marcinp Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Pojawiła mi się pleśń (biała) na podłodze wędzarni (jest zrobiona z desek). Czy są jakieś sposoby na jej unicestwienie (podejrzewam, że samo oskrobanie tłustych desek nie załatwi sprawy)? Zastanawiałem się nad oskrobaniem desek i posmarowaniem ich mocnym roztworem soli w wodzie (albo po prostu wysypaniem solą kuchenną). Ma to sens? Jeśli nie, jakie są domowe sposoby na pleśń w takiej sytuacji, oprócz twardej chemii przeciwpleśniowej, której chciałbym uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Musisz zostawiać otwarte drzwi żeby był przewiew !ale nie mam pomysłu jak i czym usunąć pleśń tylko wodą z dużą ilością soli i dobrze wysuszyć! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Musisz zostawiać otwarte drzwi żeby był przewiew !ale nie mam pomysłu jak i czym usunąć pleśń tylko wodą z dużą ilością soli i dobrze wysuszyć! Zamykam drzwiczki, bo wiatr je wyłamuje jak są otwarte, ale chyba zrobię jakąś wymuszoną (zatykaną na czas wędzenia) wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja mam blaszaną kuwetę wkładaną na dół. Po wędzeniu wyjmuję i myję ją Ludwikiem. A może po umyciu dobrze wygrzej wędzarnię ( pasteryzacja ). Okresowe mycie solanką i pasteryzacja powinno coś dać. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Musisz zostawiać otwarte drzwi żeby był przewiew !ale nie mam pomysłu jak i czym usunąć pleśń tylko wodą z dużą ilością soli i dobrze wysuszyć! Zamykam drzwiczki, bo wiatr je wyłamuje jak są otwarte, ale chyba zrobię jakąś wymuszoną (zatykaną na czas wędzenia) wentylację. Załóż blokadę ruchu drzwi (wystarczy zwykły sznurek) i blokadę przewiewu (kawałek drewna w drzwiach) i masz przewiew. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loginubrak Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lutego 2017 Odświeżam temat Czy ktoś ma może jakiś patent na pozbycie się pleśni z drewnianej wędzarni?Po półrocznym nieużywaniu okazało się, że moja jest wewnątrz aż czarna od pleśni. Czy istnieje sposób, oprócz budowy nowej wędzarni, na poradzenie sobie z tym? Czy ktoś stosował w takich przypadkach roztwory amoniaku? Jeśli tak, to w jakim stężeniu? Czy potraktowanie całości opalarką (temperatura płomienia ok 600 stopni) pozwoli pozbyć się toksyn? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2017 Ja to bym wymył z detergentem (płyn do naczyń) , przepalił aby osuszyć , a dym z wędzenia zakonserwuje . Skoro masz pleśń w wędzarni to wniosek że za rzadko dymisz musisz częściej Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2017 Spróbuj przemyć octem. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2017 Jesteś pewien że to pleśń?Wrzuć zdjęcie wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2017 Normalnie bym wędził, dobrze rozjarać, przedmuchać i się nie martwić ---- Czy ktoś stosował w takich przypadkach roztwory amoniaku? Jeśli tak, to w jakim stężeniu? skupiłbym się raczej na, obocznych zresztą, stężeniach alkoholu.... po prostu opalarką warto urządzenie mieć, choćby do podgrzewania boczku na talerzu.... w trakcie, że dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2017 No i znalazł się duży minus "kibelków" zwolennicy "kamiennych mauzoleum" górą żarty na bok.... .... pleśń.... nie zazdroszczę bo jak pleśń to i zgnilizna się pojawi jedyne wyjście to chyba systematycznie dość często wędzić, lub przepalać od czasu do czasu.loginubrak, a czy przypadkiem nie podcieka Ci wędzarnia ? sprawdź to ponieważ mimo że tym razem zlikwidujesz pleśń to szybko ponownie się pojawi. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
więcej_czadu Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2017 przepalić, przedymić porządnie i nie widzę problemu...nie ma potrzeby stosować żadnej chemii w tym przypadku, piszę to jako mikrobiolog, formaldehyd z dymu drzewnego to najlepszy konserwant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2017 daj żaru do oporu dłuższy czas=grzyby i inne bakcyle szlag trafi - nie wiem jak z zapachem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2017 Pojawiła mi się pleśń (biała) na podłodze wędzarni (jest zrobiona z desek). Co jest pod deskami? Deski nasiąknięte tłuszczem i sadzami powodują skroplenie się kondensatu. N tłuszczach, będzie biała pleśń, a na drzewie może pojawić się kropidlak, czyli czarny grzyb. Usuń deski z dołu komory zrób wylewką betonową i problem będzie rozwiązany. Pisałeś, że masz kanał dwa metry w ziemi i szamot w palenisku. Podczas dłuższej przerwy chłód z kanału i paleniska będzie cały czas wywoływać skraplanie się par wody w komorze wędzarni oraz dostarczał wilgoć do komory. Wstaw fotki wędzarni. [Dodano: 03 mar 2017 - 19:13] No i znalazł się duży minus "kibelków" zwolennicy "kamiennych mauzoleum" górą żarty na bok.... nie ciesz się tak bardzo, to jest szamotowa kanałówka i chyba murowana komora wyłożona deskami. czyli jak Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2017 Może jak moja, tyle że u mnie pleśni nie uświadczysz, chyba że do komory włożę ser pleśniowy Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2017 Komora po wędzeniu w wyższej temperaturze otrzymała trochę wytopionych tłuszczy i to jest powodem pleśni. Można jeszcze brać pod uwagę jakość użytycph desek, swieżo cięte lub już zakarzone pleśnią. Żadne czyszczenie i solenie nie pomoże na dłuższy czas, nalezy deski usunąć. Dobre foto, powinno dużo wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novyy Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Witajcie,Chciałbym odświeżyć temat związany z pleśnią w wędzarni. Na ściankach mojej wędzarni pojawił się jakiś taki biały nalot, plamki rozmieszczone w różnych miejscach na ściankach wędzarni.Wędziłem ostatni raz we wrześniu i od tamtego czasu wędzarnia stała. Jesienią mocno u nas padało i być może gdzieś zaciekało do środka. Czy na podstawie zdjęć jesteście w stanie powiedzieć czy to jest pleśń? A może jeszcze coś innego.Co mam teraz zrobić, w jaki sposób wyczyścić wędzarnie? Czy można jeszcze w takiej "zapleśniałej' wędzić beż jakiegoś negatywnego wpływu na wędzonki? z góry dziękuję i pozdrawiam 1. 2. 3. 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Ja bym to przetarł/wyczyścił alkoholem. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Spryskaj to 2 % -towym roztworem sorbinianu potasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Słuchajcie wszyscy sprawdzone specyfik możecie kupić na Alledrogo nazywa się Chloryn soduZabija każda pleśń łącznie z tą czarną. ogólnie można uzdatniać nim wode w jakimś tam stężeniu itp poszukajcie i poczytajcie.Oczywiście zabije pleśń ale jak warunki nadal będą sprzyjające pleśni to się ta pleśń odnowi. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Też mam ten sam problem ale tylko jak jest rzadko używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Wędzarnie wietrzyć, tym bardziej, jak się nie używa (nie ma znaczenia jaka, murowana, drewniana czy stalowa)Z drewna i murów, umyć szczotką nasyconym roztworem woda/sol (czyli rozpuścić tyle soli w wodzie ile się da) w drewnianej wędzarni taki zabieg dodatkowo zabezpiecza drewno przed pożarem.W metalowej wędzarni po prostu umyć detergentem i porządnie spłukać lub wytwornica pary porządnie wymyćPSRaczej nie polecał bym łatwopalnych / wybuchowych substancji typu spiritus do takich zabiegów, ale każdy sam zdecyduje. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Powtarzam Chloryn Sodu. Nie ma co już dywagować. "Chloryn Sodu MMS - 28% (roztwór wodny)Chloryn Sodu – MMS posiada silne działanie bakteriobójcze i utleniające. Jest wykorzystywany do zwalczanie wszelkiego rodzaju mikroorganizmów, w tym szkodliwe pleśnie, wirusy, pasożyty, bakterie i grzyby.Już kilka kropel MMS jest w stanie oczyścić z nich około 1-2 litry wody. Szeroko stosowany do dezynfekcji. Ze względu na czystość chemiczną stosowany jako odczynnik w laboratoriach." MMS jest ustabilizowanym i czystym tlenowym roztworem chlorynu sodu w wodzie destylowanej. Po wymieszaniu go z niedużą dawką soku z cytryny, limonki, octu lub rozcieńczonego kwasku cytrynowego zmienia odczyn na kwaśny, a także staję się lekko niestabilny oraz uwalnia gazowy dwutlenek chloru (ClO2). Po zastosowaniu MMS w ciągu kilku godzin następuje całkowite utlenienie (zniszczenie) szkodliwych drobnoustrojów. MMS nie niszczy korzystnych szczepów. Po zastosowaniu roztworu z MMS-em zostają jedynie niewielkie ilości chlorku sodu (NaCl), tj. soli kuchennej. Chloryn Sodu posiada właściwości potwierdzone przez Główny Inspektorat Sanitarny, co znacznie umacnia wiarygodność wszelkich zasług, jakie się mu przypisuje. Działanie chlorynu sodowego (MMS) sprowadza się do likwidowania wirusów, bakterii i grzybów, które posiadają negatywny wpływ na organizm i znacznie obniżają komfort funkcjonowania. Dzięki swoim właściwościom chloryn sodowy sprawdzi się w procesie uzdatniania wody i dezynfekowania urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novyy Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zacznę od mocnego przetarcia desek szczotką drucianą a potem przemyję to roztworem soli/sody. Myślałem jeszcze nad przepaleniem desek palnikiem? A powiedzcie mi czy nie ma jakiś przeciwwskazań do wędzenia w takiej wędzarni? chodzi mi o to żeby nie zrobić sobie krzywdy wędzarnia jest nowa na wiosnę zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Spryskaj octem 10% spryskiwaczem ale by nie przesadzić i przepal na sucho ze 2 razy tak do 100 st Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.