Jorgus Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Drodzy koledzy,mam pytanie ?, prosze o wyjasnienie jakie sa roznice miedzy oslonkami tu wymieniam 1---bialkowa--2kolagenowa--3polamidowa---4 fibrusowa---5 termokurczliwa. W ktorych mozna wedzic ,z ktorych mozna wykluwac powietrze przed parzeniem, bede bardzo zobowiazany za udzielenie fachowych porad. Pozdrawiam Jorgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-czego-i-12.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgus Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Dziekuje Miro ,dziekuje Zboju Madeju ,za szybka reakcje ,na moje pytanie, z tego co przeczytalem i wydumalem to z poliamidow i os. barierowych, powietrza przed parzeniem sie nie wykluwa .Pozostale oslonki nadaja sie do wedzenia . pozdrawiam--Jorgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlos137 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2012 Witam jestem początkujący w wyrobie kiełbas i mam pytanie dzisiaj zakupiłem jelita wieprzowe z allegro. i kiedy je odpakowałem to mają dosyć nieprzyjemny zapach. czy to normalne jeśli chodzi o jelita czy są zepsute bardzo proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2012 Głupie pytanie zadam, ale nieprzyjemny znaczy jaki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2012 czy to normalne jeśli chodzi o jelita czy są zepsute Trzeba by je powąchać a przez internet trudno będzie :grin: , ale jelita zawsze trochę cuchną .Jak je wymoczysz w letniej wodzie przez 12h to nie powinny brzydko pachnieć. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2012 Chyba że są zgnite, wtedy żadne moczenie nie pomoże. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2012 Chyba że są zgnite, wtedy żadne moczenie nie pomoże. Trudno odpowiedzieć na takie pytanie ,ale chyba lepiej koledze napisać jak ma z nimi postępować niż pytać jak pachną.Frontem do nowicjuszy Mirku frontem :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2012 Jak nie wiem czym pachą nie mogę powiedzieć co z nimi zrobić.Jeśli jest to ...... i tu nie napiszę jaki zapach, żeby nie podsunąć odpowiedzi pytającemu, nic nie można poradzić. Do oceny jelit potrzebne jest mi ich zdjęcie, zapach i czy nie targają się po namoczeniu.Resztę sobie dopowiem .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Hej, witamOkres przydatnosci spozycia tzw. "oslonek sztucznych" ? jak np : osłonki białkowe- osłonki kolagenowe- osłonki celulozowe- osłonki fibrusoweczy moge np kupic zapas, przykladowo na 5 lat i miec z glowy latanie na poczte po odbior przesylki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Okres przydatnosci spozycia tzw. "oslonek sztucznych" ? 2 lata Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2017 To jest termin umowny...Teoretycznie jeśli osłonka będzie przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu to wytrzyma te 5 lat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2017 dzieki, no to musze zbierac kase :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Teoretycznie jeśli osłonka będzie przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu to wytrzyma te 5 lat. Mam takie różne osłonki, mają po kilkanaście lat niektóre, nadal dobre.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie.Parcieją i przy parzeniu pękają. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie. Parcieją i przy parzeniu pękają. WitamMiro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia.Moze bys doradzil na poczatek jakas uniwersalna oslonke tylko do parzonych kielbas i do kielbas wedzonych majac na uwadze dlugosc ich przechywowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ja kupuje raz w roku jak jestem w Pl i pamietam ze jak zaczynalam to kupilam po 5 m z kazdego rodzaju , z tym ze ja niewiele robie,Z tych co mi nic nie zostalo kupilam pozniej wiecej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Miro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11221-zużycie-osłonek-naturalnych-jelit-przy-produkcji-niektórych-wędlin-i-wyrobów-wędliniarskich/?hl=zużycie+osłonekMoże ten temat wam pomoże. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Może ten temat wam pomoże jaki?upss...powinno byc ..zoltodziobow .. we wczesniejszym poscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Z pośpiechu zapomniałem wstawić link już poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Stycznia 2017 http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Stycznia 2017 ja w pospiechu weszlem w niego , znow do rana lektura, cze te oczy to wytrzymaja ? Dzieki za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Poliamidy, celuloza czy bariera mogą być po tylu latach dobre, ale białkowe, kolagen i fibrus już nie. Parcieją i przy parzeniu pękają.WitamMiro, wiec dla zoltociobow tak jak ja bedzie trudno na poczatku ocenic ile sztuk oslonek i jakich potrzba bedzie na pierwsze wyroby zanim sie nabierze jako takiego doswiadczenia.Moze bys doradzil na poczatek jakas uniwersalna oslonke tylko do parzonych kielbas i do kielbas wedzonych majac na uwadze dlugosc ich przechywowania . Do wędlin parzonych lepsza jest osłonka barierowa, natomiast do wędzonych osłonka fibrusowa.Bariera powinna być przechowywana w suchym, nie nasłonecznionym miejscu.Fibrusa włóż do plastikowego pojemnika i trzymaj w lodówce, dzięki temu wytrzyma dłużej.Ważne żeby osłonki nie leżały na boku, bo wtedy przy ich ewentualnym przesuwaniu mogą się przetrzeć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Powinieneś zacząć od ustalenia, co chcesz robić i ile. Nie ma sensu kupować osłonek, które nie będą nigdy użyte. Miro prowadzi sklep i ma rozeznanie, a jak go się ładnie poprosi, to i wklei opisy producenta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.