Skocz do zawartości

Ubytek wagi po wędzeniu


gasmil

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

 

Wszystko zależy jaką metodą wędzisz - czyli w jakiej temperaturze i w jakim czasie.

30% ubytek może sugerować, że wędziłeś z pieczeniem w zakresie od 60 do 90C

 

W ostatnim moim wędzeniu w temp. do 60C (4 godziny nie licząc osuszania) szynka straciła (razem z parzeniem) 25% masy, baleron, polędwica i boczek w granicach 20%.

Środek pozostał soczysty.

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości

najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

 

 

Kolega ma rację i taka sytuacja zachodzi przy przemysłowym nastrzyku mięsa dodatkami chemicznymi, np. wielofosforanami, których zadaniem jest zatrzymać nastrzyk w mięsie.

Poza wileofosforanami stosuje się również wiele innych dodatków.

Mogą to być białka roślinne, białka zwierzęce, karageny czyli wyciągi z alg morskich, jak również różne błonniki pszenne, marchewkowe, grochowe itp.

 

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

 

Jednak przy naszym domowym nastrzyku mięsa nie używamy wspomnianych dodatków i mięso nie przybiera na wadze.

Jeśli chodzi o ubytek, to jego wielkość uzależniona jest od zastosowanej obróbki termicznej.

Im wyższe temperatury i czas wędzenia, tym większe ubytki.

 

Pozdrówka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

 

Cos nie jest OK.  Na pewno mówimy o 20% a nie 200%.  Nie wiem jak jest możliwe nastrykać 2l. płynu do 1kg mięsa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam osobiście byłem przy próbach technologicznych i 180 % zrobili przy jednym nastrzyku.

Mięso puchnie jak balon.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstrzykuje się zawiesinę mięsną. Holendrzy uzyskali światowy rekord otrzymując z 1 kg mięsa, 3 kg szynki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstrzykuje się zawiesinę mięsną. Holendrzy uzyskali światowy rekord otrzymując z 1 kg mięsa, 3 kg szynki.

To najwyższa "półka" nastrzyku, czyli nastrzyk mięsa mięsem.

Szkoda jedynie, że do nastrzyku używa się mięsa odkostnionego mechanicznie ...... znaczy się g....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nastrzyk mięsa mięsem

 

Ale jaka ładna szyneczka wychodzi :)

Taka chudziutka, mięciutka, bez żyłek ..... i jaka dobra cena - 14,99 :tongue:;):D :D :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gosman odpowiedź na twoje pytanie brzmi "nijak się ma" ;)

Teraz lepiej i nie o d.... Maryni ?

Poczytaj załączniki Dziadka zastanów się ile masz mięsa w mięsie na "dzień dobry" i będziesz miał odpowiedź ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 5 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.