Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

siatki do pieczenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 19 sty 2007 - 07:52

przeglądałem kiedyś ksiązkę kucharską gdzie były używane do pieczenia naturalne siatki . siatka taka wyglądała podobnie jak siatki do wędzenia, używało się je do nadania kształtu mięsa do pieczena. siatka ta wytapiała się naturalnie. ma ktoś więdzę co to jest i gdzie można takowe zdobyć.

#2 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 973 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 19 sty 2007 - 08:19

Cześć
Cedro ty chyba myślisz o tzw błonie, którą się wykorzystuje do smażenia np potraw z mięsa mielonego.
Pozdrawiam

#3 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 19 sty 2007 - 10:11

możliwe, wiesz coś więcej?

#4 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 sty 2007 - 13:27

siatki takowe owszem są. Podobne do tych w jakie pakuje się szynki. Różnica polega na tym, że rozpuszczają się w trakcie pieczenia. Moi niestety tego nie mają, bo zbyt na to mają prawie zerowy. Spytaj Mira powinien wiedzieć gdzie to kupić, może u nich jest większy zbyt i mają taki rarytas. pzdr.

#5 Smoczny Smok

Smoczny Smok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćs Polska

Napisano 25 sty 2007 - 07:08

Chetnie sie dowiem z czego to? :D

Pozdrawiam,

--
Smoczny Smok :D

#6 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 25 sty 2007 - 08:47

już się dowiedziałem, jest to siatka tłuszczowa wyglądająca jak firanka , znajomy weterynarz okreslił ja jako błonę otaczającą otrzewną.

#7 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 25 sty 2007 - 10:25

oczywiście jest to siatka zrobiona sztucznie a nie naturalna :devil: ale swoje zadanie spełnia. :grin: Ja jak mam większe kawałki czy też niekształtne to związuję sznurkiem takim jak do szynki. W przypadku mielonego używam foremki jak do ciasta. a jak chcę nadać kaształt batona używam ściereczki parzę a następnie dalej już jak z normalnym kawałkiem mięsa. tylko trzeba delikatnie, żeby się nie rozleciało a i z temperaturą trzeba ostrożnie, żeby za mocno podgrzane w środku mięso nie puściło za dużo soków i nie rozsadziło batona. pzdr

#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3205 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 sty 2007 - 16:14

weterynarz okreslił ja jako błonę otaczającą otrzewną.

Na pewno chodzi o to http://www.wedlinydo...p?title=Nycówka

#9 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 26 sty 2007 - 07:36

to jest właśnie to.

#10 zetes

zetes

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 06 kwi 2007 - 22:47

Witam wszystkich.
W trakcie przygotowywania karczku do pieczenia (na Święta) córka zapytała, czy można taki karczek włożyć do takiej siatki do jakiej wkłada się szynkę i upiec w prodiżu. Chodzi o to aby pieczeń miała ładny owalny kształt. Ze względu na dużo większą temperaturę pieczenia może to być niemożliwe, ale pewności nie mam. Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
zetes.

#11 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 06 kwi 2007 - 23:02

Nie polecałbym tej metody. W siatce do wędzenia znajdują się gumowe włókna, które są wytrzymałe na określone temperatury. do ok 100st. Przy pieczeniu tem może osiągać i do 280 st C. pod wpływem tej temperatury guma może zacząć wydzielać z siebie toksyczne związki, nie mówiąc już o zapachu i innych towarzyszących efektach.
Jeżeli już chcesz to zwiąż mięso sznurkiem masarskim i w takiej postaci upiecz. sznurkowi nic się nie stanie i nie zniszczy mięsa. Sam często praktykują taką metodę. pozdrawiam
P.S gdy nie masz sznurka, to możesz użyć szpagatu, albo innej mocnej grubej nici bawełnianej (koniecznie naturalnej, a nie sztucznej)

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8037 postów

Napisano 07 kwi 2007 - 10:19

Typowa siatka wędliniarska NIE nadaje się do pieczenia.
Gumka wykorzystana do ściągania wyrobu stopi się a mięso będzie do wyrzucenia.

Miro :)

#13 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 07 kwi 2007 - 13:32

Typowa siatka wędliniarska NIE nadaje się do pieczenia.
Gumka wykorzystana do ściągania wyrobu stopi się a mięso będzie do wyrzucenia.

Miro :)

To samo dotyczy rajstop i elastycznych podkolanówek. :smile:

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8037 postów

Napisano 07 kwi 2007 - 16:44

We wtorek wstawię do sklepu siatkę którą można będzie spokojnie użyć do pieczenia.
Wytrzymuje temperaturę 250 C.

#15 Smoczny Smok

Smoczny Smok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćs Polska

Napisano 12 kwi 2007 - 00:16

O! I to jest odpowiedz fachowca - sprzedawcy/handlowca! :grin:

--
Smoczny Smok :D

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 zetes

zetes

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 12 kwi 2007 - 17:43

Dziękuję bardzo za odpowiedzi w sprawie siatki do pieczenia. Dobrze, że karczek "omotałem" sznurkiem, był pyszny.
Pozdrawiam wszystkich
zetes




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych