Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

rozpalam ogien...No wlasnie jak???


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tami

Tami

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPegnitz

Napisano 28 lip 2011 - 12:50

Witam.
Jestem nowa na forum.Juz od dawna przegladam te strone z przeswiadczeniem ze siedza tu niesamowici ludzie o ciekawej pasji tworzenia nie tylko czegos wyjatkowego ale przede wszystkim pysznego.:-)))Uzaleznilam sie od was ,od stylu jaki prezentujecie i juz sama wyrabiam maslo,pieke chleb oraz zaczynam robic wedlinki.Niestety jak zawsze poczatki sa dosc trudne:-(((.mam jeden problem ktory jest moze blachy ale mnie sprawia ogromny klopot. potrzebuje waszej porady jak rozpala sie trociny.Wiem wiem moze zabrzmi to glupio ale za kazdym razem albo spalaja mi sie za szybko albo wcale nie chca sie palic.Jakich podkladow uzywac aby trociny tlily sie wydajac dym.
Bede wdzieczna wszystkim zadymiaczom za podpowiedz...
Pozdrawiam uzaleznionych od dymka...tami

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7894 postów

Napisano 28 lip 2011 - 14:06

Jakich podkladow uzywac aby trociny tlily sie wydajac dym.


O jakich podkładach piszesz ?
Czy możesz wkleić zdjęcia wędzarni, będzie łatwiej.

#3 Tami

Tami

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPegnitz

Napisano 28 lip 2011 - 15:34

Uzywam zwykle drzewo ktore niestety szybko sie spala.Mowiac o wkladach mam na mysli wegiel drzewny lub specjalne kostki do rozpalania ogniska.jestem troche zakrecona bo nie znam sie za dobrze na tym procesie a chcialabym bez nerwowki i klopotu rozpalic tak trociny aby miec na dluzszy czas spokoj.Moj wedzarnik nie jest profesjonalny,NARAZIE hihi.mysle o budowie czegos cacy ale niestety to zabiera czas ...
narazie przesylam zdiecie pieca jaki na szybciora kupilam..
http://cgi.ebay.de/R...=item1e6490706d

takie tam male co nieco:-)))
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

[size=9][ Dodano: Czw 28 Lip, 2011 16:32 ][/size]

Najlepsze do wędzenie są podkłady kolejowe :grin:

taaaaaak hihi ...ide na tory:-)))

#4 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 28 lip 2011 - 15:54

a jakimi trocinami wędzisz?? suche są czy wilgotne?? A i jak z dostępem powietrza podczas wędzenia??

#5 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 28 lip 2011 - 15:55

ja walczę z tym do tej pory ale jakoś się udaje :)...jak chce wędzić trocinami...a wolę samym drewienkiem, to rozpalam możliwie największą ilość drewna i po mocnym rozpaleniu stopniowo (żeby nie zadusić płomieni)przykrywam zmoczonymi lekko trocinami...drzewo wtedy również zaczyna się tlić pod nimi, już tak nie płonie...i jakoś leci...nie przejmuj się, wyczujesz w praktyce. Możesz dodać w spód, przed przysypaniem,brykiet grillowy, on też się kopci a żarząc się tli również trociny...ale to już nie to samo co na drewienku moim zdaniem.

#6 Tami

Tami

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPegnitz

Napisano 28 lip 2011 - 17:08

Wedze na trocinach bukowych,sa strasznie drobno zmieline.niemcy bo wlasnie w tym kraju mieszkam hmmmmm :-))) nazywaja je maczka.po waszych wypowiedziach Jestem przekonana ze robie blad co do wilgotnosci trocin.Nie zraszam je i dlatego pala sie jak pofajdane.Masle sobie czasami ze robie ognisko a nie dymek...
..przeplyw powietrza jest rozny w zaleznosci od tego jak go sobie ustawie.Mam swiadomosc ze im wiekszy cug tym mocniej sie drzewko pali.Wlasnie przed chwila nawiozlam sobie konary z czeresni.jak myslicie czy sa tez tak dobre jak wisnia???Musze pobuszowac jeszcze na stronie bo ja po prostu uwielbiam i odkrywam caly czas na nowo...Jutro pieke chleb na zakwasie.jak wyjdzie to sie pochwale a jak nie to forum :-))))))
Buzka

#7 PePe

PePe

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1239 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 lip 2011 - 17:29

W takiej wędzarni najlepiej podgrzewać pojemnik z trocinami (zrąbkami) palnikiem na propan - butan.

#8 nestor

nestor

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 548 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 lip 2011 - 20:00

Do wytworzenia ognia można użyć suszarki do włosów ,dobrze dmucha. Ja mam podobną wędzarkę ,ale wiórki wkładam do puszki i podgrzewam kuchenką elektryczną z płytą metalową.

#9 Kazik55 (Kyzimol)

Kazik55 (Kyzimol)

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 539 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 28 lip 2011 - 20:45

Aby wędzić sami trocinami musisz mieć płytę grzejną lub wentylator nadmuchowy,.

#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7894 postów

Napisano 28 lip 2011 - 20:58

Wedze na trocinach bukowych,sa strasznie drobno zmieline.niemcy bo wlasnie w tym kraju mieszkam hmmmmm :-) )) nazywaja je maczka.po waszych wypowiedziach Jestem przekonana ze robie blad co do wilgotnosci trocin.Nie zraszam je i dlatego pala sie jak pofajdane.Masle sobie czasami ze robie ognisko a nie dymek...
..przeplyw powietrza jest rozny w zaleznosci od tego jak go sobie ustawie.Mam swiadomosc ze im wiekszy cug tym mocniej sie drzewko pali.


Nie obraź się, ale dalej nie wiemy, przynajmniej ja nie wiem w czym masz te trociny i o jakim "cugu" w stosunku do trocin piszesz.
Wystarczy mi jedno zdjęcie, proszę :grin: a będzie na łatwiej Ci pomóc.

#11 Tami

Tami

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPegnitz

Napisano 28 lip 2011 - 21:45

Wedze na trocinach bukowych,sa strasznie drobno zmieline.niemcy bo wlasnie w tym kraju mieszkam hmmmmm :-) )) nazywaja je maczka.po waszych wypowiedziach Jestem przekonana ze robie blad co do wilgotnosci trocin.Nie zraszam je i dlatego pala sie jak pofajdane.Masle sobie czasami ze robie ognisko a nie dymek...
..przeplyw powietrza jest rozny w zaleznosci od tego jak go sobie ustawie.Mam swiadomosc ze im wiekszy cug tym mocniej sie drzewko pali.


Nie obraź się, ale dalej nie wiemy, przynajmniej ja nie wiem w czym masz te trociny i o jakim "cugu" w stosunku do trocin piszesz.
Wystarczy mi jedno zdjęcie, proszę :grin: a będzie na łatwiej Ci pomóc.


Musisz poczytac odpowiedzi innych to bedziesz wiedzial o czym pisze.Ale dziekuje za troske..naprawde.Cug to inaczej dla niewtajemniczonych ciąg spalin ...Dostalam juz odpowiedz
i mysle ze w 100% jest tym czego szukalam.Chlopcy pisza ze trociny powinny byc lekko zmoczone i to tyle...do tego tak czy naczej radza mi wedzic na drzewku wiec zastosuje sie do ich rad.Ciesze sie ze mam tu paru ludzi ktorzy chcieli mi pomoc.Dziekuje i
pozdrawiam

#12 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4115 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 lip 2011 - 21:49

Chlopcy pisza ze trociny powinny byc lekko zmoczone i to tyle...do tego tak czy naczej radza mi wedzic na drzewku wiec zastosuje sie do ich rad.


Z tym moczeniem delikatnie, wędzenie na drzewku tak, a czereśnia jest ok. :cool:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7894 postów

Napisano 28 lip 2011 - 21:53

Musisz poczytac odpowiedzi innych to bedziesz wiedzial o czym pisze.Ale dziekuje za troske..naprawde.Cug to inaczej dla niewtajemniczonych ciąg spalin


Tami rozbawiłaś mnie.
Nie wtajemniczony :cool: :shock:
Moczenie zrąbków czy mączki to jakaś paranoja ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych