Skocz do zawartości

Pleśń w wędzarni


marcinp

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiła mi się pleśń (biała) na podłodze wędzarni (jest zrobiona z desek).

 

Czy są jakieś sposoby na jej unicestwienie (podejrzewam, że samo oskrobanie tłustych desek nie załatwi sprawy)?

 

Zastanawiałem się nad oskrobaniem desek i posmarowaniem ich mocnym roztworem soli w wodzie (albo po prostu wysypaniem solą kuchenną). Ma to sens?

 

Jeśli nie, jakie są domowe sposoby na pleśń w takiej sytuacji, oprócz twardej chemii przeciwpleśniowej, której chciałbym uniknąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz zostawiać otwarte drzwi żeby był przewiew !ale nie mam pomysłu jak i czym usunąć pleśń tylko wodą z dużą ilością soli i dobrze wysuszyć!

Zamykam drzwiczki, bo wiatr je wyłamuje jak są otwarte, ale chyba zrobię jakąś wymuszoną (zatykaną na czas wędzenia) wentylację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz zostawiać otwarte drzwi żeby był przewiew !ale nie mam pomysłu jak i czym usunąć pleśń tylko wodą z dużą ilością soli i dobrze wysuszyć!

Zamykam drzwiczki, bo wiatr je wyłamuje jak są otwarte, ale chyba zrobię jakąś wymuszoną (zatykaną na czas wędzenia) wentylację.

Załóż blokadę ruchu drzwi (wystarczy zwykły sznurek) i blokadę przewiewu (kawałek drewna w drzwiach) i masz przewiew.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Odświeżam temat :)

 

Czy ktoś ma może jakiś patent na pozbycie się pleśni z drewnianej wędzarni?

Po półrocznym nieużywaniu okazało się, że moja jest wewnątrz aż czarna od pleśni. Czy istnieje sposób, oprócz budowy nowej wędzarni, na poradzenie sobie z tym? Czy ktoś stosował w takich przypadkach roztwory amoniaku? Jeśli tak, to w jakim stężeniu? Czy potraktowanie całości opalarką (temperatura płomienia ok 600 stopni) pozwoli pozbyć się toksyn?

 

Bardzo proszę o pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to bym wymył z detergentem (płyn do naczyń)  , przepalił aby osuszyć , a dym z wędzenia zakonserwuje . Skoro masz pleśń w  wędzarni to wniosek że za rzadko dymisz  :laugh: musisz częściej  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś pewien że to pleśń?

Wrzuć zdjęcie wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Normalnie bym wędził, dobrze rozjarać, przedmuchać i się nie martwić :thumbsup:

----

 

 

Czy ktoś stosował w takich przypadkach roztwory amoniaku? Jeśli tak, to w jakim stężeniu?

 

:) skupiłbym się raczej na, obocznych zresztą, stężeniach alkoholu.... po prostu :)

 

 

 

opalarką

:) warto urządzenie mieć, choćby do podgrzewania boczku na talerzu.... w trakcie, że dodam :thumbsup::laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i znalazł się duży minus "kibelków" :D zwolennicy  "kamiennych mauzoleum"  górą ;):) żarty na bok....

 

.... pleśń.... nie zazdroszczę bo jak pleśń to i zgnilizna się pojawi :( jedyne wyjście to chyba systematycznie dość często wędzić, lub przepalać od czasu do czasu.

loginubrak, a czy przypadkiem nie podcieka Ci wędzarnia ? sprawdź to ponieważ mimo że tym razem zlikwidujesz pleśń to szybko ponownie się pojawi.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

daj żaru do oporu  dłuższy czas=grzyby i inne bakcyle szlag trafi - nie wiem jak z zapachem :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pojawiła mi się pleśń (biała) na podłodze wędzarni (jest zrobiona z desek).
Co jest pod deskami? Deski nasiąknięte tłuszczem i sadzami powodują skroplenie się kondensatu. N tłuszczach, będzie biała pleśń,  a na drzewie może pojawić się kropidlak, czyli czarny grzyb. Usuń deski z dołu komory zrób wylewką betonową i problem będzie rozwiązany. Pisałeś, że masz kanał dwa metry w ziemi i szamot w palenisku. Podczas dłuższej przerwy chłód z kanału i paleniska będzie cały czas wywoływać skraplanie się par wody w komorze wędzarni oraz dostarczał wilgoć do komory. Wstaw fotki wędzarni.      
[Dodano: 03 mar 2017 - 19:13]

 

 

No i znalazł się duży minus "kibelków" zwolennicy  "kamiennych mauzoleum"  górą żarty na bok....
nie ciesz się tak bardzo, to jest szamotowa kanałówka :tongue:  i chyba murowana komora wyłożona deskami.   :) czyli jak Twoja :w00t:  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jak moja, tyle że u mnie pleśni nie uświadczysz, chyba że do komory włożę ser pleśniowy :tongue::D 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komora po wędzeniu w wyższej temperaturze otrzymała trochę wytopionych tłuszczy i to jest powodem pleśni. Można jeszcze brać pod uwagę jakość użytycph desek, swieżo cięte lub już zakarzone pleśnią. Żadne czyszczenie i solenie nie pomoże na dłuższy czas, nalezy deski usunąć. Dobre foto, powinno dużo wyjaśnić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witajcie,

Chciałbym odświeżyć temat związany z pleśnią w wędzarni.

 

Na ściankach mojej wędzarni pojawił się jakiś taki biały nalot, plamki rozmieszczone w różnych miejscach na ściankach wędzarni.

Wędziłem ostatni raz we wrześniu i od tamtego czasu wędzarnia stała. Jesienią mocno u nas padało i być może gdzieś zaciekało do środka.

 

Czy na podstawie zdjęć jesteście w stanie powiedzieć czy to jest pleśń? A może jeszcze coś innego.

Co mam teraz zrobić, w jaki sposób wyczyścić wędzarnie? Czy można jeszcze w takiej "zapleśniałej' wędzić beż jakiegoś negatywnego wpływu na wędzonki?

 

z góry dziękuję i pozdrawiam

 

1. post-101191-0-15075400-1607070783_thumb.jpg

 

2. post-101191-0-49298200-1607070800_thumb.jpg

 

3. post-101191-0-33553200-1607070813_thumb.jpg

 

4. post-101191-0-82341600-1607070827_thumb.jpg
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym to przetarł/wyczyścił alkoholem.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spryskaj to 2 % -towym roztworem sorbinianu potasu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie wszyscy sprawdzone specyfik możecie kupić na Alledrogo nazywa się Chloryn sodu

Zabija każda pleśń łącznie z tą czarną. ogólnie można uzdatniać nim wode w jakimś tam stężeniu itp poszukajcie i poczytajcie.

Oczywiście zabije pleśń ale jak warunki nadal będą sprzyjające pleśni to się  ta pleśń odnowi.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnie wietrzyć, tym bardziej, jak się nie używa (nie ma znaczenia jaka, murowana, drewniana czy stalowa)
Z drewna i murów, umyć szczotką nasyconym roztworem woda/sol (czyli rozpuścić tyle soli w wodzie ile się da) w drewnianej wędzarni taki zabieg dodatkowo zabezpiecza drewno przed pożarem.
W metalowej wędzarni po prostu umyć detergentem i porządnie spłukać lub wytwornica pary porządnie wymyć

PS
Raczej nie polecał bym łatwopalnych / wybuchowych substancji typu spiritus do takich zabiegów, ale każdy sam zdecyduje.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powtarzam Chloryn Sodu. Nie ma co już dywagować. :)

 

"Chloryn Sodu MMS - 28% (roztwór wodny)

Chloryn Sodu – MMS posiada silne działanie bakteriobójcze i utleniające. Jest wykorzystywany do zwalczanie wszelkiego rodzaju mikroorganizmów, w tym szkodliwe pleśnie, wirusy, pasożyty, bakterie i grzyby.

Już kilka kropel MMS jest w stanie oczyścić z nich około 1-2  litry wody. Szeroko stosowany do dezynfekcji. Ze względu na czystość chemiczną stosowany jako odczynnik w laboratoriach."

 

 

MMS jest ustabilizowanym i czystym tlenowym roztworem chlorynu sodu w wodzie destylowanej. Po wymieszaniu go z niedużą dawką soku z cytryny, limonki, octu lub rozcieńczonego kwasku cytrynowego zmienia odczyn na kwaśny, a także staję się lekko niestabilny oraz uwalnia gazowy dwutlenek chloru (ClO2). Po zastosowaniu MMS w ciągu kilku godzin następuje całkowite utlenienie (zniszczenie) szkodliwych drobnoustrojów. MMS nie niszczy korzystnych szczepów. Po zastosowaniu roztworu z MMS-em zostają jedynie niewielkie ilości chlorku sodu (NaCl), tj. soli kuchennej.

 

Chloryn Sodu posiada właściwości potwierdzone przez Główny Inspektorat Sanitarny, co znacznie umacnia wiarygodność wszelkich zasług, jakie się mu przypisuje. Działanie chlorynu sodowego (MMS) sprowadza się do likwidowania wirusów, bakterii i grzybów, które posiadają negatywny wpływ na organizm i znacznie obniżają komfort funkcjonowania. Dzięki swoim właściwościom chloryn sodowy sprawdzi się w procesie uzdatniania wody i dezynfekowania urządzeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od mocnego przetarcia desek szczotką drucianą a potem przemyję to roztworem soli/sody. Myślałem jeszcze nad przepaleniem desek palnikiem?

 

A powiedzcie mi czy nie ma jakiś przeciwwskazań do wędzenia w takiej wędzarni? chodzi mi o to żeby nie zrobić sobie krzywdy  :hmm:  wędzarnia jest nowa na wiosnę zrobiona. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Spryskaj octem 10% spryskiwaczem ale by nie przesadzić  i przepal na sucho ze 2 razy tak do 100 st 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.