Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2011 kowo, Pisz jaśniej bo nie mam pojęcia czy sam sobie nie zaprzeczasz. Nie wychwalam produktów i nie lansuje żadnego tylko stwierdzam fakty w oparciu dostępnych danych rynkowych . Rozmawiałem również z kolegą, który jest głównym technologiem w dużej f...e i potwierdził, że jeszcze jest Francja potentatem tych środków wędzarniczych. O filiach nie wspomnę. Ceny he he he nie są wyrocznią ponieważ można za dużo więcej kupić dużo mniej wartościową substancje handlowa lub produkcyjna. I tu, proszę o fachową wypowiedź technologów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie mam zdania na temat koncentratu dymu wędzarniczego , nie jestem chemikiem , mam za małe doświadczenie a wręcz żadne , załączę tylko zdjęcia stron książki pt. Wędzenie ryb, mięsa i drobiu autorstwa Gabriele Redden : http://img706.imageshack.us/img706/4129/p1060103s.jpg http://img511.imageshack.us/img511/2004/p1060105o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Lutego 2011 Ceny he he he nie są wyrocznią ponieważ można za dużo więcej kupić dużo mniej wartościową substancje handlowa lub produkcyjnaDobrze piszesz. Nie znam cen w Polsce ale np. u nas kupisz szynkę w markecie za 3.99€ a u rzeźnika płacisz 5.99 różnica jest taka, ze z tej hipermarketowej wypływa na drugi dzień "sok", a ta od rzeźnika "trzyma się" kilka dni. Nie jednokrotnie peklowałem czy inaczej obrabiałem mięso od rzeźnika po kilku dniach w lodowce i nigdy nie miałem problemów. Tak samo jest z ekstraktami dymu. Te które przygotowywane są do produkcji przemysłowej , są już "udoskonalane" i maja okres trwałości kilka dni, natomiast te oczyszczane, destylowane maja okres trwałości 2-3 lata - chyba to o czymś świadczy (mogę udowodnić). Nie mam zdania na temat koncentratu dymu wędzarniczego , nie jestem chemikiem , mam za małe doświadczenie a wręcz żadne , załączę tylko zdjęcia stron książki pt. Wędzenie ryb, mięsa i drobiu autorstwa Gabriele Redden :Masz racje, ale gdybyś ta książkę dokładnie przeczytał, to doczytałbyś się, ze chodzi o środki przemysłowe. Pozdrawiam wszystkich przeciwników, a ja i tak będę stosował "liquid smoke" i glutamat :grin: [ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 22:35 ] Płynny koncentrat dymu wędzarniczego wcale nie jest taki czysty chemicznieZależy jaki. Ale musisz przyznać, ze jest mniej szkodliwy od fałszywie przeprowadzonego wędzenia (piroliza, osmolone wędzonki itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Lutego 2011 kowo, Jak do tej pory koncentraty dymu stosowane są w zakładach produkcyjnych i kontrolowane przez odpowiednich przeszkolonych pracowników i technologów. Nie mam pojęcia co by się stało gdyby było można kupić tak jak parówkę w sklepie. Z drugiej strony stwierdzam, że gdyby można buło kupić granaty bojowe jak parówki to ludzie byli by dla siebie bardzo mili i wyrozumiali. Gdzie tu jest logika, a gdzie strach. Te granaty, to cała chemia zawarta w produktach. Wystarczy nazwać inaczej i już jest bezpiecznie!!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie będę się więcej na ten temat wypowiadał. Wszyscy, którzy przeczytali temat od początku, wiedza o co chodzi. Obiecałem dowód na temat trwałości tego produktu, i oto on. Koncentrat kopiony w listopadzie ub. roku: Chyba mówi samo za siebie "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Lutego 2011 kowo, wędź i rób co chcesz jak nie posiadasz innych możliwości lub chęci. Jest taka możliwość i powiadomiłeś, to wystarczy, a jak komuś przeszkadza i tak tego nie będzie jeść. Nauka idzie cały czas do przodu i co jest dzisiaj w szkole jutro jest nie aktualne. Raczej niech każdy martwi się o swoje nie o cudze. Jak na razie nikt nie przedstawił nic konkretnego do porównania i więcej jest lania wody z zasłyszanych wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Lutego 2011 WitamOd paru miesięcy walczę ze sobą, użyć czy nie użyć koncentratu dymu wędzarniczego!Temat założony przez Kowo przeczytałem cały i jestem już przekonany że warto. W zimie mam problem z wędzeniem bo działka z wędzarnią daleko, a u rybaków łosoś bałtycki aż się prosi po 25zł większe i małe po 15zL za kg.Jednak w całym temacie znalazłem jedną wypowiedź na temat ekstraktu dostępnego w Polsce a ten o którym mówię jest w postaci proszku a więc inny niż Koledzy wcześniej opisywali. Preparat wg instrukcji "uwadnia" się smalcem, czyli zastosowanie raczej do kiełbas niż do wędzonek czy ryb. Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenie z tym pudrem?A może ktoś wie gdzie można kupić taki ekstrakt w płynie? A może ten w proszku jest lepszy? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Lutego 2011 Trochę informacji z netu http://www.technex.com.pl/supplier/Smoke/Dym.htmlDopisek:Tekst pochodzi z lat 90-tych.Ps. a teraz jest inaczej !!!! nic się nie zmienia tylko technologie idą do przodu za kasą.To nasza wiedza, jest spóźniona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Lutego 2011 Fajny temat, a już chciałem stawiać nową wędzarnię :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Lutego 2011 DZIADEK, pojedynku na wiedzę z netu ciąg dalszy http://www.halat.pl/wedliny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak, czytałem go wcześniej. Czy coś się zmieniło od lat 90, myślę że tak. Zadając pytanie, miałem nadzieję, że wypowie się ktoś, kto próbował tego proszku.Dodam, że opinia Dziadka miała znaczny wpływ na moją decyzję na tak dla koncentratu. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Lutego 2011 Proszek, czy płyn z ekstaktem dymu wędzarniczego mozna kupić w W-wie na Prymasa 62 Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Lutego 2011 A co z zimnym wędzeniem? I tak się zastanawiam że jak nie ma np. wędzonki do grochówki, albo ktoś jest na bezmięsnej diecie to parę kropelek do garnka i po problemie :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Lutego 2011 Artykuł przeczytałem, było warto choć trochę ogólny i z autoereklamą. Sklep w Warszawie trochę za daleko. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Lutego 2011 ktoś jest na bezmięsnej diecie to parę kropelek do garnka i po problemie :rolleyes:Oczywiście masz ten smak i zapach bez obciążających dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Kto z Was używa płynnego dymu? Taki dym w procesie produkcji jest oczyszczany z związków szkodliwych np. smoły i innych szkodliwości ,można dobrać smak, kolor, zapach wędzonego produktu, można mierzyć wszystkie parametry, schematy wędzenia mogą być programowane i dowolnie dobierane do poszczególnych produktów. Jest praktyczniejszy w użyciu. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 No Violka! pojechałaś po bandzie! Nie drażnij LWÓW :) Temat był już. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 To chyba nie na tym forum ? :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Kto z Was używa płynnego dymu? Nikt z nas .... ale 90% przemysłowych masarni .... i nie dlatego że jest lepszy (mimo że jest oczyszczany chemicznie) a dlatego że tak szybciej i taniej .... Jest praktyczniejszy w użyciu. :smile: Hmmm a ja tak bardzo lubię to imię ..... ..... Do czego praktyczniejszy ? .... do włosów czy paznokci .... To tak jak z pomidorami z tubki dla kosmonautów .... praktyczniejsze bo nie brudzą dłoni ..... tylko "skórka" cholernie twarda ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 No Violka! pojechałaś po bandzie! Nie drażnij LWÓW :) Temat był już. :tongue: No można się domyślac że był, ale mnie ciekawi czy tutaj stosujecie właśnie taki rodzaj dymku, w aerozolku wcześniej "uzdrowionego" pozbawionego rakotwórczych węglowodorków. :lol: Bo jeśli nie to biada kiszeczkom, one nie lubią zamkniętych pierścieni ponieważ pierścienie te przybierają formę płaską, przez co mogą z łatwością wślizgiwać się pomiędzy kwasy dezoksyrybonukleinowe (DNA) niszcząc je, co może doprowadzić do zmiany, mutacji a to może skutkować niekontrolowanym namnażanie się komórek czyli raczyskiem ( bo przecież nowotwór to nic innego jak nagromadzona mutacja w komórce, która przekracza możliwości naprawcze organizmu). Nikt z nas .... ale 90% przemysłowych masarni .... i nie dlatego że jest lepszy (mimo że jest oczyszczany chemicznie) a dlatego że tak szybciej i taniej .... nie tylko szybciej ale i bezpieczniej, nie ma zagrożenia eksplozją ponieważ smoły i popioły zostały wcześniej usunięte, nie ma emisji zanieczyszczeń do atmosfery :clap: Jest praktyczniejszy w użyciu. :smile: Hmmm a ja tak bardzo lubię to imię ..... ..... Do czego praktyczniejszy ? .... do włosów czy paznokci .... To tak jak z pomidorami z tubki dla kosmonautów .... praktyczniejsze bo nie brudzą dłoni ..... tylko "skórka" cholernie twarda ... zajmuje mniej miejsca, 1 m3 płynnego dymu zastępuje 20 palet z wiórkami wędzarniczymi :tongue: , nie musisz doglądac wcześniej ustawiając programik , smacznie śpisz a tam się wędzi http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Wszystko pieknie ładnie ale ja Violu nie lubię erzaców .... Kobieta to ma być kobieta a nie dmuchana laladym to ma być dym ..... a płyn to ma być taki w którym moge popływać albo który mogę wypić .... PSA z tym zanieczyszczaniem atmosfery to ja bym się zastanowił .... co sie działo podczas produkcji tego 1m3 dymu w płynie .... który oczywiście "logistyczno-produkcyjnie" jest wygodniejszy niz 20 palet ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Wszystko pieknie ładnie ale ja Violu nie lubię erzaców .... Kobieta to ma być kobieta a nie dmuchana lala dym to ma być dym ..... a płyn to ma być taki w którym moge popływać albo który mogę wypić .... PS A z tym zanieczyszczaniem atmosfery to ja bym się zastanowił .... co sie działo podczas produkcji tego 1m3 dymu w płynie .... który oczywiście "logistyczno-produkcyjnie" jest wygodniejszy niz 20 palet ... zdaję sobie sprawę z tego że jestem "malutka rybką" http://www.bojownik.pl/public/style_emoticons/default/ryba_gg3d.gifktóra próbuje nawiązac dialog z "rekinami "http://www.e-gify.pl/gify/zwierzeta/rekiny/rekin25_%28www.e-gify.pl%29.gif, zrobiłam to świadomie by sprowokowac dyskusje i poznac Wasze zdanie... :grin: zdaję sobie sprawę z tego że jestem "malutka rybką" Ale jaką miłą .... no i przecież wielkość nie ma znaczenia ... :grin:DZIĘKUJE! http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/hugs.gif no w zasadzie poza kontem, wielkosc nie ma znaczenia http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/giggle.gif Violka nie jesteśmy rekinami. Czemu i po co masz nas prowokować i do czego to ma zmierzać ?Jak to nie jesteście! Przecież macie konkretną wiedze jeśli chodzi o zadymianie mięska, prowokowac w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponieważ istnieją metody alternatywne, komercyjne chciałam poznac Wasze zdanie na ten temat... http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/twisted.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Jak to nie jesteście! Przecież macie konkretną wiedze jeśli chodzi o zadymianie mięska, prowokowac w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponieważ istnieją metody alternatywne, komercyjne chciałam poznac Wasze zdanie na ten temat... Jest jedno małe ale... poczytaj jakie warunki trzeba spełnić żeby stosować dym w płynie w formie aerozolu. Czy dasz radę zrobić takie "wędzenie" w ramach możliwości domowej wędzarni ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Jest jedno małe ale... poczytaj jakie warunki trzeba spełnić żeby stosować dym w płynie w formie aerozolu. Czy dasz radę zrobić takie "wędzenie" w ramach możliwości domowej wędzarni ?podejrzewam że byłoby ciężko, ale ciekawi mnie jedna rzecz, czy wędzenie w formie aerozolu ma faktycznie mniej skutków ubocznych jeśli chodzi o nasze zdrowie i czy stosowane jest w przemyśle powszechnie, bo jeśli tak to co? nie jest tak źle z kiełbasami z handlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 bo jeśli tak to co? nie jest tak źle z kiełbasami z handlu? Żeby to było uwarunkowane tylko stosowaniem substytutu dymu to byłoby względnie ..... ale tak niestety nie jest ..... poczytaj temat dotyczący badań dotyczących jakości i składu produktów dostępnych "masowo" ..... to wszystko idzie na "masę" i zysk .... jakość wynikowo wychodzi .... PS Ale czego tu wymagać jak dzisiaj nawet Smok Wawelski jest na sms-a .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.