Skocz do zawartości

Kabanosy z baraniny


Olek.P

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

Robespier dziekuje za recepte(y) ,jednak nie moge dokladnie odczytac danych dotyczacych przypraw.Moglbys jeszcze raz zeskenowac, albo napisz recznie.

 

Dziekuje.

Olek.P

 

Robiłem kabanosy z dziczyzny, do klasy I dodałem boczek w proporcji 40/60.

Przyprawy standard jak do kabanosów. Wyszły ok.

Wydaje mi się , że podobnie robi się z kabanosy z baraniny

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, tyle udało mi się odczytać

surowce mięsne

1kg wieprzowiny kl.I

5kg wieprzowiny kl.II

4kg baraniny kl.I

 

Przyprawy

21 dag mieszanki peklującej(sól:saletra=100:2)

5 dag czosnku

2i1/2 dkg pieprzu

1 duża gałka muszkatołowa

5 dag kminku

 

osłonki 30 m cienkich jelit baranich

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na 10 kg mięsa 5dag=50g ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilogram ) kminku to stanowczo za dużo, chyba , że ktoś lubi kminek. Taka sama wielkość dotyczy czosnku, jeśli użyjemy zagraniczny czosnek to, na pewno będzie wyczuwalny w takiej ilości.

Chyba, że autor przepisu chce przyprawami stłumić charakterystyczny zapach mięsa baraniego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwna ta receptura. Ja bym jednak wykorzystał recepturę Dziadka na kabanosy, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6670 odpowiednio podmieniając 1 kg wp I na 1 kg baraniny kl I i 1 kg IIa wp na II baranią. A przyprawy jak Dziadek dał. Tak myślę, że wtedy by były kabanosy dobre :-)
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.