Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Na początek tematu prosty obiadzik Cebulkę podsmażyć lub poddusić(jak kto woli) na patelni, pod koniec podsmażania na patelnię położyć kawałki uprzednio ugotowanego kurczaka i dusić razem z cebulką aż mięsko będzie gorące, mięsko ułożyć na talerzu, na mięsko trochę podsmażonej cebulki, z pozostałą cebulą na patelni podgrzać kaszę lub ziemniaki, mogą być świeżo ugotowane, wyłożyć na talerz z mięskiem dodać jakąś surówkę i spożywać :thumbsup: :thumbsup: c.d. przygód nastąpi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Kotlety Pożarskie. Robiłem pierwszy raz W sieci jest wiele przepisów na te kotlety, przepisy różnią się pod wieloma względami, ja zaczerpnąłem ze strony śp Macieja Kuronia, ale zmodyfikowałem po swojemu pierś z kurczaka - 0.5 kg pół bułki masło - 6 dag suszony koperek - 1 płaska łyżka 1 jajko 1 żółtko sól i moja mieszanka przypraw, uniwersalna Mięsko zmieliłem przez sitko 6mm, dodałem namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę oraz pozostałe dodatki, masełko na 15 sek. wstawiłem do mikrofalówki coby zmiękło, wszystko razem wymieszałem, konsystencja "ciasta" jest troszkę rzadsza od mięsa na mielona, więc trzeba delikatnie formować kotlety, delikatnie i dość szybko, ze względu na to że rzadkie nie mogłem robić kotletów i układać na deskę i musiałem od razu na patelnię, dlatego szybko się robi. Smażyłem po jakieś 5 min. z każdej strony, po usmażeniu na wyłożoną papierem blaszkę i do piekarnika, na początku smażenia jest dobrze piekarnik załączyć i wtedy koniec smażenia zgra się z nagrzaniem piekarnika. Ja nastawiłem piekarnik na 200st, ale po chwili dla pewności zmniejszyłem temp. do 180st., zanim temp. spadła i załączyła się kontrolka od termostatu minęło 6min i wychodzi na to ,że przynajmniej w moim piekarniku powinna być 180-190st.C, kotleciki podpiekałem przez 10min. Wyszły bardzo dobre. Mój szwagier robi mi łazienką no to się załapał na próbę, zapytałem coby zmienić w kotletach jakieś przyprawy czy co innego, powiedział że są wspaniałe i nic mam nie zmieniać... i mi to wystarczyło :D Kotlety w środku dobrze podpieczone, ale nie suche :thumbsup: Wyszło mi 7 kotletów. Z czystym sumieniem polecam :grin: :grin: Smażone i po smażeniu. Po podpieczeniu w piekarniku, Do następnych kotletów to dodam albo tylko 1 jajko, albo 2 żółtka. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2012 :grin: do takich kotletów Ja białko z jajek ubijam na sztywno i dopiero dodaje do mięsa :grin: :thumbsup: warto spróbować. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 :grin: do takich kotletów Ja białko z jajek ubijam na sztywno i dopiero dodaje do mięsaTak pisało u Kuronia, ale na łatwiznę :blush: poszedłem i białek nie trzepałem, ale może następną razą :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2012 No i mamy szefa kuchni na zlocik w Zachełmiu.A na zmywak to przy takim mistrzu to aż miło stanąć. Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2012 moja mieszanka przypraw, uniwersalna Witam Zbójniku ,bardzo fajne dietetyczne kotlety :thumbsup: ,czy mógłbyś rozwinąć temat przypraw . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2012 czy mógłbyś rozwinąć temat przypraw .https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206972#206972 Bodzio, tą mieszankę używam do jajek, na pomidory, do suchej marynaty drobiu do wędzenia, do pieczenia drobiu, do warzyw na patelnię, posypuję nią Pilosy do wędzenia, posypuję nią także karkówkę do pieczenia i chyba wsio, więcej nie pamiętam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Bodzio, tą mieszankę używam do jajek, na pomidory, ............. bardzo podobną przyprawą jest gotowa przyprawa zwana Czubrica Czerwona : skład : sól , cząber , kozieradka , papryka chili, papryka słodka , pieprz cebula , czosnek i tymianek . Bez glutaminianu sodu i sztucznych składników . Tak piszą na opakowaniu . Kupuję w sklepie zielarskim Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zbój Madej, witam , ja bardzo chętnie w tej mieszance widział bym jeszcze estragon , ale nie każdy lubi , ale warto spróbować Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2012 w tej mieszance widział bym jeszcze estragonPaolo, nie znam smaku ani "mocy " estragonu, jeszcze go nie używałem, ile proponujesz gram dodać do mojej mieszanki? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2012 jakieś 3- 3,5 g tak jak bazylii , na próbę , zresztą jeżeli robisz pizzę to wypróbuj wtedy , posyp troszkę na wierzchu , nadaje bardzo fajny smak Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zbój Madej, dodaj według własnego uznania i stworzysz własną mieszankę przypraw.Koniecznie musisz opatentować. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Stycznia 2012 nie znam smaku ani "mocy " estragonu, jeszcze go nie używałem,1. Zrób kotlety mielone z mięsa wołowo/wieprzowego. Do bułki tartej (panierka) dosyp sporo estragonu; tak od serca. Usmaż na smalcu lub klarowanym maśle. 2. Na usmażone befsztyki z polędwicy wołowej połóż po łyżce sosu z przecieru pomidorowego, estragonu i masła stopionego świeżego + sól i pierz. Pokochasz estragon Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2012 :grin: ostatni bardzo często używam kozieradki(mielonej i w ziarnach) :grin: :thumbsup: np.pizza,kiełbasa,sosy.... :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2012 EAnna, właśnie tego mi brakowało , tej motywacji , nie umiałem Zbójnika do tego zachęcić , a wiem że jak po próbuje estragonu to będzie dodawał do .... no prawie wszystkiego ,jak dla mnie super dodatek :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: [ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 19:58 ]grzegorz565, ja z ziołami za bardzo nie lubię przesadzać , ale muszę Ci powiedzieć że do tych szyneczek dojrzewających , w temacie przyprawy i zioła dodałem estragon ...jak dla mnie pasuje , szwagrowski , powiedział ... taki inny smak , ale bardzo pozytywny ...Grzesiu Braciszku bardzo Cię polubiłem i mam nadzieje że się spotkamy i uściśniemy i kilka wersów przeczytamy :lol: :thumbsup: Wojtek , wybacz , to tylko trochę prywaty w Twoim temacie :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2012 EAnna, dzięki bardzo, zrobię napewno :grin: :grin: nie umiałem Zbójnika do tego zachęcić :rolleyes: :lol: :lol: Dziś w Lubomierzu estragonu brak :devil: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zbój Madej, daj namiar na PW , a jutro ... no może w sobotę masz wysyłkę :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zbój Madej, mogę Tobie przysłać pocztą? :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2012 A jak byście określili smak estragonu w potrawie bo jak go wącham to jedzie mi miętą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Stycznia 2012 arkadiusz, jak dla mnie pachnie tak oryginalnie , że nie można go porównać ani z bazylią , ani z ziołami prowansalskimi , ani z innymi ziołami , dla mnie pachnie cudownie ,Wojtek , a w pizzy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: , ale są różne smaki , spróbujesz , będziesz wiedział Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Stycznia 2012 arkadiusz, mi tak bardziej pod cząber zalatuje ale nie potrafię określić zapachu mimo że mam go przed nosem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Stycznia 2012 a ja całkiem bez skrępowania poprosiłem żonę o zakupienie świeżych składników (torebek) na przyprawę "ZBÓJA MADEJA" z uwzględnieniem sugestii PAOLODORO, odważyłem na wadze takiej dokładnej i wymieszałem.testowaliśmy ją całą rodzinką w jajecznicy na cebuli cukrowej z pieczarkami i wędzonym boczkiem.i po teście pragnę podziękować za skład mieszanki.wyszło super :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam i dziękuje Mirek :lol: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Stycznia 2012 karolszymczak, ja go używam do różnych potraw i teraz też mam go ... wręcz pod nosem , dla mnie rewela :thumbsup: spróbujcie dodać do farszu pizzy , sami się przekonacie Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Stycznia 2012 paolodoro, ja go też uwielbiam tak jak napisała EAna jest super Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Stycznia 2012 MIRKON, znaczy dziękujęmy Zbójnikowi za ten zestaw , a ten estragon ... przyjmijmy że dobry dodatek :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.