Zbój Madej Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Wędzenie w temperaturze 45-50st.C przez 4 godziny. Powolne studzenie (ok.1h) w temperaturze ok.18st.C (późny wieczór, na dworze, w przewiewie). Zapakowane następnie w folię aluminiową i do lodówki na dwa dni.No to jeszcze Tobie zaproponuję, wędzenie 5 godz., temp. 50-55st.C max., studzenie w siatkach całą noc, po wyjęciu z siatki połóż na talerz lub do miski i tylko przykryj papierem śniadaniowym, staraj się nie kłaść za dużo serków jeden na drugim, w lodówce poleżą tydzień lub dłużej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dzięki Zbóju, na pewno skorzystam z tej sugestii następnym razem. Serki są wyśmienite w smaku więc z pewnością będę robił je często. Muszę też wypróbować z serkami z bazaru "od baby", może też pokuszę się o zrobienie własnego twarogu i z niego uwędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Nie wiem czy to dobry temat, ale chciałem wkleić link o wpływie wędzenia na zdrowie: http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/672/1/4/rak-od-wedzonki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 O zdrowiu trzeba myslec cale zycie, a jestem aktywny bo chce sie przyczynic do rozwoju tego dzialu. Przepraszam za bledy, ale pisze z komorki. Ps. Kiedys da Ci sie we znaki brak zdrowego odzywiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Kiedys da Ci sie we znaki brak zdrowego odzywiania. Z tym że nie na pewno.Znałem młodszych/e od siebie - sport, zdrowe odżywianie, zero używek - dawno "gryzą ziemię" Nie ma co się "napinać" na te wszystkie zdrowe style życia. Nie pal zdrowszym umrzesz :sad: Grunt to samopocieszanie czy jakóś tam Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Nie wiem czy to dobry temat, ale chciałem wkleić link o wpływie wędzenia na zdrowie: http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/672/1/4/rak-od-wedzonki.html Czytałeś ten link dokładnie? Tam jest napisane nie o szkodliwym wpływie wędzenia tylko o szkodliwości tzw "wędzonek" kupowanych w sklepach, nafaszerowanych "chemią". Ta chemia podczas ogrzewania staje się jeszcze bardziej szkodliwa, np podczas grillowania tworzą się związki rakotwórcze. Przy zachowaniu reżimu technologicznego i higienicznego nasze domowe wędzonki są jednym z najzdrowszych pokarmów jakimi możemy się odżywiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek2342 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 nie ma bata, przy kolejnym wędzeniu serek znajdzie się na kołku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 5 Października 2013 Rodzaje obsypek: kolendra, pieprz kolorowy, chili (grys), oregano, czosnek niedźwiedzi oraz połączone: oregano+pieprz kolorowy. Spróbujcie z czarnuszką, kminkiem, kminem rzymskim. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 6 Października 2013 Najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego, natomiast te tłuste (9% tłuszczu Wg mojej wiedzy serki typu włoskiego są wytwarzane inaczej niż serki twarogowe i dlatego mają zupełnie inne właściwości.Przy obróbce bardziej przypominaja sery podpuszczkowe typu oscypek.Producent seka Capresi pisze "Capresi - serek typu włoskiego wyprodukowany jest z serwatki z dodatkiem mleka krowiego pasteryzowanego oraz śmietanki pasteryzowanej." W związku z tym porównywanie seka typu włoskiego do serka twarogowego tłustego to porównywanie dwu różnych rodzajów sera.Z szacunku dla prawdy historycznej przypomnę że przed laty pierwszym propagatorem wedzenia seków typu włoskiego był Zbój Madej i początkowo popularna była nazwa "Pilosy Zbója Madeja" Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 6 Października 2013 Tak dla ścisłości o serach typu włoskiego pierwszy wspomniał pols 34"Napisano 23 styczeń 2011 - 22:58Witam jak o serach mowa to i ja cos dorzucę . Kupuje w lidlu serek podpuszczkowy w lidlu to sie nazywa ser typu włoskiego 24 godziny do rostworu soli".Następnym, który rozwinął temat wędzenia serków typu włoskiego był DZIADEK MACIEK. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 6 Października 2013 Wg mojej wiedzy serki typu włoskiego są wytwarzane inaczej niż serki twarogowe i dlatego mają zupełnie inne właściwości.Przy obróbce bardziej przypominaja sery podpuszczkowe typu oscypek. Zgadza się. Dlatego wolę te serki wędzić bo przypominają po obróbce oscypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 20 Października 2013 "Capresi - serek typu włoskiego wyprodukowany jest z serwatki z dodatkiem mleka krowiego pasteryzowanego oraz śmietanki pasteryzowanej." To jest ricotta prasowana w wariancie rzymskim, o podwyższonej zawartosci tłuszczu.http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1457-ricotta-ser-serwatkowy-eanny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 25 Października 2013 Wędzić nie potrafi a już interes kręci http://tablica.pl/i/oferta/przepyszne-serki-wedzone-9-rodzajow-ziol-ID3Jn07.html . Ps. Nie wiedzialem gdzie wstawić , jeśli przeszkadza to proszę wywalić w kosmos lub przenieść . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 25 Października 2013 Wg mojej wiedzy serki typu włoskiego są wytwarzane inaczej niż serki twarogowe i dlatego mają zupełnie inne właściwości.Przy obróbce bardziej przypominaja sery podpuszczkowe typu oscypek.Zgadza się. Dlatego wolę te serki wędzić bo przypominają po obróbce oscypki. Jaśniej proszę, bo widzę , że mylisz pojęcia. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzzd1 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 20 Listopada 2013 Wczoraj jeden serek włożyłem na próbę do zamrażalnika. Zobaczę czy po rozmrożeniu zmieni strukturę. I jaki wynik mrożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 27 Listopada 2013 Spróbujcie uwędzić ser mozzarella Uwaga: przelewa się bardziej przez gazę niż serki typu włoskiego.Ostatnio takie serki dwa uwędziłem na próbę. I na stałe wejdą do mojego katalogu wędzonek.Smak bardzo podobny do oscypka ale mniejsza słoność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 27 Listopada 2013 A mógłbyś wstawić zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Spróbujcie uwędzić ser mozzarella Uwaga: przelewa się bardziej przez gazę niż serki typu włoskiego.Wędzę ten serek (mozzarella) w niskiej temperaturze, gazy nie używam. Gazy nie używam także do innych serków. Mozzarella to ten "w kratkę" Edytowane 27 Listopada 2013 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 28 Listopada 2013 ile można trzymać wędzony żółty ser w lodówce i jak, w pojemniku, zawinięty w pergamin ? mam zamiar wędzić na zimno wędliny 14-15 grudnia i chcę dożucić jakieś serki, standardowo pilosy typu włoskiego, może mozarellę i na pewno jakieś 2 gatunki żółtego serka (gouda,salami), będę wędził 2x12h, jakiej wielkości powinny być kawałki, 0,25kg, 0,5 kg ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Nie robiłem zdjęć. W sumie nie ma potrzeby. Z wyglądu jak serek typu włoskiego, tylko bardziej jednolitej konsystencji (bardziej jak oscypek). A wędziłem normalnie, z wędlinami, na ciepło tj. temp. ok. 50 oC - dlatego się troszkę "przelewał" przez gazę. Ja trzymam w lodówce około tygodnia. Przechowuje normalnie w tej folii aluminiowej. Nigdy nie mroziłem. Ale czytałem, że któryś kolega z forum zamroził. Nie napisał jednak jakie są efekty po rozmrożeniu. Edytowane 28 Listopada 2013 przez Jacek001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam. A wędziłem normalnie, z wędlinami, na ciepło tj. temp. ok. 50 oC - dlatego się troszkę "przelewał" przez gazę. Jacek, przez gazę się przelewał ??? Przez siatkę chyba ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 28 Listopada 2013 W folii aluminiowej nie wolno trzymać dłuższy czas żywności, bo może reagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 28 Listopada 2013 Serek typu włoskiego (wędzony) wg mnie, nie bardzo nadaje się mrożenia, po rozmrożeniu kruszy się i traci wspaniały smak. Próby robiła moja Mama, Rodzice jedli, mi nie smakował. Podobnie bałkański, chociaż był lepszy.Wędzony włoski, twarogowy, żółty spokojnie leży w lodówce do ok 1 miesiąca. Twarogowy twardniej, ale właściwie uwędzony,w takim czasie nie kruszy się, kroję go na trochę grubsze kawałki niż "świeży". Po okresie ok miesiąca robi się wspaniały do sałatek, można go trzeć na tarce. Śladów psucia się serów nie zaobserwowałem, a wędzę ich sporo i często. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Witam.Jacek, przez gazę się przelewał ??? Przez siatkę chyba ? Serki twarogowa wędzę owinięte w gazie. I właśnie ta mozzarella od dołu przeniknęła przez gazę. Zrobiła się taka skorupka. Była smaczna jak ją oderwałem i zjadłem W folii aluminiowej nie wolno trzymać dłuższy czas żywności, bo może reagować. ... Wędzony włoski, twarogowy, żółty spokojnie leży w lodówce do ok 1 miesiąca ... A w jaki sposób przechowywać w lodówce taki serek wędzony twarogowy przez dłuższy czas aby nie usechł?Byłem przekonany, że należy przechowywać w tm "złotku", w które zawijamy zaraz po uwędzeniu. Edytowane 30 Listopada 2013 przez Jacek001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 30 Listopada 2013 W pudełku plastikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.