jokej Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Witam mam zamiar przerobić całą koze na wyroby: :thumbsup: Baleron szynki i boczek(łata) z farszem . Farsz chcę zrobić tak: na 3,5kg zmielonego miesa koziego+słonina wieprzowa chcę dac takie przyprawy Peklosól 63g Pieprz 6,3g gałka muszkatołowa 1,8g kminek2,5g czosnek 7g czy dobrze dobrałem przyprawy :question: Czy mięso na baleron moge zapeklować na 3 dni czy lepiej na dłużej :question: jeżeli chodzi o boczek to mam pytanie che natrzeć solą i przyprawami tylko nie wiem ile czego dodać Prosze o porade boczki (łaty) są cieniutki i warzą 1,4kg. CO WY NA TO Prosze o szbką odpowiedz POZDRAWIAM :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 No i gotowe plan wykonany wszystko jest z koziny powiem wam ze jest :thumbsup: :thumbsup: baleron,szynka i faszerowany boczek(łata)Farsz z koziny+słonina wieprzowa powiem wam jak smakuje jutro o musza ostygnąć zato slonina faszerowana ardzo pyszna tylko sucha ale kozina ogólnie jest sucha jak zauważyłem to kozine chyba nie wolno wrzucać do wrzątku ale sprawdze następnym razem to będę wiedział :lol: polędwica pyszna i soczysta szkoda ze taka mała a to zdjecia miłego oglądania :lol: :lol: A wczoraj zrobiłem to Jak widać z 1,5 kg sera Ricotta zostało 1/2 :thumbsup: robiłem go po raz pierwszy wyszedł SUPER :thumbsup: :thumbsup: a tyle serwatki wylewałem do zlewu :blush: POZDRAWIAM i WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZY JOKEJ Z RODZINKĄ :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Czemu nikt nie rozwija tego ciekawego tematu? Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ja jak nie wiedziałem o tej stonce jeszcze 10 lat temu to moja koza wylądowała w kapuście też smakowała, dziś wiedział bym co z niej można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką?No, koziny nie można w sklepie kupić :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Czerwca 2012 U mnie koziny dostatek, ale....no własnieKozina - kleiste, świeże, wiadomo czym karmione, doskonałe do kiełbasek.Robiliśmy na wiele sposobów, na grylu, duszone, pieczone...jako żeberka w/g JackaCWszyscy się zalizują :thumbsup: Uważam, ze kozinę należy przemrozić, potem dobrze zamarynować-jak kto lubi.Potem wszystko z niej można zrobić.I tu pojawia się ale..mi nie smakuje. Może dlatego, ze je hoduję, karmię...Ja osobnik miesożerny :lol: W kiełbasie jest ok,ale inna forma wogóle. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Ja stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem kózki i koziołka i coś czuje, że jeszcze powiększę inwentarz o jedną kózkę...i tak przymierzam się mentalnie do możliwości wykorzystania mięska i mleka w przyszłości a z tego co widzę wachlarz możliwości jest ogromny...ale super te kozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Skąd jesteś niedobry78 ??Bo mam fajny "materiał" Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Z Pomorza aż a materiał typu szkoleniowy czy w żywcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Materiał hodowlany, więcej napisałam na pw. Pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2012 Na poczatku musze napisac, ze sama tego nie robilam,wstawiam, bo wiem, ze sa osoby ktore będą tym zainteresowane.Znalazlam przepisy na kozine w gazecie. Potrawy sa z Meksyku,Nepalu,Włoszech,Indii.Jest to gazeta ,ktora opisuje podroze kulinarne i podaje przepisy niektorych potraw. Postaram sie w miare dopisac opis jaki jest przy kazdej potrawie. A jesli ktos zrobi ,chętnie bym chciala wiedzieć czy dobre sa te dania.Mexico-Birria( nazwa meksykanska)"Braised Goat with Tortillas", tlumaczac duszona kozina serwowana na tortilliNazwa pochodzi z hiszpanskiego " slaba jakosc". Ale teraz jest specjalnie szykowana na Swieta Bozego Narodzenia, śluby.Sklad:4(30g) suszone guajillo chillie3(30g) suszone ancho chillie2(10g) suszone New Mexico chillie3 zabki czosnku, posiekane1lyzka suszonego oregano1 duza cebula, posiekana1/2lyzeczka cynamonu80ml(1/3 szklanki)winnego czerwonego octu2 lyzeczki cukru bialego1 szklanka swiezych lisci koleandry,posiekana1 duza cebula czerwona,posiekana bardzodrobnoCieple tortille i limonkowe kawalki do serwowania1. PAtse z chilli: oczyscic chilli, odrzucic lodygi i nasionaz chilli, pociac je i zalac gotujaca woda w misce. Odstawic na 20 minut aby sie namoczyly ,a pozniej odcedzic, pozostawiajac 1 lyzke tej wody. W mixerze przerobic na paste: chilli,czosnek,oregano,cebule,cynamon,i 1lyzke wody ,ktora zostawilismy od moczenia chilli. Bardzo mocno zmixowac, na paste. 2.Rozgrzac olej na patelni na bardzo goraco i na dwa rzuty smazyc mieso az sie zabrazowi, zdjac na talerz. 3. Patelnie ponownie rozgrzac na sternio goraco, dodac tam paste z chillii gotowac pol minuty,dolozyc do tego mieso na patelnie,dodac do tego listek bobkowy,ocet ,cukier i 500 ml wody.Doprowadzic do zagotowania,nastepnie zmniejszyc ogień na jak najmniej,przykryc i gotowac przez godzine.Nastepnie gotowac nastepna godzine odkryte, albo do czasu ,az mieso jest miekkie.Mieso po tym calym procesie gotowania przelozyc do miski, zatrzymac 125ml plynu od gotowania. 4.Kiedy mieso troche przestyglo, pokroic( a wlasciwie postrzepic,tak powinnam napisac)jei wymieszac z 125ml zostawionym plynem od gotowania. 5.Wymieszac razem koleandre z czerwona cebula. Podawac kozine razem z salatka z koleandry,tortilla i lemonkami. Nastepne 3 przepisy pozniej dopisze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2012 4(30g) suszone guajillo chillie 3(30g) suszone ancho chillie 2(10g) suszone New Mexico chillie U nas chyba tylko te składniki w specjalistycznych sklepach można by dostać.. chociaż i tak nie jestem pewna. :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2012 Małgoś, podalam wg przepisu. On kocgaja sie wlasnie w mieszaniu roznych rodzai chilli. Kazda z nich jest inna, w stopniu goraca i w smaku tez.Ale jesli nie ma mozliwosci zdobycia ich wszytkich, zawszemozna jedna zastapic na poczatek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2012 Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik45 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Listopada 2012 Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ?A próbowałaś w swoim grodzie "poszperać" po sklepach. Ja próbowałem co prawda w sklepach "specjalistycznych" to mnie mało krew nie zlała. Pytanie o pieprz seczuański (inna nazwa chiński), czy paprykę wędzoną powodowało paraliż szczęk ekspedientek i tylko umiały głowami kręcić w lewo i w prawo, patrząc przy tym na mnie, jak na ufoludka. W końcu paprykę/i sobie uwędziłem, ale z pieprzem chińskim (seczuańskim) , dalej mam problem. W sklepach z przyprawami egzotycznymi nawet mleczka kokosowego nie ma , za to w marketach można je dostać, za to standardy ziół i przypraw to mało półek nie połamią, a najśmieszniejsze to że prawie każda przyprawa ma dopisek " z uprawy ekologicznej" i pakowana w słoiczek przy cenie 7-10 krotne wyższej.Paranoja/. Już wolę swoje z działki. Cytuj Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2012 Drugi przepisChargrilled Goat skewers with Achar czyli Szaszlyki z miesa koziego z ostrym pomidorowym chutneyPodajac za gazeta, to danie pochodzi z Nepalu, a dokladnie z wioski Kathmandu. Mieso kozie jest natarte przyprawami i ziolami, tradycyjnie nalozone rozen i pieczone na ogniu( wood fire).Podawane z platkami ryzowymi, ktore sa bardzo popularne jako osobne danie, albo jako dodatek do innych dan.Sklad:1 lyzka nasion kminku, 2 lyzeczki nasion koleandry, 1 lyzeczka chilli smielonego, ½ lyzeczki zmielonej kurku ½ lyzeczki pieprzu Szechuan 1 cytryna, wycisniety sok 1 lyzka miodu 1 zabek czosnku ,poszatkowany 5cm kawalek imbiru, poszatkowany 1 cebula,poszatkowana 1 lyzka kopru, bardzo drobno poszatkowana 60 ml ( ¼ szklanki) oleju 800g miesa koziego bez kosci z nogi Poszatkowany szczypiorek, ryzowe platki i ogorek pokrojony dopodaniaGolbheda achar( czyli chutney) 4 pomidory 1 lyzka oleju z nasion gorczycy 2 zabki czosnku, cieniutko pokrojone w plaster15 cm kawalek imbiry,startego drobno na tarce 1 lyzeczka zmielonego kminku 1 lyzeczka zmielonej koleandry ¼ szklanki zwiezych lisci koleandry, poszatkowane3 dlugie chillie, oczyszcone z nasion i poszatkowane1. Aby zrobic na poczate chutney: rozgrzac piekarnik do200 stopni . Umiescic pomidory na naoliwionej blaszcze i upiec je 20 minut albo do zasu, az skora zacznie odchodzic. Odstawic na chwile, aby odpoczely i zdjac skore i poszatkowac. Rozgrzac tluszcz na patelni dodac czosnek ,imbir, i suche przyprawy .Gotowac to 30sekund. Wszystko razem dac do food procesor’a( przyprawy z patelni) i pomidory ,liscie koleandry ,chilli i zmiksowac az bedzie calkowicie gladkie(?). Dopreawic sola i pieprzem.2. Aby zrobic marynate: opiec kminek, nasiona koleandry, sproszkowana chillii, kurkume i pieprz Szechuan w malej paterlni na malym ogniu do uzyskania zapachu.Ponownie dajemy to do food procesora razem z sokiem z cytryny,miodem,czosnkiem,imbirem,cebula,koprem i olejem, az wszytko bedzie plynne.Doprawic . Odlozyc tej marynaty 2 lyzki a reszt natrzec mieso. Zostawic w misce przykryte plastykiem przez noc. Nastepnego dnia nalozyc mieso cisno na szpikulce( skewers).3. Rozgrzac chargrill. Piec szaszlyki ,przekladajac co jakis czas i smarowac odlozona marynata. Trzeba byc pewnym ,zejest usmazone dobrze. Posypac szcypiorkiem i podawc z ryzowymi platkami , ogorkiem i chutney. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.