abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Już za chwileczkę, już za momencik, Wtorek "ostatni" zacznie się kręcić, Smażyć się będą faworki i pączki, Przygotowane do pracy są wszystkie rączki? Link do przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493 filmik "zawjanie" (formowanie) http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Filmik (formowanie. smażenie) http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/abratek/paczki/paczki3.jpg Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2008 No "potwór" to on zdecydowanie jest!!! (też się oblizywałem). Ale to "potwór" wszechstronnie uzdolniony! Umie zrobić coś smacznego i pięknie to pokazać! Daj nam Panie więcej takich "potworów" na forum, abyśmy mieli skąd wzorce czerpać!Mam pytanie: Jak uzyskać taką "cukierniczą" świeżość takich pączków? Chodzi mi (nie umiem wyrazić) o taką pozytywną "gumowatą plastyczność" na drugi dzień po usmażeniu. :grin: Pyszne pączki, smażone :grin: przez dziewczyny w rodzinie niedługo po wystygnięciu stają się (hmm...) bardziej kruche, co nie znaczy gorsze.I jeszcze jedno: jaki głęboki jest ten smalec na którym smażysz? :grin: (zawodowy pasek na pączku!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2008 BonAir, wyrwałeś trochę to pierwsze zdanie z kontekstu bo było hipotetycznym założeniem sytuacji , a wyrwanie mogłoby sugerować że w pracy robię paskudztwa a dopiero w domu coś zjadliwego :rolleyes: - oczywiście z podniesioną głową mogę powiedzieć że tak nie jest.W tym roku klienci nas zaskoczyli - wszystkim zachciało się pączusiów z rana i kolejeczki były jak z PRL` :lol: , a zrobiliśmy 3500szt co w dobie obecnej konkurencji wychodzi całkiem nieźle (jak na naszą miejscowość) Andy, kruchość/sztywność ciast drożdżowych spowodowane może być zbytnim "ulepszeniem", czyli za dużym dodatkiem cukru, tłuszczu oraz jaj - szczególnie żółtekosobiście uwielbiam pączki jeszcze ciepłe (i taki wstępniak do śniadanka zajadam codziennie ) "zawodowy" pasek zależy głównie od właściwego wyrośnięcia ciasta oraz temperatury tłuszczu - jeśli będzie za wysoka to powierzchnia szybko się spieka i nici z paseczkasama głębokość smalcu jest wymagana taka aby można było pączka swobodnie odwrócić, zwróćcie uwagę że zawsze piszę o smalcu - w tej materii jestem tradycjonalistą i uważam że "ten właściwy" smak zapewnia pączkom i faworkom tylko smalec Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2008 Abratku, na stonce jest Twój przepis i mam pytanie:Jaka mąka jest używana przez Ciebie, chodzi mi o typ. Jak napisałeś to mąki masz takie jakich nie ma w sprzedaży, ale do jakiej można ją porównać. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2008 W zakładzie używam mąki "Szymanowskiej cukierniczej typ 500" ,w zależności od regionu, odpowiednią mąkę należy dobrać doświadczalnie - u siebie użyłbym torebek "Szymanowskiej" 480 (zresztą używam jej do sporządzania ciasta francuskiego bo na tej z worka jakoś nie wychodzi dobre)ogólnie do ciast drożdżowych należy używać mąk silnych (max 550) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2008 wyrwanie mogłoby sugerować że w pracy robię paskudztwa a dopiero w domu coś zjadliwego Ja tak to właśnie wtedy zrozumiałem :blush: Nie doczytałem... zwróćcie uwagę że zawsze piszę o smalcu I to mnie najbardziej zaskoczyło! Moja babcia/mama smażyły (nie piekły :-) ) pączki/faworki tylko na oleju. Czy przewidujesz jakąś degustację pączków na III OZWB ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2008 brzmiało to tak: Zemat ... nie zazdroszczę Ci sytuacji, bo zgroza mnie ogarnia jak wyobrażę siebie w takiej sytuacji : "przychodzi do mnie synek po pączka a ja mu mówię żeby poczekał do wieczora to mu zrobię w domu..." :mellow: - no.. ale pewnie dlatego moja firma upada bo nie jest w stanie robić owych pączków po 50groszy :???: Moja babcia/mama smażyły (nie piekły :-) ) pączki/faworki tylko na oleju.oczywiście nie jest to zakazane :lol: i technologia cukiernictwa też to przewiduje jednak... znałem jednego cukiernika który smażył na oleju - niestety nie chwalono jego wyrobów :rolleyes: Czy przewidujesz jakąś degustację pączków na III OZWB ? przed drugim mnie namawiano, jednak wiadomym jest że musiałbym je zrobić dużo wcześniej czyli były by niezbyt świeże podczas degustacji :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2008 jednak wiadomym jest że musiałbym je zrobić dużo wcześniej czyli były by niezbyt świeże podczas degustacji... a może warsztaty cukiernicze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lutego 2008 Abratku !! Czytałem Twoj przepis i nie widzę dodatku spirytusu. W moich stronach zawsze go dodają. Tylko może wytłumaczysz mi po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lutego 2008 ... a może warsztaty cukiernicze?he,he, niedługo nam tygodnia zbraknie :wink: Pedro, spirytus zabezpiecza przed nasiąkaniem tłuszczu, nie jest konieczny do pączków (chyba że dla lepszego samopoczucia) - właściwie wykonane ciasto nie powinno zbytnio nasiąkać, inaczej ma się sprawa z faworkami - tam jest on (lub ocet) potrzebny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2008 Witaj Abratku! Sadze,ze nie sprawie Ci klopotu proszac o wrzucenie kilku zdjec pokazujacych jak formuje sie i skleja paczki. Ogladalem Twoje sa super maja tylko jedna wade - nie daja sie wyciagnac z monitora. Pozdrowienia Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2008 Każdy ma inną metodę, dawniej kiedy nie było dzielarek robiono na stole wałek z ciasta i krojono go na kawałki, taką metodą wiadome było że nie będą one idealnie równe - i tu z pomocą przychodziły sprawne ręce cukiernika, mając wyczucie w ręku dokładał lub ujmował podczas zawijania odpowiednią ilość ciasta, Moja metoda należy do wolniejszych (zawijam jakieś 15szt na minutę) ale za to nadzienie umieszczone jest ładnie w środku- niestety fotki mogę dać dopiero jutro Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lutego 2008 czyli 1 pączek w 4 sekundy no ładnie :lol:ciekaw jestem jaka jest ta szybsza metoda w 2 sekundy? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2008 Wczoraj czytając nie zwróciłem uwagi na nadzienie, właśnie jak je zawijasz. Próbowałem już i wiem, że to nie takie proste. Aż widziałem w telewizorze, jak to w piekarni robią, czyli po usmażeniu na specjalnych szprycach ładują do środka marmoladę. Ja robiłem taką szprycą do dekoracji. Nawet wyszło i było fajne, ale dziura była. Żle ugryzłeś i marmolada była na koszuli. Próbowałem robić jak pierogi, Znalazłem szklanki, jedna trochę większa od drugiej, Wycinałem kółka z ciasta większą szklanką,k przykrywałem drugim plackiem i mniejszą szklanką dociąłem. miałem pączka=pierożka, I tym sposobem doszedłem do wniosku, że cukiernik też musi z czegoś żyć i kupuję pączki w cukierni, Co nie znaczy, że nie chciałbym usmażyć własnych ładnych, śmiejących się pączków! Abratku pokarz jak je zawijać. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2008 abratek paczusie to robisz takie jakie najbardziej lubie z duza iloscia lukru mniamfakt ze tlusty czartek juz byl,ale zaraz wyskocze na paczka :wink: pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Lutego 2008 Abratku pokarz jak je zawijać. Ja myślę, że to kwestia twardości marmolady. Ja nadziewam taką że trzeba ją kroić nożem, w sześciokąty. Potem jest łatwiej. Mam ją od Shwagra, cukiernika ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Lutego 2008 No i już w domciu Obecnie stosuje się metodę nadziewania po usmażeniu, szczególnie tam gdzie liczy się ilość/wydajność :rolleyes: idę o zakład że wielu "nowych" cukierników nie potrafi zawinąć pączka ręcznie :devil: Ta nowoczesna metoda polega na tym że wrzuca się do dzielarko-formierki (to rodzaj prasy) odważony kęs ciasta, ta ją zgniata, dzieli i zaokrągla - wyjmujemy gotowe kulki które poddajemy rozrostowi a następnie smażeniu, po obróbce termicznej nabija się je na igły przez które wstrzykiwana jest marmolada. Ja nadal stosuję metodę ręczną, a jak to wygląda możecie zobaczyć na krótkim filmiku (oczywiście starałem się robić to wolniej): ZAWIJANIE PĄCZKÓW bezpośredni link do pliku: http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Papla - oczywiste że zbyt rzadkie nadzienie będzie utrudniało pracę Jasiu - są zdolniejsi , ja też nie zawijam tak non stop bo dochodzą np. przerwy na zmianę deski (co 30 pączków) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Lutego 2008 :shock: Woooow, Abratek to ja myślałem że ten filmik jest trochę przyśpieszony. No, no jestem pełen podziwu i chylę czoło. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Lutego 2008 mi sie nie chce otworzyć okno :-( Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Lutego 2008 Jasiu, może obciążenie serwera - ostatnio OVH ma czkawkę, spróbuj pobrać plik ręcznie http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Lutego 2008 Dzięki . Po obejrzeniu jestem pod wrażeniem :lol: :shock: ,mi się nie chce tak ładnie ciasto sklejać :devil: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Lutego 2008 Fajny filmik, szkoda, że nie ma dźwięku. Mógłbyś powiedzieć "a teraz do roboty!" pączki robić. Oglądałem filmik z żoną i komentarz Danusi: Patrz, jakież to delikatne ciasto, widzisz nie klei się do rąk! patrz jaka jest grubość ciasta, "Misiu" jutro robisz pączki! No i dostało mi się za moje dobre serce. A robisz z nadzieniem serowym? U nas w Raciborzu to są najlepsze pączki. Abratek, słyszałem, że tylko w Polsce można kupić coś co my nazywamy marmoladą, tak mówił telewizor.Ale fajnie, że jutro jest post!!! upiekło mi się! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Lutego 2008 Dźwięk wyciszyłem bo mało ciekawy był Nadzienia to jak pisałem wolna wola wytwórcy, my robimy tylko z nadzieniem różanym (niestety nie własnej produkcji :mellow: ) oraz adwokatowymprzyznam że nie mam pojęcia czy marmolada jest tylko Polskim produktem - wiem tylko że nazwa pochodzi z francuskiego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Lutego 2008 abratek Twoje paczki są zajefajne !!!NAWET sklejanie juz mi wychodzi a smaczek taki ze za chwile wstąpie do klubu 150Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Lutego 2008 abratek, respect :-) Można sobie filmik puścić na okrągło. I patrzeć, patrzeć, patrzeć... :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.