frapio Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Boczek i szynki wędzone w kiblu..a nie w wędzarni? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) No faktMoże i faktycznie to jest niefortunne określenie.OK sorry.Wędzone w wędzarni której projekt opracował kol, Andyandy ,za co jeszcze raz wielkie dzięki. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez oluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Oluska kolorek elegancki - po parzeniu lekko ściemnieje. Wyroby godne świątecznego stołu. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam serdecznie To i ja się tu podepnę. Z takimi super wyrobami to najlepiej jak założysz swój temat , inaczej to będzie bałagan . Wyroby Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasiemiec Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Piękne wyroby ! Edytowane 23 Lutego 2016 przez Tasiemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 Marca 2016 Ja zapeklowałem dzisiaj swój pierwszy boczek, zobaczymy, czy go nie zepsuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Marca 2016 U mnie też przepis zadziałał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Smakowicie wyglądają te boczusie Jedzonko znakomite. Ale czy można na takim boczku zrobić wywar jako bazę do żurku czy grochówki ? Chodzi mi o peklowanie w peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Czerwca 2017 No pewnie że można nawet koniecznie trzeba! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Z parzenia wędzonek nie powinniśmy używać wody do celów spożywczych ponieważ w wodzie są nagromadzone " śmieci " z wędzenia.Pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2017 przez chudziak Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Ktoś mnie kiedyś powiedział aby na wywarze z parzonej szynki nie robić żurku, to trzeba wylać. Myślę że szynka czy boczek w tym przypadku nie ma znaczenia. To było daaawno temu, czy ten ktoś nie miał wystarczającej wiedzy czy mnie oszukał ? Właśnie, mam dwie różne odpowiedzi. I co powinienem zrobić ? Edytowane 13 Czerwca 2017 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Wylać!!!!!!!! Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Tu sie zgadzam ze po wedzeniu wode od parzenia wylac.Odpowiedzialem na pytanie ze peklosol nie ma szkodliwosci w w gotowaniu grochowki czy żurku.Wszyscy gotuja na boczku,czy kiełbasie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Czerwca 2017 To znaczy że jak sparzę i wodę wyleję to mogę śmiało gotować. Chyba rozumiem, w procesie parzenia w wodzie są śmieci z wędzenia, a po sparzeniu jest czysto i mogę gotować, a peklosól mnie nie zabije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Czerwca 2017 a peklosól mnie nie zabije Raczej Cię uratuje przed między innymi jadem kiełbasianym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 13 Czerwca 2017 a peklosól mnie nie zabije Raczej Cię uratuje przed między innymi jadem kiełbasianym. Wychodzi na to że mnie uratuje przed przedwczesnym ... zejściem. Ale jaka jest minimalna granica stosowania peklosoli na kg ? Czy to są normy zawarte w tabelach ? Czy można zejść niżej. Po co kiedy tak ma być ? Ano po to aby wiedzieć gdzie jest granica, której nie powinienem przekroczyć dla bezpieczeństwa, bezpieczeństwa mojego i mojej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Produktów peklowanych dla bezpieczeństwa nie powinno się poddawać obróbce termicznej powyżej 170 st.C.(smażenie, pieczenie, grillowanie w wys. temp.) ze względu na powstawanie szkodliwych nitrozamin.Z tego wynika, że gotowanie (do stu kilkunastu st.C) w tym przypadku jest procesem bezpiecznym. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Coraz jaśniej się robi, dziękuję za odpowiedzi, zostaje pytanie gdzie jest granica ? Tutaj spodziewam się burzy z piorunami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa i przetworów zależy od bardzo wielu czynników dlatego uważam, że nikt nie wskaże Tobie minimalnej granicy stosowania azotynu (peklosoli). Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Oczywiście, rozumiem. Zakładając że podstawowe czynniki są spełnione, nie mogę zastosować innej ilości środków konserwujących niż przewiduje tabela jedna czy druga. Mam rozumieć że to jest universum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nie ma granic, jest tylko świadomość tego co się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Czy woda z parzenia wędzonek naprawdę jest tak szkodliwa?Pomija wędzonki spalone i osmolone....bo one same w sobie już są złe. A jeśli nie parzymy, tylko podpiekamy w wędzarni....to co wtedy, bo nie ma parzenia które "wyciągnie" to "złe" z wędzenia? @rarytasikNie ma czegoś takiego jak dolna ilość azotynu w wyrobie.Może i można by to wyliczyć, ale każda produkcja jest z zasady różna. Różne peklowanie, wędzenie, obróbka termiczna. Nie da się wyprodukować identycznej jakościowo wędliny.....będzie bardzo podobna, ale nie będzie klonem poprzedniej. Trzymaj się zasad produkcji wędlin, a nie będziesz musiał myśleć o ewentualnym ryzyku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Trzymaj się zasad produkcji wędlin, a nie będziesz musiał myśleć o ewentualnym ryzyku. Miro, jak Cię lubię, tak się z Tobą nie zgadzam w tej kwestii. O to mi właśnie chodzi, aby wiedzieć o co pytam, a nie robić w ciemno bo tak zasady nakazują. Według zasad to mogę w sklepie kupić, a nawet u producenta (mnie to nie przekonuje) Ja chcę dla siebie, dobre, zdrowe, naturalne.Czy pomyliłem forum ? Bo widzę że tu ilości hurtowe i zasady przemysłowe. A miałem u Ciebie zrobić zakupy, przekonaj mnie że się mylę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zasady produkcji wędlin, nie zasady przemysłowej produkcji...o tym piszę.Robiąc dla siebie też musisz przestrzegać zasad....czyż nie tak? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 13 Czerwca 2017 A miałem u Ciebie zrobić zakupy Ani ładne , ani grzeczne to to nie jest. Rarytasik żebyś później nie miał do nikogo pretensji o źle wskazaną "minimalną granicę" poczytaj i wnioski wyciągnij sam : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-czesc-ii-peklowanie/[Dodano: 13 cze 2017 - 14:54] Czy woda z parzenia wędzonek naprawdę jest tak szkodliwa? A jeśli nie parzymy, tylko podpiekamy w wędzarni....to co wtedy, bo nie ma parzenia które "wyciągnie" to "złe" z wędzenia? Woda już sama w sobie jest szkodliwa - azotany .Ale pomijając to - jeśli chodzi o WWA to najwięcej skupia się tego "dziadostwa" właśnie na powierzchni wędzonek.Z tego względu wybór - parzone czy podpiekane należy .... do nas - ważne żebyśmy wiedzieli "co w trawie piszczy".Osobiście wolę podpiekane .P.S. Osoby, które tak strasznie demonizują WWA w wędlinach powinny koniecznie zrezygnować z .... GRILLA . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.