miro Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Stycznia 2013 a nie tylko z tą suszoną krwiąCo masz do suszonej krwi ? Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Stycznia 2013 a nie tylko z tą suszoną krwiąCo masz do suszonej krwi ? Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin: nie wiem ale dla mnie to zupełnie dwa różne smaki i kolory Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Stycznia 2013 miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew. u mnie na targu to łaske robią ,że stoją jak prosiłam o przywiezienie mi w całości flaków wołowych przed świętami to żaden nie chciał o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Stycznia 2013 nemo19788, a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla"..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Stycznia 2013 miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzieWampirek :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Stycznia 2013 o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ja kupuję hemoglobinę a następnie mieszam ją z rosołem (wywarem) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Stycznia 2013 niemieckie ścierwoNo no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawa ale zakladajac z gory ze niemieckie to scierwo poruszylo mnie doglebnie . Jak niewiesz jakie scierwo wpisac to pisz ,,krajowe" tam gdzie towar zostal zakupiony. Co do krwi suszonej osobiscie nieuzywam poniewaz niemam problemu z dostepem do swiezej krwi a wyroby tradycyjne,domowe niebyly i niemusialy byc doprawiane ,,proszkami". Wiec uzywanie ich w moich wyrobach jako domowych jest niedopuszczalne. Jak by ktos w D poszukiwal suszonej krwi a nieznal za bardzo jezyka to pierwszy lepszy wynik wyszukiwarki (Blutpulver , getrocknetes Schweineblut) http://hausschlachtebedarf.de/wurstgewuerze/blutpulver---getrocknetes-schweineblut/index.php a jak by ktos niedoczytal pisza o rozpuszczeniu krwi nie tylko w wodzie ale mozna rowniez w mleku wyrob bedzie jasniejszy...no ale to niemieckie sci.....receptury jak dla niektorych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Stycznia 2013 No no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawaa uważasz że Niemieccy kontrahenci to tacy cacy-glancy co?.... :rolleyes: doskonale wiedzą gdzie i w jakim celu to ma trafić ..... pisząc to co napisałem odnosiłem się do marnej jakości mięsa właśnie w ten sposób wprowadzanego na rynek.... i tu niestety występuje ten pazerny handlarzyna który nie brzydzi się robić w bambuko swojego rodaka tak więc nie unoś się Panie marcus..... na szczęście uczciwi też są na tym świecie...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Stycznia 2013 a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla"..... Więkrzym "ścierwem" jest chyba ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.! Abratku.. A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra.. :mellow: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Stycznia 2013 A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra..była ostra bo i temat jest oburzający.... pisząc o jednej nacji może za bardzo uogólniłem bo i z innych krajów taki surowiec przychodzi ale takie przekręty głównie robione są z sąsiadami..... ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.!nie mówimy tu o świeżej krwi bo to raczej logiczne że takiej np z importu nie dostaniemy.... pozyskanie krwi nie stanowi problemu jeśli sprzedający faktycznie bierze mięso z ubojni.... obecna praktyka jest niestety taka że ubojnie sprzedają również gotowe importowane elementy (tu już nie ma znaczenia jakość - liczy się fakt) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Stycznia 2013 o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać . Gorąco pozdrawiam byłabym Ci Andrzeju bardzo wdzięczna, ale to na spokojnie , jak będziesz miał odrobinę wolnego czasu i chęci to tak przy okazji.Tyle czekam to i jeszcze mogę poczekać . Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Najpierw sól wypadowa w rybach i mięsie, następnie afera z jajkami, podrobiony alkohol, no i teraz mleko w proszku ." "DOBRE BO POLSKIE", i podobne hasla ku pocieszeniu serc usypiaja czujnosc konsumencka niestety skutecznie. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Lutego 2013 Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Lutego 2013 Jak te skrzepy ''rozpuścić'' Przelej krew przez sitko i gotowe. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Lutego 2013 Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz.Po rozmrożeniu a przed użyciem rozbij krew blenderem i będzie dobrze. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Lutego 2013 No tak , ale jak bym przelała przez sitko , to nie wiem czy bym pół szklanki płynnej odzyskała... :devil: rozbij krew blenderem I nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Lutego 2013 nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ?Do kaszanki i tak dodajesz trochę wywaru z gotowanych mięs, więc możesz dodać i do krwi będzie się lepiej rozprowadzać w farszu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dobra , fajno Do kaszanki sie przymierzam od dłuższego czasu i chciałabym , żeby wszystko poszło zgodnie z planem i ''recepturami'' więc skoro będzie dobrze , to się biorę do roboty :grin: :grin: Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam ja często robię tak : krew wlewam do garnczka dolewam trochę rosołu z gotowania mies i parzę na kuchni do momentu aż krew zgęstnieje, po wystudzeniu mielę przez drobne sitko i dodaje do kaszy. Można także wlać krew do sztucznego jelita tzw. foli i po zawiązaniu gotować razem z mięsem w rosole. Po ugotowaniu krew zgęstnieje i do maszynki i po mieleniu do kaszy. W moim rejonie gdy idę na świniobicie kaszę się gotuje i miele a potem dodaje do kaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Lutego 2013 Skorzystaj z kurpiowskiego sposobu przygotowania krwi do kaszanki . A więc krew musi być gotowana . Gotować możemy w garnku ale po co robić sobie problem -często się przypala. Bierzesz osłonkę poliamidową zawiązujesz jeden koniec, krew jaka by nie była-skrzepy czy płynna wlewasz do tej osłonki lub po prostu zakrzepniętą wkładasz ręką , zawiązujesz druki koniec i gotujesz w wodzie o temp do 90st C do momentu aż będzie twarda w osłonce- do 2 godz. Tak ugotowana krew kroi się pięknie że będziesz mogła kroić plastry na kanapki - jak lubisz.Tak przygotowaną krew możemy zamrozić . Dodając ją do kaszanki wystarczy zmielić samą lub z innymi produktami przez siatkę 5mmm.Poczytaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Lutego 2013 A więc krew musi być gotowana Dziadku. W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwi.Czy jest to zabieg niezbędny jeśli krew przed użyciem jest świeża, lub mrożona.Czy nie wystarczy wlać krew na gorącą kaszę ,który to zabieg spowoduje sparzenie krwi?.I wreszcie po co się gotuje krew do kaszanki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Lutego 2013 W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwiMasz rację Arkadiuszu,te inne sposoby to raczej regionalna sprawa,zresztą tak Dziadek napisał. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.