Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Pieczywo] Kajzerki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 05 sty 2011 - 20:25

Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki z tego przepisu http://www.wielkieza...ecipe47843.html
Dołączona grafika
Zupełnie inny smak niż gliniane-sklepowe.

#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 3814 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 sty 2011 - 20:33

Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki


Bułeczki pierwsza klasa... ślinka cieknie. :thumbsup: :clap:
Ja się przymierzam do bułeczek na maślance .

#3 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 05 sty 2011 - 20:57

Czyli nazwa kajzerka wywodzi się z nacięcia, a nie ze składu? W sumie ważne że smakują :) Nawet dzieci powiedziały - Tato, to jest pyszne....

#4 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3507 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 sty 2011 - 23:32

Super sprawa !!! Też kiedys spróbuje takie zrobić, piękne !!! Pozdrawiam.

#5 Anulka

Anulka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 06 sty 2011 - 08:37

RaV22 Bracie,bułeczki extra, ale nie koniecznie "kajzerki", owszem nacinamy krzyżyk ale bardzo głęboko, i każdy wierzchołek trójkąta trzeba położyć na sąsiednim, wtedy po upieczeniu bułeczka wygląda jak róża.


Zgodzę się z Tobą krzyżyk musi mieć głębokie nacięcie,najlepiej to zrobić żyletką.Mała rada:do ciast pszennych,pszenno-żytnich,mieszanych,razowych itd. nie dodaje się jaj,nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Przed włożeniem bułeczek do piekarnika,pieca-nie wiem w czym były pieczone trzeba w domowych warunkach posmarować je ciepłą wodą pędzelkiem grubym wtedy będą miały lekko świecący złoty kolor.

#6 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 06 sty 2011 - 09:53

Też piekę z tego przepisu i wychodzą pyszne.

#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4337 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 sty 2011 - 11:35

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.
Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

#8 Anulka

Anulka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 06 sty 2011 - 11:44

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.
Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.



Nie spotkałam się jeszcze z faktem w swoim mieście żeby w piekarniach do ciasta dodawano masło,idzie margaryna ta najtańsza lub pół na pół zmieszana z olejem.Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

#9 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 06 sty 2011 - 12:03

EAnna zdradza tajemnicę starych piekarzy. Zastąpinie części tłuszczu smalcem poprawia jakość i smak pieczywa.

#10 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 06 sty 2011 - 12:14

Smalec miałem tylko ze skwarkami :), Dałem Ramę :) Robiłem bułki bez tłuszczu i masła, na mleku, maślance. Te jednak chyba najbardziej mi pasują. Dziś będą palmiery

#11 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 06 sty 2011 - 12:19

RaV22 to robiłeś jakby na maśle czy bardziej tłuszczu mlecznym, a co to są palmiery bo chyba nie znam.

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7519 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sty 2011 - 12:19

Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:



Ja bym był ostrożny w takich stwierdzeniach . Zadaj sobie trud i poczytaj wszystkie posty EAnny , to zapewne zrozumiesz wypowiedź Naszej koleżanki .


Serdecznie pozdrawiam

#13 Anulka

Anulka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 06 sty 2011 - 13:32

Ja nie mówię że nasza koleżanka nie ma racji.Po prostu stwierdzam fakty ponieważ pracowałam w tym zawodzie przez 15lat :smile:

#14 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 3203 postów

Napisano 06 sty 2011 - 13:37

To Anulko napisz czemu wg Ciebie lepsza jest w tym wypadku margaryna -oczywiście bez argumentu ekonomicznego bo on jest nieistotny bo przecież robimy dla siebie by było smaczniejsze i zdrowsze .
PS Chętnie poznamy Twoje sprawdzone przepisy- zapraszam do ich umieszczenia( zdjęcia mile widziane :lol: )

#15 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3507 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 07 sty 2011 - 09:10

nie dodaje się jaj

To o co chodzi? Jak w przepisie jest jajko... to mam nie dawać? Wyjda te bułki bez jajka ???

#16 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 09:38

Ja dodałem i wyszły :)

#17 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 22:11

No i palmiery upieczone :)
Nie za słodkie i bajecznie chrupiące.

Dołączona grafika

Smacznego

#18 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 3814 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 sty 2011 - 22:21

No i palmiery upieczone :)


Nie podałeś przepisu ale to chyba z ciasta francuskiego, prawda??
Apetyczne :grin: :thumbsup:

#19 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2549 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 07 sty 2011 - 22:23

Jak z francuskiego to u nas się mówi świńskie uszy , tyle że polukrowane.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 RaV22

RaV22

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 651 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 22:33

Francuskie, przesypywane cukrem i składane, sposób składania najlepiej obejrzeć na youtubie. Mało pracy, świetny efekt, w mniej więcej połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, uwaga - mocno rosną. Piec w 170 “C ok 20 minut (kontrolować stopień zarumienienia) z termoobiegiem.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych