soonic Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2011 WitamInteresuje mnie przepis na pasztet dla całej rodziny, a konkretnie żeby dzieci 3 letnie nie krzywiły się np. od pieprzu czy innych przypraw. Czy macie jakiś uniwersalny przepis? Podstawowy składnik to łopatka. W dodatkach może być wątróbka, słonina i warzywa. PozdrawiamAdrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2011 Polecam to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6318&highlight=pasztet+hallusi Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2011 Wg mnie najlepszy na świecie jest pasztet Anerki, pozwolę sobie poniżej zacytować jej przepis: Eksperymentalnie zrobiłam pasztet w dwóch wersjach ale z tego samego wsadu.Jeden zapiekany w piekarniku, drugi parzony w szynkowarze.Może kogoś zainteresuje, jest bardzo dobry a przekonałam się o tym wczoraj wieczorem , gdyż połowa zaraz po wyjęciu z piekarnika zniknęła jeszcze przed wystudzeniem. Skład:mięso wieprzowe /ja miałam takie kawałki zamrożone po świniobiciu przeznaczone na gulasz/-0,80 kg., wołowina z odrobiną tłuszczu - 0,20 kg., boczek wędzony - o,30 , wątroba wp. 0,20 kg.,grzyby suszone - 0,10 kg., 2 duże cebule.Przyprawy:sól, pieprz 2 łyzeczki, majeranek 2 łyzeczki ,gałka muszkatołowa płaska łyżeczka, estragon 1 łyzeczka.Mięso ugotowane z warzywami:marchew, pietruszka, seler,por,cebula.Dwie cebule podsmażone, właściwie zeszklone na smalcu ze skwarkami i z boczkiem, do tego na krótko dodana pokrona dość grubo wątroba aby tylko "ścięła się" na wierzchu.Wszystko, czyli odcedzone z wywaru mięso wraz z korzeniami warzyw, ugotowane grzyby oraz wątróbka z boczkiem zmielone dwa razy ,ja zmieliłam pierwszy raz na sitku 8, drugi na 4.Do tego 3 jajka, dwie namoczone i odciśnięte bułki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszane.Keksówka wysmarowana smalcem i wysypana tartą bułką. Pieczenie 1 godzinę w temp.180*C. Druga część parzona w szynkowarze ok. 1 godziny.Moja 4 letnia córka mówi o nim przepyszny, możesz zamienić pieprz czarny na kolorowy, ja robię tak we wszystkich wyrobach, żeby właśnie Zuzia zjadła. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soonic Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Poczytałem, skorzystałem z Waszych informacji i powstała hybryda z kilku przepisów. Wyszła bardzo dobra - dzieci jedzą codziennie mimo iż mają wybór czegoś innego. Konsystencja odpowiednia, nadaje się nawet do smarowania. Oto mi chodziło - dzięki za poświęcony czas. Krótka fotorelacja http://www.legalnamuzyka.pl/ziola/pasztet.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Fotorelacja fotorelacją (piękna zresztą) ale napisałbyś coś więcej tzn ..... co, z czego i jak ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soonic Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Potrzymam Was trochę w niepewności Jak wrócę do domu to opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2012 Mam takie pytanie, bo ciężko jest znaleźć odpowiedź. Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez? Jeżeli bez, bo na to mi wygląda, to ile soli na kg wyrobu dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Marca 2012 ile soli na kg wyrobu dodać? To już jest indywidualna sprawa.Każdy ma inne odczucie słoności.Pasztet ma mieć słoność jaka Ci odpowiada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Marca 2012 Mam takie pytanie, bo ciężko jest znaleźć odpowiedź. Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez? Ja gotuję bez, potem po wymieszaniu wszystkich składników pasztetu - ważę i dodaję 17 g soli na kg masy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Marca 2012 Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez Można i tak i tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_mar Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2017 Jeszcze nie robiłem, jednakże także przymierzam się do zrobienia swojego własnego pasztetu. Czy ktoś z Was miał może okazję przetestować ten przepis - http://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-z-zurawina-i-rozmarynem - wygląda bardzo zachęcająco, jednakże nie chciałbym zmarnować mięsa, dlatego proszę o opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Marca 2017 Przepis wygląda względnie może poza tą esencją knor-a ja Ci polecam przepisy na pasztety z tej strony bo jest ich naprawdę dużo ...http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/12-w%C4%99dliny-podrobowe/ Czy taki z grzybami i żurawiną - drób możesz spokojnie zamienić na wieprzowinę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Czy ktoś może podać przepis na pasztet z uwzględnieniem przypraw w gramach ?Tak jak przy robieniu kiełbasy- soli np. 18g/kg , pieprzu 1,5g/kg,czosnku 2g/kg itd .Przy dodawaniu przypraw próbuję ,wydaje się ,że jest dobrze a po upieczeniusmak jest nie taki jakiego oczekiwałem.Wczoraj znowu wyszedł niby-pasztet. Rzadko robię i nigdy nie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja daję tak.1.Sól - 10 g/kg masy bez jajek2.Pieprz -1,5g/kg masy bez jajek3.Gałka -3 g/kg masy bez jajek4.Majeranek - 2 g/kg masy bez jajek ( opcjonalnie) Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Dzięki za informację . Wreszcie zniknie problem zrobienia dobrego pasztetu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.