GuRu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Dziś w moim sklepie znalazłem "zająca mrożonego". Nie kupiłem, ale zastanawiam się, co by z niego można... Ma ktoś doświadczenia z takim zwierzem? Może jakiś pasztet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2011 co by z niego można..Najlepiej comber zamarynować i zrobić np. na dziko w śmietanie, zaś przodek ugotować z korzeniami, dodać podgardla, jajka i trochę bułki i mamy surowiec na pasztet. Można też zrobić pasztetową z dodatkiem watróbki, nadziać do jelit środkowych, sparzyć i podwędzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zatem zaryzykuje i nabędę przed Świetami. O wynikach poinformuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Mam dobry przepis na zajaca z migdałami albo na zająca w sosie z chleba razowego jak będziesz zainteresowany to mogę podać przepis. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Mam dobry przepis na zajaca z migdałami albo na zająca w sosie z chleba razowego jak będziesz zainteresowany to mogę podać przepis. myślę że więcej osób było by zainteresowane , więc może opublikował byś je tutaj? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dobrze jest comber z zająca obłożyć surową słonką(bardowanie), i koniecznie wyciąć pozostawiany skrom (tłuszcz) gdyż obniża znacząco smak potrawy. Pasztet z zająca tak jak pisała EAnna-przednia potrawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Grudnia 2011 TeBe, a czy ten mrożony zając to nasz europejski czy pochodzi z Ameryki Południowej /Argentyna/?. Widziałem takie w Lidlu. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zając w sosie z chleba razowego.1 sprawiony zając,150ml wytrawnego białego wina,2łyżki musztardy,3łyżki oliwy z oliwek,2 grube kromki chleba razowego, 1cebula, 4ząbki czosnku,natka pietruszki,1łyżka miodu,sól i pieprz.Z musztardy,odrobiny wina ,miodu i wyciśniętego czosnku robimy sos ,którym nacieramy zająca pokrojonego na porcje.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy porcje ze wszystkich stron.Dodajemy pokrojoną cebulę i natkę pietruszki i chwilę podsmażamy.Dolewamy resztę wina i dusimy pod przykryciem do miekkosci.Miękkie mięso wyjmujemy,a do sosu dodajemy pokruszony w drobne kawałki razowiec,mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach sos przecieramy przez sitko.Zająca podajemy polanego gęstym sosem.Porcje zająca można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.Mięso pokryje się wtedy chrupiącą skórką.SMACZNEGO!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2011 karolszymczak napisał/a: Zając w sosie z chleba razowego karolszymczak napisał/a: .Królika podajemy polanego gęstym sosem to jaka decyzja-zając czy królik? :rolleyes:Bo to ''wsio ryba'' , zając czy królik Kazik :grin: http://kuchnia-polska.net/?category_id=114&recipe_id=4024 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zając i dziki królik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dzisiaj też trafiłem na mrożone tuszki z zająca cena 73 zł/kg.Kraj pochodzenia chyba Francja /pamiętam jak eksportowaliśmy do nich żywe zające/. Były też tuszki z perliczek,bażantów,gołębi,przepiórek i pulard.Same delikatesy. :thumbsup: .Tylko te ceny :sad: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Kazik, Zamrozili i teraz nam sprzedają te nasze zające :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volusia Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Września 2012 Czy w mrożonkach wyginą pasożyty ? Cytuj Francwww.kac-fg.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Września 2012 Jesli sa to wygina przy obrobce termicznej , sprawdze czy zajace maja pasozyty ? ciekawe nigdy nad tym sie nie zastanawialem, odpowiem jak sie naucze. :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Września 2012 Volusia w opracowaniu , Glowne przyczyny spadku liczby zajecy w Polsce wyczytalem , ze zajace maja pasozyty : tu cytuje :"I. 2. 1. KOKCYDIOZAJest najczęstszą chorobą pasożytniczą zajęcy, wywoływaną przez pierwotniaki (Eimeria sp.). Jest chorobą młodych zajęcy przez którą przechodzą prawie wszystkie osobniki. Epizoocja ta powoduje szczególnie duże straty w warunkach wilgotnego i chłodnego lata po którym następuje ciepła i długa jesień. Osobniki które przetrwają chorobę stają się uodpornione. II. 2. 2. ROBACZYCA PRZEWODU POKARMOWEGOTo także choroba pasożytnicza, wywoływana przez nicienie (Nematoda). Przebywają w jelicie cienkim i grubym, gdzie drążą błonę śluzową i ssą krew wywołując stany zapalne i anemię. Choroba może doprowadzić znacznych strat zajęcy, gdy zagęszczenia ich są wysokie lub gdy występują braki pokarmu w okresie zimy. Padają mniej odporne osobniki, zwłaszcza młode lub bardzo stare. "Teraz juz wiemy ze zajce maja pasożyty , wrogami sa lisy , jastrzebie oraz czlowiek . :wink: Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.