Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser twarogowy wędzony.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
329 odpowiedzi w tym temacie

#261 mati31

mati31

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 54 postów
  • MiejscowośćPuck

Napisano 25 wrz 2012 - 09:49

Mój debiut z wędzeniem sera twarogowego Dołączona grafika

#262 Piotrekpiter2

Piotrekpiter2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 100 postów
  • Miejscowośćkleszczów

Napisano 25 wrz 2012 - 10:22

moze mi ktos pusci przepis?

#263 arkawroc

arkawroc

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 598 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 25 wrz 2012 - 10:24

przeczytaj ten temat od początku

#264 Gregtom

Gregtom

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1980 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 25 wrz 2012 - 10:34

Mój debiut z wędzeniem sera twarogowego


Bardzo ładny serek.. :clap: :clap:
Jakiej wędzarki używasz.. ?

pozdawiam :wink:

#265 Piotrekpiter2

Piotrekpiter2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 100 postów
  • Miejscowośćkleszczów

Napisano 25 wrz 2012 - 10:40

jestem ciekaw czy koryński tez mozna zrobic

#266 gens

gens

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 25 wrz 2012 - 10:46

może mi ktos pusci przepis?


w największym skrócie:
1.kupujesz serek w Lidlu, albo biały twarogowy tłusty, albo "typu włoskiego"
2.wrzucasz do solanki o stężeniu 8% na 10-12 godzin (max 10% jak lubisz bardziej słone) SOLANKA nie ma nic wspólnego z PEKLOSOLĄ (do zrobienia solanki używasz zwykłą sól)
3. wyciągasz z solanki i do odcieknięcia, na jakiejś kratce czy coś-na kilka godzin (ja obsuszam całą noc)
4. wrzucasz do wędzarni, na jakiejś kratce, czy w siatce-jak już lubisz. Wędzisz ile Ci się podoba (powiedzmy 3 godzinki będzie ok)

to są moje wnioski z tematu, i tak ja działam

#267 mati31

mati31

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 54 postów
  • MiejscowośćPuck

Napisano 25 wrz 2012 - 13:08

Gregtom
Ja używam wędzarni z beczki a serek wędziłem w 40* przez niecałe 3h bo zaczęło dość mocno padać i musiałem zakończyć zadymianie

#268 sameiksy

sameiksy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćpoznań

Napisano 04 lis 2012 - 12:50

Naczytałem się o robieniu serków i wczoraj uwędziłem. Powiem tak , smak mega dobry. Żona od rana je wyjada więc pewnie nie będzie im dane dojrzeć w lodówce :D Oby tylko szyneczka zdążyła wysuszyć się :tongue:

#269 Jacek001

Jacek001

    Użytkownik

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 98 postów
  • MiejscowośćWejherowo

Napisano 14 gru 2012 - 16:51

Ostatnio zakupiłem takie serki Capriolla i Capriccia:

http://imageshack.us...21213111143.jpg


Czy te serki są aż tak słone jak serki Capresi typu włoskiego, czy bardziej podobne w słoności do serków Pilosów lub Capri?
Nie wiem do jakiej solanki je dać.

#270 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 12 cze 2013 - 22:23

może mi ktos pusci przepis?


w największym skrócie:
1.kupujesz serek w Lidlu, albo biały twarogowy tłusty, albo "typu włoskiego"
2.wrzucasz do solanki o stężeniu 8% na 10-12 godzin (max 10% jak lubisz bardziej słone) SOLANKA nie ma nic wspólnego z PEKLOSOLĄ (do zrobienia solanki używasz zwykłą sól)
3. wyciągasz z solanki i do odcieknięcia, na jakiejś kratce czy coś-na kilka godzin (ja obsuszam całą noc)
4. wrzucasz do wędzarni, na jakiejś kratce, czy w siatce-jak już lubisz. Wędzisz ile Ci się podoba (powiedzmy 3 godzinki będzie ok)

to są moje wnioski z tematu, i tak ja działam


Ostatnio zrobiłem 3 serki typu włoskiego z Lidla z obsypką z pieprzu kolorowego. Były tak smaczne, że dzisiaj kupiłem 16szt. włoskich i 4 tłuste (Pilosa). Solanka 10% z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałki, dobrze wystudzone i do lodówki. Rano do odciekania, potem obsypka i po południu do wędzarni razem z piersiami z indyka.

#271 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 472 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 13 cze 2013 - 07:27

Kupuję i oczywiście wędzę jeszcze serek bałkański i taki z napisami "niby grecki". Tych serków do solanki nie wkładam, są słone, tylko suszę.
Czasami fetę też trochę podwędzam.

#272 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4421 postów

Napisano 14 cze 2013 - 07:51

Solanka 10%

Napisz bracie jak długo trzymałeś w solance o takim stężeniu :D

z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałki

Proponuję, po wyjęciu z solanki, ale solanka bez dodatku przypraw, wyłożyć serki na jakąś kratkę czy inny durszlak i niech tak sobie ociekają godzinkę może dwie, następnie posyp przyprawami jakie masz dostępne u siebie w kuchni, zapakuj do siatki i niech siatka jeszcze z nich solanki trochę "wydusi" tak kilka godzin i do wędzarni :D

#273 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 15 cze 2013 - 22:10

Solanka 10%

Napisz bracie jak długo trzymałeś w solance o takim stężeniu :D

z zagotowanymi przyprawami: majeranek, trawa cytrynowa i trochę gałki

Proponuję, po wyjęciu z solanki, ale solanka bez dodatku przypraw, wyłożyć serki na jakąś kratkę czy inny durszlak i niech tak sobie ociekają godzinkę może dwie, następnie posyp przyprawami jakie masz dostępne u siebie w kuchni, zapakuj do siatki i niech siatka jeszcze z nich solanki trochę "wydusi" tak kilka godzin i do wędzarni :D


W solance 10% dokładnie trzymałem 18 godzin, razem z opisanymi przyprawami. Słoność jest w sam raz (czterech degustatorów o różnych preferencjach) na kanapce z razowym chlebem i świeżym masłem. Przyprawy jedynie lekko są wyczuwalne, raczej wzmocniły końcowy smak wędzonego sera.
Ociekanie po wyjęciu z solanki ok.3 godzin, później zapakowane do siatek (część obtoczona przyprawami) i ociekanie oraz suszenie w wędzarni z włączonym wentylatorem 2 godziny.
Patent na pakowanie do siatek: obcięta butelka PET. Sucha siatka wskazuje moment odpowiedniego wysuszenia.
Wędzenie w temperaturze 45-50st.C przez 4 godziny. Powolne studzenie (ok.1h) w temperaturze ok.18st.C (późny wieczór, na dworze, w przewiewie). Zapakowane następnie w folię aluminiową i do lodówki na dwa dni.
Rodzaje obsypek: kolendra, pieprz kolorowy, chili (grys), oregano, czosnek niedźwiedzi oraz połączone: oregano+pieprz kolorowy. Oraz cztery sztuki bez obsypki.
Wrażęnia smakowe: najlepsze dla degustatorów okazały się serki bez obsypki, później z pieprzem kolorowym i kolendrą.
Najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego, natomiast te tłuste (9% tłuszczu) nie mają już takiej spójności i kruszą się. Równomierny kolor na całej powierzchni jest oznaką dobrego wędzenia. Barwa ciemnieje z czasem.
Brak utraty wagi.

#274 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4582 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 cze 2013 - 22:33

natomiast te tłuste (9% tłuszczu)

Czy to jest ilość tłuszczu w suchej masie?

#275 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 16 cze 2013 - 10:07

natomiast te tłuste (9% tłuszczu)

Czy to jest ilość tłuszczu w suchej masie?


Nie wiem. Na opakowaniu jest tylko napisane: "9% tłuszczu".
Polecam jedynie serki typu włoskiego (13% tłuszczu). Są nieco droższe w przeliczeniu na wagę ale nie kruszą się.
Do krojenia najlepszy wąski, ostry nóż stalowy moczony w wodzie. Krojenie w linii pionowej, bez przesuwania noża.
Wczoraj jeden serek włożyłem na próbę do zamrażalnika. Zobaczę czy po rozmrożeniu zmieni strukturę.

#276 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4421 postów

Napisano 17 cze 2013 - 20:12

Wędzenie w temperaturze 45-50st.C przez 4 godziny. Powolne studzenie (ok.1h) w temperaturze ok.18st.C (późny wieczór, na dworze, w przewiewie). Zapakowane następnie w folię aluminiową i do lodówki na dwa dni.

No to jeszcze Tobie zaproponuję, wędzenie 5 godz., temp. 50-55st.C max., studzenie w siatkach całą noc, po wyjęciu z siatki połóż na talerz lub do miski i tylko przykryj papierem śniadaniowym, staraj się nie kłaść za dużo serków jeden na drugim, w lodówce poleżą tydzień lub dłużej :D

#277 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 17 cze 2013 - 20:58

Dzięki Zbóju, na pewno skorzystam z tej sugestii następnym razem. Serki są wyśmienite w smaku więc z pewnością będę robił je często.
Muszę też wypróbować z serkami z bazaru "od baby", może też pokuszę się o zrobienie własnego twarogu i z niego uwędzić.

#278 akmis978

akmis978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 401 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 sie 2013 - 16:33

Nie wiem czy to dobry temat, ale chciałem wkleić link o wpływie wędzenia na zdrowie: http://kuchnia.wp.pl...d-wedzonki.html

#279 akmis978

akmis978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 401 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 sie 2013 - 22:43

O zdrowiu trzeba myslec cale zycie, a jestem aktywny bo chce sie przyczynic do rozwoju tego dzialu. Przepraszam za bledy, ale pisze z komorki. Ps. Kiedys da Ci sie we znaki brak zdrowego odzywiania.

#280 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3807 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 14 sie 2013 - 22:54

Kiedys da Ci sie we znaki brak zdrowego odzywiania.


Z tym że nie na pewno.Znałem młodszych/e od siebie - sport, zdrowe odżywianie, zero używek - dawno "gryzą ziemię" Nie ma co się "napinać" na te wszystkie zdrowe style życia. Nie pal zdrowszym umrzesz :sad: Grunt to samopocieszanie czy jakóś tam

Pozdrawiam :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych