Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z koziny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 jokej

jokej

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćMarianów

Napisano 20 gru 2010 - 15:56

Witam mam zamiar przerobić całą koze na wyroby: :thumbsup: Baleron szynki i boczek(łata) z farszem . Farsz chcę zrobić tak: na 3,5kg zmielonego miesa koziego+słonina wieprzowa chcę dac takie przyprawy Peklosól 63g Pieprz 6,3g gałka muszkatołowa 1,8g kminek2,5g czosnek 7g czy dobrze dobrałem przyprawy :question: Czy mięso na baleron moge zapeklować na 3 dni czy lepiej na dłużej :question: jeżeli chodzi o boczek to mam pytanie che natrzeć solą i przyprawami tylko nie wiem ile czego dodać Prosze o porade boczki (łaty) są cieniutki i warzą 1,4kg. CO WY NA TO Prosze o szbką odpowiedz POZDRAWIAM :lol: :lol:
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 jokej

jokej

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćMarianów

Napisano 23 gru 2010 - 21:30

No i gotowe plan wykonany wszystko jest z koziny powiem wam ze jest :thumbsup: :thumbsup:
baleron,szynka i faszerowany boczek(łata)Farsz z koziny+słonina wieprzowa powiem wam jak smakuje jutro o musza ostygnąć zato slonina faszerowana ardzo pyszna tylko sucha ale kozina ogólnie jest sucha jak zauważyłem to kozine chyba nie wolno wrzucać do wrzątku ale sprawdze następnym razem to będę wiedział :lol: polędwica pyszna i soczysta szkoda ze taka mała a to zdjecia miłego oglądania :lol: :lol:
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
A wczoraj zrobiłem to
Dołączona grafika
Jak widać z 1,5 kg sera Ricotta zostało 1/2 :thumbsup: robiłem go po raz pierwszy wyszedł SUPER :thumbsup: :thumbsup: a tyle serwatki wylewałem do zlewu :blush: POZDRAWIAM i WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZY JOKEJ Z RODZINKĄ :lol:

#3 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 28 cze 2012 - 16:31

Czemu nikt nie rozwija tego ciekawego tematu? Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką?

#4 Majki110

Majki110

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćBiecz-Korczyna

Napisano 28 cze 2012 - 18:40

Ja jak nie wiedziałem o tej stonce jeszcze 10 lat temu to moja koza wylądowała w kapuście też smakowała, dziś wiedział bym co z niej można zrobić.

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4659 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 cze 2012 - 21:26

Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką?

No, koziny nie można w sklepie kupić :sad:

#6 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 29 cze 2012 - 10:08

U mnie koziny dostatek, ale....no własnie
Kozina - kleiste, świeże, wiadomo czym karmione, doskonałe do kiełbasek.
Robiliśmy na wiele sposobów, na grylu, duszone, pieczone...jako żeberka w/g JackaC
Wszyscy się zalizują :thumbsup:
Uważam, ze kozinę należy przemrozić, potem dobrze zamarynować-jak kto lubi.Potem wszystko z niej można zrobić.
I tu pojawia się ale..mi nie smakuje. Może dlatego, ze je hoduję, karmię...Ja osobnik miesożerny :lol:
W kiełbasie jest ok,ale inna forma wogóle.

#7 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 30 cze 2012 - 09:17

Ja stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem kózki i koziołka i coś czuje, że jeszcze powiększę inwentarz o jedną kózkę...i tak przymierzam się mentalnie do możliwości wykorzystania mięska i mleka w przyszłości a z tego co widzę wachlarz możliwości jest ogromny...ale super te kozy :D

#8 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 30 cze 2012 - 09:56

Skąd jesteś niedobry78 ??
Bo mam fajny "materiał"

#9 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 30 cze 2012 - 12:38

Z Pomorza aż :) a materiał typu szkoleniowy :) czy w żywcu ? :D

#10 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 30 cze 2012 - 13:39

Materiał hodowlany, więcej napisałam na pw. Pozdrawiam

#11 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1908 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lis 2012 - 23:50

Na poczatku musze napisac, ze sama tego nie robilam,wstawiam, bo wiem, ze sa osoby ktore będą tym zainteresowane.
Znalazlam przepisy na kozine w gazecie. Potrawy sa z Meksyku,Nepalu,Włoszech,Indii.Jest to gazeta ,ktora opisuje podroze kulinarne i podaje przepisy niektorych potraw. Postaram sie w miare dopisac opis jaki jest przy kazdej potrawie. A jesli ktos zrobi ,chętnie bym chciala wiedzieć czy dobre sa te dania.
Mexico-Birria( nazwa meksykanska)
"Braised Goat with Tortillas", tlumaczac duszona kozina serwowana na tortilli
Nazwa pochodzi z hiszpanskiego " slaba jakosc". Ale teraz jest specjalnie szykowana na Swieta Bozego Narodzenia, śluby.
Sklad:
4(30g) suszone guajillo chillie
3(30g) suszone ancho chillie
2(10g) suszone New Mexico chillie
3 zabki czosnku, posiekane
1lyzka suszonego oregano
1 duza cebula, posiekana
1/2lyzeczka cynamonu
80ml(1/3 szklanki)winnego czerwonego octu
2 lyzeczki cukru bialego
1 szklanka swiezych lisci koleandry,posiekana
1 duza cebula czerwona,posiekana bardzodrobno
Cieple tortille i limonkowe kawalki do serwowania
1. PAtse z chilli: oczyscic chilli, odrzucic lodygi i nasionaz chilli, pociac je i zalac gotujaca woda w misce. Odstawic na 20 minut aby sie namoczyly ,a pozniej odcedzic, pozostawiajac 1 lyzke tej wody. W mixerze przerobic na paste: chilli,czosnek,oregano,cebule,cynamon,i 1lyzke wody ,ktora zostawilismy od moczenia chilli. Bardzo mocno zmixowac, na paste.

2.Rozgrzac olej na patelni na bardzo goraco i na dwa rzuty smazyc mieso az sie zabrazowi, zdjac na talerz.

3. Patelnie ponownie rozgrzac na sternio goraco, dodac tam paste z chillii gotowac pol minuty,dolozyc do tego mieso na patelnie,dodac do tego listek bobkowy,ocet ,cukier i 500 ml wody.Doprowadzic do zagotowania,nastepnie zmniejszyc ogień na jak najmniej,przykryc i gotowac przez godzine.Nastepnie gotowac nastepna godzine odkryte, albo do czasu ,az mieso jest miekkie.Mieso po tym calym procesie gotowania przelozyc do miski, zatrzymac 125ml plynu od gotowania.

4.Kiedy mieso troche przestyglo, pokroic( a wlasciwie postrzepic,tak powinnam napisac)jei wymieszac z 125ml zostawionym plynem od gotowania.

5.Wymieszac razem koleandre z czerwona cebula. Podawac kozine razem z salatka z koleandry,tortilla i lemonkami.

Nastepne 3 przepisy pozniej dopisze.

#12 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4711 postów

Napisano 24 lis 2012 - 23:58

4(30g) suszone guajillo chillie
3(30g) suszone ancho chillie
2(10g) suszone New Mexico chillie


U nas chyba tylko te składniki w specjalistycznych sklepach można by dostać.. chociaż i tak nie jestem pewna. :rolleyes:

#13 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1908 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 lis 2012 - 00:05

Małgoś, podalam wg przepisu. On kocgaja sie wlasnie w mieszaniu roznych rodzai chilli. Kazda z nich jest inna, w stopniu goraca i w smaku tez.Ale jesli nie ma mozliwosci zdobycia ich wszytkich, zawszemozna jedna zastapic na poczatek.

#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4711 postów

Napisano 25 lis 2012 - 00:07

Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ?

#15 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 25 lis 2012 - 18:15

Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ?

A próbowałaś w swoim grodzie "poszperać" po sklepach. Ja próbowałem co prawda w sklepach "specjalistycznych" to mnie mało krew nie zlała. Pytanie o pieprz seczuański (inna nazwa chiński), czy paprykę wędzoną powodowało paraliż szczęk ekspedientek i tylko umiały głowami kręcić w lewo i w prawo, patrząc przy tym na mnie, jak na ufoludka.
W końcu paprykę/i sobie uwędziłem, ale z pieprzem chińskim (seczuańskim) , dalej mam problem.
W sklepach z przyprawami egzotycznymi nawet mleczka kokosowego nie ma , za to w marketach można je dostać, za to standardy ziół i przypraw to mało półek nie połamią, a najśmieszniejsze to że prawie każda przyprawa ma dopisek " z uprawy ekologicznej" i pakowana w słoiczek przy cenie 7-10 krotne wyższej.Paranoja/. Już wolę swoje z działki.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1908 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lis 2012 - 03:49

Drugi przepis
Chargrilled Goat skewers with Achar czyli Szaszlyki z miesa koziego z ostrym pomidorowym chutney
Podajac za gazeta, to danie pochodzi z Nepalu, a dokladnie z wioski Kathmandu. Mieso kozie jest natarte przyprawami i ziolami, tradycyjnie nalozone rozen i pieczone na ogniu( wood fire).
Podawane z platkami ryzowymi, ktore sa bardzo popularne jako osobne danie, albo jako dodatek do innych dan.
Sklad:
1 lyzka nasion kminku,
2 lyzeczki nasion koleandry,
1 lyzeczka chilli smielonego,
½ lyzeczki zmielonej kurku
½ lyzeczki pieprzu Szechuan
1 cytryna, wycisniety sok
1 lyzka miodu
1 zabek czosnku ,poszatkowany
5cm kawalek imbiru, poszatkowany
1 cebula,poszatkowana
1 lyzka kopru, bardzo drobno poszatkowana
60 ml ( ¼ szklanki) oleju
800g miesa koziego bez kosci z nogi
Poszatkowany szczypiorek, ryzowe platki i ogorek pokrojony dopodania
Golbheda achar( czyli chutney)
4 pomidory
1 lyzka oleju z nasion gorczycy
2 zabki czosnku, cieniutko pokrojone w plaster
15 cm kawalek imbiry,startego drobno na tarce
1 lyzeczka zmielonego kminku
1 lyzeczka zmielonej koleandry
¼ szklanki zwiezych lisci koleandry, poszatkowane
3 dlugie chillie, oczyszcone z nasion i poszatkowane
1. Aby zrobic na poczate chutney: rozgrzac piekarnik do200 stopni . Umiescic pomidory na naoliwionej blaszcze i upiec je 20 minut albo do zasu, az skora zacznie odchodzic. Odstawic na chwile, aby odpoczely i zdjac skore i poszatkowac. Rozgrzac tluszcz na patelni dodac czosnek ,imbir, i suche przyprawy .Gotowac to 30sekund. Wszystko razem dac do food procesor’a( przyprawy z patelni) i pomidory ,liscie koleandry ,chilli i zmiksowac az bedzie calkowicie gladkie(?). Dopreawic sola i pieprzem.
2. Aby zrobic marynate: opiec kminek, nasiona koleandry, sproszkowana chillii, kurkume i pieprz Szechuan w malej paterlni na malym ogniu do uzyskania zapachu.Ponownie dajemy to do food procesora razem z sokiem z cytryny,miodem,czosnkiem,imbirem,cebula,koprem i olejem, az wszytko bedzie plynne.Doprawic . Odlozyc tej marynaty 2 lyzki a reszt natrzec mieso. Zostawic w misce przykryte plastykiem przez noc. Nastepnego dnia nalozyc mieso cisno na szpikulce( skewers).
3. Rozgrzac chargrill. Piec szaszlyki ,przekladajac co jakis czas i smarowac odlozona marynata. Trzeba byc pewnym ,zejest usmazone dobrze. Posypac szcypiorkiem i podawc z ryzowymi platkami , ogorkiem i chutney.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych