Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krew do kaszanki - przechowywanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#1 anerka

anerka

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1091 postów
  • Miejscowośćokolice Zielonej Góry

Napisano 04 gru 2010 - 11:09

Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc.

#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5139 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 04 gru 2010 - 11:13

Troszkę posolić i zamrozić ,lub wlać w osłonkę poliamidową ugotować i zamrozić . Pozdrawiam

#3 anerka

anerka

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1091 postów
  • Miejscowośćokolice Zielonej Góry

Napisano 04 gru 2010 - 11:17

DZIADEK, Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Pozdrawiam serdecznie.

#4 skinerno1

skinerno1

    Początkujący

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 36 postów
  • MiejscowośćSzkocja

Napisano 02 mar 2011 - 22:25

skoro tu jest mowa o krwi, to moze ja dopytam. Spotkalem sie z produktem "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki? Mieszkam w Szkocji i mam problemy z pozyskaniem swiezej krwi, a bylaby to wspaniala alternatywa.

#5 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 3518 postów

Napisano 02 mar 2011 - 22:29

Witaj skinerno1 i poczytaj tutaj http://www.wedlinydo...ht=krew suszona

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16729 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 mar 2011 - 22:30

Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM.

#7 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3897 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 mar 2011 - 22:55

"Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?

Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ...........
Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze.

Pozdrawiam :wink:

#8 skinerno1

skinerno1

    Początkujący

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 36 postów
  • MiejscowośćSzkocja

Napisano 02 mar 2011 - 22:59

dziekuje :grin: Szukalem na forum, ale nic nie moglem znalezc, to tak na usprawiedliwienie :blush: Rozgladam sie dookola i nie moge uwierzyc, ze taka stronka istnieje i ma aktywnych moderatorow :clap: chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi :grin: jeszcze raz dziekuje

#9 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3897 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 mar 2011 - 23:10

chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi

Uśmiechaj się :grin: Nie ma w tym nic zdrożnego.

Pozdrawiam :wink:

#10 Gregtom

Gregtom

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2407 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 cze 2011 - 20:34

Troszke starszy temat..

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?
Jest ogólno dostepna ?
Jak dluga jest waznosc tego produktu ?


Dzieki i pozdrawiam :wink:

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8241 postów

Napisano 09 cze 2011 - 20:39

Troszke starszy temat..

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?
Jest ogólno dostepna ?
Jak dluga jest waznosc tego produktu ?


Dzieki i pozdrawiam :wink:


Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie.
http://www.wyroby-do...nalne-c-25.html
Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata.

Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ?

#12 nestor

nestor

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 568 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 09 cze 2011 - 20:57

Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.Nie znam produkcji krwi suszonej,ale musi być ona pozyskiwana w warunkach higienicznych .

#13 Gregtom

Gregtom

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2407 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 cze 2011 - 21:45

Gregtom napisał/a:
Troszke starszy temat..

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?
Jest ogólno dostepna ?
Jak dluga jest waznosc tego produktu ?


Przepraszam..Moja wina..

Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow..

Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach..
1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow..

pozdro

Dzieki i pozdrawiam



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5974 postów

Napisano 10 cze 2011 - 05:54

Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody.

#15 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4379 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 10 cze 2011 - 15:16

Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.


To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. :cool:

W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.


Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak.
Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki.

#16 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5893 postów

Napisano 10 cze 2011 - 15:40

Krew suszoną rozcieńcza się....

Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą :cool: bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin)
a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....
:wink:

#17 vacpol

vacpol

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 106 postów
  • Miejscowośćpruszków

Napisano 10 cze 2011 - 16:10

Kochany Dziadku 20cm krwi w osłonkach poliamidowych ile to jest wagowo oczywiśćie w przyblizeniu nie mam zielonego pojęcia. Twoje rady na temat wędzarni przekonały mnie, będzie taka. Bardzo dziękuje i pozdrawiam do spotkania we wrzesniu

#18 Gregtom

Gregtom

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2407 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 10 cze 2011 - 16:30

Tak jak Abratek napisal..

Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze..
Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE..

W opisie podaje ze :
... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi..


Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL.

A szkoda :-(

#19 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5139 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 10 cze 2011 - 16:40

Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia

Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3

Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5974 postów

Napisano 10 cze 2011 - 17:34

a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....


A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam :cool: .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych