DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Stycznia 2014 To był prezent w osiemdziesiątą piątą rocznicę urodzin A mama sie cieszy bo jeszcze śmiga rowerem po gminie > A Tobie Mad gratuluję czego sam wiesz> Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Stycznia 2014 rozumiem, tyż piknie. Ja tak się przymierzam do produktu jak w tym temacie, tylko może czasami tej wiedzy fachowej bym chciał zaczerpnąć od Ciebie, a daleko nie mam. Nawet dziś myślałem czy miałbym miejsce aby tą szynkę do dojrzewania powiesić. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Stycznia 2014 @DZIADEK,Stojak na tę szynkę znakomity; z blokadą.O samej szynce już nie wspomnę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stevo83 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Chciałbym podzielić sie przepisem od rodowitego Sardynczyka. Jego dziadek zawsze przygotowywał tak szynkę podczas inchniejszej "zimy" czyli w 16 C +. Żadne lodówki, chłodnie czy kominy. Ważne tylko by było pomieszczenie przewiewne o dobrze zabezpieczone przed dostępem much i innych robactw. Zasady są nastepujące. Szynka taka jak na zdjęciu beiot'a ale skóra zostaje. Waga takiej szynki to 10-12 kg. Jeśli jest kość miednicowa to wykrawamy ja by odsłonić "główkę" kości ?udowej?. Dziadek twierdzi ze używa tyle soli co waga szynki ale nie ma takiej potrzeby (połowa moim zdaniem to wiecej niż potrzeba). Dobrze nacieramy cała szynkę we wszystkich zakamarkach, podsypujemy grubo sola i na wierzch tez sypiemy warstwę ok 0,5cm soli. Robiłem już te szynkę 3 razy za każdym razem z inna sola (peklowa, morska, kamienna niejodowana). Najlepsza morska. Jeżeli macie swoją świnkę to najlepiej przez ostatni miesiąc karmienia dawać jej tylko żołędzie. Szynkę trzymamy w soli tyle dni ile wazy szynka, pod naciskiem takim samym co waga szynki. I teraz najważniejsze. Dziadek zawsze wstawiał szynkę do soli zgodnie z fazami księżyca czyli w pełnię, po ktorej faza księżyca ubywajacego wspomaga wyciąganie wody z szynki. Po tych 10-12 dniach opłukujemy szynkę z soli i dziadek dodatkowo robił 2 rzeczy. Ocet balsamiczny mieszał z duża ilością wyciśniętego czosnku (oba składniki maja działanie antyseptyczne) i nacierał odsłonięte mięso (skory nie tykał) a następnie grubo nacierał to miejsce świeżo mielonym pieprzem. Wieszał szynkę i to koniec przepisu. Gotowa po 9-12 miesiącach. Ja jedna kroiłem już po 6. Jest wtedy poprostu mniej wysuszona, wiec bardziej miękka. Ja wieszam szynki w restauracyjnej chłodni 4-5 C i o nic sie nie martwię, ale zaczynaliśmy raz robić jedna w listopadzie w piwnicy przy otwartych oknach zabezpieczonych siatka. Próbowałem tez, przez 2 dni spośród tych 10-12 przeznaczonych na leżakowanie w soli, moczyć szynkę w solance 10% z wywarem z ziół (ziarna kolendry, liść laurowy...). Każda metoda zawsze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) ... dziadek zawsze przygotowywał tak szynkę podczas inchniejszej "zimy" czyli w 16 C +. Żadne lodówki, chłodnie czy kominy. Ważne tylko by było pomieszczenie przewiewne o dobrze zabezpieczone przed dostępem much i innych robactw. .......... Gotowa po 9-12 miesiącach. A co latem? Bez chłodni tak się da w naszym klimacie? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Stycznia 2017 A co latem? Bez chłodni tak się da w naszym klimacie? Dobre pytanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.