krystian252 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Hałusia twój pasztet wygląda cudnie aż ślinka mi cieknie na sam widok i też się skuszę i zrobię na święta z tego przepisu dużo foremek z tego przepisu wychodzi? Czy przed włożeniem do piekarnika smarujesz jakimś jajkiem czy czymś że tak ładnie się świeci na koniec? Edytowane 11 Grudnia 2017 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Hałusia twój pasztet wygląda cudnie aż ślinka mi cieknie na sam widok Krystian, wszyscy mówią że smaczny, tak że nie oglądaj się i działaj dużo foremek z tego przepisu wychodzi? Hmmm , wszystko zależy od wielkości foremek. Ale takie standardowe to ze 4 . Wczoraj robiłam w mniejszych i wyszło 7. Nawet jak Ci wszystko nie wejdzie do proponuję do słoiczka i pogotować z godzinę. Do lodówki na szybkie spożycie. Tzn nawet miesiąc może stać. Czy przed włożeniem do piekarnika smarujesz jakimś jajkiem czy czymś że tak ładnie się świeci na koniec? Niczym nie smaruję, ale możesz położyć cienkie plasterki boczku nie koniecznie na wszystkie. Tak też robiłam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) - smaczny Edytowane 11 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Przepis spoko - aczkolwiek dla mnie mięso z kurczaka ciut mdłe (brak zdrowotności pomijam) - dlatego jako mięso daję raczej udko z indyka i wątróbkę też indyczą. No i trochę mniej wątróbki w proporcji do mięsa (ok. 300 g wątróbki na jakiej 800 g mięsa, nie licząc boczku lub pachwiny, którą czasem daję zamiennie). Ale jak to mówią - de gustibus.... etc. Jak ktoś chce zaszaleć, to może spróbować z mięsem z królika, tylko cena trochę wzrasta... Edytowane 12 Grudnia 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ja generalnie wcześniej robiłam z mieszanki wszystkich mięs ,ale twój Halusiu równie smaczny i nawet zdrowszy i tańszy -polecam. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Przepis spoko - aczkolwiek dla mnie mięso z kurczaka ciut mdłe (brak zdrowotności pomijam Jeśli chodzi o pasztety są różne szkoły. Mój przepis jest drobiowy, a czy mdły?? Ci co mieli okazję próbować sami ocenili. Każdy ma prawo wybrać z czego chcę zrobić... tak że nie powinno się w ten sposób oceniać. Są gusta i guściki..... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nooo, nie tak zupełnie drobiowy Halusiu, bo jeszcze nigdy boczku czy też podgardla z drobiu nie spotkałem, ale może zbyt krótko żyję ? Ale tak na poważnie to właśnie dokonałem zakupy koniecznych wiktuałów i będę robił te Twoje delicje na Święta, nie wiem tylko jak wyjdzie, gdyż dokonałem pewnej modyfikacji, i zamiast mięsa z piersi, zakupiłem udka, i z nich właśnie chcę pasztecik wykonać. Co o tym myślisz Halusiu ? bo jest jeszcze czas na ew. zmianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 12 Grudnia 2017 zamiast mięsa z piersi, zakupiłem udka, i z nich właśnie chcę pasztecik wykonać Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ojjj, przepraszam Halusiu za głupie pytanie, dopiero teraz doczytałem że w tej drugiej recepturze są podane w nawiasie również udka jako zamiennik, przepraszam raz jeszcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ojjj, przepraszam Halusiu za głupie pytanie, dopiero teraz doczytałem że w tej drugiej recepturze są podane w nawiasie również udka jako zamiennik, przepraszam raz jeszcze . Nie musisz Jarku przepraszać. Osobiście robię tylko z piersi kurczaka, dlaczego?? Dlatego że robiąc zamiennik na udka indycze pasztet zmienia kolor na ciemniejszy. Niestety często bywa że jemy oczami Ale spokojnie możesz dodać udka indycze lub inny gatunek mięsa ale to już nie będzie mój przepis Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 12 Grudnia 2017 robiąc zamiennik na udka indycze pasztet zmienia kolor na ciemniejszy. nawet moja ostatnia mielonka ma piersi kurze, udziki i żoładki gęsie - wszystko ma inny kolor Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 12 Grudnia 2017 nawet moja ostatnia mielonka ma piersi kurze, udziki i żoładki gęsie - wszystko ma inny kolor Zgadza się Waldku , ale ja lubię jasny pasztet w przekroju Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 12 Grudnia 2017 ale ja lubię jasny pasztet w przekroju To moich, z dziczyzny, chyba byś nie polubiła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Moje w 90% są ciemne ,czasem robię jasne sporadycznie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ja tez wole jak jest ciemniejszy ..no chyba ze jest taki smarowny ...taki prawdziwy pasztet robi moja mama 2 razy do roku i tylko ona ...ja robie tylko namiastki takiego co ona :-))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Pewnie robi z różnych kawałków rożnych mięs.Ja też często robię taki mieszany- wołowo -wieprzowo-drobiowy -[proporcje na oko] Wychodzi zawsze smaczny-taki prawdziwy pasztet Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Moja mam nie daje drobiu , ale np cielecine. I wszystkie miesa obsmaza przed duszeniem , watrobke tylko podsmaza.wywaru z duszenia daje tylko tyle ile wchlonie bulka. Wszystko robi do smaku .Robie praktycznie identycznie a zawsze jej jest lepszy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 13 Grudnia 2017 wszystkie miesa obsmaza przed duszeniem Ja wszystkie mięsa gotuję do miękkości, a wątróbkę podsmażam na smalcu razem z cebulą. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 13 Grudnia 2017 @halusia@, dnia 12 Gru 2017 - 21:55, napisał: ale ja lubię jasny pasztet w przekroju To moich, z dziczyzny, chyba byś nie polubiła Aniu , na pewno bym spróbowała Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Każdy ma prawo wybrać z czego chcę zrobić... tak że nie powinno się w ten sposób oceniać. Oczywiście - dlatego napisałem, że DLA MNIE ciut mdły - ale gusta są oczywiście różne i niektórzy mogą preferować właśnie taki - życzę im smacznego Generalnie - jak dla mnie to pasztet ma olbrzymią granicę tolerancji, wystarczy zachować rozsądne proporcje pomiędzy mięsem, tłuszczem i wątróbką. Co do tłuszczu - z moich doświadczeń i różnych przepisów, wynika, że boczek, podgardle lub pachwina, a mięso i wątróbka może w zasadzie być dowolne (podobnie jak dodatki) - po prostu wyjdzie trochę inny w smaku. Jak np. - ot takie smaki z dzieciństwa - prawie nie dodaję do pasztetu gałki muszkatołowej (symbolicznie), a dodaję dużo zmielonego ziela angielskiego - bo tak robiono w moich stronach, i tak jestem przyzwyczajony. Innym bardziej może smakować z gałką, jeszcze innym, z dużą zawartością grzybów itd itp. Twój przepis jest spoko - jest cenny jako uniwersalny przepis bazowy - gdzie ważny jest pomysł i orientacyjne proporcje, a każdy może go sobie potem twórczo rozwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Twój przepis jest spoko - jest cenny jako uniwersalny przepis bazowy - gdzie ważny jest pomysł i orientacyjne proporcje, a każdy może go sobie potem twórczo rozwijać. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 14 Grudnia 2017 tak robiono w moich stronach ze zwykłej ciekawości smaków regionalnych - jakich stronach ? Ja np. mam ciemny jak EANNA - bo robię na bazie dziczyzny - dodaję dodatkowo jałowiec zmielony - prawie go nie czuć ale jak nie dodaję coś mu tam brakuje a gałkę obowiązkowo Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 14 Grudnia 2017 No i gotowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 14 Grudnia 2017 No i gotowy Jarku, widzę że nie rozdrobniłeś tak bardzo i bez dodatków. Ale najważniejsze, czy odpowiada Twoim kubką smakowym Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Halusiu, pasztecik jest z dodatkiem grzybków suszonych zamiast żurawiny, stąd te ciemne plamki sprawiające wrażenie grubego mielenia. Zmełłem mięsko plus resztę trzykrotnie na sitku 4 mm. a następnie potraktowałem masę blenderem na bardzo gładką konsystencję. Tak więc pasztecik jest bardzo gładki i baaardzo smakowity , dzięki za fajny przepis i inspirację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.