Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie kiełbasy i szynek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mechel

mechel

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGórki Wielkie /warszawa

Napisano 23 maj 2011 - 09:37

Witam mam pytanie dlaczego trzeba kiełbaske po wędzeniu parzyć ? co to daje i jeszcze to ze ja sobie sparzyłem kielbaske przed wedzeniem ? prosze o porade a co do szynek to dlaczego je parzyc (moja babcia zawsze jak wędziła to nie parzyła wędzonki i była super odrazu do zjadzenia mogła byc (ciepła najsmaczniejsza) prosze o porade - pomoc

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 23 maj 2011 - 10:03

Wcale nie musisz parzyć.Jak lubisz surowawe mięso to nie parz.Prócz tego kiełbasę możesz podpiec w wędzarni.

#3 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 23 maj 2011 - 10:15

Nie trzeba parzyć. Są różne sposoby wędzenia i w niektórych się nie parzy. Oprócz parzenia wędliny można także podpiec. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć, jaki typ wędliny robisz.

#4 mechel

mechel

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGórki Wielkie /warszawa

Napisano 23 maj 2011 - 11:31

ja wędzę ok 6 godzin (godzinka podsuszanie (35-45 stopni) ,ok 4-5 godz. wędzenie (50-60 stopni), 20-30 min. dopiekanie (70-80 stopni)

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 23 maj 2011 - 11:36

Wędzonek osobiście nie radzę podpiekać.Będą mniej soczyste od parzonych.

#6 frapio

frapio

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 526 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 23 maj 2011 - 12:18

mechel,
witam na zadymionym forum. Na początek proponuję poczytać starannie na stronie głównej http://wedlinydomowe...-poczatkujacych . Jest tam wszystko co na początek musisz wiedzieć. Potem już tylko praktyka i pytania na bieżąco tutaj na forum. Powodzenia.

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5733 postów

Napisano 23 maj 2011 - 13:41

ja wędzę ok 6 godzin (godzinka podsuszanie (35-45 stopni) ,ok 4-5 godz. wędzenie (50-60 stopni), 20-30 min. dopiekanie (70-80 stopni)

chyba już sam powinieneś się domyśleć po co to dopiekanie - nie sądzę że robisz to bezmyślnie tylko dlatego że tak ktoś powiedział.....

a na pytanie najkrótsza odpowiedź: żeby surowe nie było :tongue:

#8 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4093 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 23 maj 2011 - 14:54

mam pytanie dlaczego trzeba kiełbaske po wędzeniu parzyć


Robi się tak jak przepis przewiduje, i nic nie trzeba.

co to daje i jeszcze to ze ja sobie sparzyłem kielbaske przed wedzeniem ?


To daje, że jest sparzona sobie, a potem uwędzona-może?

a co do szynek to dlaczego je parzyc (moja babcia zawsze jak wędziła to nie parzyła wędzonki i była super odrazu do zjadzenia mogła byc (ciepła najsmaczniejsza



Ja tylko kulki parzę, a reszta gorący dymek i na koniec wulkan energetyczny w wędzarni i tak jak u babci... :cool:

Tak sobie po pis ałem. :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1524 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 maj 2011 - 15:15

[quote]a co do szynek to dlaczego je parzyc (moja babcia zawsze jak wędziła to nie parzyła wędzonki i była super odrazu do zjadzenia mogła byc (ciepła najsmaczniejsza[/quote]

Ja tylko kulki parzę, a reszta gorący dymek i na koniec wulkan energetyczny w wędzarni i tak jak u babci... :cool:

[/quote]

Bo kulki (myszki) są najmniejsze i po pieczeniu wyschną, dlatego je należy parzyć.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych