kompas Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Witam.Mam pytanie do fachowców.Czy to urzadzenie nadawałoby sie do mieszania niedużych (2 - 3 kg) ilości farszu?http://allegro.pl/profesjonalny-robot-ugniatarka-clatronic-km-2718-i1409419597.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Mam,odradzam. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2011 do 2-3 kg maszynę?? jak by było 20-30 to już można się zastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Robię zazwyczaj ok 4-5 kg farszu na kiełbasę - mieszam ręcznie - wystarczy.Poczytaj na Forum jest nt. sporo i jak na takie ilości to najlepszajest nasza rączka ... albo dwie... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Poczytaj na Forum jest nt. sporo i jak na takie ilości to najlepsza jest nasza rączka ... albo dwieA może kolega kompas z różnych względów nie może mieszać ręcznie farszu i temu zadał to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Czy to urzadzenie nadawałoby sie do mieszania niedużych (2 - 3 kg) ilości farszu?Ja tak samo, mieszam i wyrabiam ręcznie... do duzej michy i jazda Ok 5kg. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Kolega Jaceken trafił w sedno. Do tej pory mieszałem tylko rękami i było dobrze, ale reumatyzm mnie tak pokręcił, że to jest coraz trudniejsze. Nie ma to jak młodość. Nie chcę rezygnować z własnych wyrobów i dlatego szukam czegoś, co by zastąpiło moje rece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Już pisałem, że nie każdy jest młody, silny i pełnosprawny. Pewne wypowiedzi są nie na miejscu. Jak ktoś pyta, to najlepiej odpowiedzieć na pytanie a nie być uszczypliwym i dawać rady które nie mają nic wspólnego z zadanym pytaniem. Wiele wypowiedzi, a tych arbitralnych nie powinno być. Ja używam do mieszania z dobrym skutkiem te 2-3kg farszu właśnie taki robot.Mój był tani, jakaś okazja i służy mi do dziś. Ja też nie mogę rękoma wiele zrobić. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Papciu,a powiedz szczerze ile czasu Ci zajmuje wyrobienie tych 2-3 kg.I jakie robisz kombinacje aby zebrać mięso przyklejone do ścianek zbiornika.Rozumiem,że w Twoim przypadku to konieczność ale to dla innych nie jest dobry wybór. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Kup mieszarko-wiertarkę o mocy co najmniej 1100W z regulowanymi obrotami jak również obroty lewo I prawo ,do tego mieszadło .będziesz zadowolony . Mieszadło musi być z płaskownika spiralne nie z drutu. Przeważnie jeden element się wycina by działało jak ślimak w maszynce . Mieszanie - obroty w prawo wciskasz farsz w dół , obroty w lewo podnosi farsz do góry. Poszukaj w moich postach gdzieś to prezentowałem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja się podepnę pod ten temat, czy ktoś zna taką mieszarkę? http://vivamix.pl/assist/index.phpZastanawiam się nad zakupem Kitchen Aid albo Kenwood major albo tej właśnie mieszarki oczywiście nie w Polsce, bo mnie na to nie stać, w USA jest nieporównywalnie taniej,. No ale nie o tym... potrzebuję takiej maszyny główniejako pomoc w robieniu chleba, bułek, chałek, ciast, makaronu, ale także do mielenia mięsa czy robieniu przetworów. Mam kilka miesięcy nim będę mogła sobie finansowo pozwolić na zakup ale już teraz zbieram informację. Znacie te urządzenia? Możecie się podzielić swoimi opiniami? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Droższe niż Kitchen Aid. Ale ma możliwość założenia większej maszynki. Można to kupić w Polsce? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2011 będzie można kupić już niedługo tam gdzie KA: http://vivamix.pl/ (koresponduje z przedstawicielką i mnie o tym wcześniej poinformowała) Ta maszynka w K.A jest słaba, za to Assistent nie jest planetarny. I nie wiem czy ten ruch planetarny jest faktycznie taki dobry czy można spokojnie wyrobić chleb czy ubić krem w "zwykłym" robocie. Kurcze jak mam wydać taką kasę to muszę być 100% pewna że kupuje to czego potrzebuje. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Przepisy z tej strony http://www.chleb.info.pl/ są wyrabiane w K.A. sądzę więc że nie jest to zła maszyna. Osobiści nie znam użytkowników, więc nie będę namawiał, ale jak bym miał 1500 do wydania to bym kupił, choćby do wyrabiania ciasta na chleb (ale nie tylko ) Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Papciu,a powiedz szczerze ile czasu Ci zajmuje wyrobienie tych 2-3 kg.I jakie robisz kombinacje aby zebrać mięso przyklejone do ścianek zbiornika.Rozumiem,że w Twoim przypadku to konieczność ale to dla innych nie jest dobry wybór. Pozdrawiam serdecznie. Również pozdrawiam serdecznie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yareka Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Mam,odradzam. Pozdrawiam serdecznie. Do ciasta się nie nadaje ?? Miałem na ten robot ochotę, wiadomo tani ale jak kiepawy to zwykłego zelmerka kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Stycznia 2011 yareka, miałem taki. Do ciasta się nadaje. Dużo chleba nim wymieszałem. Farsz - próbowałem mieszać - nie nadaje się. Warto kupić do ciast. Przed użyciem trzeba rozebrać, wyczyścić i nasmarować. Jeszcze lepiej dorobić tulejki łożyskujące wrzeciono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Witam.No i bą∂ź mądrym - nadaje ? nie nadaje ?.Ja bym wziął pod uwagę opinię Papcia i Andiego - robią znaczy mieszają :grin: tym robotem sami. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Stycznia 2011 madlinka, Ja KA kupiłem przez allegro ze stanów swojej mamie. Działa ok. Jest na 220V. Robi chleby i ciasta. Mięska nie mieszałem, to nie wiem, ale przypuszczam że da rade, jak gęste ciasta miesza. Za to ma małą maszynkę do mięsa i to plastikową, którą trzeba dodatkowo dokupić. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Da się mieszać w tej maszynie bo ona służy do mieszania. Nie da się na wielką skalę. Kolega pisał o 2-3kg i nie codziennie, ma problem z rękami i ta tania maszyna jest jakąś alternatywą. Ja w niej mieszam farsz i mięso na wyroby szynkowarowe a i na pieczenie rzymskie też. Do mieszania farszu do szynkowarki kolega BonAir wykorzystał nawet maszynę - automat do pieczenia chleba! Nie jest ona szczytem marzeń, ale na MOJE potrzeby wystarczająca.Melakser czy blender nie służy do kutrowania, a my te urządzenia wykorzystujemy i to z dobrym skutkiem, stanowcze twierdzenia, że te maszyny nie nadają się - jest błędne. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Stycznia 2011 beiot, też myślałam o tych z allegro, bo oni dają polską gwarancję, mam koleżankę w USA ona by mi jeszcze taniej kupiła, ale wtedy nie będę miała gwarancji. A instrukcje ma Twoja mama po polsku? Zastanawia mnie jedno, nie znam się i nie wiem co o tym myśleć, zacytuje, pewnie znajdzie się ktoś mądrzejszy kto zechce mi pomóc (przynajmniej mam taką nadzieję) Na srebrnym pasku umieszczonym na głowicy miksera jest napisane, że ma on silnik o mocy 300 W. Czy to nie za mało moc, skoro miksery innych marek mają nawet po 1000 W? Na metalowej obejmie miksera, producent umieścił tzw. dane znamionowe, czyli napięcie 220V i częstotliwość, a poniżej jest napisana istotna informacja: „300 W, 10 min”. Oznacza to, że mikser może pracować z maksymalną mocą 300 Watt, nieprzerwanie przez 10 minut. Dzięki zastosowanym przekładniom zębatym, ta moc i czas, w zupełności mu wystarczają na perfekcyjne wyrobienie nawet najtwardszego ciasta. Jest po prostu oszczędny. Bezpośrednie przenoszenie napędu z silnika na narzędzia powoduje, że nie ma strat energii, więc mikser pobiera mniej mocy, a ponadto „inteligentnie” – w danej chwili tylko tyle, ile jest mu potrzebne. Przy biciu piany - bardzo mało, a im cięższa masa – tym więcej, ale i tak niewiele i do tego przez krótki czas, bo pracuje przecież szybko i efektywnie. Na marginesie należy zauważyć, że producenci artykułów AGD wielu marek, podają w danych technicznych moc chwilową urządzenia, osiągalną jedynie przez kilka sekund i nieodzwierciedlającą prawdziwych jego możliwości. czemu stosują takie dziwne oznaczenie tej mocy i czy ten robot jest faktycznie słaby? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Mam podobne urzadzenie marki "Kenwood- chef'' i dla mnie jest bardzo pomocne przez ostatnie kilka lat.Na jeden wsad wchodzi 2-2,5kg /robie okolo 10 kg kielbasy/.Podam jak ja tym operuje:wlewam wode dodaje przyprawy i mieszam kilkanascie sekund nastepnie mieso klasy III + kl II i mieszam okolo 3 min teraz dodaje kl I, mieszanie ok. 3min jezeli uzywam slonine to dodaje w ostatniej fazie mieszania.Oczywiscie wszystkie skladniki 20% lub 25% z calosci.Poniewaz robie ok. 10 kg mam tego 4 wsady wrzucam to do wiekszej michy i mieszam juz recznie wszysko razem przez kilka minut. Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Stycznia 2011 też się zastanawiam nad kenwood tylko major, bo ma większą misę, ale kurcze drożej mnie wyjdzie, bo w Polsce sam robot około 3tyś, a nie wiem w jakim kraju mogłabym go dostać taniej. Za to K.A kupię taniej, dzwoniła dziś do mnie pani z allegro, która je sprzedaje z USA wiele mi wyjaśniła, no nie wiem jakbym gdzieś takiej kenwooda znalazła, to jednak chyba bym, go wolała... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerkie Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Listopada 2011 Jakiego mieszadła używacie w Kenwood Chef? Haka czy do ciasta? Cytuj jerkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Listopada 2011 beiot, też myślałam o tych z allegro, bo oni dają polską gwarancję, mam koleżankę w USA ona by mi jeszcze taniej kupiła, ale wtedy nie będę miała gwarancji. z gwarancją sprawdź u polskiego przedstawiciela czy honorują gwarancje z USA ( międzynarodowa) wiem że np Toshiba ma międzynarodową i sprzęt z USA naprawiają bez szemrania , tylko systemy nie chcą instalować , podobno nie mają uprawnień , ale to nie jest problem) , nawet rachunku się nie domagali wystarczyła tylko rejestracja . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.