Skocz do zawartości

Kuchenne Przygody wg Zbója


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek tematu prosty obiadzik :D

 

Cebulkę podsmażyć lub poddusić(jak kto woli) na patelni, pod koniec podsmażania na patelnię położyć kawałki uprzednio ugotowanego kurczaka i dusić razem z cebulką aż mięsko będzie gorące, mięsko ułożyć na talerzu, na mięsko trochę podsmażonej cebulki, z pozostałą cebulą na patelni podgrzać kaszę lub ziemniaki, mogą być świeżo ugotowane, wyłożyć na talerz z mięskiem dodać jakąś surówkę i spożywać :thumbsup: :thumbsup:

 

 

 

c.d. przygód nastąpi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kotlety Pożarskie.

 

Robiłem pierwszy raz :cool: W sieci jest wiele przepisów na te kotlety, przepisy różnią się pod wieloma względami, ja zaczerpnąłem ze strony śp Macieja Kuronia, ale zmodyfikowałem po swojemu :D

 

pierś z kurczaka - 0.5 kg

pół bułki

masło - 6 dag

suszony koperek - 1 płaska łyżka

1 jajko

1 żółtko

sól i moja mieszanka przypraw, uniwersalna

 

Mięsko zmieliłem przez sitko 6mm, dodałem namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę oraz pozostałe dodatki, masełko na 15 sek. wstawiłem do mikrofalówki coby zmiękło, wszystko razem wymieszałem, konsystencja "ciasta" jest troszkę rzadsza od mięsa na mielona, więc trzeba delikatnie formować kotlety, delikatnie i dość szybko, ze względu na to że rzadkie nie mogłem robić kotletów i układać na deskę i musiałem od razu na patelnię, dlatego szybko się robi. Smażyłem po jakieś 5 min. z każdej strony, po usmażeniu na wyłożoną papierem blaszkę i do piekarnika, na początku smażenia jest dobrze piekarnik załączyć i wtedy koniec smażenia zgra się z nagrzaniem piekarnika. Ja nastawiłem piekarnik na 200st, ale po chwili dla pewności zmniejszyłem temp. do 180st., zanim temp. spadła i załączyła się kontrolka od termostatu minęło 6min i wychodzi na to ,że przynajmniej w moim piekarniku powinna być 180-190st.C, kotleciki podpiekałem przez 10min. Wyszły bardzo dobre. Mój szwagier robi mi łazienką no to się załapał na próbę, zapytałem coby zmienić w kotletach jakieś przyprawy czy co innego, powiedział że są wspaniałe i nic mam nie zmieniać... i mi to wystarczyło :D :D Kotlety w środku dobrze podpieczone, ale nie suche :thumbsup: Wyszło mi 7 kotletów.

Z czystym sumieniem polecam :grin: :grin:

 

Smażone i po smażeniu.

 

Po podpieczeniu w piekarniku,

 

Do następnych kotletów to dodam albo tylko 1 jajko, albo 2 żółtka.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: do takich kotletów Ja białko z jajek ubijam na sztywno i dopiero dodaje do mięsa

Tak pisało u Kuronia, ale na łatwiznę :blush: poszedłem i białek nie trzepałem, ale może następną razą :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy mógłbyś rozwinąć temat przypraw .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206972#206972

Bodzio, tą mieszankę używam do jajek, na pomidory, do suchej marynaty drobiu do wędzenia, do pieczenia drobiu, do warzyw na patelnię, posypuję nią Pilosy do wędzenia, posypuję nią także karkówkę do pieczenia i chyba wsio, więcej nie pamiętam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bodzio, tą mieszankę używam do jajek, na pomidory,

............. bardzo podobną przyprawą jest gotowa przyprawa zwana Czubrica Czerwona : skład : sól , cząber , kozieradka , papryka chili, papryka słodka , pieprz cebula , czosnek i tymianek .

 

Bez glutaminianu sodu i sztucznych składników . Tak piszą na opakowaniu . Kupuję w sklepie zielarskim

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w tej mieszance widział bym jeszcze estragon

Paolo, nie znam smaku ani "mocy " estragonu, jeszcze go nie używałem, ile proponujesz gram dodać do mojej mieszanki? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie znam smaku ani "mocy " estragonu, jeszcze go nie używałem,

1. Zrób kotlety mielone z mięsa wołowo/wieprzowego.

Do bułki tartej (panierka) dosyp sporo estragonu; tak od serca.

Usmaż na smalcu lub klarowanym maśle.

2. Na usmażone befsztyki z polędwicy wołowej połóż po łyżce sosu z przecieru pomidorowego, estragonu i masła stopionego świeżego + sól i pierz.

Pokochasz estragon :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna, właśnie tego mi brakowało , tej motywacji , nie umiałem Zbójnika do tego zachęcić , a wiem że jak po próbuje estragonu to będzie dodawał do .... no prawie wszystkiego ,

jak dla mnie super dodatek :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 19:58 ]

grzegorz565, ja z ziołami za bardzo nie lubię przesadzać , ale muszę Ci powiedzieć że do tych szyneczek dojrzewających , w temacie przyprawy i zioła dodałem estragon ...

jak dla mnie pasuje , szwagrowski , powiedział ... taki inny smak , ale bardzo pozytywny ...

Grzesiu Braciszku bardzo Cię polubiłem i mam nadzieje że się spotkamy i uściśniemy i kilka wersów przeczytamy :lol: :thumbsup:

 

Wojtek , wybacz , to tylko trochę prywaty w Twoim temacie :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna, dzięki bardzo, zrobię napewno :grin: :grin:

 

nie umiałem Zbójnika do tego zachęcić

:rolleyes: :lol: :lol:

 

Dziś w Lubomierzu estragonu brak :devil:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak byście określili smak estragonu w potrawie bo jak go wącham to jedzie mi miętą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, jak dla mnie pachnie tak oryginalnie , że nie można go porównać ani z bazylią , ani z ziołami prowansalskimi , ani z innymi ziołami , dla mnie pachnie cudownie ,Wojtek , a w pizzy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: , ale są różne smaki , spróbujesz , będziesz wiedział

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja całkiem bez skrępowania poprosiłem żonę o zakupienie świeżych składników (torebek) na przyprawę "ZBÓJA MADEJA" z uwzględnieniem sugestii PAOLODORO, odważyłem na wadze takiej dokładnej i wymieszałem.

testowaliśmy ją całą rodzinką w jajecznicy na cebuli cukrowej z pieczarkami i wędzonym boczkiem.

i po teście pragnę podziękować za skład mieszanki.

wyszło super :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam i dziękuje Mirek :lol:

MIRKON
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak, ja go używam do różnych potraw i teraz też mam go ... wręcz pod nosem , dla mnie rewela :thumbsup: spróbujcie dodać do farszu pizzy , sami się przekonacie

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.