze, w przewiewie). Zapakowane następnie w folię aluminiową i do lodówki na dwa dni. Rodzaje obsypek: kolendra, pieprz kolorowy, chili (grys), oregano, czosnek niedźwiedzi oraz połączone: oregano+pieprz kolorowy. Oraz cztery sztuki bez obsypki. Wrażęnia smakowe: najlepsze dla degustatorów okazały się serki bez obsypki, później z pieprzem kolorowym i kolendrą. Najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego, natomiast te tłuste (9% tłuszczu) nie mają już takiej spójności i kruszą się. Równomierny kolor na całej powierzchni jest oznaką dobrego wędzenia. Barwa ciemnieje z czasem. Brak utraty wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 15 Czerwca 2013 natomiast te tłuste (9% tłuszczu)Czy to jest ilość tłuszczu w suchej masie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 16 Czerwca 2013 natomiast te tłuste (9% tłuszczu)Czy to jest ilość tłuszczu w suchej masie? Nie wiem. Na opakowaniu jest tylko napisane: "9% tłuszczu". Polecam jedynie serki typu włoskiego (13% tłuszczu). Są nieco droższe w przeliczeniu na wagę ale nie kruszą się. Do krojenia najlepszy wąski, ostry nóż stalowy moczony w wodzie. Krojenie w linii pionowej, bez przesuwania noża. Wczoraj jeden serek włożyłem na próbę do zamrażalnika. Zobaczę czy po rozmrożeniu zmieni strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.