Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewanie w jelita baranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 206 postów

Napisano 12 sie 2011 - 20:13

Witam, mam probklm. Chciałem zrobić sobie kabanoski wieprzowe wg przepisu Halusi. Lej do nadziewania mam 15 mm i maszynke Zelmera 5. Jelit nie dało się nadziać na lej. Były jakby za małe, nie dało się ich przesunąć wgłąb leja. Użycie większej siły kończyło się pęknięciem jelitka. Z pomocą przyszedł zwykły kuchenny lejek 10 mm jednak szło to bardzo opornie więc cały farsz powędrował na kiełbasę a szkoda. Jelitka wcześniej wymoczone ok 3o min, i przepuszczone wodą. Lej smarowałem nawet tłuszczem - nie dało nic efektu.

Czy coś źle robię ? Czy lej jest do d..... ???

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7953 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sie 2011 - 20:17

Lej do nadziewania mam 15 mm



Wszystko zależy od samych jelit baranich . W Twoim przypadku mógł mieć za dużą średnicę .

Pozdrawiam

#3 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2651 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 sie 2011 - 20:19

Czy lej jest do d..... ???

Sprawdż czy wchodzi , jeżeli to to jest do ....... :wink:
Przerób lelek kuchenny albo postaraj się o mniejszej średnicy.
Nadziewanie kabanosów to udręka .

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5896 postów

Napisano 12 sie 2011 - 21:00

Ja bym Ci proponował dać sobie spokój z barankami.Używaj osłonek kolagenowych.Nadziewanie w kolagenki to bajka .

#5 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 13 sie 2011 - 06:50

Witam, mam probklm. Chciałem zrobić sobie kabanoski wieprzowe wg przepisu Halusi. Lej do nadziewania mam 15 mm i maszynke Zelmera 5.

Czy coś źle robię ? Czy lej jest do d..... ???


Witam ,

jeżeli wg. przepisu Halusi to dlaczego nadziewane Zelmerem ?
Kabanosy powinny być nadziewane nadziewarką .
Nawet najgorsza nadziewarka jest w tym przypadku lepsza od maszynki.
Farsz powinien być jedynie lekko przemieszany aby mięso nie puściło kleju .
Przy pierwszych kabanosach też miałem problem i wątpliwości ,czy nie za gruby lejek ( również 15mm ) , a może za cienkie jelita... , lecz gdy wysuwałem z lejka trochę farszu to wszystko poszło gładko. Jest to podstawowy warunek powodzenia .
Nie da się naciągnąć jelita na lejek jeżeli nie wystaje z niego farsz i nie pomogą żadne zabiegi typu zwilżanie olejem itd.
Jelito przywiera do powierzchni lejka a użycie siły powoduje jak już sam napisałeś ich pękanie.
Użycie z kolei lejka o mniejszym przekroju powoduje tak duży opór ,że jest problem z kręceniem korbą i utrzymaniem nadziewarki na stole .

pozdrawiam

#6 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 206 postów

Napisano 13 sie 2011 - 08:24

Lej do nadziewania mam 15 mm



Wszystko zależy od samych jelit baranich . W Twoim przypadku mógł mieć za dużą średnicę .

Pozdrawiam

Są cieńsze ? Nie spotkałem się z takimi ..

Ja bym Ci proponował dać sobie spokój z barankami.Używaj osłonek kolagenowych.Nadziewanie w kolagenki to bajka .


A gdzie takie kupić ? Z kolagenowymi spotkałem się jedynie z większym kalibrem.

jeżeli wg. przepisu Halusi to dlaczego nadziewane Zelmerem ?
Kabanosy powinny być nadziewane nadziewarką .
Nawet najgorsza nadziewarka jest w tym przypadku lepsza od maszynki.


Produkuje śmieszne ilości. 2kg krakowskiej,2 kg szynki, 2 kg kiełbasy, 1kg boczku i 1 kg kabanosów. Takie mam dziś wędzenie - raz na miesiąc tylko robie. Z kiełbasami nie mam żadnego problemu, zauważyłem że kabanosy są za bardzo " wymieszane ". Tylko czy jest sens kupić nawet chińczyka specjalnie do kabanosów ? Problem zniknie ?

#7 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 779 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 13 sie 2011 - 08:40

Moim zdaniem problem to maszynka 5 ka.(zelmerek niejest najlepszy do nadziewania wiem z autopsji)
Ja nadziewam po 10 kg w jelita baranie maszynka 8 lub 10 elektryczna z lejkiem przerobionym z kuchennego i jakos niema problemu,wiadomo idzie wolniej jak w jelita wiekszego kalibru.
Jesli musisz w baranie kup moze wiekszy kaliber 24/26.
Pozdrawiam

#8 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 644 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 13 sie 2011 - 08:49

Tylko czy jest sens kupić nawet chińczyka specjalnie do kabanosów ? Problem zniknie ?

Moim zdaniem jak najbardziej. Mam "chińczyka" za 40 zł, a kabanosy robię regularnie
przynajmniej raz w miesiącu :grin:

Nadziewanie kabanosów to udręka .

Maszynką owszem, nadziewarka nawet najprostsza usuwa 90 % "udręki" :wink:

#9 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 13 sie 2011 - 10:05

Moim zdaniem problem to maszynka 5 ka.(zelmerek niejest najlepszy do nadziewania wiem z autopsji)
Ja nadziewam po 10 kg w jelita baranie maszynka 8 lub 10 elektryczna z lejkiem przerobionym z kuchennego i jakos niema problemu,wiadomo idzie wolniej jak w jelita wiekszego kalibru.
Jesli musisz w baranie kup moze wiekszy kaliber 24/26.
Pozdrawiam



Marcus,

Tylko czy to jeszcze będą kabanosy.... :rolleyes:

pozdrawiam

#10 Kamil Kotarski

Kamil Kotarski

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćChorzów/Tychy

Napisano 13 sie 2011 - 10:56

Witam, w temacie jelit siedzę już 13 lat.
Jeżeli chodzi o jelita baranie to bardzo duże znaczenie ma ich kaliber ( prawdziwy! )
Na rynku Polskim mamy jelita baranie od fi 14 do fi 24 mm.
Mając lejek fi 15 najlepiej używać jelit baranich o fi minimum fi 18 ( czyli 18-20 mm nazwa handlowa 22/24 ). A jeszcze lepiej 24/26 ( czyli 20-22 mm ).
Możliwe, że kupiłeś jelita 16-18 mm lub co gorsze 14-16 mm ( odpowiednio nazwy 20/22 i 18/20 )
Kupując jelita proszę pamiętać, że w Polsce używane są nazwy handlowe nie dokładnie odpowiadające kalibrom w mm.
Podaję małą ściągawkę, może się przyda na przyszłość:
nazwa kaliber w mm
20/22 16-18 mm
22/24 18-20 mm
24/26 20-22 mm

Istnieją jeszcze kalibry pośrednie typu 17-19 mm, 19-21 mm, i inne, ale już rzadziej oferowane.
Ja osobiście do kabanosów zawsze używam jelit baranich 20-22 mm ( czyli nazwa 24/26 )

Pozdrawiam
Kamil

#11 myth

myth

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1549 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 13 sie 2011 - 11:10

W zestawie były 2 rodzaje nadziewarek jedna do kiełbas "grubszych", a druga do kabanosów. Nadziewałem 3 dni temu. Bez żadnego problemu. Obchodzić trzeba się z nimi delikatniej jak z wieprzowymi, ale tak poza tym jest ok. Czasochłonne to fakt, ale cóż .... Kolagenowe używałem wcześniej. Ale w nadziewaniu to już bajka w ogóle . Jednak porównując baranie z kolagenowymi to jednak baranie wygrywają ... smak i ogólnie produkt po obróbce :D

#12 Kamil Kotarski

Kamil Kotarski

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćChorzów/Tychy

Napisano 13 sie 2011 - 11:12

Dołączona grafika

Tak wyglądają moje kabanosy w jelitach baranich 24/26 po nadzianiu. Po obsuszeniu już nie zdążyłem zrobić zdjęć, za dobre były.

#13 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 937 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 13 sie 2011 - 11:38

:clap: :clap: ,wyroby pierwsza klasa, :thumbsup: :thumbsup:

#14 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 206 postów

Napisano 16 sie 2011 - 13:27

Kaliber jelit baranich wynosi od 16 do 20 mm.


Taką odpowiedź uzyskałem od sprzedającego

#15 gryzzli1

gryzzli1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • Miejscowośćtomaszów mazowiecki

Napisano 17 sie 2011 - 09:45

jelita baranie żeczywiście sprawiają trochę kłopotu, ale DZIADEK wymyślił mały patencik do nadziewania, jest opisany gdzieś na forum ale niemogę tego znaleźć.

#16 bwie

bwie

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 825 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 17 sie 2011 - 10:17

DZIADEK wymyślił mały patencik do nadziewania, jest opisany gdzieś na forum ale niemogę tego znaleźć.


jest tutaj

http://wedlinydomowe...ghlight=#173603

#17 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4568 postów

Napisano 17 sie 2011 - 10:23

ale DZIADEK wymyślił mały patencik do nadziewania,

Można też tak http://wedlinydomowe...p=197480#197480 fotka druga z prawej u góry.
Nawlekasz sam koniuszek jelita na lejek i zakręć korbką coby trochę mięska wyszło na czubeczek lejka i... praktycznie jelito samo nachodzi na lejek :grin:

#18 Kamil Kotarski

Kamil Kotarski

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćChorzów/Tychy

Napisano 17 sie 2011 - 10:36

Kaliber jelit baranich wynosi od 16 do 20 mm.


Taką odpowiedź uzyskałem od sprzedającego


Napisałem posta i mi go "wcięło" :), piszę jeszcze raz.
Jeżeli sprzedawca napisał, że kaliber od 16 do 20 mm to znaczy nie mniej nie więcej niż jelita baranie niekalibrowane. W handlu nie używa się takiej kalibracji czy też takiej nazwy. Co nie znaczy, że nie można tak określać, ale jest to mało profesjonalne. Bo tak naprawdę nie wiadomo, ile procentowo mamy jelit baranich cienkich fi 16 ( których nadziewanie na lejek fi 15 to czyste szaleństwo ) a ile mamy jelit fi 20. Biorąc pod uwagę fakt, że kaliber fi 20 jest znacznie droższy, raczej przewaga będzie fi 16.
To samo dotyczy jelit wieprzowych. Jelita wieprzowe cienkie ( kiełbaśnice ) to jelita od kalibru fi 28 mm do fi 44 mm. ( przykładowo 28/30 to fi 36 do fi 38 po napełnieniu wodą ).
Tutaj też trzeba uważać, aby nie nadziać kiełbasy w taki sposób, że jeden kawałek będzie grubości kabanosa, a drugi grubości kaszanki.
Tak więc polecam jelita kalibrowane, a kupując niekalibrowane trzeba je sobie przed nadziewaniem posortować.

#19 myth

myth

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1549 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 17 sie 2011 - 10:55

Zbój Madej, ten sposób nie chcąc się chwalić, ale znam odkąd pamiętam :) Czy to mój dziadek, czy moi rodzice przy wytwarzaniu wszelkiej maści kiełbas tak właśnie robią. To b. skuteczny sposób, aby zapobiec przerwaniu jelita. Ja też tak robię,jak do tego sprawdzisz jelitko - przepuścisz troszkę wody, to niemalże samo "wskakuje" na nadziewarkę :) pozdrawiam sąsiada Pawlaka i Kargula :)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 206 postów

Napisano 17 sie 2011 - 11:36

Kaliber jelit baranich wynosi od 16 do 20 mm.


Taką odpowiedź uzyskałem od sprzedającego


Napisałem posta i mi go "wcięło" :), piszę jeszcze raz.
Jeżeli sprzedawca napisał, że kaliber od 16 do 20 mm to znaczy nie mniej nie więcej niż jelita baranie niekalibrowane. W handlu nie używa się takiej kalibracji czy też takiej nazwy. Co nie znaczy, że nie można tak określać, ale jest to mało profesjonalne. Bo tak naprawdę nie wiadomo, ile procentowo mamy jelit baranich cienkich fi 16 ( których nadziewanie na lejek fi 15 to czyste szaleństwo ) a ile mamy jelit fi 20. Biorąc pod uwagę fakt, że kaliber fi 20 jest znacznie droższy, raczej przewaga będzie fi 16.
To samo dotyczy jelit wieprzowych. Jelita wieprzowe cienkie ( kiełbaśnice ) to jelita od kalibru fi 28 mm do fi 44 mm. ( przykładowo 28/30 to fi 36 do fi 38 po napełnieniu wodą ).
Tutaj też trzeba uważać, aby nie nadziać kiełbasy w taki sposób, że jeden kawałek będzie grubości kabanosa, a drugi grubości kaszanki.
Tak więc polecam jelita kalibrowane, a kupując niekalibrowane trzeba je sobie przed nadziewaniem posortować.


Hmmm a gdzie kupić takie skalibrowane ??

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych