Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Wielu znajomych zadaje sobie na wzajem pytania, a ile kosztuje mięso u Ciebie, a ile półtusz ile ćwiartka. proponuję nowy wątek cenowa giełda mięsna. Gdzie i po ile można kupić mięso. Na początek podam kilka cen ze swojego podwórka. Łochów ćwiartka wieprzowa przednia 5,60 zł ćwiartka wieprzowa tylna 5,99 zł słonina ze skórą lub bez 1,50 zł za kg polędwiczki wp. 18,50zł, boczek dość tłusty 6,50 zł. I tutaj mała niespodzianka wieprzowina kl 2 7,59 zł (niestety nie ma nic wspólnego z nomenklaturą, są to kawałki słoniny z cienką warstwą mięsa ok 65%-75% tłuszczu 25%- 35% mięsa) podobnie w drugim miejscu tylko cena bardziej rozsądna 4,79 zł Jeżeli uznacie, że temat nie jest wart uwagi to proszę skasować ten post. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Czy w Łochowie na terenie poczty. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nie u Romńskich albo w Nowym sklepie na rogu "Mościbrody" w Jadowskim też można ostatnio wszystko zamawiać i to nawet po niższych cenach, tak im się teraz porobiło. :???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ja rozbieram Rucińskiemu mięso. Ale ten świat mały. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Panowie czuję, że karnawał będzie wasz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2007 A po ile u niego są szynki albo ćwiartki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Połówki i ćwiartki 6.80 klasa E. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Stycznia 2007 W Iławie, ale przywożą do W-wy 6,50 zł kl E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Dziś kupiłem żywca po 2.80zł. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Przenoszę do działu Giełda i przyklejam. Mam nadzieję, że temat będzie się rozwijał... Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Oj, będzie się działo! http://biznes.onet.pl/0,1469708,wiadomosci.html "WiadomościChłopi szykują transparenty: "Precz z Lepperem"(PAP, tm/22.01.2007, godz. 06:22)Hodowcy trzody chlewnej dopłacają ponad złotówkę do każdego kilograma wieprzowiny. Najbardziej zapalczywi nawołują do blokad dróg - tak ostrych jak cztery lata temu - pisze "Gazeta Lubuska". ....Rolnicy sprzedają tuczniki po 2,8 zł za kilogram. - To ponad złotówkę mniej niż kilka miesięcy temu. I tyle dopłacamy do każdego kilograma - narzeka Andrzej Hanke z Kuligowa pod Międzyrzeczem." Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Smutne i przykre i nie wiadomo co powiedzieć dalej. Okres zimowy zawsze cechował się brakiem większego zapotrzebowania na mięso i artykuły mięsne, dlatego przemysł potrzebuje mniej surowca i dlatego cena spada w dół(przeciwnie do cen wyrobów i mięsa) lecz w tym czasie(ostatnie tygodnie) ceny zbóż gwałtownie wzrosły, czyli zwiększają się koszty produkcji.Gbyby hodowcy mieli kontraktację(czasy PRL-u), to zakłady musiałyby odbierać żywiec a tym samym cena za trzodę byłaby stabilna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam. Ja myślę że jeżeli mięso u rolnika kosztuje 2,80zł to jest go dużo . Tak by było gdyby była zdrowa konkurencja. Ale jest to chamstwo ze strony producenta wędlin jeszcze chronione z urzędu. Jeżeli się robi z 1kg mięsa parę kilogramów kiełbasy to jak do tego ma się rolnik. A z drugiej strony mamy tyle różnych instytucji co powinny chronić konsumenta, a jednak ręka rękę myje i badziewie trafia na rynek. W części zależy to od nas samych. Nie kupujmy w miarę możliwości tego badziewia szczególnie w marketach Jeżeli zrobimy nawet najgorszą w smaku kiełbaskę sami to i tak będzie lepsza jak z marketu lub okrzyczanego wytwórcy. Chcę przypomnieć że dobry towar nie potrzebuje reklamy bo sam się reklamuje. Brać Wędzarnicza jest na dobrej drodze!!!!! Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Stycznia 2007 WitamObecne ceny żywca są porażające dla rolników spowodowane jest tym ze nie sprzedajemy za wschodnią granice Także problem jest z supermarketami, które importują mięso z zachodu Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ja myślę że jeżeli mięso u rolnika kosztuje 2,80zł to jest go dużo . Tak by było gdyby była zdrowa konkurencja. Ale jest to chamstwo ze strony producenta wędlin jeszcze chronione z urzędu. Jeżeli się robi z 1kg mięsa parę kilogramów kiełbasy to jak do tego ma się rolnik. A z drugiej strony mamy tyle różnych instytucji co powinny chronić konsumenta, a jednak ręka rękę myje i badziewie trafia na rynek. W części zależy to od nas samych. Nie kupujmy w miarę możliwości tego badziewia szczególnie w marketach Jeżeli zrobimy nawet najgorszą w smaku kiełbaskę sami to i tak będzie lepsza jak z marketu lub okrzyczanego wytwórcy. Chcę przypomnieć że dobry towar nie potrzebuje reklamy bo sam się reklamuje. Brać Wędzarnicza jest na dobrej drodze!!!!! Wszystko fajnie i ładnie ale powiedz to matce która nie ma chleb dla dzieci a co dopiero na kawałek mięsa. To nie wina ludzi że musza kupować gówno w osłonce tylko wina naszych wspaniałych zarobków,emerytur i rent. Nasze życie stało się wyłącznie walka o przetrwanie do pierwszego i ten który niemusi się o to martwić nigdy tego nie zrozumie. Miro: Ps I oczywiście nie pije do nikogo poza naszą elitą rządząca terażniejszą jak i poprzednią. Sam chętnie przyjałbym posadę prezesa za 400 000 na miesiąc. Oferty mile widziane. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Masz racje miro tak, aby rzucić naród na kolana to najpierw cenami i bezrobociem, potem zdławić rodzime znane ( może) lepsze firmy. :???: A skąpe dopłaty niszczą nasze rolnictwo tak by inni mogli swoje produkty (wciskać) na nasz rodzimy rynek. Wiem, że nie wszystko złote, co się świeci, jednak tradycja i szacunek dla nas samych i potomnych – musimy i powinniśmy przekazać. :smile: Tak rolnicy mają racje, że jest to zbyt niska cena za żywiec. :sad: A i osoby kupujące narzekają, że cena jest zbyt wysoka, bo jak cena spada to i dany produkt powinien być po niższej cenie, a tu jak widzę to: Doś, że w danej wędlinie czy wędzonkach dodaje się przeróżne, że już nie wspomnę (…..) :blush: . To ceny się nie zmieniły, a jak podskoczy cena żywca, bo może w końcu zniosą embargo, powstanie świński dołek ? to jeszcze podniosą ceny na mięso, wędliny, wędzonki itp. Propagowanie naszej zdrowej żywności jest na pierwszym planie dla ocalenia zdrowej i rodzimej tradycji.... :smile: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam. Miro chyba mnie się dostało z grubej rury od Ciebie ale biorę to z uśmiechem. Muszę Tobie powiedzieć że mam 1000zł. renty po 37 latach pracy i jedno dobre oko. I właśnie żeby jakoś żyć to nie siedzę z założonymi rękoma . Między innymi wyrabiam dla swoich potrzeb dobre i przede wszystkim tanie jedzonko. Dla mnie nie jest obce podgardle za 5zł kg, żołądek wieprzowy za 2zł szt. Itd. Itd. Mnie zupełnie nie interesuje dmuchana szynka w sklepie za 20zł kg wolę uwędzić sobie boczku za 7zł kg. Przykłady mogę mnożyć. Mam pełną piwniczkę różnych zapraw i przetworów z kapustą własnego kiszenia. Jeżeli nie wierzysz to zaraz mogę zrobić fotkę. I z tego co widzę na forum nie jestem osamotniony w tej dziedzinie i to mnie bardzo cieszy że ludziska sobie radzą . Wiem że dużo ludzi skrzywdzono ale Polacy nie dają sobie rady już od setek lat. Należy sobie wzajemnie pomagać jak to robimy tutaj na forum i nie dawać się ,, jelitom rządzącym ,,. Serdecznie pozdrawiamPS Miro prezio który ma 400tys zł na miesiąc to jemu jeszcze mało i chce 500tys i nie dajmy mu szansy żeby pchał gówna w jelita. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Skoro opracowano technologię, żeby ze 100 kg mięsa zrobić 300kg szynki a dużo więcej kiełbasy, to mimo nakładów na maszyny i urządzenia Zarobki firm masarskich tych dużych szybko rosną bo skoro żywiec kosztuje 2,8 to mięso ok3,70 a szynka kosztuje 20zł czyli zarobek pięciokrotny. Ja już od dawna postępuję jak Andrzej K z tym,że do marketów nie zaglądam, bo nie stać mnie na drogie badziewie. Większość zakupów robię na targu, a resztę wykonuję sam.Skoro zostaliśmy sprzedani to musimy jakoś sobie radzić. lobbyści robią wszystko, żeby utrudniać nam życie, żeby zmuszać ludzi do wydawania pieniędzy w marketach i wielkich sklepach, ale już coraz więcej ludzi zaczyna się budzić i myślę, ze za parę może parenaście lat znowu wrócą małe polskie sklepiki z tradycyjnymi wyrobami, gdzie klient będzie traktowany po przyjacielsku ( a nie jak mięso armatnie, gdzie liczy się przerób ilość a nie jakość) Czego sobie i Wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Jak się naczytałem poszedłem na całość ,kupiłem dwa małe prosięta za 100zł. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Witam irek-74 kupiłeś do chowu czy do przekręcenia przez maszynkę bo można myśleć jak małe to jeszcze dziadostwa dużo się nie nażarły . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Napisałem ''małe prosięta''a prosie to mała, :grin: młodziutka świnia. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Stycznia 2007 A małą świnkę można nafaszerować kaszą i upiec na rożnie lub w piecu, albo potrzymać z rok, aż urośnie i wtedy wyroby o jakich wielu może pomarzyć. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Kiedyś hodowałem dużo świnek , karmiłem je granulatem ale moje mięso nie było takie gumowe jak te ze sklepu , może dlatego że jadły jeszcze ziemniaki. Na granulkach wpuszczałem 20kg prosiaki a po trzech miesiącach z kojców wychodziły 95-110kg tuczniki.Jedno prosie ma zjeść 250kg tej paszy.{splajtowałem 2003 jak żywiec spadł do tej ceny co dziś] Pozdrawiam hodowców trzody. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Myślę, że cena 2.80 za kilogram żywca to jest już gruba przesada, oczywiście myślę tytaj o dobru hodowców. Nic więc dziwnego, że mięso jest tak niskiej jakości skoro przy tak małej cenie skupu hodowcom nie opłaca się hodować, a ci którzy hodują karmią byle czym, aby obniżyć koszty własne. Gdzie te czasy kiedy świnki były karmione ziemniakami i śrutą, ważyły po 300 kg, miały słoninę na 4 palce, a przede wszystkim mięso miało smak, aromat , wygląd i nie było gumowate :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Jaką 300 kg i słonina na cztery to kupisz po 1.80zł :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.