Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser twarogowy wędzony.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
329 odpowiedzi w tym temacie

#221 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 507 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 27 sie 2012 - 14:19

Roger - czy to są serki pokruszone :question:

Wędzenie tydzień temu, w poprzedni weekend, a po tygodniu, w ostatnią sobotę degustowane

Dołączona grafika

Pilos twarogowy, trójkątny, tłusty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:thumbsup:

#222 J.W.

J.W.

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćBrzeziny

Napisano 27 sie 2012 - 16:16

Chudziak dziękuję Ci za wyjaśnienie .Mnie głównie chodziło o kwestie techniczną - poprostu mam gotową drewnianą formę do formowania "oscypka" taką na 0,6-0,8 kg.

#223 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 07 wrz 2012 - 09:29

Jutro będę wędził kiełbasę i tak sobie pomyślałem czy przy okazji nie spróbować uwędzić pilosa włoskiego . Zastanawiam się tylko czy jest realne abym wyrobił się z czasem na leżakowanie w solance i ociekanie . Warto lecieć po pracy do lidla , szukać serków ??? Czy dzisiaj to już za późno aby się wyrobić na jutrzejsze ranne wędzenie ??? Jak byście to zrobili w czasie na moim miejscu ???

#224 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3313 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 wrz 2012 - 09:37

Spoko wrzucaj na noc do solanki wyjmij z samego rana niech chwilkę ocieknie potem wytrzyj ręcznikiem papierowym , obtocz w ulubionych ziółkach/przyprawach i do wedzarni ;)

#225 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 07 wrz 2012 - 09:39

roger, dziękuję :) . No to po pracy kierunek Lidl oby tylko były :grin: . Kurcze cały czas o nich myślałem a wczoraj zakręcony byłem z kiełbasą i zapomniałem o nich :wink: .

#226 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3220 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 07 wrz 2012 - 12:03

Ja wypraktykowałem w ten sposób że posypuję dosyć mocno solą i pieprzem ze wszystkich stron i wstawiam na sitach do wędzarni i wychodzą wspaniałe.

#227 Marko

Marko

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 261 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 wrz 2012 - 12:30

Jestem w trakcie wędzenia płatów łososia na zimno w temperaturze około 25 st. C chcę wykorzystać przestrzeń w wędzarce i dym i włożyć serki typu włoskiego.
Czy serkom wystarczy taka temperatura?
Jak długo je wędzić? Łosoś w sumie będzie się wędził dziś i jutro około 20 godzin.

#228 Jojo

Jojo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 454 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 08 wrz 2012 - 13:33

Pewnie, że wystarczy. Akurat z serami to lepiej jak temperatura nie jest za wysoka bo jak podskoczy to może ser popłynąć (roztopi się). Więc wędź i się nie przejmuj. Jak będzie ładny kolor to i smak pewnie będzie ok. Ja sery wędzę w temp ok 40 st ale i przy 25 pewnie się zrobią - w bacówkach jak wiszą wysoko to też temp taka jak u Ciebie.

Pozdrawiam jojo

#229 Marko

Marko

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 261 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 wrz 2012 - 19:02

Dzięki Jojo, serki siedzą w wędzarce.

#230 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 09 wrz 2012 - 12:36

Jak mówiłem tak zrobiłem :) . Serki wyszły wyśmienite nawet śmiem twierdzić , że jeśli druga połówka nie przepada za wędlinami to pilos typu włoskiego uwędzony z przyprawami może stać się narzędziem w naszych rękach aby ją przekonać do naszej pasji w wędzeniu . Ja wprawdzie takich problemów nie mam ale serki rozchodzą się jak świeże bułeczki . Zrobiłem w ostrej papryce , słodkiej papryce , pieprzu kolorowym , ziołach prowansalskich , czosnku granulowanym i czyś jeszcze już nie pamiętam ( kombinowałem :grin: ) . Miałem problem z osuszaniem bo wędziłem razem z kiełbasą która domagała się już dymu a serki były jeszcze mokrawe ale wybrałem mniejsze zło i poszedł dym :wink: . Widać na zdjęciach , że nie zaszkodził on serkom . Są soczyste w środku i bardzo apetyczne , zrobiłem 9 szt wieczorem już 3 znikły :thumbsup: .

Dołączona grafika

#231 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 3381 postów

Napisano 09 wrz 2012 - 21:59

Adek, ja jeszcze robię wersję z przewagą kminku :grin:

#232 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 10 wrz 2012 - 08:50

To był mój pierwszy raz :) . Następnym razem włączę ostro kombinatora :grin:

#233 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 wrz 2012 - 18:20

Debiutuję i mam problem. Zasoliłem dwa serki, wyjąłem, włożyłem w siatki, suszą się pod nawiewem z wentylatora i cały czas są wilgotne. Czy one powinny być suche, czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni? Bo dym juz poszedł, wędzą się szynki i balerony.

#234 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5892 postów

Napisano 12 wrz 2012 - 18:21

Wkładaj do wędzarni

#235 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 wrz 2012 - 18:23

Arkadiuszu, skoro starszy każe, to wkładam :-) Temperatura 45-50 stopni. Ile wędzić?

#236 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5892 postów

Napisano 12 wrz 2012 - 18:24

Do koloru.możesz osuszyć ręcznikiem

#237 Darhel

Darhel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 12 wrz 2012 - 18:26

czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni?

Moje zawsze były wilgotne, ale nie kapało z nich ;) Wychodziły ok.

#238 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 936 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 12 wrz 2012 - 18:33

Temperatura 45-50 stopni. Ile wędzić?

W mojej beczkowej wędzarni siedzą ok 3 godzin. Powodzenia

#239 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 507 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 12 wrz 2012 - 18:49

Tak, wkładaj, ew nie na górze, aby nie kapały na mięsko. Ja staram się wędzić w niższej temperaturze, ok 30/35 st, nawet do 8 godz, tak robiłem ostatnio i wbrew temu co niektórzy twierdzą, ser biały Pilosa, tłusty, nie kruszy się. Ostatnio wędziłem ok 3 tyg temu i serki nadal mogę kroić w cienkie, całe (niepokruszone) plasterki.

#240 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 wrz 2012 - 18:52

Dziadku Maćku, a masz ty siatki metalowe (półki siatkowe) do małego Borniaka?
Ja robię z twarogu CAPRI. Pilosa u mnie nie mogę dopaść :-)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Google (1)