świadziu Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2011 Często na święta moja małżonka robi żurek na wywarze z kupionych żeberek wędzonych ale ostanio zrobiła na na wodzie po moich wędzonkach i wyszło nie teges Żurek był stanowczo za słony - czy jest to wina tego że wędzonki peklowałem na peklosoli a następnie wędziłem ?Jak zrobić dobry .... i tu nie wiem co napisać ....... "wywar wędzony" do którego dodam zakwas ( koncentrat barszczu białego ) Uwielbiam żurek i barszcz biały na wędzonkach z jajkiem, ziemniaczkami, białą kiełbasą i kawałkami mięsa Z góry dzięki za pomoc !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2011 Żurek był stanowczo za słony - Dziwię się że wody po parzeniu nie próbowałeś . Wystarczyło dać mniej . Sprawdzony - bardzo dobry w smaku :tongue: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=46002#46002 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2011 Tak jak napisałem żona robiła i próbowała, ja miałem tylko podane na gotowca A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2011 A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ? Kiedyś używałem , teraz wylewam po prostu :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2011 Czołem! U mnie w domu robimy żurek na boczku wędzonym. Oczywiście boczek własnoręcznie wędzony. :wink: Wywar nigdy nie był za słony. Boczek peklowany na mokro według znanej wszystkim tabeli. Sam boczek po sparzeniu część na pieczywko ,a część w kostkę i od razu do żurku. :thumbsup: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2011 Mi bardzo podchodzi smak żurku na wedzonkach ( ze sklepu ) mam nadzieję że mogę uzyskać lepszy na swoich wyrobach ale nie wiem jak Czy szynki lub żeberka które będę wędził pod "wywar do żurku" mam zrobic na samej soli ?Gdzie ja lub moja żonka popełniliśmy błąd ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2011 Świadziu,w wodzie po parzeniu wędzonek masz już sól.Rób na niej żurek,ale musisz mieć pod kontrolą słoność,Gdy za mało słone w końcówce gotowania dodaj soli,ale ciągle musisz próbować aby wiedzieć ile tej soli brak. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2011 Jakiego rodzaju żuru użyłeś :question: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2011 Kaszuka33, było to żur z butelki - żonka pracuje w hurtowni owocowo warzywnej więc na pewno był oki.Teraz się przyznała że wywar z wedzonek był za słony Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2011 Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki Myślę że to jest oczywiste że za dużo było wywaru w stosunku do otrzymanej zupy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2012 Co do żurku na wodzie z parzenia szyneczek to my robimy w domu, że na 5-6 litrowy gar żuru dajemy maksymalnie 1 duży słoik wywaru z szyneczek (gorący wlany w słoiki potrafi dość długo stać w piwnicy). Wówczas czuć jest ten wędzony posmak żurku ale również nie jest on przesolony.A zaklepywać radzę najprawdziwszym zakwasem zrobionym w swoim własnym domu, czyli 5 łyżek mąki żytniej, na ćwierć słoika wody, na 3 dzien dokarmić, by ostatecznie zakwasu wyszło nam ok. 3/4 słoika i odstawić na kolejne 3 dni w ciepłe miejsce. Taki żur jest dość klarowny ale również wystarczająco kwaśny. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2012 ćwierć słoika wody,A JAKIEJ POJEMNOŚCI SŁOIK :question: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lutego 2012 Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup Chopie zastanów się co piszesz.Wędzonki będziesz peklował w słabszej solance ,żeby zupę po ich parzeniu zrobić :shock: .Chyba lepiej rozcieńczyć wodą ten wywar jak jest za słony a wędzonki jak są dobre dla Was na słoność to zostaw w spokoju.Nawet jak go rozcięczysz to i tak wędzonką będzie nieźle czuć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2012 wierć słoika wody, A JAKIEJ POJEMNOŚCI SŁOIKDuży od majonezu jeśli się nie mylę to 700ml. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.