Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

blacha na wędzarnie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1547 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 13:33

A co z ta cyną i jej dzialaniem na zdrowie?

cyna jest obojętna w stosunku do art. spożywczych i jest od dawna stosowana w przemyśle spożywczym - przed nastaniem wszechobecnej kwasówki to ona chroniła produkt spożywczy przed kontaktem z np zwykłą stalą - patrz konwie na mleko które były w obrocie do początku lat 90 - tzw mleko do nalacia.

No nie wszystkie miedziane gary są cynowane,

w dekoracjach się nie powleka cyną , w starych garach może się już wytarła , bo pobielać cyną trzeba co jakiś czas , inne może powleczone jakimś nowoczesnym polimerem , ale miedż nie może mieć kontaktu z wilgocią bo pokrywa się wtedy tlenkiem - tzw grynszpanem , który co prawda jest wodoodporny , ale trujący.

#22 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 29 maj 2012 - 13:52

A co z ta cyną i jej dzialaniem na zdrowie?

cyna jest obojętna w stosunku do art. spożywczych i jest od dawna stosowana w przemyśle spożywczym - przed nastaniem wszechobecnej kwasówki to ona chroniła produkt spożywczy przed kontaktem z np zwykłą stalą - patrz konwie na mleko które były w obrocie do początku lat 90 - tzw mleko do nalacia.

No nie wszystkie miedziane gary są cynowane,

w dekoracjach się nie powleka cyną , w starych garach może się już wytarła , bo pobielać cyną trzeba co jakiś czas , inne może powleczone jakimś nowoczesnym polimerem , ale miedż nie może mieć kontaktu z wilgocią bo pokrywa się wtedy tlenkiem - tzw grynszpanem , który co prawda jest wodoodporny , ale trujący.


Cyna to nie (o)cynk (taki jak na parapecie, czy rynnach) - koszt cynowania blachy do wędzarnika, mało opłacalny chyba. Blacha ocynkowana, nie wchodzi w grę.

Garnki miedziane, w wersji dla "bogatych" w dawnych czasach były cynowane, lecz dla tych z mniejszego progu podatkowego :grin: nie. W przypadku drugim, pozostawało gospodyni szorowanie garów co dziennie.
Z tą wilgocią to też się nie do końca zgodzę, sama wilgoć (obecność wody) nie powoduje patynowania. To raczej zasługa powietrza i w nim zawartego CO2, oraz Siarki + wilgoć, która jest konieczna do zapoczątkowania reakcji chemicznej.
Zbiorniki na wodę pitną, bukłaki, czy chociażby rurociągi z rur miedzianych - które są zalane wodą, nie były (nie są do dziś) cynowane, a wykorzystywane bez obaw.


Grynszpan - to mniej szlachetna odmiana korozji miedzi, powstaje w wyniku zetknięcia soli miedzi i kwasu octowego. To co na kościele widać (na dachach miedzianych), to wynik reakcji CO2 i Siarki + wilgoć - nazywa się to patyna (czyli w sumie grynszpan szlachetny).

#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8074 postów

Napisano 29 maj 2012 - 14:17

A przysłowiowa beczka na wędzarnię to co ma w środku ?

#24 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1547 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 15:16

Z tą wilgocią to też się nie do końca zgodzę, sama wilgoć (obecność wody) nie powoduje patynowania. To raczej zasługa powietrza i w nim zawartego CO2, oraz Siarki + wilgoć, która jest konieczna do zapoczątkowania reakcji chemicznej.
Zbiorniki na wodę pitną, bukłaki, czy chociażby rurociągi z rur miedzianych - które są zalane wodą, nie były (nie są do dziś) cynowane, a wykorzystywane bez obaw.

AdamJas:

łapiesz za słowka - wilgoć to nie zalanie wodą bez dostępu powietrza i innych czynników , lecz przebywanie w środowisku gdzie między innymi woda i cała reszta występuje ,
a o wodociągowych rurkach miedzianych w domu wiem , bo zakładałem.....
jak się chcesz czepiać przecinków , to na elektroda.pl

[size=9][ Dodano: Wto 29 Maj, 2012 16:22 ][/size]

A przysłowiowa beczka na wędzarnię to co ma w środku ?

najlepsza po oleju - zwykła czarna blacha

#25 Maciej_Zaleski

Maciej_Zaleski

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 149 postów
  • MiejscowośćŁódź/Warszawa

Napisano 29 maj 2012 - 15:50

A przysłowiowa beczka na wędzarnię to co ma w środku ?

najlepsza po oleju - zwykła czarna blacha



Można rozumieć że czarna blacha (to jest nie ocynkowana) do wnętrza wędzarni materiał idealny (pomijając kwasówkę)

#26 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1547 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 19:53

nie zrozum opacznie - zwykła czarna blacha to blacha srebrna zwykła stalowa o oznaczeniu najczęściej 35 , st3 - tak się ją po prostu nazywa - a poza tym po tygodniu na deszczu jest ruda.
również moim zdaniem materiał kosztowo idealny , bo z warsztatu możesz wyrwać nawet za darmo

a jeśli chodzi o konserwację drugiej strony , jak piszesz , to słyszałem , że natarli ją łojem - który do niczego poza świecami się nie przyda - i obsypali pyłem drewnianym "opanierowali" - potem na beczce przy zwęglaniu się "panierki" powstała czarna wodoodporna warstwa - ale nie widziałem osobiście....

#27 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 29 maj 2012 - 20:00

łapiesz za słowka .....
jak się chcesz czepiać przecinków , to na elektroda.pl


No i wice wersa - teraz już będzie tylko lepiej ;)

#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8074 postów

Napisano 29 maj 2012 - 21:06

Temu zadałem pytanie o beczkę, bo moja po oleju spożywczym była srebrna w środku.
Skoro po przepaleniu nadała się na wędzarnię, to znaczy że na obicie też się nada.
Fakt po jakimś czasie z zewnątrz ruda jest, ale w środku okopcona od dymu, znaczy czarna. :grin:
Jak ktoś potrzebuje mogę odstąpić, ale z odbiorem osobistym.

#29 beiot

beiot

    Weteran

  • **VIP**
  • 1453 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 29 maj 2012 - 21:29

AdamJas,
czarna blacha będzie ok.
Lepsza pewnie z nierdzewki, ale wiadomo. Cena.

Odnośnie ocynkowanej to miałam zrobione do swojej nowej blaszki, ale trochę się obawiałem i nie zamontowałem. Leżą sobie teraz.
Odnośnie ocynkowanej to temp topnienia to ok 420stopni - http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynk. Podczas wędzenia temp max jest ponad 4 razy niższa, ponadto wnętrze i tak pokrywa się podczas wędzenia nalotem, także teoretycznie nie powinno nic parować. Ale wszyscy mówią nie to ciężko się zdecydować świadomie.

#30 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 29 maj 2012 - 21:56

AdamJas,
czarna blacha będzie ok.
Lepsza pewnie z nierdzewki, ale wiadomo. Cena.


Nie, nie. - Dam czarna blachę lub deski (przynajmniej na początek). Ocynki nie wchodzą w grę. Jak będzie kasa, a wyroby zadowalające to może i kiedyś kainerek się znajdzie.
A jeżeli to nie tajemnica, jaki koszt trzeba ponieść na kwasówkę, przy projekcie takim jak twój?

#31 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1305 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 30 maj 2012 - 07:58

Taniej będzie chyba miedzianą, która po pierwszych wędzeniach pokryje się sadzą (ta jest tłusta) i nie będzie się utleniać. No chyba, że po każdym wędzeniu będziesz ścianki mył :grin:

#32 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 30 maj 2012 - 08:52

Taniej będzie chyba miedzianą, która po pierwszych wędzeniach pokryje się sadzą (ta jest tłusta) i nie będzie się utleniać. No chyba, że po każdym wędzeniu będziesz ścianki mył :grin:


No patrz, pytam to tu - to tam i jakoś nie mogę ustalić, czy miedź do wędzarki się nada, czy nie.
"Specjalista" z poza forum - odradził. Rozsądek podpowiada dwojako. A jak jest w końcu z tą miedzią? Pewnie tak samo jak ze wszystkim, dla świętego spokoju - lepiej nie ryzykować, ehh.
Czy taniej w miedzi - też nie wiem, kilogram blachy do dachu, coś ponad zł kosztował o ile pamiętam.
Nie wiem ile wychodzi koszt kwasówki. Może kolega napisze ile go wyniosła blacha na jego wędzarnię, zobaczymy. Na razie jeszcze mam parę dni czasu, dopiero dziś susza murarka :)

#33 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1547 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 maj 2012 - 09:55

tukej masz oferty nierdzewki
http://allegro.pl/bl...2372429633.html
tu okazja
http://allegro.pl/bl...2357921868.html

#34 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 30 maj 2012 - 11:27

tukej masz oferty nierdzewki
http://allegro.pl/bl...2372429633.html
tu okazja
http://allegro.pl/bl...2357921868.html


No i wszystko jasne - czarna blacha jest najlepsza, bo najtańsza :grin: . Pewnie od środka surowa, a od strony wełny pryśnięta srebrzanką ...

#35 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 30 maj 2012 - 11:49

Może kolega napisze ile go wyniosła blacha na jego wędzarnię, zobaczymy

Rozliczenie było w "naturze". W związku z tym ceny nie podam. :wink:



Się wie - jak jeszcze była ładna, to nie ma co się chwalić :D

#36 Gwizdek

Gwizdek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 376 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 03 cze 2012 - 16:57

Dostałem blachę 0,3 najprawdopodobniej służąca jako matryca drukarska. Według mnie jest to aluminium. (symbol jaki znalazłem to 0,3 - 39190806J3)
Chce ją zastosować na drzwiczki wędzarni
Czy będzie ok. :question:

[size=9][ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 18:05 ][/size]
Oczywiście blacha ta będzie jako wewnętrzna storna drzwiczek zaraz po ociepleniu. Blacha zewnętrzna, ocieplenie, blacha chyba aluminiowa.

#37 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8074 postów

Napisano 03 cze 2012 - 19:49

Matryca drukarska ?
Zależy do jakiego rodzaju druku, może i aluminiowa a może i nie ?
Gdybyś wstawił fotkę być może powiemy co to za materiał.

#38 Gwizdek

Gwizdek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 376 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 03 cze 2012 - 20:46

miro,
Postaram się jutro wstawić zdjęcia.
Arkusz jest lekki i miętki, połysk.
Na racie, potraktowałem go nożem i podobnie jak w innej blaszce z aluminium udaje się go zaciąć. Ale dalej nie wiem czy się nada do wyłożenia w środku wędzarni :question:

[size=9][ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 21:54 ][/size]
Wiec z podpowiedzi kolegi "fatum" matryce są z aluminium. :grin:
teraz tylko czy się na da na cele spożywcze i do wędzarni?

#39 Gwizdek

Gwizdek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 376 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 04 cze 2012 - 21:03

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Czekam na opinię

[size=9][ Dodano: Pon 04 Cze, 2012 22:07 ][/size]
Ostanie zdjęcie to druga i najprawdopodobniej wytrawiona strona blachy

#40 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8074 postów

Napisano 04 cze 2012 - 21:08

Gwizdek sorry, ale ze zdjęć nic nie wynika.
Może to trzecie coś "mówi", ale za mało żeby jednoznacznie coś stwierdzić.
Może z dalsza zrób ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych