Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Sprzęt] Robot do mieszania cięzkiego ciasta chlebowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#41 asiek

asiek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRogów

Napisano 08 lut 2012 - 15:56

Przeróbki to już muszę mężowatemu pokazać ;) Ale to jak powróci do domu ;)
Nie wiem skąd oni biorą ceny na ten sprzęt, że już nie wspomnę, że mnie strasznie zirytował fakt, że w tym MUM-ie nie można kupić samego miksera.

#42 darbarian

darbarian

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 199 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 19 gru 2013 - 19:42

Witam kochani, potrzebuję doradztwa fachowców więc biję w waszym kierunku pośpiesznie :)

 

Potrzebuję zakupić automat który posłuży mi do mieszania ciasta jak i masowania mięska do dalszej obróbki. Wiem że wielu z Was używa takowych więc cenną poradę przyjmę :)


Użytkownik darbarian edytował ten post 19 gru 2013 - 19:43


#43 piksiak

piksiak

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 625 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 20 gru 2013 - 17:29

Mieszanie ciasta na chleb, drożdżowe, makaron - robot planetarny, mieszanie mięsa - mieszarka z silnikiem. Robotem też wymieszasz mięsko ale max. 1-2kg.



#44 darbarian

darbarian

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 199 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 20 gru 2013 - 19:37

więcej niż o 2 kilo mi chodzi :)



#45 piksiak

piksiak

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 625 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 21 gru 2013 - 13:23

więcej niż o 2 kilo mi chodzi :)

Dlatego tylko mieszarka do mięsa, robotem to się upierdzieli wszystko a efekt mizerny bo wszystko do mieszadła się przykleja i na kilka razy trzeba robić a potem jeszcze całość i tak trzeba wymieszać.



#46 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 21 gru 2013 - 14:20

Osobiście mam Clatronic KM3323 i jestem zadowolony. Kupiłem go przede wszystkim do wyrabiania ciasta na chleb. Jedyne zastrzeżenie mam do tych gumek pod miską, mogą się przecierać i później są problemy z utrzymaniem prawidłowej pozycji (podstawa miski)w robocie. Mam nadzieję,że jasno się wyraziłem. Wymieniłem miskę na gwarancji i ta póki co jest ok :)Dołączona grafikaDołączona grafika


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#47 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 06 sty 2014 - 11:09

andy możesz jeszcze raz pokazać co polecasz bo linki mi nie działają a chcę bardzo swojej LP ułatwić życie :) . Chyba że SiB coś nowszego od tego czasu polecają . Chodzi mi głównie o wszelakie ciasta żadne mieszanie farszu na kiełbasy :) . Jak mojej żonce zaczął wychodzić biszkopt z którego jest w końcu zadowolona ( Halusia dziękuję za przepis z forum :D ) to się rozszalała z pieczeniem . Muszę zadbać tylko o jej rączki bo dlaczego nie ułatwiać życia jak można :) . Myślę aby w 500zł się zmieścić ale...... . Pozdrawiam

kliknięte z telefonu



#48 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2892 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 07 sty 2014 - 07:05

Miałem coś podobnego do tego:

3400d.jpg

 



#49 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 16 sty 2014 - 22:11

Witam

Odświeżę trochę temat

Ma ktoś jakieś doświadczenia z poniższymi robotami?

 

1.  http://allegro.pl/kl...3863100500.html

 

2.  http://allegro.pl/ro...3880757020.html

 

Na początku poszukiwań zastanawiałem się nad tym

http://allegro.pl/ro...3813523073.html

nie wiem co siedzi w środku ,czy przekładnia jest metalowa czy plastikowa,co prawda jest 3lata gwarancji tylko co potem.

W opiniach znalezionych w necie czytałem, że jest strasznie  głośny i mocno się grzeje,5 minut pracy i 20 min postoju.

Clatronica się ponoć nie da/nie opłaca naprawiać,brak części itp.

Potrzebuje robota do ciasta chlebowego do robienia co dwa ,trzy dni po 2,6 - 5,2 kg ciasta+jakieś tam inne, stał na pewno nie będzie.

Do wczoraj ciasto gniotłem trzy letnim _Polskim_ Zelmerem w misie obrotowej,ale wczoraj podstawa misy odmówiła posłuszeństwa.

Po za tym na raz mogłem zagnieść tylko 1,3 kg (próbowałem 1,5 kg ale sobie nie radził)ciasta chlebowego-jeden bochenek, więc trochę czasochłonne.

Na ogół piekę po dwa bochenki  a raz w tygodniu cztery.  

 

 

 



#50 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 sty 2014 - 09:37

Jeżeli chcesz mieć solidny i niezawodny sprzęt na lata, mogący sprostać bez problemu Twoim wymaganiom, bo do takich celów został stworzony (mała gastronomia) to polecam Mesko-Bauknecht z czystym sumieniem. To prawdziwy "Mercedes" na pewno wart każdej wydanej na niego złotówki. Poza tym jest do niego pełn serwis i ew. części, u mnie jeszcze nigdy nie było potrzeby, ale jest gdy trzeba.

http://allegro.pl/ma...3891001559.html

 

Posiadam co prawda w nieco innej wersji, ale to dokładnie to samo.

http://sklep.dora-ag...sko-ku2-4e.html


Użytkownik sverige2 edytował ten post 17 sty 2014 - 09:42


#51 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 14:01

Jeżeli chcesz mieć solidny i niezawodny sprzęt na lata, mogący sprostać bez problemu Twoim wymaganiom, bo do takich celów został stworzony (mała gastronomia) to polecam Mesko-Bauknecht z czystym sumieniem. To prawdziwy "Mercedes" na pewno wart każdej wydanej na niego złotówki. Poza tym jest do niego pełn serwis i ew. części, u mnie jeszcze nigdy nie było potrzeby, ale jest gdy trzeba.

http://allegro.pl/ma...3891001559.html

 

Małej gastronomi to nie mam :) sprzęt fajny cena do przyjęcia tylko ja w kuchni nie mam siły :(  z tego co widzę na fotkach to urządzenie jest na siłę.

Powiedz mi czy wyrabianie ciasta odbywa się tu na zasadzie,że misa/dzieża się kręci a a mieszadło stoi w miejscu?


Posiadam co prawda w nieco innej wersji, ale to dokładnie to samo.

http://sklep.dora-ag...sko-ku2-4e.html

Niestety nie ma takiej kasy ,żeby zaopatrzyć się w robot i dzieżę, 5kpln to trochę dużo na domowy wypieki.



#52 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 14:07

To jest sprzęt na 230v. i nie musisz mieć małej gastronomii, bo klasa jego sprzętu jest taka że wytrzymuje on takie obciążenia i tyle, może jednak pracować w domu, jak u mnie czy innych kolegów. Pytaleś o radę, więc otrzymałeś możliwie dokładną :D . Decyzja i zakup należy do Ciebie. Mogłem Ci na to odpowiedzieć w miarę obiektywnie, ponieważ posiadam kilka różnych tego typu urządzeń i wiem czego się po nich mogę spodziewać, posiadam również i taki model, aby był komplet.

http://www.bokrister...r/assistent.php

To jednak tylko moja opinia. Wybór jest Twój.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2014 - 14:13


#53 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 14:39

To jest sprzęt na 230v. i nie musisz mieć małej gastronomii, bo klasa jego sprzętu jest taka że wytrzymuje on takie obciążenia i tyle, może jednak pracować w domu, jak u mnie czy innych kolegów. Pytaleś o radę, więc otrzymałeś możliwie dokładną :D . Decyzja i zakup należy do Ciebie. Mogłem Ci na to odpowiedzieć w miarę obiektywnie, ponieważ posiadam kilka różnych tego typu urządzeń i wiem czego się po nich mogę spodziewać, posiadam również i taki model, aby był komplet.

http://www.bokrister...r/assistent.php

To jednak tylko moja opinia. Wybór jest Twój.

To mnie uspokoiłeś z tym napięciem,na fotkach inaczej to wyglądało.

Cenię twój obiektywizm i dziękuje.

A powiedz mi jak z tym wyrabianiem ciasta misa się kręci a mieszadło stoi?

Możesz mi podesłać fotki zestawu do wyrabiania ciasta chlebowego? 



#54 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 14:52

Tak w Tym robocie Mesko, jak też w Electrolluksie, misa się kręci a wałek obraca się i dociska ciasto do ścianki misy, skrobaczka je od scianki odrywa. Co tu więcej podawać, te foty mowią wszestko, a przcież tego sprzętu używają ludzie prowadzący różne gastronomiczne przedięwzięcia, więc to ma swoją najlepszą wymowę. Jeżeli naprzyklad używam Kenwood Chef, i hak do ciasta, to muszę też używać ręcznej szpatułki do ciasta , aby w początkowej fazie urabiania, odklejać je od ścianek pojemnika. Mam dwa rodzaje pojemników do Kenwooda. Teflonowy i ze stali KO. i w obydwu jest ta sama historia. Cisto się na początku klei do misy. W Bauknechcie i Electroluxsie wykonuje to szpatułka zamontowana w ramieniu.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2014 - 15:19


#55 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 15:55

Tak w Tym robocie Mesko, jak też w Electrolluksie, misa się kręci a wałek obraca się i dociska ciasto do ścianki misy, skrobaczka je od scianki odrywa. Co tu więcej podawać, te foty mowią wszestko, a przcież tego sprzętu używają ludzie prowadzący różne gastronomiczne przedięwzięcia, więc to ma swoją najlepszą wymowę. Jeżeli naprzyklad używam Kenwood Chef, i hak do ciasta, to muszę też używać ręcznej szpatułki do ciasta , aby w początkowej fazie urabiania, odklejać je od ścianek pojemnika. Mam dwa rodzaje pojemników do Kenwooda. Teflonowy i ze stali KO. i w obydwu jest ta sama historia. Cisto się na początku klei do misy. 

A powiedz mi czy to sie nadaje do robienia ciasta chlebowego?

Bo szperam cały czas w necie i znalazłem opis przystawki z linkowanej przez ciebie aukcji 

Mieszarka 10l KW2-1

Mieszarka typu KW2-1 służy do wyrabiania różnorodnych mas lekikich i ciężkich np: serowej, pasztetowej, past spożywczych (rybne, mięsne). Można również wyrabiać ciasta lekkie także kremy, majonez, sery.

Dane techniczne: 
Pojemność zbiornika: 10l
Wymiary gabarytowe: 278 x 210 mm
Masa: 3 kg
Wyposażenie:
- pojemnik 10l
- zbierak
- mieszadło
- rolka ugniatająca
Zastosowanie do napędów:
KU2-, A2-.


Cisto się na początku klei do misy. W Bauknechcie i Electroluxsie wykonuje to szpatułka zamontowana w ramieniu.

To już wiem wszystko :)  Twoja poprawka posta z linkiem za późno przyszła. :(


Użytkownik Hektor edytował ten post 19 sty 2014 - 15:42


#56 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 16:14

Przecież ten filmik przedstawia właśnie ciasto chlebowe w trakcie wyrabiania. Tu jest tylko pytanie, czy widziałeś kieydyś ciasto chlebowe w trakcie wyrabiania go robotem. 3 kg to waga samego pojemnika. Opisy sprzętu podają wyraźnie że to jest robot do małej gasronomii i mniejszych zakładów gastronomicznych, tam się robi i piecze pizze, bułki i chleby, robi się też oczywiście bezy i pączki, ale sam najpierw się zastrzegałeś, że Ty nie jesteś mąłą gastronomią i sprzęt dla Ciebie za "poważny" więc tak naprawdę to takie dzielenie włosa na czworo, ten sprzęt na pewno jest ospowiedni na Twoje potrzeby i dużo, duzo  więcej, choć nie musi, ale się nadaje. W internecie wyrażają opinię najróżniejsi "fachowcy",  więc nie polegałbym tak bardzo na tych "bezimiennych" internetowych fachowcach, w swojej większości wybitnych specjalistach  od przesuwania fajerek na gazie. Sam więc zadecyduj na czyjej opini wolisz się oprzeć. Na forum są ludzie z krwi i kośc, i pisanie pierdół jak też  wsadzanie kolegów na tzw. konia, nie leż przecież w naszym interesie.

Gdyby się Bauknecht do chleba nie nadawał, to napisałbym wyraźnie już na samym początku, że jest to zabawka do robienia drożdżówek i naleśników.

