Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Żurek - jak zrobić wywar ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 864 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 25 lis 2011 - 19:50

Często na święta moja małżonka robi żurek na wywarze z kupionych żeberek wędzonych ale ostanio zrobiła na na wodzie po moich wędzonkach i wyszło nie teges :(
Żurek był stanowczo za słony - czy jest to wina tego że wędzonki peklowałem na peklosoli a następnie wędziłem ?
Jak zrobić dobry .... i tu nie wiem co napisać ....... "wywar wędzony" do którego dodam zakwas ( koncentrat barszczu białego )

Uwielbiam żurek i barszcz biały na wędzonkach z jajkiem, ziemniaczkami, białą kiełbasą i kawałkami mięsa :)
Z góry dzięki za pomoc !!

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7508 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lis 2011 - 20:00

Żurek był stanowczo za słony -



Dziwię się że wody po parzeniu nie próbowałeś . Wystarczyło dać mniej .


Sprawdzony - bardzo dobry w smaku :tongue:


http://wedlinydomowe...p?p=46002#46002

#3 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 864 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 25 lis 2011 - 20:08

Tak jak napisałem żona robiła i próbowała, ja miałem tylko podane na gotowca :)
A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ?

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7508 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lis 2011 - 20:10

A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ?


Kiedyś używałem , teraz wylewam po prostu :smile:


Pozdrawiam

#5 DARIOPS

DARIOPS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćPiekary Śl.

Napisano 25 lis 2011 - 20:13

Czołem!

U mnie w domu robimy żurek na boczku wędzonym. Oczywiście boczek własnoręcznie wędzony. :wink:
Wywar nigdy nie był za słony. Boczek peklowany na mokro według znanej wszystkim tabeli.
Sam boczek po sparzeniu część na pieczywko ,a część w kostkę i od razu do żurku. :thumbsup:

#6 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 864 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 25 lis 2011 - 20:15

Mi bardzo podchodzi smak żurku na wedzonkach ( ze sklepu ) mam nadzieję że mogę uzyskać lepszy na swoich wyrobach ale nie wiem jak :(
Czy szynki lub żeberka które będę wędził pod "wywar do żurku" mam zrobic na samej soli ?
Gdzie ja lub moja żonka popełniliśmy błąd ?

#7 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 25 lis 2011 - 20:24

Świadziu,w wodzie po parzeniu wędzonek masz już sól.Rób na niej żurek,ale musisz mieć pod kontrolą słoność,Gdy za mało słone w końcówce gotowania dodaj soli,ale ciągle musisz próbować aby wiedzieć ile tej soli brak.

Pozdrawiam serdecznie.

#8 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1512 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 25 lis 2011 - 20:39

Jakiego rodzaju żuru użyłeś :question:

#9 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 864 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 25 lis 2011 - 20:45

Kaszuka33,
było to żur z butelki - żonka pracuje w hurtowni owocowo warzywnej więc na pewno był oki.
Teraz się przyznała że wywar z wedzonek był za słony :(
Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup ?

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7508 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lis 2011 - 21:00

Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki


Myślę że to jest oczywiste że za dużo było wywaru w stosunku do otrzymanej zupy .


Pozdrawiam

#11 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 374 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 03 lut 2012 - 13:06

Co do żurku na wodzie z parzenia szyneczek to my robimy w domu, że na 5-6 litrowy gar żuru dajemy maksymalnie 1 duży słoik wywaru z szyneczek (gorący wlany w słoiki potrafi dość długo stać w piwnicy). Wówczas czuć jest ten wędzony posmak żurku ale również nie jest on przesolony.
A zaklepywać radzę najprawdziwszym zakwasem zrobionym w swoim własnym domu, czyli 5 łyżek mąki żytniej, na ćwierć słoika wody, na 3 dzien dokarmić, by ostatecznie zakwasu wyszło nam ok. 3/4 słoika i odstawić na kolejne 3 dni w ciepłe miejsce.
Taki żur jest dość klarowny ale również wystarczająco kwaśny.

#12 MAREK-ZAN

MAREK-ZAN

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćKLUCZBORK

Napisano 03 lut 2012 - 14:47

ćwierć słoika wody,
A JAKIEJ POJEMNOŚCI SŁOIK :question:

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5739 postów

Napisano 03 lut 2012 - 15:35

Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup


Chopie zastanów się co piszesz.Wędzonki będziesz peklował w słabszej solance ,żeby zupę po ich parzeniu zrobić :shock: .Chyba lepiej rozcieńczyć wodą ten wywar jak jest za słony a wędzonki jak są dobre dla Was na słoność to zostaw w spokoju.Nawet jak go rozcięczysz to i tak wędzonką będzie nieźle czuć.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 374 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 06 lut 2012 - 07:56

wierć słoika wody,
A JAKIEJ POJEMNOŚCI SŁOIK

Duży od majonezu :) jeśli się nie mylę to 700ml.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych