beiot Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2011 Flaczki z jelenia Roboty przy nich po zbóju, a flaczków garstka, ale warto spróbować. Składniki: - żołądek jelenia, - pieprz, - sól, - majeranek, -ziele angielskie, - włoszczyzna. Żołądek po wypróżnieniu i umyciu należy pociąć na pasy ok 10cm szerokości. Zagotować w garnku wodę i każdy pasek zanurzamy w wodzie na kilka sekund do 4 max. Jeśli będzie za długo zanurzony to się skurczy i po robocie. Sparzony pasek kładziemy na deskę i np łyżką usuwamy frędzelki wyściełające wnętrze żołądka. Mięsień musi być czyściutki i biały. Jest to dość żmudna robota. Następnie oczyszczamy jeszcze zewnętrzną stronę z resztek łoju. Dalej kroimy oczyszczony żołądek w paseczki. i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 min. Wodę należy odlać mięso wypłukać. Możemy tak wymienić wodę z dwa razy. Następnie gotujemy do miękkości. Otrzymujemy takie flaczki. Jest ich naprawdę niewiele. Dalsza czynności to ugotowanie rosołu, wywaru z dziczyzny i warzyw. Ja użyłem żeber z jelenia i kości. Rosół doprawiamy do smaku. Jak kto lubi. Po ugotowaniu wybieramy warzywa. Obieramy mięso z obgotowanych kości i kroimy, następnie wrzucamy do rosołu. Wkładamy też wcześniej przygotowane flaczki i chwilę gotujemy. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2011 Jadłem i potwierdzam, że to :thumbsup: :thumbsup: A w przyszłym tygodniu mama gotuje świeżą porcję :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.