Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Woreczki do szynkowaru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 Trunks099

Trunks099

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 11 sty 2007 - 19:22

Jakich woreczków używa się do szynkowaru, i gdzie można je kupić.

#2 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 sty 2007 - 19:44

Ja uzywam takich zwykłych śniadaniowych (pakowanych po 100) , albo do zamrażania, wielkością dostosowanych do szynkowarki :smile:

#3 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 11 sty 2007 - 20:20

Ja używam osłonki poliamidowej fi 110 (szynkowar typu czeskiego) jest mocna i skończył sie problem z wyciekaniem soków. Woreczek zawsze jakoś uszkodzilem.

#4 Trunks099

Trunks099

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 11 sty 2007 - 20:30

Bardzo dziękuję za informacje. Mam zamiar kupić osłonkę poliamidową.

#5 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 sty 2007 - 20:32

To po co Ci jeszcze szynkowar jak masz osłonkę :question: jak robie w osłonkach to juz bez szynkowara dobrze zawiązane , powietrze wypuszczone , potem jeszcze baton wymasowany i tak samo jak z szynkowarki :grin: a można zrobić nie jeden wsad tylko dwa batony z różnymi dodatkami :lol:

#6 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 11 sty 2007 - 20:48

Bez szynkowara wsad w samwj osłonce jest mało spoisty a jednak docisk swoje robi

Pozdrawiam

#7 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 sty 2007 - 20:55

Jak dobrze związana osłonka to jest bardzo ścisłe :grin: robię tak od dwoch miesięcy pomijając szynkowar , bo jednak do tego czeskiego z aluminium nie mam zaufania :cry: ten stop aluminium zniszczył mi garnek nierdzewny na dnie zrobiła mi się czarna plama i od tego czasu powędrował szynkowar na półkę w zapomnienie , chociaż myslałam o zrobieniu szynkowara z puszki nierdzewki :grin:

#8 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 11 sty 2007 - 21:09

A to szkodnik, no to poznał swoje miejsce w szyku dobrze mu tak. Ja na spód garnka wkładam taką czteroramienną podstawkę która jest na wyposażeniu kuchenki gazowej i jak narazie to nie mam problemów z umyciem gaenka ale sam szynkowar to poczarniał i to znacznie. Ale niech mu tam.

#9 Rzerzol

Rzerzol

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 11 sty 2007 - 21:37

nie kupujcie bardzo taniego poliamidu - ten zawsze może strzelić. :!:

#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 17 sty 2007 - 23:46

ja mam oryginalny czeski szynkowar i używam torebek takich pakowanych po 1000 dopasowanych wielkością do rozmiaru szynkowara, tylko biorę trzy torebki i wkładam jedną w drugą. co do garnka nie ma na nim śladów po szynkowarze. podejrzewam, że te ślady mogą być spowodowane jakością wody jaką używasz do parzenia szynkowara. Aluminiu wchodzi w reakcję z wodą i powstaje czarny osad, ale to są tylko moje domysły. pozdrawiam

#11 bietka

bietka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów

Napisano 30 lis 2007 - 19:22

Na woreczkach do mrożenia z Lidla jest napisane ze nadają się do gotowania do temp 115 st-cena ok 6 zł za 75 szt

#12 jagra

jagra

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1751 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 30 lis 2007 - 19:23

Napisać można wszystko . Papier wszystko przyjmie , a szczególnie ten w LIDL-u. :grin:

#13 bietka

bietka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów

Napisano 30 lis 2007 - 21:52

Wyglądają na solidne.Lepiej robić w nich szyneczkę a niżeli w woreczkach sniadaniowych.

#14 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 30 lis 2007 - 22:06

Ja tam parzę czeski, aluminiowy szynkowar w emaliowanym garnku do szparagów. Garnek jest z Olkusza. Kupiłem go w wiejskim GSowskim sklepie za 10zł. Czeska stalka w tym samym sklepie kosztowała mnie 4,5 zł. Nigdy nie miałem żadnych problemów z jakimiś plamami.
PZDR

#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4648 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 lis 2007 - 23:53

Jak radzicie sobie z wyciąganiem wsadu z tego czeskiego szynkowara?
Mam jeszcze jedno pytanie: czy szynkowar zalewa sie cały wodą, czy wręcz przeciwnie, woda nie powinna znaleźć sie w środku

#16 jagra

jagra

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1751 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 30 lis 2007 - 23:58

Woda powinna być powyżej wsadu jakieś 2 cm.,ale na zewnątrz szynkowara. W środku tylko wsad bez wody. :grin:

#17 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 01 gru 2007 - 00:00

Ja leję wodę do wysokości wsadu. Oprócz tego staram się gotować pod przykryciem(może być z folii al.). A wyjmowanie-można z boku nożem odpowietrzyć albo po ostudzeniu zanurzyć na chwilę szynkowar we wrzątku.

#18 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5814 postów

Napisano 01 gru 2007 - 00:00

Są dwie szkoły... :lol:
jedna mówi że wystarczy do górnej krawędzi - szczególnie jeśli woreczek jest nieszczelny
druga że zanurzamy całość ,
ja np. stosuję szczelne woreczki i całkowite zanurzenie

#19 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 01 gru 2007 - 00:02

No to są trzy. Ważne że smakują jak z jednej

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5814 postów

Napisano 01 gru 2007 - 00:04

No to są trzy

doliczasz to przykrycie? :cool:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych