Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

A moze królik wędzony?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów

Napisano 15 cze 2011 - 17:02

Przeglądając forum nie natrafiłem jeszcze na przepis i relację z wędzenia królika.
Czy "królika" można wędzić?

#2 Kamilfree

Kamilfree

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćŚwidwin

Napisano 15 cze 2011 - 19:36

Dokładnie próbowałem, tak jak kolega wyżej piszę zrobi się suchy.

#3 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1077 postów
  • MiejscowośćBarcin

Napisano 08 lip 2011 - 10:20

Królik jest bardzo suchym mięsem trudno ci będzie się go wędzić możesz spróbować owinąć go plastrami słoniny i dopiero wędzić lub jak kurczaka sparzyć przed wędzeniem.
Jeszcze inne wyjście ja tak wędzę szczupaki temp. ok 60 stopni gęsty dym i duża wilgotność i nie są suche.

#4 eleizis

eleizis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 19 mar 2017 - 20:22

Krzysztof i jak tam ? sprawdziłeś przez te ponad 5 lat jak się takie "coś " wędzi ??? :hmm:

tyle czasu nikt się nie odezwał więc zapewne ja mam nikłe szanse na przepis w ciągu 2 dni :facepalm:

no to mi się króliki zmarnują :cry:



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 22870 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 mar 2017 - 20:29

Jeśli na naszym  forum nie ma przepisu, to znaczy, że nie warto zawracać sobie tym głowy. Mięso jest suche i łykowate.



#6 eleizis

eleizis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 19 mar 2017 - 22:55

tylko ze kolega ma hodowle królików - robiliśmy już wszystko oprócz wędzonki :hmm: - więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi )  czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:



#7 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4542 postów

Napisano 19 mar 2017 - 23:01

no to mi się króliki zmarnują :cry:

więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi ) czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:

Wędzić należy zawsze "tradycyjnie" bo inaczej mięso będzie kwaśne. Ja też mam minihodowlę  królików ale nigdy nie wędziłam .Gdybym miała taki zamiar to do wędzenia przeznaczyła bym tylne nogi i comber a nie całą tuszkę .



#8 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2829 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 20 mar 2017 - 04:46

....królik to podobna parafia co nutria - a z niej kiełbasy są całkiem całkiem - może ktoś coś na temat wędzenia nutrii...?

 

A na forum jest przepis podany przez karolszymczaka z jego książek

http://wedlinydomowe...ieso-z-krolika/



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3816 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 mar 2017 - 09:49

A ja tak na chlopski rozum..no moze babski :D skoro robimy pasztet z krolika ,to moze zrob pasztetowa i uwedz :)



#10 Muski

Muski

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1515 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 20 mar 2017 - 10:12

Co do wędzonego królika - daremny trud- i łykowaty - generalnie za suchy = stąd króliki w potrawce - nasycone w sosiku - po ugotowaniu łatwo odchodzi mięsko od kostek ( idealne do pasztetu ale też z dodatkiem mięs tłustych)- to prawie tak jak byś uwędził łby ze świnki - uwędzone będą - jakość jedzonka -żadna , ale już w salcesonie .... :thumbsup: 



#11 eleizis

eleizis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 21 mar 2017 - 22:27

Cała tuszke trzymalem  w solance przez  dobe(2 lyzki stolowew soli na litr ).
Przygotowuje w miseczce drobno posiekany,  czosnek( ok 4 zabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn.  rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka(wedle uznania ). Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura( plus nastrzyk !! (pomysl Maxell - moim zdaniem sie sprawdzil)
.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke  zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw,
nastepnie pakuje ja w wedzarke
-osuszanie w temp 60 stopni bez dymu okolo 30 minut
potem wedzenie -okolo 3 godz  temperature do 60 stopni
nastepnie 30 min w temperaturze 78 stopni wykonczenie :)
i moim zdaniem wyszedl w miare smaczny wedzony krolik :D
czemu w "miarę" ? bo dopiero go wyjalem z wedzarni nie moglem sie oprzec i dorwałem cieplego - bardzo w konsystencji przypomina wedzonego kurczaka - natomiast na cieplo za bardzo czuc tą cytryne - chyba 1 by wystarczyła :)
nastepnym razem sprobuje bez cytryn . :)

 

Załączony plik  20170321_213026.jpg   25,81 KB   1 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20170321_213034.jpg   29,93 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  20170321_213109.jpg   34,96 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  20170321_213732.jpg   42,17 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  20170321_213816.jpg   44,06 KB   1 Ilość pobrań

 

dziwny sposob uwieszenia krolikow spowodowany brakiem doswiadczenia i nie znalezieniem nic na ten temat w google :(

specjalnie brzuchem do gory zeby maselko nie obciekalo tylko na brzuchu powoli sie sączyło na całosc .

i haki zeby przypadkiem mieso nie spadlo ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi .


Użytkownik eleizis edytował ten post 21 mar 2017 - 22:52


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 eleizis

eleizis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 22 mar 2017 - 15:00

po ostygnieciu - kwasku po cytrynie ani sladu -wiec moga byc dwie :)

smak zdaniem tych co jedli troche przypomina kurczaka wedzonego ale lepsze :P

mieso w konsystencji przypomina jednak bardziej poledwice lososiowa anizeli kurczaka :)

i na pewno duzym bledem bylo powieszenie zlozonego krolika - :blush:

tak jak pisałem : ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety i rozkrojony  -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi) po takim ukrzyzowaniu powinien bardziej dojsc,

i jeszcze raz dzieki za pomysl zeby nastrzyknac mieso masłem - wyszlo nieprzesuszone delikatne miąsko :)

:thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych