Griftersik Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witam. Dzisiaj zrobiłam twarog, korcinski i ricottę z serwatki oraz pierwszą goudę. W poniedziałek powtórka, bo będę musiała dorzucić do szynek wedzonych za tydzień...takiego mi apetytu narobiliscie . To będą moje pierwsze wedzone sery. Dzięki za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A gdzie fotki? Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griftersik Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ...nie umiem wrzucić fotek Udało się! Kwadratowy po lewej to gouda (moja pierwsza), reszta to sery korycińskie. Ten żółtawy przy goudzie jest o dzień starszy.Wszystkie teraz leżakują w lodówce i czekają na niedzielne wędzenie.Twaróg i riccotę zjedli już domownicy...jutro przy okazji robienia "oscypków" z krowiego (pierwszych) dorobię riccotę. Może zdążę ją sfotografować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 dzięki za fotki jestem pod wrażeniemCzy wszystkie będziesz wędził czy coś źle zrozumiałem Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griftersik Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Wszystkie będę wędziła poza goudą. Dorobiłam jeszcze wczoraj 'oscypki' z mleka krowiego. Ciekawe co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CODA Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Jak wszyscy, to ja też się pochwalę... ????Ser typu włoskiego, moczony całą noc w solance 8%. Rano ocieknięty (1godzina) na ręczniku papierowym. Obsypany oregano i papryką + 1 bez posypki. Serki zawijałam w gazę i na hak do wędzarni na ok. 3-4 godziny 55-70 stopni.Wyszły jak na zdjęciu. SMAK BOSKI...Serki wędzone przechowuję w lodówce w pojemniku próżniowym. Ser nie wysycha i nie przechodzą zapachy. Edytowane 2 Listopada 2015 przez CODA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 2 Listopada 2015 CODA -gratulację za wyrób Serki typu włoskiego solimy i wędzimy w ten sposób na naszym forum od lat Ja jeszcze posypuję np czosnkiem , kminkiem , ziołami prowansalskimi. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 3 Listopada 2015 Smaczne. Najlepsze te z LIDLA. Z Biedronki się kruszą. Jak chce się proces przyspieszyć to solanka 20% przez 6 h w temp. pokojowej.Bardzo łatwo się je też wędzi w zwykłych , najtańszych pończochach - oczywiście bez lycry itp.Mi smakują najbardziej z kminem rzymskim ale nie można z tym przesadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) A ja wędzę ułożone na płasko na siatkach z nierdzewki bez żadnych pończoch i siatek. Najbardziej mi smakują te z LIDLA z grubo mielonym zielonym pieprzem lub z granulowanym czosnkiem Edytowane 3 Listopada 2015 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 3 Listopada 2015 hehehe a mi najbardziej smakują GOŁKI własnoręcznie zrobione. Kto raz zrobi to będzie niechętnie do typu włoskiego wracał I gołki wędzę na siatce z nierdzewki. A czemu włoskie w pończochach ? bo nie ma ryzyka że popłyną i są wtedy niżej ( a ja lubię takie dość mocno podwędzone).Gołki tak wieszane trochę płyną i wolę na siatce.A tak w ogóle to serek typu włoskiego najprawdopodobniej nie jest serem twarogowym. Szukam i szukam i znalazłem informacje, że jest zbliżony do ricotta - czyli ser serwatkowy zwarowy.Ale może ktoś ma dokładniejsze dane jak się je wytwarza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) noooo moi drodzy zadymiarze! dziś premiera moich twarożków:) napisze krótko - chyba przestane jeść mięso a tak serio to pomysł rewelacyjny, serki są idealnie ścięte w środku a smak to poezja. Ja co prawda trzymałem w solance 10% z dodatkiem czosnku 24h i nie żałuję, są słone i bardzo wyraziste. 2 zrobiłem gole, 1 obsypany ziołami prowansalskimi, 1 curry, 1 mix papryka, 1 czosnek. Jutro wstawie fotki które niestety smaku Wam nie przedstawią. pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 23 Grudnia 2015 w końcu jestem i mogę się pochwalić wyrobami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Bardzo ładny urobek. A opowiedz coś więcej o tych kolorowych, jeśli mógłbyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Te grube cygara wszyscy znamy, zaś te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Grześ piękne serki Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 23 Grudnia 2015 I ja również coś z serków uwędziłem. Pilosy z Lidla, moczone całą dobę w różnych solankach. Do jednej wycisnąłem kilka ząbków czosnku, do drugiej dałem soli ziołowej z Ziołowego Zakątka, do trzeciej przyprawa znaleziona w kuchni i czwarta największa część czysta 8% solanka.Stwierdziłem, że optymalna partia do małego Borniaka to 22 sztukiPo wędzeniui rozpakowaniuNiestety mniej słone niż robiłem ostatnio, nie wiem co było powodem, sól zwykła, nie ta do przetworów, czy może mniejsze naczynia, a co za tym idzie mniejsza ilość solanki. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Niestety mniej słone Zawsze lepiej jest dosolić gotowy już wyrób niż go "odsalać" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) oczywiście że mogę i chętnie wytłumaczę... a więc tak, od lewej patrząc na 1 wstawione zdjęcia mamy...1. serek typu włoskiego capri bez przypraw (fajny, zwykły, słony)2. serek typu najzwyklejszy twaróg bez przypraw (gorsza konsystencja niż capri)3. serek z ziołami prowansalskimi (bardzo przyjemny wyrazisty smak)4. serek z curry (zbyt słodkawy w połączeniu z serkiem który przebywał 24h w solance 10%)5. mix papryki słodkiej i ostrej 50/50 (proponuję dać 70/30 ostra/zwykła ponieważ mało wyrazisty)6. którego nie widać z czosnkiem granulowanym (bardzo dobry pod warunkiem krojenia cieniutkich plasterkow). nie ukrywam, że dużą rolę odegrał również czosnek ktory wrzuciłem do solanki:) Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 23 Grudnia 2015 te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka. Prasowałeś ją ?? Pozdrawiam Grzesiu Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 24 Grudnia 2015 lysy100, dnia 23 Gru 2015 - 17:53, napisał: te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka. Prasowałeś ją ?? Pozdrawiam Grzesiu Tak, przez noc około 12 godzin pod naciskiem 1 litrowy słoik z wodą. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek 1962 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Sery typu włoskiego Capri z Almy i Pilos z Lidla oba produkowane w Sierpcu wędzę w temperaturze 60-65 stopni przez 5 godzin wcześniej moczone w solance 8 procent przez 12 godzin i nastepnie suszone w Borniaku z wiatraczkiem również przez 12 godzin.Ser typu Bałkańskiego wędzę bez solanki przez 2,5 godz w temperarurze 60-65 stopni.W tym tygodniu spróbuję uwędzić dodatkowo Bryndzę z Makro bez solanki ,Mozarellę z solanką.A to ostatnie wędzenie serów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porosty Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 13 Marca 2016 Witajcie koledzy. Zacznę od tego że amatorem jestem pełną gębą i dopiero co zbudowałem małą wędzarnię. Planuję wędzić sery narazie wersja basic. Mam pytanie dość proste a jednocześnie skompilowane: jak wędzić sery? Czy ogólna zasada jest prawidłowa? 0. SER TŁUSTY np pilos itp1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10%2. solankowanie około 12-24h w lodówce3. osuszenie ogólne, i przyprawienie4. wędzenie w siatce do serów lub gazie5. wędzimy ok 3-4h w temp około 50-60C6. wyjmujemy na świeże powietrze, studzimy, i gotowe Drewno bukowe lub owocowe. Zapewne popełniłem grube błędy w rozumowaniu - uprzejmie proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i wprowadzenie stosownych poprawek w moim planie Jeśli któryś z kolegów miałby chwilkę czasu - proszę o fajny przepis - dla matoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Ja nie wędkę, ale sery robię już dosyć długo. Wydaje mi się, że Twój tok rozumowania jest poprawny.Jakie przepisy byś chciał?Jeśli lubisz sery pleśniowe, to one są dosyć proste. Edytowane 13 Marca 2016 przez Aksamit97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) 1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10%Proponuję solankę raczej słabszą ok 8,5% i nie ma konieczności trzymania w lodówce.Ja wkładam serki wieczorem do solanki i rano wyciągam. A serki kup raczej nie takie zwykłe twarogowe tylko typu włoskiego - chyba ,że masz zamiar wędzić własne sery bo tak chyba pomyślał Aksamit97https://www.google.pl/search?q=serek+typu+w%C5%82oskiego+pilos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjntpL1-r3LAhXnC5oKHcr5B7oQ_AUIBygB&biw=1252&bih=602#tbm=isch&q=serek+typu+w%C5%82oskiego+sierpc https://www.google.pl/search?q=serek+typu+w%C5%82oskiego+pilos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjntpL1-r3LAhXnC5oKHcr5B7oQ_AUIBygB&biw=1252&bih=602 Edytowane 13 Marca 2016 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porosty Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 13 Marca 2016 Dziękuję koledzy za rady dla początkującego. Dopytam się jeszcze o wilgoć. Podobno sery lubią wyschnąć w wędzarni - czy postawić w komorze jakąś tackę albo kubek z wodą dla zwiększenia wilgoci w komorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.