Jeżeli Kenwood Chef, który jest ciut większą, ale wciąż tylko zabawką dla gospodyń domowych , nadaje się do ciasta chlebowego, to pytania o to czy sprzęt stworzony do tego aby sprostać zadaniaom małej garonomii się nadaje, to tak jak by pytać czy na szkolną wycieczkę jechać samochodem kombi, czy lepiej  pojemnym busem :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2014 - 16:32


#57 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 16:32

Przecież ten filmik przedstawia właśnie ciasto chlebowe w trakcie wyrabiania. Tu jest tylko pytanie, czy widziałeś kieydś ciasto chlebowe w trakcie wyrabiania robotem. 3 kg to waga samego pojemnika. Opisy podają wyraźnie że to jest sprzęt do małej gasronomii i mniejszych zakładów gastronomicznych, tam się robi i piecze pizze, bułki i chleby, robi się też oczywiście bezy i pączki, ale sam najpierw się zastrzegałeś że Ty nie jesteś mąłą gastronomią i sprzęt dla Ciebie za "poważny," więc tak naprawdę to takie dzielenie włosa na czworo, ten sprzęt na pewno jest ospowiedni na Twoje potrzeby i dużo, duzo  więcej, choć nie musi, ale się nadaje. W internecie wyrażają opinię najprzeróżniejsi "fachowcy"  więc nie polegałbym tak bardzo na tych "bezimiennych" internetowych fachowcach, wybitnych specjalistach  od przesuwaniaa fajerek na gazie. Sam więc zadecyduj na czyjej opiniiwolisz się oprzeć.

We wklejonym tekście chodziło mi przede wszystkim o rodzaj wykonywanych ciast bo to mnie zaintrygowało.

Ale po twojej poprawce odpowiedzi  z linkiem do filmu wszystko się wyjaśniło. :)   

Napisałem poniżej że twoja poprawka przyszła po wysłaniu mojej odpowiedzi stąd całe zamieszanie :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: .

Co do opinii internetowych fahofcuf to mam wyrobione zdanie i wiem jak je traktować.

Sprzęt nie jest za poważny tylko za drogi i chodziło mi o ceny_nowych urządzeń_  .Cena z aukcji allegro którą mi podesłałeś jest akceptowalna.i najprawdopodobniej się skuszę,tylko muszę jeszcze o parę szczegółów zapytać sprzedawcę.



#58 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 16:37

Jasne że nowe są drogie, bo cena jest adekwatna do klasy sprzętu. Ale właśnie na ten na wskazanej aukcji za długo bym się nie zastanawiał, bo z takim osprzętem i za taką cenę to nie jest częsty przypadek. Osobiście zwsze wybrałbym używanego Bauknechta w dobrym stanie oczywiście, niż najnowszego Kenwooda z dwuletnią gwarancją. Mam to i to więc wiem co piszę.



#59 Hektor

Hektor

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 16:41

 Na forum są ludzie z krwi i kośc, i pisanie pierdół jak też  wsadzanie kolegów na tzw. konia, nie leż przecież w naszym interesie.

Gdyby się Bauknecht do chleba nie nadawał, to napisałbym wyraźnie już na samym początku, że jest to zabawka do robienia drożdżówek i naleśników.

Jeżeli Kenwood Chef, który jest ciut większą, ale wciąż tylko zabawką dla gospodyń domowych , nadaje się do ciasta chlebowego, to pytania o to czy sprzęt stworzony do tego aby sprostać zadaniaom małej garonomii się nadaje, to tak jak by pytać czy na szkolną wycieczkę jechać samochodem kombi, czy lepiej  pojemnym busem :D .

Wiem o tym i dla tego tu jestem, szukam pomocy i jak mogę też pomagam.

Cenię każdą opinię a jak mam wątpliwości to pytam,pytam..... do znudzenia i czasem irytacji odpowiadającego :)

Powiedz mi z doświadczenia  ile ciasta chlebowego można jednorazowo urobić w tej misie 10l?



#60 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2512 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 16:57

Powiedz mi z doświadczenia  ile ciasta chlebowego można jednorazowo urobić w tej misie 10l?
 

 

No nie Hektor, tego to już Ci niestety nie powiem. Misa ma 10 l. pojemności, to jak myślisz, czy jak napełnisz ją po brzegi to będzie OK. Kenwood jest przecież znacznie mniejszy, prawie o połowę, więc odpowiedz sobie sam. Ja już więcj nic doradzę. Napisałem szystko co należy. Teraz ruch należy do Ciebie :D .

Pozdrawiam


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2014 - 16:57





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych