Małgoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Bez przesady Maxellku... Po prostu sama się "wyniosłam " na powietrze z tą beką. Natomiast wędzenie swiąteczne,wielkanocne było za to tym ,co mówisz. Szynki i schaby wisiały się na elementach konstrukcyjnych pewnej rzeczy wdrażanej do produkcji :grin: .Mam zdjęcia ,ale sa takie niewyrazne ,bo robiłam je z aparatu w nowym telefonie.Prześlę Ci je na skrzynkę ..może coś umieścisz..ale wątpię... Jakośc podła,dlatego wczesniej ich nie wysłałam Tobie. Jeżeli zdążę to dzisiaj a jak nie to po dłuuugim weekendzie. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 aaaaach dlaczego młody ma przechlapane :rolleyes: :grin:a fala myślałem że jest w wojsku Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 aaaaach dlaczego młody ma przechlapane a fala myślałem że jest w wojskupoczytaj forum i zrozum co czytasz wtedy moze zrozumiesz (a moze i nie) Dziadek nie za oczy ma vipa ale tego Ci tez zycze Pozdrawiam serdecznie JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Jasiu chopie znów się z tobą zgadzam :wink: W naszym regionie ceny stabilne :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeo Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 ZAMET to dotyczy sie ciebie , jestes nowy i zaczynasz sie wybijać ale masz mały problem zaczynasz opisywać swoją wiedzę ale dam ci dobrą radę człowiek uczy się całe zycie i dlatego zrozum ze na tym forum są osoby dzięki którym nabyłem odpowiednia wiedzę na temat wyrobów domowych , takie osoby jak ( Bagno,Dziadek,Małgoś,Szczepan,Papcio ) i za to jestem im bardzo wdzieczny dziękuje , po przeczytaniu twoich postów nie twierdze ze nie masz pojecia o wyrobach ale czasami trzeba wiedziec ze sa osoby ktore na produkcji wedlin zjedli zeby ja nigdy nie mialem stycznosci z ubojem i wyrobami ale po dokładnym przeczytaniu AKADEMI DZIADKA naszła mnie ochota zeby zrobic jakis swojski przysmak dlatego zapoznaj sie z wszystkimi wiadomosciami na strone i wtedy zrozumiesz z jakich osob trzeba brac przykład ......... mam nadzieje ze sie z tym pogodzisz pozdrawiam wszystkich Romeo Cytuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Szanowni Koledzy, to jest zwykla dyskusja gwoli wyjasnienia pewnych uzywanych pojec , poniewaz oprocz norm sa pewne inne zwyczajowe nazwy uzywane ze slownictwa handlowego i masarskiego. Wiec bardzo prosze o nie zniechecanie nowych uczestnikow forum, nie przemyslanymi wypowiedziami , szczegolnie tych, ktorzy od wielu lat maja kontakt z profesjonalnym przetworstwem miesa, paru rzeczy z pewnoscia mozemy sie od nich nauczyc. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Popieram przedmówcę.Lepiej rozmawiać jak się kłócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Myślę że kłótni żadnej tutaj niema Po prostu jest różnica w nazwach i my uczestnicy tego forum podtrzymujący tradycyjną produkcję wyrobów jak i nazwy elementów musimy dbać o prawidłowe ich nazewnictwo nie dajmy się opanować szalonym nazwom handlu. Bo grozi nam że zaczniemy pisać receptury wędlin o składzie1 Mięso z ogonówki z łopatki 2 mięso z udźca łopatki 3 mięso gulaszowe 4 mięso z schabu karkowego 5 mięso z szynki przedniej itd Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 DZIADKU Zgadzam się z Twoją wypowiedzią . Nazewnictwo musi być poprawne i tyle . Ja nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie tylko amatorem jak wielu z nas ale trochę już się na rumieniłem gdy z nie wiedzy nazywałem biodrówkę ogonówką . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Maja 2007 Myślę że kłótni żadnej tutaj niema Po prostu jest różnica w nazwach i my uczestnicy tego forum podtrzymujący tradycyjną produkcję wyrobów jak i nazwy elementów musimy dbać o prawidłowe ich nazewnictwo nie dajmy się opanować szalonym nazwom handlu. Bo grozi nam że zaczniemy pisać receptury wędlin o składzie 1 Mięso z ogonówki z łopatki 2 mięso z udźca łopatki 3 mięso gulaszowe 4 mięso z schabu karkowego 5 mięso z szynki przedniej itd Pozdrawiamwidzisz i tu jest pies pogrzebany dla nas którzy uczyli się branży w szkole to kole w oczy, a zwykły zjadacz chleba który uczy się nazewnictwa ze sklepowych półek które czasami doprowadzają mnie do furii. Nasze kiełbaski będą miały różny skład i potem przy problemach nie będzie możliwości pomocy, np. mięso gularzowe to może być chuda dwójka, tłusta dwójka lub mieszanka chudego mięsa z mięsem ścięgnistym :sad: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Maja 2007 Dlatego staramy się tutaj posługiwać nazewnictwem fachowym i odsyłamy nowicjuszy do Akademii Dziadka, gdzie z takową mogą się zapoznać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Maja 2007 wiec szanujmy najlepszych Dziadku cigle czujemy niedosyt wiedzy ktora mozesz nam przekazac:-) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Października 2007 Witam, może można by stworzyć coś na kształt bazy sklepów z artykułami masarskimi dotyczących mięsa? Gdzie w Gdyni, trójmieście lub okolicach zaopatrujecie się w mięso?Może macie jakiś stały punkt na rynku? Ja mięso najchętniej kupuję w sklepie firmowym "Nowak" w Gdyni Chyloni obok targowiska. Ceny niestety nie należą do najniższych. Interesują mnie większe kawałki mięsa jak cała szynka, cały schab lub łopatka. Gdzie w okolicach trójmiasta można niedrogo kupić dobre mięso? W sklepie "Nowak" jakieś pół roku temu można było zamówić całą szynkę ok 2 PLN taniej niż mniejsze kawałki ze sklepu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Listopada 2007 WitamDziś byłem w ubojni po zakup towaru na wędzonki,i podam kilka cen.Półtusza wieprz.5.50Ćwierć tusza wieprz. tylna5.50Szynka wp. z/k bez golonki 6.00Karczek b/k 13.00Schab b/k 16.00W drodze do domu zahaczyłem jeszcze o rybki i kupiłem kilka pstrągów po 14.00Żonka kupiła też ćwiartki kurczaka i sztuka wychodzi po około 2.30Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja u "Nowaka" kupowałam całe szynki po 6,29 teraz skoczyła na prawie 9zł. na piątek mam zamówione u gospodarza , mój kuzyn załatwiał, mam tez inny dostęp do półtusz z żukowa,od gospodarza . Jak coś to daj znać najlepiej na gg, mają być tydzień przed świetami. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Listopada 2007 WitamNa 06.12.07 zamówiłem na rynku półtuszę 7,00 zł.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Listopada 2007 Mnie kilogram żywca kosztował 3,70 zł/ kg - czyli za półtuszę wieprz. zapłaciłam ok.250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Listopada 2007 Witam Bunia piszesz kg żywca 3,70 . A reszta opłat jak ubój badanie mięska itp Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Listopada 2007 Mnie kilogram żywca kosztował 3,70 zł/ kg - czyli za półtuszę wieprz. zapłaciłam ok.250zł.Spory był ten prosiaczek. :grin: Taki przerośnięty powinien być tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Listopada 2007 mają być tydzień przed świetami. Trochę późno. W święta machać nożem masarskim trochę nie wypada :blush: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam Wnuczek . Być może w tej cenie właśnie jest cena uboju itp , bo jeżeli nie to świnka musiała mieć ponad 130 kg . Lubię takie tłustości . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Listopada 2007 Bunia piszesz kg żywca 3,70 . A reszta opłat jak ubój badanie mięska itp Tak naprawdę to za żywiec liczyli sobie 3,50zł kg ale doszła jeszcze właśnie opłata za badanie to można przyjąć, że kg żywca wyniósł 3,70zł. Jedna świnka ważyła 110kg a druga trafiła się większa, przeszło 130kg. No i nam na pół ze szwagrem trafiła się właśnie ta większa. Trochę byłam niezadowolona z tej sporej wagi i obawiałam się właśnie tego poprzerastania tłuszczem. No ale tak wyszło. Podczas rozbiórki okazało się, że nie jest tak źle. Wolną chwilą zrobię orientacyjny rozbiór wagowy. Aaa, no i jeszcze trzeba doliczyć do kosztów tego żywca flaszki gorzałki - tych nie będę już szczegółowo wyliczać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam To teraz wszystko jasne .Serdeczne dzięki i pozdrawiam . Czekamy aż się pochwalisz co zrobiłaś Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Listopada 2007 Ceny mięsa z dn. 23.11.2007 na rynku w Gdyni Chylonii: KLASA U - półtusza z głową - 6.09zł/1kg - półtusza bez głowy - 6.79zł/1kg - ćwierćtusza przednia - 6.09zł/1kg - ćwierćtusza tylna - 7.39zł/1kg KLASA E - półtusza z głową - 6.79zł/1kg - półtusza bez głowy - 7.29zł/1kg - ćwierćtusza przednia - 7.39zł/1kg - ćwierćtusza tylna - 7.99zł/1kg Czy tu nie ma błędu ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Listopada 2007 Czy tu nie ma błędu ?Gdzie ma być błąd? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.