Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z beczki - jaka długość i średnica kanału dymowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 16 wrz 2011 - 13:19

Zastanawiam się nad zrobieniem wędzarni z beczki i mam pytanie odnośnie dłogości i średnicy kanału dymnego miedzy paleniskiem a beczką ?
Z tego co wyczytałem to kanał powinien być nachylony w stronę paleniska o około 7 stopnie tylko nie wiem jakiej ma być dłogości i średnicy.
Moze być kwadratowy lub okrągły ?

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8076 postów

Napisano 16 wrz 2011 - 13:25

180mm, 1,5m kwadratowy albo okrągły

#3 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3654 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 16 wrz 2011 - 13:36

Świadziu ja własnie skończyłem zadymiać w takiej wędzarni z beczki :) Ja mam przewód dymny długości ok 1,8m licząc nie licząc "głębokości" paleniska. Wykonany z dwóch odcinków rury ceramicznej kanalizacyjnej fi 150 zakopanych w ziemi. Palenisko mam też częściowo w ziemi częściowo nad. Możesz przyjrzeć sie dokładnie w temacie Pokemona przygody z wędzeniem :) hula aż miło, tylko niestety trzeba wyczuć beczkę i w miare systematycznie doglądać temp.

#4 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 16 wrz 2011 - 13:38

Pokemon15,
jak łączyłeś te rury klej, zaprawa, ... ?

#5 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 761 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 wrz 2011 - 13:38

Szanowny Świadziu,
mam kanał do beczki wykonany z płytek chodnikowych podstawa i góra boki z krawężników całość w poziomie, światło przekroju około 30x 20 cm. zrobiłem w sposób regulowany od 50 cm do 2m tzn mogę dokładać płytki na krawężniki i odsuwam lub przysuwam palenisko w zależności od potrzeb.
powodzenia,
Mirek

#6 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3654 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 16 wrz 2011 - 13:54

jak łączyłeś te rury klej, zaprawa,

W sumie kanał sąsiad robił ale mielismy rury starego typu z głębokimi kielichami, sasiad "zaklajstrował" "łączenie" szamotem z dodatkiem cementu i zasypał "rów" z rurą ziemią.

#7 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3225 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 16 wrz 2011 - 16:05

10 lat temu miałem taką wędzarnię z beczki i rur kamionkowych niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią służyła mi kilka lat..

#8 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 16 wrz 2011 - 17:13

niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią


i to powinno rozwiać wszystkie problemy. Po co komplikować sobie życie, myślę, że większość i tak w ten sposób rozwiązuje problem. Wystarczy popatrzeć na wiejskie wędzarnie. :grin: :grin:

#9 bendetto

bendetto

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 849 postów
  • Miejscowośćkuj-pom

Napisano 16 wrz 2011 - 20:38

niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią


i to powinno rozwiać wszystkie problemy. Po co komplikować sobie życie, myślę, że większość i tak w ten sposób rozwiązuje problem. Wystarczy popatrzeć na wiejskie wędzarnie. :grin: :grin:


dokładnie, nie ma sensu zastanawiać się czy rury były zaklejone gipsem, atlasem czy może masą chlebową.

#10 EL GREGOR

EL GREGOR

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2735 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 16 wrz 2011 - 21:22

:grin: kiedyś robiłem wędzarnie z beczki,kanał był z rury wentylacyjnej,35x35cm dł. 2-2,5m.dokładnie nie pamiętam.Ważna sprawa,żeby dym wychodził na środku beczki,wtedy temperatura w miarę jest jednakowa w beczce.Jak dasz z przodu beczki,to dym będzie uderzał w tył beczki i tam będzie najwyższa temperatura.Wtedy trzeba przenosić kije co jakiś czas i też ja rotować. :grin: Beczka jest bardzo dobrą wędzarnią,tylko mało pojemną. :grin:

#11 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 17 wrz 2011 - 06:22

Beczka jest bardzo dobrą wędzarnią,tylko mało pojemną. :grin:


Grzegorz565,
i tu masz rację, ostastnio do wędzarni kolegi weszło mi 9 kilo miejsca i wędzarnia była pełna.
W pierwszej chwili myślałem o beczce ale teraz chciałbym stworzyć coś z drewna na „stelażu” obitym blachą czarną lub deskami - kiedyś znalazłem taki wątek na forum ale teraz jak szukam to go widzę :(
Czym lepiej obić i jak zaizolować wędzarnię ?

Myślę o wędzarni która miała by poniższe wymiary wewnętrzne:
szerokość 60 cm
głębokość: 55 cm
wysokość: około 110 cm

Chciałbym aby wędzarnia była wyposażona między innymi w :
- deflektor
- drzwiczki z przodu
- uchylny lub przesuwany dach ( nie wiem które rozwiązanie jest lepsze )
- jakąś wyciągną blachę na którą będzie kapał tłuszcz z wędzonek

Odległość między wędzarnią a paleniskiem będzie około 1,5 do dwóch metrów.

Czy możecie opisać jakieś sprawdzone modele wędzarni których używacie a budową przypominają to co chcę stworzyć.

Zdjęcia i rysunki bardzo mile widziane :):)
Z góry dzięki za pomoc !!

#12 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 779 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 17 wrz 2011 - 12:57

Jak wedzisz na zimno kanal jest dobry jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.
Pozdrawiam.

#13 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3654 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 17 wrz 2011 - 13:35

jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.

??? Możesz rozwinąć tą myśl ??? Ja wędzę na ciepło i gorąco i mam właśnie beczkę z 1,8m kanałem... i jakoś żyję...

#14 jagra

jagra

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1756 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 17 wrz 2011 - 19:23

i jakoś żyję...


No właśnie i to jakoś robi wielką różnicę :lol:

#15 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 88 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 17 wrz 2011 - 21:48

jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.

Mam kanał ok. 1,8m i u mnie wychodzi jakoś tak dziwnie, że albo temp. albo dym. No oczywiście jak chcę mieć dym pachnący wędzonką a nie holcgazem :blush:

#16 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 779 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 18 wrz 2011 - 14:22

??? Możesz rozwinąć tą myśl ??? Ja wędzę na ciepło i gorąco i mam właśnie beczkę z 1,8m kanałem... i jakoś żyję...


Niektorzy zapominaja do czego sluzy kanal przy wedzarni i na mus musza go miec, pytanie tylko dlaczego ?jesli WEDZA ? i tak dymem goracym.
Pozdrawiam

#17 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 625 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 18 wrz 2011 - 14:42

I tu ze względu na post naszego Dziadka:
http://wedlinydomowe...ghlight=#209974
może paść moja prośba do Niego o wykład wyjaśniający problem długości "kanału".
Ja osobiście już wiem jak ten nasz Forumowy samochód jest zbudowany.
Mam tylko problem: gdzie się w niego dyszel wkłada. :grin:

#18 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 09 paź 2011 - 21:34

Witam, przeglądam i czytam. a co masz zamiar wędzić ? marcus – zgadzam się z tobą. Ja mam beczkę i wprost pod-nią palę. Ilość opału zużyta znikoma. Trzeba też wiedzieć że wędzenie w zimnym dymie dla wędlin to nie jest 3godz i koniec. Więc prawie wszyscy robią wędzenie ciepłym i gorącym dymem a do tego kanału nie trzeba. Mam i wiem. (no chyba że będziesz to samo wędzić przez 10-12dni – pewnie pierwszy i ostatni raz). Takie wędzenie na zimno to dobre jest już do automatów, włączasz i samo się robi.

Z linku Batiar-a, na gospodarstwie u znajomego mają dokładnie taką samą wędzarnię z paleniskiem pod spodem, tyle że wymurowaną w waż-kuchni.

#19 zonk84

zonk84

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćWałycz

Napisano 19 gru 2011 - 12:23

Witam Panowie i Panie jutro po raz pierwszy będę wędził wędzarnie zrobiłem z beczki mam mały problem nie mogę nigdzie dostać worka jutowego do przykrycia góry czy mogę jutę zastąpić KOCEM :wink: ???

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 19 gru 2011 - 12:39

Raczej czymś lżejszym.Płótno powinno zdać egzamin,ewentualnie potrójna gaza.
Powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych