Skocz do zawartości

Wyroby kulinarne z jelenia


beiot

Rekomendowane odpowiedzi

Wątróbka z jelenia

 

Składniki:

- wątróbka z jelenia- świeża

- cebula

- papryka czerwona

- smalec

- mąka pszenna

- majeranek

- pieprz

- sól

 

 

Świeżą wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4h do lodówki. Następnie sparzyć gorącą wodą i zdjęć błony, a następnie pokroić na plastry. Cebulę obrać ipokroić na ćwiartki, a potem na talarki. Na patelni rozgrzać smalec i dusić cebulkę z papryką pokrojoną w kostkę.

 

Następnie na czystej patelni rozgrzać smalec i dusić wątróbkę do momentu, aż nie będzie surowa. Zdjąć z patelni i osuszyć np. za pomocą ręczników papierowych.

 

Dalej mieszamy mąkę z przyprawami w ilości jakiej kto lubi. Otaczamy w niej wcześniej przygotowaną wątróbkę i kładziemy na patelnię, na gorący smalec. Przypiekamy wątróbki z każdej strony na ciemny kolor. Po przełożeniu wątróbki na druga stronę dodajemy przygotowaną wcześniej cebulkę i paprykę. Obsmażamy drugą stronę wątróbki i gotowe.

 

Wątróbka nie może być wyparzona, a w środku powinna być lekko krwista. W środku powinna być krwista. Wątróbkę solimy po smażeniu.

 

Można dodatkowo polać wątróbkę sosem śmietanowym: łyżka śmietany zmieszanej z łyżeczką pszennej mąki, szczypiorkiem i koperkiem. Polewamy sosem wątróbkę z cebulą i papryką i dusimy jeszcze chwilę.

 

Smacznego

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Kaktus050770,

ja zalewałem słodkim i do lodówki. Powiem, że bez zalewania też jest super. Wątróbka z jelenia jest :thumbsup:

 

Powiem jeszcze, że myśliwi mówili mi, że wątroby nawet nie trzeb, nie należy myć, a tylko wytrzeć i ewentualnie oczyścić.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No własnie nie myłem, i nie zamierzam. Ale wymoczę w mleku i oczywiście jutro na obiadek albo kolację. Ostatnio gotuję tylko na niedawno aktywowanej starej węglowej kuchni. Może uda mi się wrzucić jakieś fotki z przygotowanej wątróbki. Wielkie dzięki!

Pozdrowionka!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Wątróbka trochę inaczej. Kwestia wymoczenia w mleku to zgubienie pewnej goryczki jaka pozostaje po żółci produkowanej przez wątrobę. Mleko może być słodkie lub zsiadłe - to kwestia własnego smaku -.

Wątróbkę pokroić w cienkie paski tak jak frytki. Następnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane wątrobowe frytki obsmażyć na gorącym tłuszczu ( ja używam smalcu). Obsmażone "frytki" przełożyć do głębszego garnka aby wszystko się zmieściło i posolić, popieprzyć do smaku, dodać majeranku i chwilę podusić. Następnie dodać śmietanę kwaśną 18% Kesemkę ( ja takiej używam) i pozostawić na ogniu mieszając do zagotowania ale nie gotować. Po pierwszych bąbelkach zdjąć i podawać. Dodatek dobrego kiszonego ogóreczka podnosi walory smakowe. Przy konsumpcji dziczyzny nie zapominać o jakiś adekwatnym dziele do poczytania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.