zigo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanko - czy można razem peklować indycze szynki i boczek/schab z blondynki? Z góry dzięki za poradę. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Odpowiem jednym słowem. Można. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dzięki Wnuczek. Chcę peklować według tabeli Dziadka i nie byłem pewny czy dla mięska zindyka nie będzie za słono. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie nie będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A może ktoś podpowie jakiś przepis na wędzonki z szyneczki z indyka. Mam tego 5,2 kg.Wędzić będę w środę, także czas na peklowanie to 4 dni.Przeglądam stronkę i forum ale nie mogę znaleźć nic ciekawego. Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Peklujesz ,wędzisz, parzysz i wsio.Ja do peklowania nie używam przypraw tylko peksól i sól w proporcji 50/50. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mówisz, masz. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4132http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1719http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1726 Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Ja pekluje mięsko w peklosoli , ale z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku to gotuje na małym ogniu , a po wystygnięciu daje peklosól,mięsko i tak marynuje około 2 tygodnie [ Dodano: Pią 29 Kwi, 2011 19:09 ] o zapomniała o rozgniecionych kuleczkach jałowca Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 e z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku A spróbuj samą peksolą.Poczujesz smak mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 mięsko i tak marynuje około 2 tygodnie Nie marynujesz tylko peklujesz! Spróbuj zrobić bez dodatku przypraw, jak radził Arkadiusz Będziesz pozytywnie zaskoczona. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Mam pytanko - czy można razem peklować indycze szynki i boczek/schab z blondynki?witaj ja nie zalecam,zależy jaką obróbkę termiczna zamierzasz przeprowadzać i jaki produkt chcesz uzyskać... parzony,wędzony-parzony,pieczony....inna słoność będzie w indyku wędzonym parzonym a inna w boczku pieczonym,jeszcze inna w polędwiczce (delikatne mięso),dlatego ja pekluje osobno...jedno z przyprawami inne bez lub z jedną dodaną przyprawą. Przy peklowaniu wg Tabeli byłbym bardzo ostrożny,słoność lubi zaskoczyć. :!: razem zatem nie polecam,chyba że chcesz być zaskoczony efektami końcowymi. Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C.tak jeżeli peklujemy wysokowydajne wędliny z dodatkiem białka ,karagenu itp.dodatków funkcjonalnych (wymagania EU,HACCAP). 68'C wystarczy,boczek 75-80'C (aby był miękki) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 68'C wystarczy A ptasia grypa to pies :question:I jeszcze jedno.Ja pekluję mięso na wędzonki razem czy to wieprzowe czy to drobiowe i nie ma różnicy w słoności.Nic mnie jeszcze nie zaskoczyło no może jak szybko znika :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.