Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Oglądałem kilka dni temu program TV, na temat patelni oraz naczyń i urządzeń do np. pieczenia, smażenia, powlekanych Teflonem.. Czytałem też na forum wypowiedzi koleżeństwa, które dały mi troszkę do myślenia. W opiniach w/w , Teflon znaczy "trujące oraz szkodliwe" dla zdrowia.. Ale , ale.. .. To nie całkiem tak !! Warstwa naczyń pokrytych teflonem, jest nieszkodliwa w temperaturach - 250 C do ´+ 350 C. Dopiero wtedy, po przekroczeniu tych granic temperatur, teflon stanie sie szkodliwy dla zdrowia. Typowym przykladem jest przegrzanie takowej patelni bez żadnego wkładu (po odwiedzinach w bibliotece :wink: ), gdzie człek głodny oraz senny jest. W tej tempraturce bez wkładu i powyżej 350 C, teflon sie rozkłada i może tym zagrozić, naszemu zdrowiu.! Błędem też jest, że zdrapana patelnia teflonowa (jej uszkodzenia) oraz zjedzenie potraw wraz z zadrapaniami teflonu, jest szkodliwe. !!! Człowiek, wydali naturalną drogą, resztki zdrapanego Teflonu bez żadnych szkód dla organizmu oraz zdrowia.. Tylko tak.. Dla info.. :wink: pzdr.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Gregtom, wiem, że temat nie ten, ale nie mogę się powstrzymać :grin: : Mąż wchodzi do kuchni i widzi jak żona z zacięciem skrobie nożem nową teflonową patelnię... - Dlaczego skrobiesz nożem po teflonie? - Sam jesteś poteflon! Jak widać czasem szkodzi na stosunki rodzinne :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Wyjdzie na to ze aluminiowe były najzdrowsze :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Gregtom, wiem, że temat nie ten, ale nie mogę się powstrzymać :grin: : Mąż wchodzi do kuchni i widzi jak żona z zacięciem skrobie nożem nową teflonową patelnię... - Dlaczego skrobiesz nożem po teflonie? - Sam jesteś poteflon! Jak widać czasem szkodzi na stosunki rodzinne :grin: Ha ha ha.. Dobre Andy :grin: :lol: Wyjdzie na to ze aluminiowe były najzdrowsze :lol: Karol, ale coś musi w tym być. Używamy przeciesz patelni ze stopu aluminium, grillujemy na tackach "aluminiowych", pieczemy też mięska, ryby oraz warzywa w foli aluminiowej.. :smile: pozdrowienka sle :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Wyjdzie na to ze aluminiowe były najzdrowsze :lol: Jakby tak było to nadal menażki i manierki były by z aluminium. :wink: A co w tych czasach nie szkodzi. Za parę lat dowiemy się że oglądanie tak modnej telewizji 3D prowadzi do wad wzroku. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2011 bendetto, pewnie nam jeszcze udowodnią że nasze forum nam szkodi :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Za parę lat dowiemy się że oglądanie tak modnej telewizji 3D prowadzi do wad wzroku.Jest to już udowodnione, że po seansie w kinie 3D, kierowca ma czas reakcji jak po dobrym drinku. Długie oglądanie w 3D nie jest wskazane dla dzieci. To są wypowiedzi okulistów w programie telewizyjnym. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Abstrahując od szkodliwości teflonu uważam iż świetną alternatywą jest patelnia ze stali węglowej odpowiednio wypalona tak aby powstała patyna. Taki garnek ma tylko 2 wady: zakaz mycia detergantami (tylko gorąca woda) i nie zakonserwowany rdzewieje. Poza tym same zalety. Kiedyś takie patelnie były tanie a teraz ze względu na to iż to rzadkość są drogie i poszukiwane, a te prawdziwe robione przez uznane marki strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Kipi.. A co napiszesz o przewodnosci ciepła tych patelni ? Ja mam tylko piec z płytą ceranową . Musiał bym godziny czekać aby ją rozgrzać. Stop aluminiowy chyba o wiele szybciej przewodzi ciepło. Ale na gazuwce albo w piekarniku czy tez nad otwartym paleniskiem "angielka" to nie ma sobie równych.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja mam tylko piec z płytą ceranową . Musiał bym godziny czekać aby ją rozgrzać. Stop aluminiowy chyba o wiele szybciej przewodzi ciepło.ze aluminium nagrzewa sie szybciej to fakt, ja uzywam taka wlasnie zelazna patelnie z powodzeniem od dobrych kilku lat na piecu ceranowym. Trzeba tylko kupic porzadna, chodzi zeby dno bylo plaskie, znaczy w stanie zimnym jest lekko uwypuklone plaskie robi sie dopiero po nagrzaniu. Smazenie wychodzi duzo lepiej niz na patelni aluminiowej.Najczescie robie na niej pieczone ziemniaki (Bratkartoffeln) bardzo dobrze nadaje sie tez do smazenia (kotlety itd.) Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Gregtom, nie wiem co to płyta ceranowa więc nie napiszę ci nic o tym jak się sprawować będzie. Sądzę iż pod warunkiem dobrego kontaktu z płytą kuchenki (płaskie dno) powinno być OK. De Byer jest producentem godnym polecenia: http://www.gastronomicservice.pl/patelnie-stalowe-c-1_8.html?filter_id=6 Oczywiście być może lokalnie znajdziesz coś innego. Ze stali węglowej są wykuwane prawdziwe woki, na których smaży się w bardzo wysokiej temperaturze. Sam używam takiego woka nie tylko do chińskich potraw, ale i dość często smażę frytki i wychodzą SUPER. Moja żona która wcześniej smażyła frytki we frytkownicy powiedziała iż nei spodziewała się takiego efektu. No i idzie mi na to 0.5 l oleju a nie 1.5l. Co do samej patelni to jedyną jej wadą może być jej waga. Poza tym patelnie taką z powodzeniem po podpieczeniu na kuchni możesz włożyć do piekarnika i piec dalej mięsko. Naprawdę warto spróbować. Co do mycia to naprawdę wszystko schodzi tylko pod ciepłą wodą - nie trzeba nic szorować, drapać. Te patelnie to chyba to samo co kiedyś prawdziwe patelnie cygańskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Gregtom, nie wiem co to płyta ceranowaGregtomowi chodzi o kuchenkę z tworzywa szklano-ceramicznego. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Gregtom, fajny filmik dla ciebie. Polecam oglądnąć do końca - tam tez użyta jest kuchnia elektryczna z płytą grzejną z patelnią filmy DeByer Mineral w roli głównej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Nie do końca może na temat, ale innego watku o patelniach nie znalazłem, może w tym zmienić tutuł? ale do rzeczy ... patelnia ze stali węglowej odpowiednio wypalonatutaj mam pytanie fachowców kilka lat temu kupiłem porządną a przynajmniej tak mi się wydaje patelnię w Makro, wygląda na nierdzewną, duża z grubym dnem. Na tyle duża że wylądowała na strychu gdyż w kuchni na co dzień trudno było dla niej znaleźć miejsce. Była w sumie do tej pory używana kilka razy, pamiętam że przed pierwszym użyciem chciałem ją zahartować, wyprażyć bo coś takiego mi się obiło o ucho ...tak na 90% wyprażałem ją solą bo tak wtedy w necie znalazłem, natomiast jestem na 100% pewny jak znam swoją LP że po użyciu była normalnie porządnie wymyta detergentami. Teraz organizuję w piwnicy "kącik kuchenno-gastronomiczny", kuchenka gazowa już tam jest i miejsca na porządną patelnię dosyć. Czy mogę/powinienem (niepotrzebne skreślić) coś z nią zrobić tzn. ponownie zahartować/wypalić/wysezonować zanim zacznie być używana? a może hartowania czy też wypalania patelni dokonuje się tylko w przypadku patelni żeliwnych lub kutych? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Stycznia 2012 wygląda na nierdzewnąWitaj, wstaw fotkę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Stycznia 2012 wstaw fotkęwieeeedziałem! jest na bank nierdzewna ale fotkę wstawię, tylko nie dzisiaj. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Stycznia 2012 A ja ostatnio widziałem patelnie z powłoką ceramiczną.Może ktoś coś na ten temat się orientuje.Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Stycznia 2012 arkadiusz, Rewelacja, używam od kilku miesięcy. Powłoka jest bardzo twarda i odporna na zarysowania. Kilka razy dość mocno nagrzałem i nie spowodowało to widocznych zmian. Nie zużywa się tak jak teflon. Smaży ( jeśli chcesz ) bez tłuszczu. Używam też garnków z tą samą powłoką. Polecam. W wyrobach gorszej jakości, powłoka może się odszczypywać na krawędziach. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Stycznia 2012 ...Powłoka jest bardzo twarda i odporna na zarysowania. Kilka razy dość mocno nagrzałem i nie spowodowało to widocznych zmian... Siara, czy pamiętasz nazwę firmy lub nazwę powłoki? Teraz jest taki wysyp tego, że łatwo stracić orientacje. :shock: Skoro masz przetestowane to przynajmniej już nie będzie "zakup w ciemno". . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to dzisiej sobie taką sprawię :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2012 marek301, Jasne, ja używam Green Pan, powłoka to Thermolon. http://www.green-pan.pl/pl/home-245.htm Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2012 :grin: miałem różne patelnie :sad: każda była dobra od roku do dwóch :grin: rok temu kupiłem :grin: myślałem ,że teraz to jest ta najlepsza(ma takie zółto-złote plamki) ale już teraz nadaje się do wywalenia.Trzeba pomyśleć nad tą ceramiczną :grin:bardzo dużo smażę. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Kolega 2 lata temu przywiózł mi z ukrainy odlewaną patelnię, grubą, żeliwną . Smażenie na niej to czysta przyjemność będzie służyła chyba dożywotnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Stycznia 2012 myślałem ,że teraz to jest ta najlepsza(ma takie zółto-złote plamki) ale już teraz nadaje się do wywalenia. grzegorz nie mam odwagi :blush: Ciebie pouczać jednak ja mam patelnię teflon odporny na zarysowania , już kilka lat i dla oka nie ma śladu zniszczenia . Myślę że pracujesz na bardzo wysokich temperaturach bez całkowitego przykrycia dna patelni wsadem . To tylko taka moja sugestia . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Stycznia 2012 :grin: Andrzejku ,,nie jestem z pierwszej łapanki,,co dotyczy smażenia :grin: kurek gazu często podczas smażenia jest przestawiany,oleju i smalcu nie żałuję.Widocznie patelnie kupuje beznadziejne.Tańszej jak 100zł. nie kupuję ani na kilogramy.Dostałem od rodziców komplet garnków :grin: tam jest taka patelnia grillowa,jeszcze jej nie używałem :grin: Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.