Skocz do zawartości

Ostrzałka do noży.


luny74

Rekomendowane odpowiedzi

.Widzę,że wielu użytkowników się podnieca nożami japońskimi,twardościami itd.Prawda jest taka że te twarde noże to na grzyby są dobre,do skrobania marchewki również pewnie się

 Witam,

 

Mam nadzieję, że takowy japoński nóż trzymałeś drogi Kolego w garści i na tej podstawie wydajesz o nich  swoją subiektywną opinię.

W jednym z wątków o rybach opisałem moją krótką znajomość z takim nożem.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

moją krótką znajomość z takim nożem
:thumbsup:  :clap: ​

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

masz na myśli taki "nożyk"?
Taki - jest świetny ale ten wygląda na tzw szefa  i chyba a wydaniu europejskim tzw dwustronny .- a do ryb idealny jest jednostronny - długo nie umiałem się takim ( jednostronnym) prawidłowo posługiwać ( aż, podpatrzyłem jak to robią zawodowcy - ale mnie do nich baaardzo daleko :D  ;) )

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że masz na myśli taki "nożyk"?

 

attachicon.gifDepositphotos_10100574_original.jpg

Witam,

Tak, bardzo podobny nożyk, z tym że "mój" był przeznaczony do filetowania ryb, ostrzony  na dłuto.

Właścicielem noża, który trzymałem w ręce był filipiński kucharz.

Pozwolił mi poćwiczyć cięcie miękkiego pomidora. Praca takim nożem wymaga wiedzy, doświadczenia i szacunku dla noża.

Zasada jest prosta "one move one cut"

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"mój" był przeznaczony do filetowania ryb, ostrzony na dłuto
miałeś jednostronny - ;)  :thumbsup:  :clap: 
[Dodano: 23 lut 2017 - 10:50]

 

 

Praca takim nożem wymaga wiedzy, doświadczenia i szacunku dla noża
  Wszystko zawarłeś w tej kwestii - a wiesz ,że są lewe i prawe? dla osób prawo i leworęcznych :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski ja mialem moj ze soba w Rytych na zlocie ogladales go chyba nawet co ????

 On tez jednostronny ostry jak holera a jak nie uzywany to musze go olejem smarowac bo inaczej ruda go atakuje wiesz 

 

post-77484-0-68877300-1487843640_thumb.jpgpost-77484-0-24103400-1487843617_thumb.jpg

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muski ja mialem moj ze soba w Rytych na zlocie ogladales go chyba nawet co ????
  Nie byłbym sobą gdybym nim nic nie przeciął ( oczywiście miałem w rękach) - Świetny nożyk - ba z  nomogramem :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

  - a wiesz ,że są lewe i prawe? dla osób prawo i leworęcznych :thumbsup: 

 

Są nie tylko dla osób prawo czy lewo ręcznych, każdy nóż jest jest opracowany dla konkretnej czynności.

Z tego co pamiętam z opowieści filipińskiego kucharza  /pracował w hotelu, w restauracji rybnej/

płaska strona noża ma za zadanie gładko ciąć a strona ostrzona ma odcinany kawałek odłożyć na bok.

Gładkie cięcie nie powoduje miażdżenia mięsa ryby i zmiany jego zapachu.

Pokazał mi jak wygląda i pachnie mięso cięte japończykiem a jak zwykłym nożem.

Moim zdaniem każdy nóż musi być bardzo ostry aby praca nim i jej efekt był dobry.

 

Kiedyś można było kupić kawałki piaskowca  do ostrzenia noży, teraz jedynie dostępne są chińskie osełki.

Jest u nas jeden Pan, szklarz, który dla znajomych  ostrzy noże na obracanym poziomo piaskowcu, stary sprzęt do szlifowania krawędzi szyb.

Kiedyś poszedłem do ślusarza z sitkiem i nożykiem od zelmerka, gośc właśnie ostrzył noże na ....szlifierce.

Zrobiłem "w tył na lewo" i kupiłem w sklepie AGD nowy komplet.

Pozdrawiam

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pragnął bym by temat ostrzenia noży przedstawił ktoś kto pracował na liniach ubojowych i rozbiorowych w Polsce w latach 1974- 90 . Ja musiałem pracować co dała fabryka a wiec noże i stalki gerlach .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo o przyrządzie  co i jak pisał Maad (chyba w tym wątku )

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1867-ostrzenie-no%C5%BCy/page-44?hl=ostrzenie%20no%C5%BCy

Moim zdaniem jak nie ostrzy się  często (brak ciągłej praktyki ) to naostrzenie z ręki  noży jest bardzo trudne , jak każdej innej rzeczy  np. wiertla , dłuta  itp

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam prawie identyczną, to samo pochodzenie (jeszcze raz dzięki Maad) i mogę z czystym sumieniem polecić :clap:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim.

Jako że zebrało się tu grono znawców ostrzenia noży :D to mam pytanie.

Po co ta stalka? 

Z tego co wiem, stalka służy do "odwijania" ostrza. Czy to prawda?

Tutaj link do mojego starego posta z tematu "ostrzenie noży". Na jednym ze zdjęć widać ślad przejechania po stalce. Przejechałem po stalce po naostrzeniu noża, czyli ostrze nie było zawinięte. Ślad wygląda jak po ostrzeniu. Stalka diamentowa Polkarsa, okrągła z czerwoną rączką. Może nie powiniennem "podciągać" świerzo naostrzonego noża?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1867-ostrzenie-no%C5%BCy/?view=findpost&p=390306

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać)

Ja mam ostatnio taką:   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=529935

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać)

Binio ja polecam dicka combi kwadratową dwie strony szafirowe (ostre) i dwie polerskie

taka jak na....ja moge coś takiego nowe w ~kondoniku~ mieć za jakieś 370zl,a jak chcesz najlepszą to PX88 niestety cena grubo powyżej 600zl ale to już dla wymagających.

http://allegro.pl/dick-combi-stalka-30cm-kwadratowa-7598230-i6674153355.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z czystym sumieniem moge polecić jeśli masz trochę więcej gotówki.

https://www.wyroby-domowe.pl/ostrzalka-nozy-fischer-p-213.html

 

Potwierdzam.

Trochę kosztuje, ale spisuje się rewelacyjnie.

Też sobie taką kupiłem do domu i w końcu mam święty spokój z narzekaniem żony.

Teraz sama sobie ostrzy noże .... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

i w końcu mam święty spokój z narzekaniem żony.

Bezcenne :)

A może taki klick?

http://www.robimywedliny.pl/userdata/gfx/78581f4a45e8194840f1c612502d7e0e.jpg

Może ktoś używał? W końcu to Dick

Marek Twoja propozycja też kusząca. Kurcze jak ten osiołek :   siano czy owies :):hmm::cry:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może taki klick?

Zasada ostrzenia podobna i zapewne też się sprawdzi. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

https://sprzedajemy.pl/maszyna-do-ostrzenia-fischer-bargoin-przemysl-a1d299-nr52993597

 

 

Miro ,  to tylko różnica w cenie czy jest różnica w jakości ?

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.