Skocz do zawartości

Ogórki małosolne..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Piszemy o wedzonkach , serkach , ciastach , napojach itd , itp..

 

Ale nie znalazlem zadego konkretnego postu o ogórkach małosolnych..

 

Dzisiaj kupilem 2 kg malych , zgrabnych ogóreczków na targu..

 

Zalewa/solanka na 1kg :

 

- Szklanka gorącej wody + lyzka soli (wymieszac do calkowitego rozpuszczenia).

- Litr zimnej wody.

- Koper (galązka).

- Czosnek (3 ząbki).

- Chrzan (3 cm. pociety w słupki).

 

Na dnie wiekszych sloikow umiescilem posiekany koper , w plasteki pociety czosnek oraz chrzan..Scisle poukladalem ogórki i zalalem solanką pomieszaną z zimna wodą..

 

Dodac cos jeszcze ?

 

Prosze o tejemne receptury na małosolne.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dołóż świeże liście dębowe i z wiśni, zgodnie z starą tradycją dadzą one ogórką twardości i będą chrupać przy gryzieniu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak:

Na litr wody daję:

- 1 łyżka soli,

- koper,

- kawałek chrzanu (pocięty na słupki)

- główka czosnku młodego (przecięta na pół)

- trochę ziaren gorczycy i

- liście chrzanowe

- czasem dwa, trzy ziarenka pieprzu i jedno ziela angielskiego.

Na dno naczynia kładę liść chrzanu, troche kopru,

układam ogórki pionowo i ściśle po uprzednim odcięciu końcówek. Wszystko oczywiście musi być dokładnie umyte.

Jesli naczynie jest wysokie (trzy warstwy) po każdej kładę koper, pół główki czosnku, kawałek chrzanu. na ostatniej warstwie umieszczam liść chrzanu.

Wodę mieszam z solą, gorczycą i ewentualnie pieprzem i ziarnkiem ziela angielskiego. Wszystko to zagotowuję i gorącą zalewą napełniam naczynie z ogórkami. Na drugi dzień są już dobre.

Można kiszenie przyspieszyć dodając do słoja kawałek skórki razowego chleba.

Kiszenie także przspieszymy krojąc odpowiednio ogórki przed ułożeniem ich w naczyniu. Bierzemy do ręki ogórka i kroimy go wzdłuż ale nie do samego końca. Następnie odwracamy i kroimy w ten sam sposób z drugiej strony, ale prostopadle do poprzedniego cięcia i nie do końca. Wszystkie cztery ćwiartki są prawie odcięte, ale trzymają się na samych końcówkach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja doprowadzam wodę do wrzątku .Na każdy litr wody daję łyżkę stołową soli.Ogórkom odcinam końcówki .Zielsko tak jak wyżej ( też daję liście dębu i wiśni). Zalewam w kamionce ogórki wrzątkiem.Następnego dnia już można zajadać. :thumbsup:

 

Widzę,że Maxell w jednym czasie też pisał..i tak samo prawie robimy z tym,że ja nie robiłam nigdy z gorczycą..ale spróbuję.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a to mój przepis , prosty , ale skuteczny ,wiązka kopru , pół lub cała główka czosnku , 20 cm chrzanu , 1 łyżka soli na 1 litr wody , kilka liści dębu , zalewam letnią wodą , dwa dni i można konsumować :grin: :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze..jakoś nie mam zaufania do "torebek" tego typu :rolleyes: ..wolę zielsko :grin:

Kiedyś miałam podobne zdanie Małgosiu... teraz żałuję że wcześniej nie wpadłam na to.

Taką mieszankę można nabyć również do ogórków konserwowanych.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na targu ..takie fajne ,malusie kupowałam po 1,80 zł

 

[ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 23:52 ]

koper,gorczyca, chrzan,czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy..

Będę gdzieś w sklepie to się przyjrzę temu..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

malusie kupowałam po 1,80 zł

W niemcach :question: :question: :question:

:rolleyes:

Nasze ogórasy z 2010

 

Nie małosolne ale dobre :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ja nie chce kisic .. :cry:

 

To maja byc ogórki małosolne (kilku dniowe)..

 

Niewiem czy woda przegotowana (letnia , zimna , ciepla) albo kranowka.. ?

 

Ogórki podciete oraz jaka sól..?

 

Sloje otwarte czy zakrecone ?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja do ogórków daję gotową przyprawę.

Zalewam gorąca wodą ... na litr wody 2 łyżki soli , naprawdę pycha....sprawdzone

Obrazek

I halusia ma rację! Po co przy ogórkach dłubać jak Maxell czy Małgoś? Wystarczy torebeczka cudów i ogóreczki jak ta lala! Brawo Halinko! zostawimy z tyłu tych niereformowalnych! (Późna pora jest, to pewnie nie podpatrzą) Powiem Ci w sekrecie, że jest gotowa przyprawa do kiełbasy śląskiej, szynkowej, kabanosów i parówek i do innych kiełbas też. A do zupy(taka tajemnica kucharzy!) lepiej dodać czysty glutaminian sodu niż vegetę! Dodajemy troszkę na kilogram i luzik! Reszta niech się buja z tą swoją naturalnością, i tak nas nie dogoniat!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ja nie chce kisic .. :cry:

 

To maja byc ogórki małosolne (kilku dniowe)..

 

 

Gregtom...

Ogórki małosolne są tylko przez pierwsze dwa dni ..potem dalej ulegają procesowi kiszenia i się z nich robią ogórki kiszone.

Najlepiej zrób taką porcję w kamionce/słoju ,żebyś je zjadł w tych dwóch pierwszych dniach. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym wtrącić swoje trzy grosze :blush:

ogórki małosolne a kiszone to dla mnie dwa oddzielne tamaty

Małosolne to jak wspomniano tylko pierwsze dzionki....

do takich ogórków nie daję chrzanu czy liści

 

Obcinam końcówki, wrzucam do słoja, dodaję kilka ziaren pieprzu, ziela, kilka ząbków czosnku (rozgniatam lub przecinam), na to koperek i zalewam gorącą solanką (na litr wody ok. 1,5łyżki soli - ale jak wiadomo łyżka łyżce nie równa)

 

ogórki są już dobre nawet po kilku godzinach (zależnie od temperatury)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można, ale tylko na kilka dni utrzymać smak ogórków małosolnych, wstawiając (kiedy już mają ten swój specyficzny smaczek) je do lodówki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino, muszą być o wiele lepsze od naszych, skoro takie drogie.

Skoro takie drogie, to przypuszczam że z Polski są... :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie ogórki małosolne nie wychodzą, zawsze są puste, natomiast te na zimę zawsze są dobre. Ja to tłumaczę tym iż małosolne trzyma się w domu, gdzie jest wysoka temperatura, one szybko fermentuję i robią się puste. Ogórki na zimę wynosi się do piwnicy, tam jest chłodno i problemu nie ma.

Do zimowych też dodaję liście dębu, całą zimę są twarde.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie ogórki małosolne nie wychodzą, zawsze są puste...

To jest bardzo ciekawe, zawsze myślałem że zależy to od ogórków,

tzn. jak rozbudowana jest komora nasienna.

Duża komora daje puste ogórasy.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.