anerka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Troszkę posolić i zamrozić ,lub wlać w osłonkę poliamidową ugotować i zamrozić . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2010 DZIADEK, Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2011 skoro tu jest mowa o krwi, to moze ja dopytam. Spotkalem sie z produktem "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki? Mieszkam w Szkocji i mam problemy z pozyskaniem swiezej krwi, a bylaby to wspaniala alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca 2011 Witaj skinerno1 i poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1830&highlight=krew+suszona Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2011 Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2011 "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ........... Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2011 dziekuje :grin: Szukalem na forum, ale nic nie moglem znalezc, to tak na usprawiedliwienie :blush: Rozgladam sie dookola i nie moge uwierzyc, ze taka stronka istnieje i ma aktywnych moderatorow :clap: chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi :grin: jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Marca 2011 chyba znow zaczne usmiechac sie do ludziUśmiechaj się :grin: Nie ma w tym nic zdrożnego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Troszke starszy temat.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie. http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata. Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.Nie znam produkcji krwi suszonej,ale musi być ona pozyskiwana w warunkach higienicznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Gregtom napisał/a: Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Przepraszam..Moja wina.. Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow.. Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach.. 1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow.. pozdro Dzieki i pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii. To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi. Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak. Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew suszoną rozcieńcza się....Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin) a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Kochany Dziadku 20cm krwi w osłonkach poliamidowych ile to jest wagowo oczywiśćie w przyblizeniu nie mam zielonego pojęcia. Twoje rady na temat wędzarni przekonały mnie, będzie taka. Bardzo dziękuje i pozdrawiam do spotkania we wrzesniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Tak jak Abratek napisal.. Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze.. Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE.. W opisie podaje ze : ... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi.. Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL. A szkoda :-( Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Czerwca 2011 a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Arku Ty i ja robiliśmy salceson brunszwicki i wiadomo :thumbsup: Ja też nie mam dostępu do świeżej krwi i myślałem nad tym by zrobić białą , ale dodać do niej wątrobę zmieloną tak jak do salcesonu . Wiadomo nie wyjdzie kaszana krwista ale namiastka takiej .Co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Wątrobę zmielić surową siatka 3-5 mm zmieszać z ugotowaną gorącą kaszą .Troszkę doda koloru . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Co Ty na to ?A ja na to ,że można tak jak pisze Dziadek ,ale ja do kaszanki wolę wątrobę w kawałkach i też dodaję surową. [ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 19:44 ] Troszkę doda koloruI smaku. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kertoipg Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam.Gdzie można kupić krew w mazowieckim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.