withereggie Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 8 Maja 2016 "Ciocia" a opisałabyś skład i proces tych "prawie idealnych" bez głowizny? Podziekuję jak opiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 8 Maja 2016 KarKan dokładnie to już wolę deski strugać :D przynajmniej , choć tak tez nie do końca ........ nikt mi nie zarzuci że usłojenie na tej desce jest nie w tą stronę :D Dawaj zdjęcia się przyjrzymy coś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 8 Maja 2016 Nieźle, taki szum bo salceson był bez głowy... a jak zrobię pomidorówkę z łyżki koncentratu to będzie to pomidorowa czy rosół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 8 Maja 2016 Mirek , tym bardziej że jak zostały zrobione własnoręcznie i autor tego wyrobu jest zadowolony z jego wykonania .... przecież często jest tak że autor sam pisze że ..... a to nie do końca tak , a tu mogłem coś lepiej , lub dodać coś innego ...... sam przyznaje się do tego że zrobił to po swojemu następnym razem proszę aby kilka osób z forum zrobiło wyrób i mi podesłało , a ja komisyjnie póżniej napiszę , który był najlepszy :D To będzie koncentratówka Halinka przepraszam za zaśmiecenie , ale nie mogłem sobie odmówić KarKan proszę bardzo Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 8 Maja 2016 "Ciocia" a opisałabyś skład i proces tych "prawie idealnych" bez głowizny? Podziekuję jak opiszesz Proszę...Salceson biały.- Cała głowa- 5-6 ozorów wieprzowych zależy od wielkości- 4 serca- 1 golonka- 1 kg skórek Przyprawy: - pieprz 3g/kg - kminek mielony- czosnek 2-3g/kg Materiały pomocnicze: - Żołądki wieprzowe lub- Osłonki sztuczne termokurczliwe szerokie.Wszystkie składniki warzymy , wcześniej z godzinę wymoczyć w wodzie i robimy solankę peklującą w/g Tabeli Dziadka http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmPeklujemy 3-5 dni. Po peklowaniu, obmywamy z solanki i wrzucamy do gara napełniając wodą by wszystkie składniki były zatopione.Zagotować i zbieramy te szumy... zmniejszamy gaz i w temp 90 stopni parzymy 3-3,5 godziny. Trzeba uważać by za bardzo nie rozgotować. Następnie wyciągamy i jeszcze ciele obieramy od kości. Po ugotowaniu z głowy oddziela się mięso i rozkłada do ostudzenia. Ozory obieramy jeszcze ciepłe . Po czym wszystkie składniki przygotujemy do rozdrabniania. czyli skory mielimy na na sitku fi4 lub 6. Serca na sitku Fi 8.Ozory w kostkę 3/3 . Mięsko z głowy i golonki na podobne kawałki. Natomiast skóra z głowy i golonki kroimy również na kawałki , ale nie można za bardzo rozdrabniać. Tak przygotowane składniki ważymy i dodajemy przyprawy. Łączymy i dolewamy 10% wywaru. Czyli w moim przypadku miałam 5 kg wsadu dałam 0,5 l wywaru. Wymieszaną masą napełnia się niezbyt ściśle, w moim przypadku osłonki sztuczne. Gotowe parzymy w temp 80 stopni 1 godzinę. Salcesony rozkłada się na gładkiej powierzchni, po odparowaniu przyciska i studzi. Jeśli chodzi o żołądki to wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą by nie dopuścić do pęknięcia. W dzisiejszym wyrobie, zamiast głowy dodałam golonkę tylną oraz 1 kg samego mięsa z golonek + 4 nóżki wieprzowe . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 8 Maja 2016 Dziękuję P.S. myślałem że to wieprzowe a Ty tam całe cyt. :ciele obierasz od kości" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 8 Maja 2016 P.S. myślałem że to wieprzowe a Ty tam całe cyt. :ciele obierasz od kości" ! :D Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 8 Maja 2016 Haluśka ja tylko ze dwa słowa napiszę kiedyś zrobię salceson to nie ma takiej opcji żebym wstawił zdjęcia Oj tam oj tam, zrobisz, fotki wstawisz, a my będziemy chwalić wyrób, pewnie nie wszyscy pochwalą, ale ja tak, nawet jak zrobisz z samych ogonów nawet jak nie dałeś wpisz głowy i dalszy skład Karkan Ty Pawełkowi nie sugeruj, weźmie chłopina sobie to do serca i zacznie kombinować wolę deski strugać Strugaj strugaj, tylko żeby mi ani jednej drzazgi nie było nikt mi nie zarzuci że usłojenie na tej desce jest nie w tą stronę :D Jak nikt, oczywiście, że na Twoich deskach słoje w inną stronę idą a jak zrobię pomidorówkę z łyżki koncentratu to będzie to pomidorowa czy rosół? tieru, jaki rosół?? to grochówka będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Maja 2016 Nie chcę dolewać oliwy do ognia, ale ciekawi mnie jedna rzecz.Jakby Arkadiusz prześwietlił mój salceson, gdybym nie napisała że zrobiony jest bez głowy. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Maja 2016 Pewnie by było, że za dużo skórek dałaś Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 8 Maja 2016 Pewnie by było, że za dużo skórek dałaś :D Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 8 Maja 2016 Nie chcę dolewać oliwy do ognia, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Jakby Arkadiusz prześwietlił mój salceson, gdybym nie napisała że zrobiony jest bez głowy. Cokolwiek bedziesz pisac HAlusia, pamietaj, ze Arkadiusz, ma wiedze i na prawde robi takierzeczy jak salceson, mozna powiedziec wzorcowo. \rowniez to, ze nawet po zdjeciach wiele bledow ( jak kilka innych dobrze znajacych sie osob) wylapuje w pdorukcie. To ze jest spiety to wiemy i dlatego taka reakcjia. Nie chcę dolewać oliwy do ognia Nie dolewaj, bo to wlasnie zdazni , a na forum nie potrzebny koolejny ogien walki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 8 Maja 2016 Salceson może być zrobiony bez użycia mięsa z głów.Takim przykładem jest salceson ozorkowy, który takiego mięsa nie przewiduje w recepturze.A tu mamy salceson Halusi i z czego jest zrobiony, to tylko jej wybór. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 8 Maja 2016 Kolejne podejście do tego wyrobu podrobowego. Piotr ... czy to już to ?? Chcę nadmienić że salceson nie zawiera głowy.... tak wyszło . Jeździec bez głowy dobrze zrobiony.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 8 Maja 2016 @halusia@, dnia 08 Maj 2016 - 08:58, napisał: Kolejne podejście do tego wyrobu podrobowego. Piotr ... czy to już to ?? Chcę nadmienić że salceson nie zawiera głowy.... tak wyszło . Jeździec bez głowy dobrze zrobiony.... Dzięki ... i to mi wystarczy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 9 Maja 2016 Haluś - Następną "razą" zrób brunszwicki - będą Cię na rękach nosić . Wystarczy dodać jeden składnik więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 9 Maja 2016 Halusia ! Salcesonik super , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 9 Maja 2016 Halusia ! Salcesonik super , Dzięki Marysiu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 9 Maja 2016 Mnie się podoba wyrób, i sposób w jaki podeszłaś do receptury. Chciałbym już tak umieć. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 9 Maja 2016 Mnie się podoba wyrób, i sposób w jaki podeszłaś do receptury. Chciałbym już tak umieć. Sądzę że już umiesz Andrzejku... tylko o tym nie wiesz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.