Skocz do zawartości

Krew do kaszanki - przechowywanie


anerka

Rekomendowane odpowiedzi

Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 miesiące temu...

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?

Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ...........

Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Troszke starszy temat..

 

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

 

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?

Jest ogólno dostepna ?

Jak dluga jest waznosc tego produktu ?

 

Dzieki i pozdrawiam :wink:

Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie.

http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html

Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata.

 

Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom napisał/a:

Troszke starszy temat..

 

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

 

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?

Jest ogólno dostepna ?

Jak dluga jest waznosc tego produktu ?

 

 

Przepraszam..Moja wina..

 

Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow..

 

Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach..

1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow..

 

pozdro

 

Dzieki i pozdrawiam

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.

To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. :cool:

 

W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.

Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak.

Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krew suszoną rozcieńcza się....

Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą :cool: bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin)

a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....

:wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak Abratek napisal..

 

Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze..

Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE..

 

W opisie podaje ze :

... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi..

 

Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL.

 

A szkoda :-(

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia

Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3

Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....

A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam :cool: .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku Ty i ja robiliśmy salceson brunszwicki i wiadomo :thumbsup:

Ja też nie mam dostępu do świeżej krwi i myślałem nad tym by zrobić białą , ale dodać do niej wątrobę zmieloną tak jak do salcesonu . Wiadomo nie wyjdzie kaszana krwista ale namiastka takiej .

Co Ty na to ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co Ty na to ?

A ja na to ,że można tak jak pisze Dziadek ,ale ja do kaszanki wolę wątrobę w kawałkach i też dodaję surową.

 

[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 19:44 ]

Troszkę doda koloru

I smaku. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

Gdzie można kupić krew w mazowieckim?

też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.