Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z piecem chlebowym Kajtka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#21 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 932 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 07 sie 2011 - 19:44

Widać, że wędzarnia z piecem spełnia swoje zadania, ładne wyroby, ale cienką kiełbaskę to chyba podgrzewasz? :lol:

#22 Grzegorz78

Grzegorz78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 114 postów
  • MiejscowośćWysokie mazowieckie

Napisano 07 sie 2011 - 19:53

Widać efekty ja żałuje ze bez pieca zrobiłem pamiętam jak mama chleb piekła rewelacja muszę coś wymyślić życzę smacznego :thumbsup: :clap:

#23 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 08 sie 2011 - 08:20

Piękna wędzarnia i wyroby gratuluję :clap: :thumbsup:

#24 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 12 sie 2011 - 10:51

Witam
Tak kiełbaskę podgrzewam :-) była wędzona parę dni wcześniej, także wyszła super !!:-)
Wcześniej wędziłem w metalowej wędzarni tak zwany pociąg, ale teraz bez porównanie wędzonki wychodzą lepiej.
Dziś piekę chlebki, po pierwszych próbach wyszły super wiec teraz pare bochenków wiecej
Pozdrawiam

#25 KMY

KMY

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 12 sie 2011 - 11:08

przyłączam się do gratulacji, sam też budowałem, to wiem ile pracy to kosztuje :clap:

Pozdrawiam
KMY

#26 image

image

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 20 lis 2011 - 14:21

Wspaniała! czegoś takiego szukałam !
Czy pozwolisz że, skorzystam z Twojego projektu ?
Chciałam wędzarnię ale razem z piecem chlebowym, no i znalazłam Twój super projekt.
Gratuluję !

#27 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 lis 2011 - 16:31

Witam,

Sorki, że tak późno odpisuje , ale jakoś z czasem nie tego :-) oczywiscie buduj i na zdrowie :thumbsup:
Pozdrawiam

#28 radams

radams

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćHalinów

Napisano 21 gru 2011 - 14:46

Witajcie, od dawna chodzi mi po głowie pomysł na wędzarnię połączoną z piecem chlebowym, jest on bardzo podobny do projektu Kajtka, tutaj mój naprędce wykonany szkic:

Dołączona grafika

Jest kilka różnic:
1. Planuję zamienić miejscami piec chlebowy i wędzarnię, układ jest wtedy chyba bardziej kompaktowy, "budowla" jest znacząco węższa przy tej samej długości przewodu dymowego.
2. Planuję podpiąć to do jednego komina, wędzarnia będzie zamontowana w altanie więc był by tylko jeden otwór w dachu.
3. Ciekawe, czy nad paleniskiem wędzarni nie można by zamontować płyty żeliwnej, która mogła by pracować jak kuchnia letnia, czy wędzarnia nie nagrzewała by się zbytnio?

Planuję to budować na wiosnę, będę wdzięczny za Wasze uwagi.
pozdrawiam
Rafał

#29 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 201 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 28 gru 2011 - 09:45

Witam serdecznie, piękna robota kolego :clap: . Sam rozważam budowę pieca chlebowego. Jeszcze 2 miesiące temu myślałem, że znalazłem swoją idealną wędzarnię. Miało to być połączenie takich projektów jak wędzarnie: Jackosza i andrzeja33. Standardowo zbudowane palenisko i obudowany przewód dymowy cegłą klinkierową natomiast sama komora drewniana (jak np u Jackosza) nastawiona na podstawę z klinkieru.
Czym dłużej się zwleka z realizacją wpadają do głowy coraz to nowe pomysły. Zauroczony filmikami na youtube przedstawiającymi piece do pizzy zapragnąłem jak Ty połączyć oba elementy. No i na tym niestety nie koniec ;( . W oczy rzuciło się wykorzystanie paleniska jako pieca do gotowania ( budowla Adama, szkic radamsa) oraz grila jak u Adama. Obawiam się jednak, że połączenie tego wszystkiego musi skutkować nadmiernym "rozrostem" projektu.
Twoje dzieło wydaje mi się najoptymalniejszą bazą do rozbudowy projektu, tylko wstawiając fajerki i miejsce na grila będę musiał chyba zrezygnować ze skośnego dachu, który dodaje niewątpliwie uroku całości. Druga sprawa to obawa jak będzie wyglądało połączenie drewnianej komory wędzarniczej z murowanym piecem chlebowym. Brajk zdolności plastycznych nie sprzyja wizualizacji zamierzenia. Mam nadzieję, że uda mi się to wszystko jakoś ogarnąć. Pozdrawiam i jeszcze raz wyrażam uznanie dla Twojej budowli. :grin:

#30 radams

radams

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćHalinów

Napisano 28 gru 2011 - 10:54

Po dalszym zagłębieniu się w informacje zgromadzone na forum dojrzewam do wyposażenia wędzarni w dodatkowe palenisko bezpośrednie.

O wyposażeniu paleniska w płytę żeliwną myślałem nie przypadkowo. Warzę też piwo i potrzebne jest mi tanie źródło ciepła do ogrzewania 30l gara zaciernego, zastanawiam się jednak, czy odprowadzenie dość sporej ilości ciepła poprzez komorę wędzarni będzie możliwe. Przy zacieraniu trzeba grzać około 3-4 godzin...

Rozważam też zrobienie bypassa i odprowadzenie spalin z paleniska kuchni bezpośrednio do komina.

Kolejna rozterka, to rezygnacja z połączenia komory wędzarniczej z kominem, na rzecz wietrzenia jej poprzez zamykane otwory w górnej części tylnej ściany. Tu znowu boję się nawiewania dymu do altany, bo zespół wędzarni ma stanowić wschodnią ścianę tejże altany.

Z grilla zrezygnowałem, mam bardzo porządnego grilla z grubej blachy z pokrywą, na kółeczkach, podpieka mięsko rewelacyjnie, potrzeba dużo mniej węgla niż do betoniaka, szybciej się nagrzewa, a przede wszystkim, w zależności od wiatru, mogę się ustawić w takim miejscu, by nie kopcić na towarzystwo siedzące w altanie.

#31 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2956 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 gru 2011 - 11:50

Wędzarnia musi posiadać własne palenisko, tak jak piec chlebowy. Łącząc w kompaktowy zestaw nie osiągniemy zamierzanych celów tylko kłopoty i wydatki. Wędzenie to jest sztuka opalania, utrzymania temperatury i odprowadzenia "dymu". Oczywiście należy zachować parametry przez cały rok, więc odpowiednia wielkość i zapas mocy musi być odpowiednia do konstrukcji i użytego materiału. Parametry wędzarni i pieca chlebowego to skrajne parametry w zasadach użytkowania jak i samej konstrukcji. Można wszystko połączyć w całość pod względem bryły, ale osobno i niezależnie funkcjonować. Można zrobić konstrukcję w której opalając piec chlebowy będziemy ocieplać - ogrzewać wędzarnię i osobno opalać palenisko lub używać generatora dymu. Cały czas się zastanawiam po jakiego grzyba tak sobie komplikować wyrób własnych wędlin. :wink:

#32 radams

radams

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćHalinów

Napisano 28 gru 2011 - 12:03

Wędzarnia musi posiadać własne palenisko, tak jak piec chlebowy. .... Można wszystko połączyć w całość pod względem bryły, ale osobno i niezależnie funkcjonować.


Ależ właśnie tak chcę zrobić! Chcę osobno palić w piecu i osobnym paleniskiem ogrzewać wędzarnię :)

#33 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2956 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 gru 2011 - 12:46

radams, mam nadzieje, że wiesz jak należy opalać wędzarnię. Jeżeli połączysz wszystko w kamieniu czy cegle to zrobisz "parowóz" zimą, a latem tylko na zimno. Chyba że, zrobisz dogrzewanie wędzarni z pieca chlebowego. Kosztowne będzie, ale spełni warunki. :wink:

#34 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 gru 2011 - 13:34

Witam
Na prośbę kilku osób dodam kilka fotek z budowy pieca chlebowego z którego zaczerpnąłem pomysł oczywiście ja swój trochę skróciłem oraz zwężałem
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
http://www.kajtek.ng.pl/m.jpg
http://www.kajtek.ng.pl/n.jpg

#35 radams

radams

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćHalinów

Napisano 28 gru 2011 - 13:40

radams, mam nadzieje, że wiesz jak należy opalać wędzarnię. Jeżeli połączysz wszystko w kamieniu czy cegle to zrobisz "parowóz" zimą, a latem tylko na zimno. Chyba że, zrobisz dogrzewanie wędzarni z pieca chlebowego. Kosztowne będzie, ale spełni warunki. :wink:


Zrobię palenisko bezpośrednie więc nie będzie potrzeby dogrzewania.
Zaczynam się zastanawiać, czy doprowadzać kanał dymowy od kuchni... Boję się, że przy palenisku bezpośrednim nie utrzymam odpowiedniej temperatury.

#36 BazylWidzew

BazylWidzew

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 809 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 02 sty 2012 - 20:31

Kajtek piękna budowla gratuluję!!!

#37 Duzy

Duzy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 11 paź 2012 - 08:56

super wędzarnia i piec szkoda , że wczesniej nie widzialem pewnie bym taka zrobil

#38 roland

roland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćGłogów dolnysląsk

Napisano 11 paź 2012 - 09:15

Wedzarnia wygląda rewelacyjnie zapewnie tak samo sprawdza sie w praktyce , naprawde słowa uznania .
PS. łopaty rom...ik są super nie :question: - mam taką samą :tongue:

#39 Marcin Warmia

Marcin Warmia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćWarmia

Napisano 14 lis 2012 - 18:53

radams, mam nadzieje, że wiesz jak należy opalać wędzarnię. Jeżeli połączysz wszystko w kamieniu czy cegle to zrobisz "parowóz" zimą, a latem tylko na zimno. Chyba że, zrobisz dogrzewanie wędzarni z pieca chlebowego. Kosztowne będzie, ale spełni warunki. :wink:

Nie bardzo rozumiem dlaczego twierdzisz , że zimą będzie parowóz a latem tylko na zimno?

[size=9][ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 18:55 ][/size]
Wędzarnia pięknie wykonana również piec chlebowy super. Ja u siebie wykonałem dwa niezależne paleniska jedno z kanałem ok. ok. 3,5 metra a drugi kanał jest ok 60 cm ale zawinięty 3 razy tak aby bezpośrednio nie trafiało zbyt gorące powietrze do komory czyli 3x60 ok 180 cm. nad tym palenisjkiem zamontowałem płytę do gotowania dym trafia do komory wędzarniczej wewnątrz wykonaną z desek dębowych. Mogę wszystkich uspokoić, że gotowałem wielokrotnie po kilka godzin i nic złego w komorze się nie dzieje. Pozdrawiam

#40 eli55

eli55

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 956 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 07 lut 2014 - 07:49

Witaj kajtek, podoba mi sie twoja budowla,mam pytanie do ciebie z tematem pieca chlebowego to"cos" na ktorym robisz luk sklepienia , jaki to material  , czy zostaje w piecu czy go wyjmujesz , prosze o odpowiedz ,bo tez chce zrobic piec  chlebowy nad paleniskiem,pozdrawiam, Ela.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych