kertoipg Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam.Mam zamiar upiec prosiaka na rożnie. Pomocy! Jak przygotować zwierzaka itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jadłem kilka razy, nigdy sam nie robiłem. Zawsze prosiaki były wcześniej podpieczone na kuchni, ew w piecu. Wypchane kaszą, mięcha mało. Może źle trafiałem :question: Jedyny wyjątek do jagnię w Cro, tam na rożen nabijają "surowego", ale rożna mają duże i opalane drewnem. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietroni Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2011 Mały prosiak ma specyficzny smak, więc trzeba go zamarynować w przyprawach ja dodawałem soli peklującej, majeranek rozgniecione ziela angielskie paprykę słodką, oczywiście można wg. swojego uznania i tak na min 12 godzin w chłodnym miejscu. Następnie w wanience go parzyliśmy tak ze 20 min co by nie popękała skóra, pozbywa się specyficznego zapachu i mięsko jest smaczniejsze i dopiero na ruszt. Cytuj Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lipca 2011 Są dostępne w sprzedaży. Przynajmniej u nas w Wa-wie też na pewno coś się znajdzie! Na początek nie ryzykowałbym chyba. Ale powodzienia. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lipca 2011 A na moim się uda ? Z tego , co się dowiedziałam ,to ''ekran'' mogę zamontować , ale regulacja - tylko wysokością rożna i paleniskiem.. :rolleyes: .Ps dobry pomysł z tym parzeniem... [ Dodano: Sob 02 Lip, 2011 00:39 ] Ale 'lipne zdjęcie mi się wrzuciło :blush: Będzie poprawka... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lipca 2011 :grin: 20 lat temu robiłem takie świnie na rożnie :grin: piekłem na 2 sposoby;od początku na rożnie i 2 sposób to w piekarni w piecu chlebowym,potem nasadzałem na rożen i podgrzewałem.Pierwszy sposób był kiepski bo samo pieczenie zajmowało kilka godzin,a drugi to tylko podgrzanie do odpowiedniej temperatury i uczta :grin: :thumbsup: 1 sp. to moczyłem go w wannie w solance z dodatkiem ziół i wina,2 sp.nacierałem na sucho.Świnka powinna mieć 20-25kg, takie są najlepsze :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kertoipg Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lipca 2011 Dzięki za podpowiedzi i fotki. Może byś powtórzył ucztę ? Chętnie się dołączę z okowitą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lipca 2011 Przepis z 1932r. : Młode prosięta najsmaczniejsze są 4 lub 6 tygodniowe . Zakłuć je ostrym spiczastym nożem pod lewą łopatkę w serce i spuścić gorącą krew, z której można zagotowac wyborną zupę czerninę. Krew natychmiast posolić i rozkłócić z dwiema łyżkami octu, aby się nie zcięła . Prosię włożyć do wanienki , zalać kipiącą wodą ,niech tak poleży ze dwie minuty ,potem szybko skrobać je tępym nożem ,póki wszystka sięrść nie zejdzie. Po zupełnem oczyszczeniu opłókać w zimnej wodzie,obetrzeć płótnem ,rozkroić skórę pod brzuchem ,wypaproszyć ,a wątróbkę i płucka z sercem pozostawić wewnątrz . Jeśli prosię nie ma być zaraz użyte,nie trzeba płukać ,lecz powiesić w zimnem miejscu na parę dni. Prosię wytrzeć dobrze w środku solą i nadziać farszem zaszyć i piec na rożnie podłożywszy je z podkurczonymi nogami. Z początku piec je na wolnym ,później na mocnym ogniu,smarując je często świeżą słoniną aby się dobrze podrumieniło.Farsz do niego robi się w następujący sposób ; usiekać prosięcą wątróbkę ,jeśli jej za mało to dobrać cielęcej ,przetrzeć przez durszlak ,wbic dwa żółtka dwa całe jaja,tartej przesianej bułki,trochę cukru,kilka łyżek topionego masła i wybić do pulchności. Jak masa za sucha dobrać trochę masła. Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario007 Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lipca 2011 Co do prosiaka z rożna to dopiero będę zbierał bagaż doświadczeń w okolicach sierpnia. Ale co już wiem i co udało mi się ustalić. Bardzo ciężko jest samemu upiec świniaka na rożnie od początku do końca. Trwa to dość długo, a wystarczy chwila nie uwagi i cała robota może isc na marne.Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku. Oczywiście będzie dokumentacja zdjęciowa którą zamieszczę. Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko. Mam w głowie kilka pomysłów ale może nie ma co wyważać otwartych drzwi. Pozdrawiammario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lipca 2011 Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku.To będzie pieczony prosiak, podrzewany na rożnie... a nie jak w temacie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lipca 2011 Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko.Poczytaj w tym temacie. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2938&postdays=0&postorder=asc&highlight=ro%BFno&start=15 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lipca 2011 Witam.Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec.Robił ktoś w taki sposób ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kertoipg Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lipca 2011 Każda metoda jest dobra, jeżeli sprawdzona - tylko czy ognisko nie zgaśnie jak go wrzucicie na ogień ? Ha..........! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lipca 2011 Ja robiłem pewnie ze 3 lata temu młodą kozę wyszła super tylko strasznie dużo pracy.Moczyłem 3 dni w czerwonym winie z poszatkowanymi warzywami potem na ruszt i nad ognisko jakieś 4 godziny pieczenia i trzeba cięgle pilnować!Ale biesiada się udała. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lipca 2011 Mam zamiar upiec prosiaka na rożnie Czy zamiary doczekały się spełnienia. Pochwal się co i jak zrobiłeś. Super była by tu pasowała foto galeria. Miejsce na stronie głównej zapewnione. Moczyłem 3 dni w czerwonym winie karolszymczak, Mam nadzieję że mała to była koza. W przeciwnym wypadku duuużo wino musiało pójść. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lipca 2011 bendetto, no poszło jakieś 6 butelek winka ale efekt był zadowalający! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lipca 2011 Witam. Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec. Robił ktoś w taki sposób ? I to chyba najlepszy sposob z tych co praktykowalem :-) tyle ze po parzeniu daj mu wyschnac :-) polecam pieluchytetrowe i papierowe reczniki a w czasie pieczenia ostroznie z ogniem :-) Mieszanka peklujaca to trzon smaku takiej pieczeni Pozdrawiam sedecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lipca 2011 Kiedy myślałem o tej metodzie miałem pewne obawy czy aby prosię wyjdzie, ale przecież podobnie robię sam golonko po beskidzku i skórka jest ok.Co prawda piekarnik to nie to sam co ognisko, ale zasada podobna.Jasiu pocieszyłeś mnie, dzięki. Jak możesz zdradź czemu osuszanie ręcznikami jest tak ważne ?Jak prosię powieszę na rożnie i osuszę ciepłem z ogniska bez ognia wyjdzie na to samo, czy się mylę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lipca 2011 Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( .Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lipca 2011 Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( . Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-)Całkowicie zrozumiałem. Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 A czy próbował ktoś nadziewać prosiaka włoszczyzną ( marchew, pietruszka ,seler, por, cebula) i kiszona kapustą oraz grzybami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 A czy próbował ktoś nadziewać prosiaka włoszczyznąkiedyś SZCZEPAN odradzał takie postępowanie ze względu na długi czas obróbki, podzas którego może zapoczątkować się proces "gazowania" warzyw Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kk29c Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Września 2011 Witam i o pomoc proszę Mam tylną ćwiartkę ze świnki (tak około 20 kg) w skórze i razem z nogą. Chciałbym to upiec w całości w piecu (mam dostęp do dużego pieca tak że wejdzie w całości) a następnie podgrzać na ognisku. Proszę o jakiś przepis :thumbsup: Czas pieczenia, temperatura przyprawy i wszystkie inne sugestie Cytuj Zaczynam omijać hipermarkety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Września 2011 :grin: wczoraj na weselu podano pieczonego dzika :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kk29c Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Września 2011 Dzik to tak jak prosie :grin: tylko jak to przyrządzić :???: :shock: Cytuj Zaczynam omijać hipermarkety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.