roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czy to w porzadku? Wędzę olcha w temperaturze 20 stC średnim dymem. Widzis zto jeden z powodów długiego czasu wędzenia na zimno Tu zależność jest prosta im wyższa temperatura tym szybciej łapie koler - zakładam oczywiscie, że zawsze mięso jest prawidłowo osuszone w wędzarni Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Osuszałem w temperaturze 30 stC do "pergaminowej skórki", wyszło tak jakoś 3 godziny. Niestety, z braku doświadczenia nie zostawiłem np na cała noc do ocieknięcia i martwię się o wilgoć wewnatrz. Jak nie wyjdzie to się czegoś nauczę a pies będzie miał lepsze święta ode mnie bo nie zdarzę już zapeklować i uwędzić przed świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja odymiłbym ją jeszcze raz przynajmniej i powinno być OK.O wilgoć wewnątrz się obawiasz powiadasz ... hmmm no przecież taka poledwica surowa a taka właśnie jest łososiowa nigdy nie jest sucha Z psem to się tak nie śpiesz bo mu się w tyłku poprzewraca Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Nie przejmuj się. Będzie bardzo dobre zobaczysz. Pies nawet skórki z tego nie zobaczy. A jak dojdziesz do wprawy i poprawisz błędy to będziesz miał wspaniałe. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja się nigdzie nie spieszę a na wędzenie mam czas do świat, no może do 23 bo ja wolę jak wędlinka sobie odpocznie dzień lub dwa w lodówce. To jest chyba to co najbardziej lubię w moich wyrobach, że z czasem robia się lepsze podczas gdy sklepowe oślizgłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Grudnia 2015 no i moja polędwicka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Czy można polędwice (schab b/k – już nie wiem jak nazywać by się nie narażać ) zapeklować jak w przepisiehttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzonya po tymociekanie w temp 15 C, 10-12 hsuszyć ~ 2 h 25 C (do suchości) wędzić na zimno (25 C) non stop 24 hlub 10 h przerwa ok 12 h i ponownie 10 h wymyślam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Czy można polędwice (schab b/k – już nie wiem jak nazywać by się nie narażać ) zapeklować jak w przepisie Zmień przepis - 24 godziny w solance - może lepiej nieco mocniej i choć z tydzień, bez cukru, zima - w sumie nie zaszkodzi... wędzić na zimno (25 C) non stop 24 h Polędwicę na zimno wystarczy 4-6 godzin i gotowe... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zmień przepis - 24 godziny w solance - może lepiej nieco mocniej i choć z tydzień Robiłem dwa razy polędwice7% peklosól, 0,5l/1kg 7,5 doby – suszenie, wędzenie (gorące) 55C 3 h i gotowe.Wszyscy się zajadali, tylko ja czułem po czasie jakiś taki posmak metaliczny, nie wiem czy błąd w sztuce, czy szukam dziury w całym Czy po takim samym peklowaniu można wędzić na zimno ? Sugerujesz dłuższe peklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Sugerujesz dłuższe peklowanie. Daj 8-8,5 dkg peklosoli na litr wody, zostaw polędwice w kąpieli na 7 -10 dni, potem standardowe procedury przygotowawcze do wędzenia i kilka godzin zimny dym.... wszystko Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 7 Stycznia 2016 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.