Gregtom Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Piszemy o wedzonkach , serkach , ciastach , napojach itd , itp.. Ale nie znalazlem zadego konkretnego postu o ogórkach małosolnych.. Dzisiaj kupilem 2 kg malych , zgrabnych ogóreczków na targu.. Zalewa/solanka na 1kg : - Szklanka gorącej wody + lyzka soli (wymieszac do calkowitego rozpuszczenia). - Litr zimnej wody. - Koper (galązka). - Czosnek (3 ząbki). - Chrzan (3 cm. pociety w słupki). Na dnie wiekszych sloikow umiescilem posiekany koper , w plasteki pociety czosnek oraz chrzan..Scisle poukladalem ogórki i zalalem solanką pomieszaną z zimna wodą.. Dodac cos jeszcze ? Prosze o tejemne receptury na małosolne.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dołóż świeże liście dębowe i z wiśni, zgodnie z starą tradycją dadzą one ogórką twardości i będą chrupać przy gryzieniu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja robię tak:Na litr wody daję:- 1 łyżka soli, - koper,- kawałek chrzanu (pocięty na słupki)- główka czosnku młodego (przecięta na pół)- trochę ziaren gorczycy i - liście chrzanowe- czasem dwa, trzy ziarenka pieprzu i jedno ziela angielskiego.Na dno naczynia kładę liść chrzanu, troche kopru,układam ogórki pionowo i ściśle po uprzednim odcięciu końcówek. Wszystko oczywiście musi być dokładnie umyte.Jesli naczynie jest wysokie (trzy warstwy) po każdej kładę koper, pół główki czosnku, kawałek chrzanu. na ostatniej warstwie umieszczam liść chrzanu.Wodę mieszam z solą, gorczycą i ewentualnie pieprzem i ziarnkiem ziela angielskiego. Wszystko to zagotowuję i gorącą zalewą napełniam naczynie z ogórkami. Na drugi dzień są już dobre.Można kiszenie przyspieszyć dodając do słoja kawałek skórki razowego chleba.Kiszenie także przspieszymy krojąc odpowiednio ogórki przed ułożeniem ich w naczyniu. Bierzemy do ręki ogórka i kroimy go wzdłuż ale nie do samego końca. Następnie odwracamy i kroimy w ten sam sposób z drugiej strony, ale prostopadle do poprzedniego cięcia i nie do końca. Wszystkie cztery ćwiartki są prawie odcięte, ale trzymają się na samych końcówkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja doprowadzam wodę do wrzątku .Na każdy litr wody daję łyżkę stołową soli.Ogórkom odcinam końcówki .Zielsko tak jak wyżej ( też daję liście dębu i wiśni). Zalewam w kamionce ogórki wrzątkiem.Następnego dnia już można zajadać. :thumbsup: Widzę,że Maxell w jednym czasie też pisał..i tak samo prawie robimy z tym,że ja nie robiłam nigdy z gorczycą..ale spróbuję. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2011 a to mój przepis , prosty , ale skuteczny ,wiązka kopru , pół lub cała główka czosnku , 20 cm chrzanu , 1 łyżka soli na 1 litr wody , kilka liści dębu , zalewam letnią wodą , dwa dni i można konsumować :grin: :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Czerwca 2011 A ja do ogórków daję gotową przyprawę. Zalewam gorąca wodą ... na litr wody 2 łyżki soli , naprawdę pycha....sprawdzone Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Kurcze..jakoś nie mam zaufania do "torebek" tego typu :rolleyes: ..wolę zielsko :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Kurcze..jakoś nie mam zaufania do "torebek" tego typu :rolleyes: ..wolę zielsko :grin:Kiedyś miałam podobne zdanie Małgosiu... teraz żałuję że wcześniej nie wpadłam na to. Taką mieszankę można nabyć również do ogórków konserwowanych. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Czerwca 2011 a jaki skład tego cuda? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Czerwca 2011 a jaki skład tego cuda? :rolleyes:Juz podaje Małgosiu koper,gorczyca, chrzan,czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Czerwca 2011 U mnie na targu ..takie fajne ,malusie kupowałam po 1,80 zł [ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 23:52 ] koper,gorczyca, chrzan,czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy..Będę gdzieś w sklepie to się przyjrzę temu.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 malusie kupowałam po 1,80 złW niemcach :question: :question: :question: :rolleyes: Nasze ogórasy z 2010 Nie małosolne ale dobre :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ale ja nie chce kisic .. To maja byc ogórki małosolne (kilku dniowe).. Niewiem czy woda przegotowana (letnia , zimna , ciepla) albo kranowka.. ? Ogórki podciete oraz jaka sól..? Sloje otwarte czy zakrecone ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Woda gorąca..czytaj uważniej posty Maxella czy mój post Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Myslalem jeszcze o lisciach magi oraz naci selery.. Ale podobno lepiej sie nadają przy kiszeniu..?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Myslalem jeszcze o lisciach magiHehe Liebstöckel czyli lubczyk. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Czerwca 2011 A ja do ogórków daję gotową przyprawę. Zalewam gorąca wodą ... na litr wody 2 łyżki soli , naprawdę pycha....sprawdzone ObrazekI halusia ma rację! Po co przy ogórkach dłubać jak Maxell czy Małgoś? Wystarczy torebeczka cudów i ogóreczki jak ta lala! Brawo Halinko! zostawimy z tyłu tych niereformowalnych! (Późna pora jest, to pewnie nie podpatrzą) Powiem Ci w sekrecie, że jest gotowa przyprawa do kiełbasy śląskiej, szynkowej, kabanosów i parówek i do innych kiełbas też. A do zupy(taka tajemnica kucharzy!) lepiej dodać czysty glutaminian sodu niż vegetę! Dodajemy troszkę na kilogram i luzik! Reszta niech się buja z tą swoją naturalnością, i tak nas nie dogoniat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ale ja nie chce kisic .. To maja byc ogórki małosolne (kilku dniowe).. Gregtom... Ogórki małosolne są tylko przez pierwsze dwa dni ..potem dalej ulegają procesowi kiszenia i się z nich robią ogórki kiszone. Najlepiej zrób taką porcję w kamionce/słoju ,żebyś je zjadł w tych dwóch pierwszych dniach. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Lipca 2011 Darino, muszą być o wiele lepsze od naszych, skoro takie drogie. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Lipca 2011 Chciałbym wtrącić swoje trzy grosze :blush: ogórki małosolne a kiszone to dla mnie dwa oddzielne tamatyMałosolne to jak wspomniano tylko pierwsze dzionki....do takich ogórków nie daję chrzanu czy liści Obcinam końcówki, wrzucam do słoja, dodaję kilka ziaren pieprzu, ziela, kilka ząbków czosnku (rozgniatam lub przecinam), na to koperek i zalewam gorącą solanką (na litr wody ok. 1,5łyżki soli - ale jak wiadomo łyżka łyżce nie równa) ogórki są już dobre nawet po kilku godzinach (zależnie od temperatury) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Lipca 2011 ogórki małosolne a kiszone to dla mnie dwa oddzielne tamaty I dla mnie także. Chciałam tylko uświadomić Gregtomowi,że po kilku dniach będą już mocno ogórki ukiszone.. :mellow: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Lipca 2011 Można, ale tylko na kilka dni utrzymać smak ogórków małosolnych, wstawiając (kiedy już mają ten swój specyficzny smaczek) je do lodówki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Lipca 2011 Darino, muszą być o wiele lepsze od naszych, skoro takie drogie.Skoro takie drogie, to przypuszczam że z Polski są... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Lipca 2011 Mnie ogórki małosolne nie wychodzą, zawsze są puste, natomiast te na zimę zawsze są dobre. Ja to tłumaczę tym iż małosolne trzyma się w domu, gdzie jest wysoka temperatura, one szybko fermentuję i robią się puste. Ogórki na zimę wynosi się do piwnicy, tam jest chłodno i problemu nie ma. Do zimowych też dodaję liście dębu, całą zimę są twarde. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lipca 2011 Mnie ogórki małosolne nie wychodzą, zawsze są puste...To jest bardzo ciekawe, zawsze myślałem że zależy to od ogórków, tzn. jak rozbudowana jest komora nasienna. Duża komora daje puste ogórasy. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.