Skocz do zawartości

Zając mrożony


GuRu

Rekomendowane odpowiedzi

co by z niego można..

Najlepiej comber zamarynować i zrobić np. na dziko w śmietanie, zaś przodek ugotować z korzeniami, dodać podgardla, jajka i trochę bułki i mamy surowiec na pasztet.

Można też zrobić pasztetową z dodatkiem watróbki, nadziać do jelit środkowych, sparzyć i podwędzić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dobry przepis na zajaca z migdałami albo na zająca w sosie z chleba razowego jak będziesz zainteresowany to mogę podać przepis.

myślę że więcej osób było by zainteresowane , więc może opublikował byś je tutaj?

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TeBe, a czy ten mrożony zając to nasz europejski czy pochodzi z Ameryki Południowej /Argentyna/?. Widziałem takie w Lidlu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zając w sosie z chleba razowego.

1 sprawiony zając,150ml wytrawnego białego wina,2łyżki musztardy,3łyżki oliwy z oliwek,2 grube kromki chleba razowego, 1cebula, 4ząbki czosnku,natka pietruszki,1łyżka miodu,sól i pieprz.

Z musztardy,odrobiny wina ,miodu i wyciśniętego czosnku robimy sos ,którym nacieramy zająca pokrojonego na porcje.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy porcje ze wszystkich stron.Dodajemy pokrojoną cebulę i natkę pietruszki i chwilę podsmażamy.Dolewamy resztę wina i dusimy pod przykryciem do miekkosci.Miękkie mięso wyjmujemy,a do sosu dodajemy pokruszony w drobne kawałki razowiec,mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach sos przecieramy przez sitko.Zająca podajemy polanego gęstym sosem.Porcje zająca można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.Mięso pokryje się wtedy chrupiącą skórką.SMACZNEGO!!!

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak napisał/a:

Zając w sosie z chleba razowego

karolszymczak napisał/a:

.Królika podajemy polanego gęstym sosem

to jaka decyzja-zając czy królik? :rolleyes:

Bo to ''wsio ryba'' , zając czy królik Kazik :grin:

http://kuchnia-polska.net/?category_id=114&recipe_id=4024

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj też trafiłem na mrożone tuszki z zająca cena 73 zł/kg.Kraj pochodzenia chyba Francja /pamiętam jak eksportowaliśmy do nich żywe zające/. Były też tuszki z perliczek,bażantów,gołębi,przepiórek i pulard.Same delikatesy. :thumbsup: .Tylko te ceny :sad:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Volusia w opracowaniu , Glowne przyczyny spadku liczby zajecy w Polsce wyczytalem , ze zajace maja pasozyty : tu cytuje :

"I. 2. 1. KOKCYDIOZA

Jest najczęstszą chorobą pasożytniczą zajęcy, wywoływaną przez pierwotniaki (Eimeria sp.).

Jest chorobą młodych zajęcy przez którą przechodzą prawie wszystkie osobniki. Epizoocja ta

powoduje szczególnie duże straty w warunkach wilgotnego i chłodnego lata po którym

następuje ciepła i długa jesień. Osobniki które przetrwają chorobę stają się uodpornione.

II. 2. 2. ROBACZYCA PRZEWODU POKARMOWEGO

To także choroba pasożytnicza, wywoływana przez nicienie (Nematoda). Przebywają w

jelicie cienkim i grubym, gdzie drążą błonę śluzową i ssą krew wywołując stany zapalne i

anemię. Choroba może doprowadzić znacznych strat zajęcy, gdy zagęszczenia ich są wysokie

lub gdy występują braki pokarmu w okresie zimy. Padają mniej odporne osobniki, zwłaszcza

młode lub bardzo stare. "

Teraz juz wiemy ze zajce maja pasożyty , wrogami sa lisy , jastrzebie oraz czlowiek . :wink: Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.