Skocz do zawartości

Osłonki i rodzaje


Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy,mam pytanie ?, prosze o wyjasnienie jakie sa roznice miedzy oslonkami tu wymieniam 1---bialkowa--2kolagenowa--3polamidowa---4 fibrusowa---5 termokurczliwa. W ktorych mozna wedzic ,z ktorych mozna wykluwac powietrze przed parzeniem, bede bardzo zobowiazany za udzielenie fachowych porad. Pozdrawiam Jorgus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Witam jestem początkujący w wyrobie kiełbas i mam pytanie dzisiaj zakupiłem jelita wieprzowe z allegro. i kiedy je odpakowałem to mają dosyć nieprzyjemny zapach. czy to normalne jeśli chodzi o jelita czy są zepsute bardzo proszę o odpowiedź
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Głupie pytanie zadam, ale nieprzyjemny znaczy jaki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy to normalne jeśli chodzi o jelita czy są zepsute

Trzeba by je powąchać a przez internet trudno będzie :grin: , ale jelita zawsze trochę cuchną .Jak je wymoczysz w letniej wodzie przez 12h to nie powinny brzydko pachnieć. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba że są zgnite, wtedy żadne moczenie nie pomoże.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba że są zgnite, wtedy żadne moczenie nie pomoże.

Trudno odpowiedzieć na takie pytanie ,ale chyba lepiej koledze napisać jak ma z nimi postępować niż pytać jak pachną.Frontem do nowicjuszy Mirku frontem :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie wiem czym pachą nie mogę powiedzieć co z nimi zrobić.

Jeśli jest to ...... i tu nie napiszę jaki zapach, żeby nie podsunąć odpowiedzi pytającemu, nic nie można poradzić.

 

Do oceny jelit potrzebne jest mi ich zdjęcie, zapach i czy nie targają się po namoczeniu.

Resztę sobie dopowiem .... :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

 

Okres przydatnosci spozycia tzw. "oslonek sztucznych" ?
2 lata

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest termin umowny...

Teoretycznie jeśli osłonka będzie przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu to wytrzyma te 5 lat.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teoretycznie jeśli osłonka będzie przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu to wytrzyma te 5 lat.

 

Mam takie różne osłonki, mają po kilkanaście lat niektóre,  nadal dobre....   :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie.

Parcieją i przy parzeniu pękają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie. Parcieją i przy parzeniu pękają.

Witam

Miro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie  na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia.

Moze bys doradzil na poczatek jakas uniwersalna oslonke tylko do parzonych kielbas i do kielbas wedzonych  majac na uwadze dlugosc  ich przechywowania . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje raz w roku jak jestem w Pl i pamietam ze jak zaczynalam to kupilam po 5 m z kazdego rodzaju , z tym ze ja niewiele robie,

Z tych co mi nic nie zostalo kupilam pozniej wiecej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie  na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11221-zużycie-osłonek-naturalnych-jelit-przy-produkcji-niektórych-wędlin-i-wyrobów-wędliniarskich/?hl=zużycie+osłonekMoże ten temat wam pomoże. 

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie. Parcieją i przy parzeniu pękają.

Witam

Miro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie  na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia.

Moze bys doradzil na poczatek jakas uniwersalna oslonke tylko do parzonych kielbas i do kielbas wedzonych  majac na uwadze dlugosc  ich przechywowania . 

 

Do wędlin parzonych lepsza jest osłonka barierowa, natomiast do wędzonych osłonka fibrusowa.

Bariera powinna być przechowywana w suchym, nie nasłonecznionym miejscu.

Fibrusa włóż do plastikowego pojemnika i trzymaj w lodówce, dzięki temu wytrzyma dłużej.

Ważne żeby osłonki nie leżały na boku, bo wtedy przy ich ewentualnym przesuwaniu mogą się przetrzeć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinieneś zacząć od ustalenia, co chcesz robić i ile. Nie ma sensu kupować osłonek, które nie będą nigdy użyte. Miro prowadzi sklep i ma rozeznanie, a jak go się ładnie poprosi, to i wklei opisy producenta. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.