Skocz do zawartości

[Ciastka] Orzechy z kremem


tim

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

I mnie udało :smile: się upiec trochę orzechów

Jakie piękne skorupki :grin: , masz talent Andrzejku :clap:

 

Widzę że konkurencja mi rośnie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że konkurencja mi rośnie :grin:

 

Jeszcze daleko mi do tego :sad: ale kto wie :grin: Najważniejsze że łapek nie poparzyłem . Długo myślałem czym orzechy zmielić :blush:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja blenderem, wymieszałam z kremem i dałam rady.

 

 

Ja przepuściłem przez maszynkę i sitko " makówka " . Poszło w miarę gładko , resztę zrobił mikser .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mielenia orzechów są specjalne ręczne młynki w AGD.

 

PePe . Dzięki za info . Na pierwszy raz maszynka do mięsa elektryczna , zdała egzamin . :smile:

 

 

Serdecznie pozdrawiam

 

 

Już nadziane kremem orzechowym :smile:

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"zakazany owoc" :tongue: :question:

 

Piotruś , wiem o co Tobie chodzi . To dla gości na słodko na jutro :grin: :lol:

 

 

 

 

 

Na drugi raz , po modyfikacji przepisu będą w połowie jadalne . Na dzisiaj , to spirytus już tam jest . :grin: :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I znów dzięki Wam odkryłam coś w moich "wykopaliskach". Najpierw nie wiedziałam co to jest szynkowar a okazało się, że go mam i do dziś używam. Teraz takie oto foremki, jutro będzie gratka bo zamierzam skorzystać z Waszych przepisów , te stare dawno już zapomniałam. Foremek używałam ostatnio ponad 20 lat temu. A oto one Oczywiście pokażę, co mi z tego wyszło.Pozdrawiam. Anerka.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie się podobają Twoje formy! Jak są tak stare to będą ślicznie piekły. Znowu zapragnąłem mieć takie formy. :) :) :)

Upiecz i pokaż nam jak wyglądają wiewiórki, grzybki... ależ wzorów! Ja orzechy już 4 razy piekłem w tym raz u córki. Ładne cudeńka!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się ta , co ma kilka wzorków

I tutaj wiem co mam zrobić ale

pokaż nam jak wyglądają wiewiórki

no właśnie.. zastanawiam się jakie ciasto kiedyś robiłam, bo wiewiórki są pełne.Muszę coś wymyślić a może to samo, tylko chrupać bez nadzienia. Spróbuję.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju czy też miałeś takie kłopoty z orzeszkami jak ja? zanim przy pomocy Halusi doszedłem do przyjemności wypiekania? Na początku to tylko same brzydkie słowa wypowiadałem, a teraz to w zasadzie to sama przyjemność choć długo trzeba bawić się tymi orzeszkami a stanowczo za szybka znikają!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, widzę że też się zaraziłeś, gratulacje :clap: :brawo:

 

Dzięki , tym bardziej cieszy , że na " moim terenie " jestem pierwszy albo jeden z pierwszych :grin: . Takie wypieki dotychczas były nieznane w rodzinie i wśród znajomych . :smile:

 

 

Pozdrawiam

 

Papcio , muszę powiedzieć że jakoś poszło gładko . Zapewne Halusia miała mnie pod opieką . Starałem się formować ciasto w granicach 6-8gram . Pierwszy raz posmarowałem formę oliwą a następne razy smarowała się sama podczas wypieku . Piekłem około 2minut po stronie gdzie są łupinki a około 1 minuty po drugiej stronie formy - patelni . Praktycznie wypadały łupinki z formy same . :smile:

 

 

Papcio - Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, uratowałaś moją formę od wyrzucenia na złom! nie da się ukryć!

Najlepszego w Nowym Roku! :blush:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I znów dzięki Wam odkryłam coś w moich "wykopaliskach".

To powrzucaj fotki twoich "wykopalisk" a my postaramy się dorzucić do nich przepisy :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.