El komendante Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lutego 2017 .Widzę,że wielu użytkowników się podnieca nożami japońskimi,twardościami itd.Prawda jest taka że te twarde noże to na grzyby są dobre,do skrobania marchewki również pewnie się Witam, Mam nadzieję, że takowy japoński nóż trzymałeś drogi Kolego w garści i na tej podstawie wydajesz o nich swoją subiektywną opinię.W jednym z wątków o rybach opisałem moją krótką znajomość z takim nożem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Lutego 2017 moją krótką znajomość z takim nożem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Lutego 2017 Rozumiem, że masz na myśli taki "nożyk"? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lutego 2017 masz na myśli taki "nożyk"? Taki - jest świetny ale ten wygląda na tzw szefa i chyba a wydaniu europejskim tzw dwustronny .- a do ryb idealny jest jednostronny - długo nie umiałem się takim ( jednostronnym) prawidłowo posługiwać ( aż, podpatrzyłem jak to robią zawodowcy - ale mnie do nich baaardzo daleko ) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Lutego 2017 Rozumiem, że masz na myśli taki "nożyk"? Depositphotos_10100574_original.jpgWitam,Tak, bardzo podobny nożyk, z tym że "mój" był przeznaczony do filetowania ryb, ostrzony na dłuto.Właścicielem noża, który trzymałem w ręce był filipiński kucharz.Pozwolił mi poćwiczyć cięcie miękkiego pomidora. Praca takim nożem wymaga wiedzy, doświadczenia i szacunku dla noża.Zasada jest prosta "one move one cut"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Lutego 2017 "mój" był przeznaczony do filetowania ryb, ostrzony na dłuto miałeś jednostronny - [Dodano: 23 lut 2017 - 10:50] Praca takim nożem wymaga wiedzy, doświadczenia i szacunku dla noża Wszystko zawarłeś w tej kwestii - a wiesz ,że są lewe i prawe? dla osób prawo i leworęcznych Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Lutego 2017 Muski ja mialem moj ze soba w Rytych na zlocie ogladales go chyba nawet co ???? On tez jednostronny ostry jak holera a jak nie uzywany to musze go olejem smarowac bo inaczej ruda go atakuje wiesz Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Lutego 2017 Muski ja mialem moj ze soba w Rytych na zlocie ogladales go chyba nawet co ???? Nie byłbym sobą gdybym nim nic nie przeciął ( oczywiście miałem w rękach) - Świetny nożyk - ba z nomogramem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) - a wiesz ,że są lewe i prawe? dla osób prawo i leworęcznych Są nie tylko dla osób prawo czy lewo ręcznych, każdy nóż jest jest opracowany dla konkretnej czynności.Z tego co pamiętam z opowieści filipińskiego kucharza /pracował w hotelu, w restauracji rybnej/płaska strona noża ma za zadanie gładko ciąć a strona ostrzona ma odcinany kawałek odłożyć na bok.Gładkie cięcie nie powoduje miażdżenia mięsa ryby i zmiany jego zapachu.Pokazał mi jak wygląda i pachnie mięso cięte japończykiem a jak zwykłym nożem.Moim zdaniem każdy nóż musi być bardzo ostry aby praca nim i jej efekt był dobry. Kiedyś można było kupić kawałki piaskowca do ostrzenia noży, teraz jedynie dostępne są chińskie osełki.Jest u nas jeden Pan, szklarz, który dla znajomych ostrzy noże na obracanym poziomo piaskowcu, stary sprzęt do szlifowania krawędzi szyb.Kiedyś poszedłem do ślusarza z sitkiem i nożykiem od zelmerka, gośc właśnie ostrzył noże na ....szlifierce.Zrobiłem "w tył na lewo" i kupiłem w sklepie AGD nowy komplet.Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2017 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Lutego 2017 Pragnął bym by temat ostrzenia noży przedstawił ktoś kto pracował na liniach ubojowych i rozbiorowych w Polsce w latach 1974- 90 . Ja musiałem pracować co dała fabryka a wiec noże i stalki gerlach . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON666 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Lutego 2017 Tak wtrące ja używam czegoś takiego. Zamówiłem z Chin za 100zl. Ostrze po ostrzeniu wygląda jak lustro,tak wypolerowane. Chwilkę trzeba się pobawić pierwszym razem ale naprawdę jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lutego 2017 Iron666 daj linka jak masz to takiej ostrzalki bardzo bym prosil Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Dużo o przyrządzie co i jak pisał Maad (chyba w tym wątku )https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1867-ostrzenie-no%C5%BCy/page-44?hl=ostrzenie%20no%C5%BCyMoim zdaniem jak nie ostrzy się często (brak ciągłej praktyki ) to naostrzenie z ręki noży jest bardzo trudne , jak każdej innej rzeczy np. wiertla , dłuta itp Edytowane 25 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lutego 2017 Mam prawie identyczną, to samo pochodzenie (jeszcze raz dzięki Maad) i mogę z czystym sumieniem polecić Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lutego 2017 Cześć wszystkim.Jako że zebrało się tu grono znawców ostrzenia noży to mam pytanie.Po co ta stalka? Z tego co wiem, stalka służy do "odwijania" ostrza. Czy to prawda?Tutaj link do mojego starego posta z tematu "ostrzenie noży". Na jednym ze zdjęć widać ślad przejechania po stalce. Przejechałem po stalce po naostrzeniu noża, czyli ostrze nie było zawinięte. Ślad wygląda jak po ostrzeniu. Stalka diamentowa Polkarsa, okrągła z czerwoną rączką. Może nie powiniennem "podciągać" świerzo naostrzonego noża?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1867-ostrzenie-no%C5%BCy/?view=findpost&p=390306 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON666 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lutego 2017 Iron666 daj linka jak masz to takiej ostrzalki bardzo bym prosil http://s.aliexpress.com/MBzMR7zq (from AliExpress Android) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Listopada 2017 SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Listopada 2017 Z czystym sumieniem moge polecić jeśli masz trochę więcej gotówki.https://www.wyroby-domowe.pl/ostrzalka-nozy-fischer-p-213.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Listopada 2017 SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać)Ja mam ostatnio taką: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=529935 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Listopada 2017 SiBy potrzebuję kupić stalkę i teraz prośba do Was żebyście podpowiedzieli jaką kupić. Na rynku jest wiele stalek I nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze. Może macie jakiś sprawdzony model ? (cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości , więc wolę spytać)Binio ja polecam dicka combi kwadratową dwie strony szafirowe (ostre) i dwie polerskietaka jak na....ja moge coś takiego nowe w ~kondoniku~ mieć za jakieś 370zl,a jak chcesz najlepszą to PX88 niestety cena grubo powyżej 600zl ale to już dla wymagających.http://allegro.pl/dick-combi-stalka-30cm-kwadratowa-7598230-i6674153355.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Listopada 2017 Z czystym sumieniem moge polecić jeśli masz trochę więcej gotówki.https://www.wyroby-domowe.pl/ostrzalka-nozy-fischer-p-213.html Potwierdzam.Trochę kosztuje, ale spisuje się rewelacyjnie.Też sobie taką kupiłem do domu i w końcu mam święty spokój z narzekaniem żony.Teraz sama sobie ostrzy noże .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) i w końcu mam święty spokój z narzekaniem żony.Bezcenne A może taki klick?http://www.robimywedliny.pl/userdata/gfx/78581f4a45e8194840f1c612502d7e0e.jpgMoże ktoś używał? W końcu to DickMarek Twoja propozycja też kusząca. Kurcze jak ten osiołek : siano czy owies Edytowane 13 Listopada 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Listopada 2017 A może taki klick? Zasada ostrzenia podobna i zapewne też się sprawdzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Listopada 2017 Miro w tej Twojej druty są z posypką diamentową? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam https://sprzedajemy.pl/maszyna-do-ostrzenia-fischer-bargoin-przemysl-a1d299-nr52993597 Miro , to tylko różnica w cenie czy jest różnica w jakości ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.