Skocz do zawartości

Pasztet Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

Hałusia twój pasztet wygląda cudnie aż ślinka mi cieknie na sam widok  :yes:  i też się skuszę i zrobię na święta z tego przepisu dużo foremek z tego przepisu wychodzi? Czy przed włożeniem do piekarnika smarujesz jakimś jajkiem czy czymś że tak ładnie się świeci na koniec?

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hałusia twój pasztet wygląda cudnie aż ślinka mi cieknie na sam widok

 

Krystian, wszyscy mówią że smaczny, tak że nie oglądaj się i działaj  :) 

 

 

 

dużo foremek z tego przepisu wychodzi?

 

Hmmm , wszystko zależy od wielkości foremek. Ale takie standardowe to ze 4 . Wczoraj robiłam w mniejszych i wyszło 7. 

Nawet jak Ci wszystko nie wejdzie do proponuję do słoiczka i pogotować z godzinę. Do lodówki na szybkie spożycie. Tzn nawet miesiąc może stać.

 

 

 

Czy przed włożeniem do piekarnika smarujesz jakimś jajkiem czy czymś że tak ładnie się świeci na koniec?

 

Niczym nie smaruję, ale możesz położyć cienkie plasterki boczku nie koniecznie na wszystkie.  Tak też robiłam. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis spoko - aczkolwiek dla mnie mięso z kurczaka ciut mdłe (brak zdrowotności pomijam) - dlatego jako mięso daję raczej udko z indyka i wątróbkę też indyczą. No i trochę mniej wątróbki w proporcji do mięsa (ok. 300 g wątróbki na jakiej 800 g mięsa, nie licząc boczku lub pachwiny, którą czasem daję zamiennie).

 

Ale jak to mówią - de gustibus.... etc.   :)

 

Jak ktoś chce zaszaleć, to może spróbować z mięsem z królika, tylko cena trochę wzrasta...

Edytowane przez elmaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis spoko - aczkolwiek dla mnie mięso z kurczaka ciut mdłe (brak zdrowotności pomijam

 

Jeśli chodzi o pasztety są różne szkoły. 

Mój przepis jest drobiowy, a czy mdły?? Ci co mieli okazję próbować sami ocenili. 

Każdy ma prawo wybrać z czego chcę zrobić... tak że nie powinno się w ten sposób oceniać.  :) 

Są gusta i guściki..... :tongue: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo, nie tak zupełnie drobiowy Halusiu, bo jeszcze nigdy boczku czy też podgardla z drobiu nie spotkałem, ale może zbyt krótko żyję :D ? Ale tak na poważnie to właśnie dokonałem zakupy koniecznych wiktuałów i będę robił te Twoje delicje na Święta, nie wiem tylko jak wyjdzie, gdyż dokonałem pewnej modyfikacji, i zamiast mięsa z piersi, zakupiłem udka, i z nich właśnie chcę pasztecik wykonać. Co o tym myślisz Halusiu :D ? bo jest jeszcze czas na ew. zmianę ;)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast mięsa z piersi, zakupiłem udka, i z nich właśnie chcę pasztecik wykonać
:thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ojjj, przepraszam Halusiu za głupie pytanie, dopiero teraz doczytałem że w tej drugiej recepturze są podane w nawiasie również udka jako zamiennik, przepraszam raz jeszcze .

 

Nie musisz Jarku przepraszać. 

Osobiście robię tylko z piersi kurczaka, dlaczego?? Dlatego że robiąc zamiennik na udka indycze pasztet zmienia kolor na ciemniejszy. 

Niestety często bywa że jemy oczami  :) 

Ale spokojnie możesz dodać udka indycze lub inny gatunek mięsa ale to już nie będzie mój przepis  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

robiąc zamiennik na udka indycze pasztet zmienia kolor na ciemniejszy.
:thumbsup: nawet moja ostatnia mielonka ma piersi kurze, udziki i żoładki gęsie - wszystko ma inny kolor 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet moja ostatnia mielonka ma piersi kurze, udziki i żoładki gęsie - wszystko ma inny kolor

 

Zgadza się Waldku , ale ja lubię jasny pasztet w przekroju  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale ja lubię jasny pasztet w przekroju 

To moich, z dziczyzny, chyba byś nie polubiła   :(

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje w 90% są ciemne ,czasem robię jasne sporadycznie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez wole jak jest ciemniejszy ..no chyba ze jest taki smarowny ...taki prawdziwy pasztet robi moja mama 2 razy do roku i tylko ona ...ja robie tylko namiastki takiego co ona :-)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja mam nie daje drobiu , ale np cielecine. I wszystkie miesa obsmaza przed duszeniem , watrobke tylko podsmaza.

wywaru z duszenia daje tylko tyle ile wchlonie bulka. Wszystko robi do smaku .Robie praktycznie identycznie a zawsze jej jest lepszy. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystkie miesa obsmaza przed duszeniem

Ja wszystkie mięsa gotuję do miękkości, a wątróbkę podsmażam na smalcu razem z cebulą.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 12 Gru 2017 - 21:55, napisał: ale ja lubię jasny pasztet w przekroju To moich, z dziczyzny, chyba byś nie polubiła

 

Aniu , na pewno bym spróbowała  :)  :flowers:  :hug: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Każdy ma prawo wybrać z czego chcę zrobić... tak że nie powinno się w ten sposób oceniać.   

 

Oczywiście - dlatego napisałem, że DLA MNIE ciut mdły - ale gusta są oczywiście różne i niektórzy mogą preferować właśnie taki - życzę im smacznego  :)

 

Generalnie - jak dla mnie to pasztet ma olbrzymią granicę tolerancji, wystarczy zachować rozsądne proporcje pomiędzy mięsem, tłuszczem i wątróbką. Co do tłuszczu - z moich doświadczeń i różnych przepisów, wynika, że boczek, podgardle lub pachwina, a mięso i wątróbka może w zasadzie być dowolne (podobnie jak dodatki) - po prostu wyjdzie trochę inny w smaku. 

 

Jak np. - ot takie smaki z dzieciństwa - prawie nie dodaję do pasztetu gałki muszkatołowej (symbolicznie), a dodaję dużo zmielonego ziela angielskiego - bo tak robiono w moich stronach, i tak jestem przyzwyczajony. Innym bardziej może smakować z gałką, jeszcze innym, z dużą zawartością grzybów itd itp.

 

Twój przepis jest spoko - jest cenny jako uniwersalny przepis bazowy - gdzie ważny jest pomysł i orientacyjne proporcje, a każdy może go sobie potem twórczo rozwijać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twój przepis jest spoko - jest cenny jako uniwersalny przepis bazowy - gdzie ważny jest pomysł i orientacyjne proporcje, a każdy może go sobie potem twórczo rozwijać.

:) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak robiono w moich stronach
ze zwykłej ciekawości smaków regionalnych - jakich stronach ?  Ja np. mam ciemny jak EANNA - bo robię na bazie dziczyzny - dodaję dodatkowo  jałowiec zmielony - prawie go nie czuć ale jak nie dodaję coś mu tam brakuje ;) a gałkę obowiązkowo  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i gotowy

 

Jarku, widzę że nie rozdrobniłeś tak bardzo i bez dodatków.  Ale najważniejsze, czy odpowiada Twoim kubką smakowym  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, pasztecik jest z dodatkiem grzybków suszonych zamiast żurawiny, stąd te ciemne plamki sprawiające wrażenie grubego mielenia. Zmełłem mięsko plus resztę trzykrotnie na sitku 4 mm. a następnie potraktowałem masę blenderem na bardzo gładką konsystencję. Tak więc pasztecik jest bardzo gładki i baaardzo smakowity :D, dzięki za fajny przepis i inspirację :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.