Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewka z irgi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 paź 2011 - 15:40

Dziś rozpocząłem eksperyment pt. Nalewka z irgi.
Kilogram owoców irgi, poł litra wódki, pół litra spirytusu.
Robił ktoś z irgi? Jakieś sugestie co do doprawiania?

#2 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 paź 2011 - 15:56

Taki krzew ogrodowy z czerwonymi owockami :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Irga

#3 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 22 paź 2011 - 15:56

że z berberysu można robić przetwory i takie tam inne to wiem ale że z irgi :question: :question:

#4 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 paź 2011 - 15:58

że z berberysu można robić przetwory i takie tam inne to wiem ale że z irgi :question: :question:


Przeczytałem, że robią z tego dżemy. Więc pomyślałem, że nalewkę też można :-) Rośnie mi w ogrodzie, więc dziś w godzinę zebrałem kilogram owocków.

#5 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 22 paź 2011 - 16:08

coś mam wątpliwości co do użyteczności spożywczej tego krzewu głóg,kalina ,jarzębina to tak na twoim miejscu dokładnie bym przeszukała internet cobyś sonie nie zaszkodził :wink:

#6 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 545 postów

Napisano 22 paź 2011 - 16:10

Masz czerwoną? Bo widziałem też żółtą. :question:

#7 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 paź 2011 - 16:18

Mam czerwoną. Wczoraj kontrolnie zjadłem garść i żyję ;-)

#8 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 545 postów

Napisano 22 paź 2011 - 16:26

Jest dość sporo odmian irgi ponad 20 razem z dzikimi a Twoja to taka?:

Dołączona grafika

Nigdzie nie znalazłem zastosowania konsumpcyjnego dla owoców irgi ale też i nigdzie nie pisze, że są trujące, chyba :rolleyes:

#9 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 22 paź 2011 - 16:27

dietykon, kolorowy to bywa ognik irgi zazwyczaj są czerwone :wink:

#10 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 22 paź 2011 - 16:34

powiem tak, na naprędce przejrzałam trochę książek ale nic na temat zdrowotności irgi nie znalazłam chociaż że jest trująca też nie, ale może piszący wtedy nie uznali że ktoś wpadnie na pomysł spożywania tych owoców

#11 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3210 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 22 paź 2011 - 16:34

owoce irgi oraz mahoni pospolitej nie są trujące!

#12 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1549 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 22 paź 2011 - 16:35

http://gardenkaro.co....php?readmore=4
Wychodzi na to że jadalne , ale pamiętajmy że nie wszystko co rośnie w naszych ogrodach lub doniczkach jest jadalne .

#13 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 1237 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 22 paź 2011 - 16:35

Jak nie znamy , proforma zamrozić :wink:

#14 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 paź 2011 - 16:43

Zatem za pół roku będziemy degustować :-)
Równolegle robię "bezpieczne" nalewki - z pigwowca i z malin.

#15 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2011 - 09:37

Bardzo ciekawie się zaczyna. Spirytus odbarwił owoce, które są teraz żółte, a nastaw nabył wsciekle czerwonej barwy ;-)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 gazda

gazda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćNOWY TARG

Napisano 31 sie 2012 - 17:46

Witam,
napisz co dalej, bo że żyjesz to wiem widząc Twoją aktywność na forum.
Sam zastanawiam się nad wykorzystaniem irgi do zrobienia wina.
Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie.
Pozdrawiam Grzegorz




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych