Arbuz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam, mozna marynowac szynke a wlasciwie cała tylna noge ( razem z golonka) i ze skorą? Jak długo musze marynowac i co ile nastrzykiwac do kosci? Pierwszy raz robie z koscia i nieiwiem czy poźniej normalnie parzyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2010 mozna marynowac szynke a wlasciwie cała tylna noge ( razem z golonka) i ze skorą? Jak długo musze marynowac i co ile nastrzykiwac do kosci? Pierwszy raz robie z koscia i nieiwiem czy poźniej normalnie parzyc ?Arbuz, Na Stronie Głównej przeczytaj artykuł poświęcony tematowi: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2010 Poczytaj TU Czasem wystarczy użyć opcji Szukaj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuz Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2010 Czyli normalnie marynuje + nastrzykiwanie, poźniej suszene, wedzenie i parzene 50 min /kg) tylko czy moge ja dluzej marynowac ok 5 tyg oczywiscie dalej nastrzkiwac i dokladnie ogladac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2010 parzene 50 min /kg)Przeczytaj uwaznie fragment dotyczący parzenia z artykułu, który podałam. Bardzo duże elementy parzy się wg trochę innych zasad. Przede wszystkim termometr jako podstawa. Ze względu na dużą masę parzy się do niższej temp. (66-67 st), a szynka sama dochodzi do wymaganej temo. 68st. Szynkę się pekluje a nie marynuje. 5 tygodni peklowania mokrego to za długo. Co innego peklowanie suche. Co miałeś na myśli: oczywiscie dalej nastrzkiwacNastrzyk robi się na poczatku a potem tylko przewraca szynkę. Przy krótkim peklowaniu można ją masować codziennie. Przy długim raczej nie, ponieważ dajesz słabszą solankę i łatwiej wtedy zakazić solanke bakteriami gnilnymi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2010 tylko czy moge ja dluzej marynowac ok 5 tyg oczywiscie dalej nastrzkiwac i dokladnie ogladac? Możesz. Obowiązkowa kontrola parametrów peklowania. Nastrzyk przy tak długim czasie peklowania wykonaj na początku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2010 Możesz. Obowiązkowa kontrola parametrów peklowania.Główny Technolog przystał na tak długi czas peklowania i nie mnie z tym dyskutować. Jednak prawdopodobieństwo zmętnienia solanki jest bardzo duże. Musiałbyś peklować w stałej temperaturze 4st.C. z bardzo wysokim reżimem higienicznym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Listopada 2010 Jednak prawdopodobieństwo zmętnienia solanki jest bardzo duże To ew.może ją zmienić jak mu zmętnieje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Listopada 2010 Arbuz, Ja też peklowałem długo nawet do 6 tygodni. W temp. ok 2-6stopni i wyszło ok. Stało sobie w garażu, co kilka dni przewracałem tylko. Nastrzyk na samym początku. Słuchaj co Ci kolega Bagno podpowiada. Jak pierwszy raz robiłem szynkę to też mi doradzał. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witam. Czy można cala szynke ( z kością ) tylko wedzic bez parzenia ? Jak tak to podpowiedzial by ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wędzić można, tylko co dalej, jak tylko wędzona....? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wlasnie mi o to chodzi aby tylko wedzic bez parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wlasnie mi o to chodzi aby tylko wedzic bez parzenia A co zrobisz z nią dalej, żeby była zjadliwa.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Jak nie ma takiego ''gara'' do parzenia , to można ''ją'' ewentualnie nadziać na rożen i upiec nad żarem... ewentualnie zawinąć we folię alum. W kwestii nastrzyku ... najlepiej by było ''znalezć'' główne arterie... takie grube żyły i w to solankę wstrzyknąć i mocno masować Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wróciłem przed chwilą z zakupów w Lidlu i wziąłem gazetkę reklamową. Jest właśnie anons że od poniedziałku będzie do nabycia szynka z nogą, oryginalna hiszpańska "Jamon Serano Reserva" waga szynki ok. 7 kg. i cena 599 koron szwedzkich za sztukę.Takie szynki były w ubiegłym roku w Polsce. http://www.promoceny.pl/detail/lidl-szynka-jamon-serrano-1-szt-6-5-7-5-kg-229888/ http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/230000/229888.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witam. Czy można cala szynke ( z kością ) tylko wedzic bez parzenia ? Jak tak to podpowiedzial by ktoś ? Znam taką szynkę z dzieciństwa , wisiała u babci w spiżarni , wystarczyło podejśc i ukroić cienki plasterek i na swojski chleb z masłem .. tylko wedzona , peklowana w soli z dodatkiem saletry ... moje marzenie ... pekluje się już od 2 tygodni .. może się uda .. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wlasnie o to mi chodzi . Żeby tylko tą szynke wedzic . Ile czasu i w jakiej temperaturze ? Bo ja wedze np.szynki i inne wędliny od 13-17 godzin w temp.45-60 st i są bardzo dobre,soczyste i nie trzeba ich par żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Bo ja wedze np.szynki i inne wędliny od 13-17 godzin w temp.45-60 st i są bardzo dobre,soczyste i nie trzeba ich par żyć Jest wędzenie i wędzenie..... a cała noga... to inny przypadek .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Bo ja wedze np.szynki i inne wędliny od 13-17 godzin w temp.45-60 st i są bardzo dobre,soczyste i nie trzeba ich par żyć Chyba nie powiesz mi że te szynki wędzone w tej temp. nie są surowe w środku ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Września 2015 marek58au, dnia 13 Kwie 2015 - 15:34, napisał: Witam. Czy można cala szynke ( z kością ) tylko wedzic bez parzenia ? Jak tak to podpowiedzial by ktoś ? Znam taką szynkę z dzieciństwa , wisiała u babci w spiżarni , wystarczyło podejśc i ukroić cienki plasterek i na swojski chleb z masłem .. tylko wedzona , peklowana w soli z dodatkiem saletry ... moje marzenie ... pekluje się już od 2 tygodni .. może się uda .. Duch ja też pamiętam, że zajadałem się szynką tylko wędzoną i była to właśnie cała noga.Było to blisko czterdzieści lat temu.Nie wiem niestety jak to było długo peklowane i wędzone.Często mam ochotę spróbować takiego wyrobu.Napisz proszę jak to wyszło w Twoim wykonaniu.Wim ,że temat lekko już przysechł, ale może jeszcze tu zajrzysz. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Września 2015 Nie wiem niestety jak to było długo peklowane i wędzone To były raczej szynki dojrzewające. Najpierw peklowane na sucho a później trzymane "w ropie" wiele tygodni.Wędzenie tego mocno już dojrzałego mięsa, przez kolejne tygodnie - w zimnym dymie - dało efekt szynki dobrej do jedzenia bez obróbki cieplnej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Września 2015 lysy100, dnia 24 Wrze 2015 - 18:25, napisał: Nie wiem niestety jak to było długo peklowane i wędzone To były raczej szynki dojrzewające. Najpierw peklowane na sucho a później trzymane "w ropie" wiele tygodni. Wędzenie tego mocno już dojrzałego mięsa, przez kolejne tygodnie - w zimnym dymie - dało efekt szynki dobrej do jedzenia bez obróbki cieplnej. Gdzieś już słyszałem albo czytałem o tym określeniu "w ropie" ale nie kojarzę o co chodzi, jeśli możesz Aniu to mnie oświeć, proszę. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) @lysy100, kiedyś takie szynki obsypywało się grubo solą z popiołem z twardego drewna tak dojrzewała "ropiała" jakiś miesiąc a potem lądowała w ciepłej wodzie z popiołem żeby namokła, po ocieknięciu do komina na długie wędzenie czasem i na 2-3 tygodnie Edytowane 25 Września 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2015 @lysy100, kiedyś takie szynki obsypywało się grubo solą z popiołem z twardego drewna tak dojrzewała "ropiała" jakiś miesiąc a potem lądowała w ciepłej wodzie z popiołem żeby namokła, po ocieknięciu do komina na długie wędzenie czasem i na 2-3 tygodnie Takiej operacji nie pamiętam.To co sobie przypominam to była, czysta cała noga.Lekko trzeba było tą szyneczkę ząbkami pociągnąć .Nie była zbyt krucha, mięso było ładne czerwone i na pewno nie parzone. Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2015 A gdzie napisałem że tak robiona noga będzie "brudna" np od popiołu ? O parzeniu też słowa nie napisałem bo to były takie szynki "dojrzewające" po naszemu, więc surowe lub półsurowe - to zależało już od czasu i temperatury wędzenia. Generalnie wędzarnie kominowe to takie "staro-wiejskie" zimne wędzenie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.