Olek.P Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Hallo!!!! Szukalem w sieci, ale jes bardzo malo materialu na temat kielbasy z baraniną(y).Cz ktos ma jakies sprawdzone recepty na ten temat?. Chodzi mi nie tylko o kabanosy , ale tez o inne rodzaje kielbas z baranina. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Hallo!!!! Robespier dziekuje za recepte(y) ,jednak nie moge dokladnie odczytac danych dotyczacych przypraw.Moglbys jeszcze raz zeskenowac, albo napisz recznie. Dziekuje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Hallo!!!! Robespier dziekuje za recepte(y) ,jednak nie moge dokladnie odczytac danych dotyczacych przypraw.Moglbys jeszcze raz zeskenowac, albo napisz recznie. Dziekuje. Olek.P Robiłem kabanosy z dziczyzny, do klasy I dodałem boczek w proporcji 40/60. Przyprawy standard jak do kabanosów. Wyszły ok. Wydaje mi się , że podobnie robi się z kabanosy z baraniny Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Olek.P, tyle udało mi się odczytać surowce mięsne 1kg wieprzowiny kl.I 5kg wieprzowiny kl.II 4kg baraniny kl.I Przyprawy 21 dag mieszanki peklującej(sól:saletra=100:2) 5 dag czosnku 2i1/2 dkg pieprzu 1 duża gałka muszkatołowa 5 dag kminku osłonki 30 m cienkich jelit baranich Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Na 10 kg mięsa 5dag=50g ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilogram ) kminku to stanowczo za dużo, chyba , że ktoś lubi kminek. Taka sama wielkość dotyczy czosnku, jeśli użyjemy zagraniczny czosnek to, na pewno będzie wyczuwalny w takiej ilości.Chyba, że autor przepisu chce przyprawami stłumić charakterystyczny zapach mięsa baraniego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Dziwna ta receptura. Ja bym jednak wykorzystał recepturę Dziadka na kabanosy, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6670 odpowiednio podmieniając 1 kg wp I na 1 kg baraniny kl I i 1 kg IIa wp na II baranią. A przyprawy jak Dziadek dał. Tak myślę, że wtedy by były kabanosy dobre :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Hallo!!!! Papla mam pytanie co do zamiany miesa ,czy moge zastapic wszcstko pierwsza klasa baraniny ,bo tylko taka mam?.Drugie pytanie przyprawy jak u DZIADKA czy jak w przepisie z ksiazki chodzi o rodzaje a nie ilosc? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Ale 'dajecie po garach' Przecie to indywidualna sprawa , jak sobie kto doprawi... Zrób troszkę na ostro ,a troszkę łagodnie - napisz... i wiesz wszystko :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.