Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

kiełbasa biała suszona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 wosiu

wosiu

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1297 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 26 lut 2007 - 15:25

jeśli chcę ususzyć białą kiełbasę ale o innym składzie niż ta z pieprzem to czy nic się z nią nie stanie? Zrobiłem kiełbasę białą z dużą zawartością majeranku i inne przyprawy ziele,czosnak gałka kolendra itp.i czy te przyprawy a zwłaszcza majeranek nie spowodują że kiełbasa zacznie się psuć? wjakich warunkach powinna wisieć czy blisko grzejnika?

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16711 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 lut 2007 - 15:28

Wosiu. Jak to białą suszyć??? :shock:
Toć u mnie schodzi na bieżąco. Nie ma mowy o jakimś suszeniu. :wink:
Pewnie, że można. Nawet pewnie na stronce znajdziesz kilka starych receptur, gdzie suszono kiełbasę. Ale po co? lepiej zrobic sobie świeżą. Biała to minimum pracy.
Do tego typu kiełabs suszonych, dobrze jest do farszu dolać trochę spirytusu lub mocnej wódki.

#3 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5884 postów

Napisano 26 lut 2007 - 15:59

...na stronce znajdziesz kilka starych receptur, gdzie suszono kiełbasę. Ale po co?...

jak to po co??? Maxellu grzeszysz - tem smak kiełbasy suszonej w "marcowem wietrze" ... niepowtarzalny
ja już czekam aż mrozy ustąpią i marzec nadejdzie :lol:

Robiłem taką wg receptury Bromby http://www.wedlinydo...cles.php?id=666

#4 wosiu

wosiu

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1297 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 26 lut 2007 - 17:31

Właśnie o to chodzi białą mogę mieć co dzień a na suszoną trzeba czekać patrzeć doglądać i póżniej ten końcowy etap samo jedzenie.Ja wczoraj zrobiłem białą i kilka zostawiłem chcę sprawdzić smak suszonej jeszcze nie jadłem.Powieszę 20cm od grzejnika i zobaczę ale nie dałem spirytusu nie będzie walić w głowę.

#5 tier

tier

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1075 postów

Napisano 26 lut 2007 - 18:45

Mmmmm, suszona najlepsza z pieprzem marynowanym, moja ulubiona! :D:D 2-3tyg i najlepsze jedzenie do piwa. Poprostu palce lizac.

#6 ninjan

ninjan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 27 lut 2007 - 11:30

dobrze jest do farszu dolać trochę spirytusu lub mocnej wódki.

Maxell -powiedz w jakim celu dadaje się alkoholu ,lub jak możesz wskaż w którym miejscu mogę o tym pocztać :???: .

#7 tier

tier

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1075 postów

Napisano 27 lut 2007 - 11:32

Alkohol szybciej wysusza kielbase.

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16711 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 lut 2007 - 11:39

I w pewnym stopniu ja konserwuje. :wink:

#9 ninjan

ninjan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 27 lut 2007 - 13:07

spirytusu lub mocnej wódki.

jeśli chodzi o mocne wódki ,to miałem przyjemność nabyć ostatnio
śliwowice z łącka (70%) pyszna ,i gruszkówke (60%) też pyszna .

Nie wiem koledzy czy wiecie jak w/g smakoszy wszelkich trunków dzeli się wódeczkę :
Tu cytuje :... nie ma złej wódki ,wódka jest dobra ,albo bardzo dobra ,albo PYSZNA ...
ostatnio słyszałem że pojawił sie nowy gatunek -WYŚMIENITA . :lol:

#10 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 27 lut 2007 - 13:16

Co niektórzy mówią,że każda z nich może być sponiewierająca

:grin: :grin: :grin: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych