Skocz do zawartości

Prosię z rożna


kertoipg

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jadłem kilka razy, nigdy sam nie robiłem. Zawsze prosiaki były wcześniej podpieczone na kuchni, ew w piecu. Wypchane kaszą, mięcha mało. Może źle trafiałem :question:

Jedyny wyjątek do jagnię w Cro, tam na rożen nabijają "surowego", ale rożna mają duże i opalane drewnem.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały prosiak ma specyficzny smak, więc trzeba go zamarynować w przyprawach ja dodawałem soli peklującej, majeranek rozgniecione ziela angielskie paprykę słodką, oczywiście można wg. swojego uznania i tak na min 12 godzin w chłodnym miejscu. Następnie w wanience go parzyliśmy tak ze 20 min co by nie popękała skóra, pozbywa się specyficznego zapachu i mięsko jest smaczniejsze i dopiero na ruszt.
Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na moim się uda ? Z tego , co się dowiedziałam ,to ''ekran'' mogę zamontować , ale regulacja - tylko wysokością rożna i paleniskiem.. :rolleyes: .Ps dobry pomysł z tym parzeniem... :cool:

 

[ Dodano: Sob 02 Lip, 2011 00:39 ]

Ale 'lipne zdjęcie mi się wrzuciło :blush: Będzie poprawka...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: 20 lat temu robiłem takie świnie na rożnie :grin: piekłem na 2 sposoby;od początku na rożnie i 2 sposób to w piekarni w piecu chlebowym,potem nasadzałem na rożen i podgrzewałem.Pierwszy sposób był kiepski bo samo pieczenie zajmowało kilka godzin,a drugi to tylko podgrzanie do odpowiedniej temperatury i uczta :grin: :thumbsup: 1 sp. to moczyłem go w wannie w solance z dodatkiem ziół i wina,2 sp.nacierałem na sucho.Świnka powinna mieć 20-25kg, takie są najlepsze :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis z 1932r. :

Młode prosięta najsmaczniejsze są 4 lub 6 tygodniowe . Zakłuć je ostrym spiczastym nożem pod lewą łopatkę w serce i spuścić gorącą krew, z której można zagotowac wyborną zupę czerninę. Krew natychmiast posolić i rozkłócić z dwiema łyżkami octu, aby się nie zcięła . Prosię włożyć do wanienki , zalać kipiącą wodą ,niech tak poleży ze dwie minuty ,potem szybko skrobać je tępym nożem ,póki wszystka sięrść nie zejdzie. Po zupełnem oczyszczeniu opłókać w zimnej wodzie,obetrzeć płótnem ,rozkroić skórę pod brzuchem ,wypaproszyć ,a wątróbkę i płucka z sercem pozostawić wewnątrz . Jeśli prosię nie ma być zaraz użyte,nie trzeba płukać ,lecz powiesić w zimnem miejscu na parę dni. Prosię wytrzeć dobrze w środku solą i nadziać farszem zaszyć i piec na rożnie podłożywszy je z podkurczonymi nogami. Z początku piec je na wolnym ,później na mocnym ogniu,smarując je często świeżą słoniną aby się dobrze podrumieniło.

Farsz do niego robi się w następujący sposób ; usiekać prosięcą wątróbkę ,jeśli jej za mało to dobrać cielęcej ,przetrzeć przez durszlak ,wbic dwa żółtka dwa całe jaja,tartej przesianej bułki,trochę cukru,kilka łyżek topionego masła i wybić do pulchności. Jak masa za sucha dobrać trochę masła.

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co do prosiaka z rożna to dopiero będę zbierał bagaż doświadczeń w okolicach sierpnia.

Ale co już wiem i co udało mi się ustalić. Bardzo ciężko jest samemu upiec świniaka na rożnie od początku do końca. Trwa to dość długo, a wystarczy chwila nie uwagi i cała robota może isc na marne.

Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku.

Oczywiście będzie dokumentacja zdjęciowa którą zamieszczę.

 

Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko. Mam w głowie kilka pomysłów ale może nie ma co wyważać otwartych drzwi.

 

Pozdrawiam

mario

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku.

To będzie pieczony prosiak, podrzewany na rożnie...

a nie jak w temacie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko.

Poczytaj w tym temacie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2938&postdays=0&postorder=asc&highlight=ro%BFno&start=15

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec.

Robił ktoś w taki sposób ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem pewnie ze 3 lata temu młodą kozę wyszła super tylko strasznie dużo pracy.Moczyłem 3 dni w czerwonym winie z poszatkowanymi warzywami potem na ruszt i nad ognisko jakieś 4 godziny pieczenia i trzeba cięgle pilnować!Ale biesiada się udała.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar upiec prosiaka na rożnie

Czy zamiary doczekały się spełnienia. Pochwal się co i jak zrobiłeś. Super była by tu pasowała foto galeria. Miejsce na stronie głównej zapewnione.

 

Moczyłem 3 dni w czerwonym winie

karolszymczak, Mam nadzieję że mała to była koza. W przeciwnym wypadku duuużo wino musiało pójść. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec.

Robił ktoś w taki sposób ?

I to chyba najlepszy sposob z tych co praktykowalem :-)

tyle ze po parzeniu daj mu wyschnac :-) polecam pieluchytetrowe i papierowe reczniki

a w czasie pieczenia ostroznie z ogniem :-)

Mieszanka peklujaca to trzon smaku takiej pieczeni

Pozdrawiam sedecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy myślałem o tej metodzie miałem pewne obawy czy aby prosię wyjdzie, ale przecież podobnie robię sam golonko po beskidzku i skórka jest ok.

Co prawda piekarnik to nie to sam co ognisko, ale zasada podobna.

Jasiu pocieszyłeś mnie, dzięki.

 

Jak możesz zdradź czemu osuszanie ręcznikami jest tak ważne ?

Jak prosię powieszę na rożnie i osuszę ciepłem z ogniska bez ognia wyjdzie na to samo, czy się mylę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( .

Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-)

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( .

Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-)

Całkowicie zrozumiałem.

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A czy próbował ktoś nadziewać prosiaka włoszczyzną

kiedyś SZCZEPAN odradzał takie postępowanie ze względu na długi czas obróbki, podzas którego może zapoczątkować się proces "gazowania" warzyw
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam i o pomoc proszę :cry:

Mam tylną ćwiartkę ze świnki (tak około 20 kg) w skórze i razem z nogą. Chciałbym to upiec w całości w piecu (mam dostęp do dużego pieca tak że wejdzie w całości) a następnie podgrzać na ognisku. Proszę o jakiś przepis :thumbsup: Czas pieczenia, temperatura przyprawy i wszystkie inne sugestie :cry:

Zaczynam omijać hipermarkety
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.